Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Muzyka pod strzechą  (Przeczytany 288423 razy)

Opis tematu:

Offline Vodka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Muzyka
    « Odpowiedź #1305 dnia: Czerwca 03, 2011, 14:09:37 »
    Też lubię Drowning Pool.Najbardziej mi się podoba ich piosenka:Let The Bodies hit The floor. Przypadła mi do gustu za pierwszym razem :D.Ale to nie znaczy że słucham tylko ich.Lubie też spokojną muzyke (szczególnie gdy mam zły dzień)np.One Republic,System Of A Down lub nawet stary Danzel

Tak właściwie ta piosenka nazywa się ''Bodies'', ale z taką nazwą też się spotykam. :-)

Offline Swadians

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1306 dnia: Czerwca 03, 2011, 14:51:18 »
    Wiem że System of a Down to nie jest spokojna muzyka ale nie wiedziałem jak to napisać ;)
    Hitler był zły ale Long Cat jest jeszcze gorszy...

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #1307 dnia: Czerwca 16, 2011, 10:40:22 »
    Ja się pochwalę zakupem trzech nowych płyt :D (Jedna okładka się troszkę zgniotła, chyba w samolocie)

Kolejno są to: Live z Tokio "Blind Guardian", London Calling Clasha i płyta z 18 singlami, też Clasha. Razem dałem 30 funtów.

"Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1308 dnia: Czerwca 16, 2011, 12:53:25 »
    Moją ulubioną kapelą jest Sabaton, która pochodzi ze Szwecji. Pierwszy ich utworek jaki wpadł mi w uszko to 40:1 Przez dłuższy czas moim ulubiony utworkiem był Sabaton - Back In Control. Obecnie moim ulubionym kawałkiem jest Sabaton - Firestorm. Ostatnio też spodobał mi się utwór Sabaton - Swedish Pagans UuuUUuuuUUuuuU. To właśnie za jego sprawą chcę zagrać w Serie gry Paradoxu jako Szwecją i to przez niego dostałam mandat. A tak jakoś gaz mi się przycisnęło ;)  

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1309 dnia: Czerwca 16, 2011, 14:30:27 »
    Cieszę się, ze temat nie ginie i ktoś się tu udziela cały czas.
    Osobiście Sabatonu nie słucham i nie trawię... A z moich ostatnich zdobyczy na półce, którymi może się za jakiś czas szerzej pochwalę, wymienię może takie dwie konkretne, bo wszystkiego nie ma sensu opisywać:
    Mayhem- Pure Fucking Mayhem DVD+CD (film dokumentalny o zespole plus bonusowe CD z klasykami black metalu w fortepianowych wersjach)
    Drudkh- Autumn Aurora LP (Coś pięknego... zarówno wizualnie, jak i muzycznie. Album poruszył mną całkowicie. Dorwałem na limitowanym do 350, 12 calowym Picture Dysku.)

Nie wiem jak w Waszym wypadku, ale co jakiś czas przeżywam kryzys muzyczny, że całkowicie nie wiem czego słuchać, cały czas mi czegoś brak i jakoś żaden z wielu albumów, które posiadam nie potrafi do mnie przemówić. Też tak macie? Cóż, po kilku latach słuchania pewnych rzeczy, nawet od tego trzeba odpocząć. Na szczęście nie trwa to u mnie dłużej niż 2 tygodnie. Teraz znowu wracam do klasyków i podwalin Black Metalu, czyli do starych nagrań MayheM! Które znowu przemawiają do mnie całą swoją mocą... niby słucham od kilku lat prawie codziennie, a jednak co jakiś czas, gdy odpalam Deathcrush, czy inne płyty... magia ta sama jak na początku. To jest zło, to jest mrok, to jest wojna!

Każdy taki mały kryzys, zawsze owocuje u mnie emocjami takie, jak powyższe, czyli od nowa tak jakbym zapoznawał się z każdą płytą, każdym kawałkiem, każdą nutą, co sprawia, że wrażenia zawsze są świetne. Jak jest z tym u Was, bo w sumie zastanawia mnie to od jakiegoś czasu.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #1310 dnia: Czerwca 18, 2011, 01:09:14 »
    Typowa sytuacja, gdy mamy jeden ulubiony zespół lub rodzaj muzyki. Dzięki takim "kryzysom" można przez przypadek odkryć coś niesamowitego." Niesamowite" w tym wypadku jest pojęciem względnym, bo każdy ma inny gust, ale zazwyczaj wynik tego kryzysu jest jeden, powrót do początków swoje fascynacji lub jak wspomniałem przed chwilą odkrycie czegoś na prawdę ciekawego. Ja się cieszę z mojego odmiennego gustu muzycznego względem moich rówieśników czy też czasów, w których żyję. Muzyka, w moim wypadku, towarzyszy mi na co dzień i nie wiem czy potrafiłbym normalnie bez niej funkcjonować. Przez dłuższy okres szukałem swojego nr 1, błądząc przez disco, pop czy techno. Nie twierdzę, że te typy muzyki są złe, wręcz przeciwnie. W tym aspekcie jestem bardzo tolerancyjny. Przymierzałem się nawet do metalu, ale jednak to nie w moim stylu. Muzyka moim zdaniem jest częścią osobowości człowieka. Mój gust muzyczny odpowiada mojemu stylowi ubierania się czy sposobu bycia, co sprawia, że muzyka w pewnym stopniu kreuje i kieruje człowieka.

Offline MrSundayWarrior

• Użytkownik
    • Mugetsu!
    « Odpowiedź #1311 dnia: Czerwca 21, 2011, 18:56:28 »
    Ja śpię przy dźwiękach Drowning Pool, Metalliki, Iron Maiden i czasem Darkseed, a tak na co dzień lubię słuchać uderzań kropel o szybę i skrobania paznokci o tablicę :)

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #1312 dnia: Czerwca 24, 2011, 09:41:36 »
    Roland .H.Bretani napisał wszystko to czego ja nie potrafiłem wyrazić.Napisał mądrze i poważnie podszedł do tematu.Co prawda ja nie mam tak szerokiego wachlarza w słuchaniu muzyki ale akceptuję inne.Świetnie przedstawił sprawę,jest nawet niedługo jakaś impreza z hasłem..."Muzyka,Tolerancja,Bezpieczeństwo"A więc forumowicze tawerny, idźmy w tym kierunku;)
    Żeby nie było że nic nie wnoszę do tematu....
    http://www.organizatorzyimprez.pl/artykul,531,imprezy-muzyczne-w-polsce-2011.html
    Takie info muzyczne na ten rok,a na dole impreza na którą się niestety nie załapie;(
    http://www.globaltrance.pl/Zapowiedzi,Szczegoly,0,189,0.html
    Sunrise Festival,dla większości forumowiczów dobrze znany   http://www.globaltrance.pl/Zapowiedzi,Szczegoly,0,187,0.html
    Coś dla większości z naszego grona    http://muzyka.wp.pl/eid,621327,title,Metal-Hammer-Festival-2011,impreza.html?ticaid=1c8a9
    Jeśli znajdę godne uwagi imprezy uzupełnię post.
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1313 dnia: Lipca 13, 2011, 16:29:03 »
    ."Muzyka,Tolerancja,Bezpieczeństwo"
    Jeszcze czego :P

Skoro już przy imprezach jesteśmy. Czy ktoś z zacnego forumowego grona wyznawców ciężkiej muzyki wybiera się w tym roku na Wacken? Legendarna impreza startuje już za 22 dni. Niestety i w tym roku nie pojadę- zwyczajnie przez brak kasy, ale jeżeli ktoś się wybiera, chętnie wysłucham potem relacji z imprezy. Żałuję że nie jadę, bo i kapele grają nie najgorsze, z których najchętniej oddałbym cześć na żywo takim bandom jak chociażby Mayhem czy Vreid. Mam nadzieję, że za rok w końcu uda mi się wybrać i że wtedy nie zabraknie porządnych zespołów. Jako, że jeszcze nigdy nie byłem na Wacken, mam szczerą nadzieję, że za rok tam będę. Może nawet uda się zebrać kilka osób na wspólną jazdę do miasteczka, w którym na kilka dni piekło otwiera swe bramy. Kilka dni picia, słuchania ciężkiej muzyki i oddawania pokłonów rogatemu. Mekka każdego wyznawcy metalu. Czy ktoś się na to pisze? Jeżeli w tym roku ktoś się wybiera to czekam na relacje?

Poza tym jak tam idzie Wasz muzyczny rozwój w Wakacje? :P Jakieś nowe albumy, ciekawy sprzęt zdobyliście? Śmiało pisać, niech ten temat nie umiera. Dawniej co chwilę ktoś tu pisał, czyżby muzyka Was opuściła? :P

Od siebie dodam że w ostatnim miesiącu wpadło mi całkiem sporo nowości. W tym kilka bardzo rzadkich albumów tzw. "białych kruków" Niestety z kasą jest już krucho więc na te wakacje zaplanowałem sobie dorwanie jeszcze jednego albumu, który planuję kupić już 5 lat, ale zawsze znajduje się "coś ważniejszego", bo w końcu ten album "nie ucieknie"... i tak już odkładam od 5 lat kupno :P

Może potem podliczę ile nowości mi przyszło, ale nie będę już ich opisywał, bo w sumie skoro temat umiera i nikt swych zdobyczy nie chwali, to sam pisać nie będę. :D
    Z tego co pamiętam to ostatnimi najciekawszymi zdobyczami były:
    Drudkh- Autumn Aurora na limitowanym do 350 sztuk picture vinylu
    Mayhem- Pure Fucking Mayhem (DVD z filmem o wczesnych latach bandu plus bonusowe CD z muzyką)
    Mayhem- Wolf's Lair Abyss (Szary 12 calowy vinyl- ponieważ CD oddałem Kochanej)
    Darkthrone- Dark Essence (bootleg na CD w DVD Case limitowane do 300. Jest to kolejny bootleg z Renatio Records, więc klasa sama w sobie. To ten sam label który wydal Burzum- The Lost Wisdom i Mayhem- Ashes, które mam od jakiegoś czasu. Kultowość płyt można ująć tylko ich podpisem- True Aryan Black Metal!  )
    Marduk- Those Of The Unlight na limitowanym do 500 sztuk picture vinylu.- Świetne wydanie, coś mrożącego krew w żyłach.

I do tego kilka dobrych i normalnie dostępnych albumów jak chociażby Radogost- W Cieniu Wielkiego Dębu, czy świetny split Arkona/Moontower- W Szponach Wojennej Bestii.  Każda z tych płyt jest świetna, mógłbym recenzować je bez końca, ale w sumie po co. Chyba tym razem będzie lepiej jak po raz kolejny je odsłucham razem z sąsiadami, którzy tego chcą, czy nie i oddam się tej mrocznej sztuce pogańskiego, zimnego black metalu.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2011, 16:33:25 wysłana przez Alkhadias »

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #1314 dnia: Lipca 17, 2011, 21:58:46 »
    Moja pierwsza recenzja płyty. Jestem otwarty na krytykę, choć prosiłbym, żeby uzasadnić swoje wątpliwości co do ewentualnych błędów w pracy.

Metallica - ...And Justice For All

(click to show/hide)

O płycie słów kilka

“...And Justice For All” to czwarty album zespołu Metallica. Został on utworzony, w pewnej mierze, dla zmarłego w tragicznym wypadku Cliff'a Burton'a. Utwór „To Live Is To Die” jest muzyczną odmianą czci oddanej temu wspaniałemu basiście, który dzięki swojemu wkładowi w Metallicę zmienił ją w zupełnie inny zespół. Płyta wydana w roku 1988, nad którą możemy odpłynąć na ponad godzinę, jest arcydziełem. Większość utworów jest utrzymywana w tym samym stylu. Nagrania mówią przede wszystkim o ułomności amerykańskiego prawa. Cała płyta jest utrzymywana w pesymistycznym nastroju. Metallica, po wypadku Burtona, nie mogła się pozbierać do kupy przez okrągłe dwa lata, ale to właśnie po tych dwóch latach, Metalowa Masakra nagrała "...And Justice For All".

To Live Is To Die...

When a man lies he murders
    Some part of the world
    These are the pale deaths which
    Men miscall their lives
    All this i cannot bear
    To witness any longer
    Cannot the kingdom of salvation
    Take me home

Taki wiersz jest zawarty jako jedyny tekst w "To Live Is To Die", utworze upamiętniającym zmarłego basistę zespołu, Cliff'a Burtona. Metallica nie była pewna czy aby wydanie tego utworu na płycie nie zostanie odebrane jako "chwyt" na zwiększenie sprzedaży. Band obawiał się także o nowego członka zespołu, następcę Burtona, Jasona Newsteda.
    Przez umieszczenie tego kawałka mógł się poczuć "odstawiony na bok". Przy wydawaniu krążka zadecydował jednak zdrowy rozsądek i finalnie, płyta została ukazana światu w pełnym jej blasku.

Osobiste przemyślenia

"...And Justice For All" była i jest, w moim mniemaniu, najlepszą płytą tego zespołu. Każdy utwór jest inny, ale w całości tworzą przepiękną kompozycję. Moim zdaniem, każdy fan metalu tego rodzaju powinien jak najszybciej odwiedzić Alkha pójść po BigMaca pójść do sklepu i zajumać ją z półki kupić ją w sklepie. Nie zawiedziecie się, macie moje słowo.

[Recenzja mode=false] Na Wacken w tym roku nie będę - nie pozwala mi budżet i Rada Starszych - w tym wieku jestem od rodziców zbyt uzależniony, aby pozwalać sobie na takie wypady.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2011, 22:19:13 wysłana przez Tymbark »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1315 dnia: Lipca 17, 2011, 22:15:07 »
    Live Is To Die” jest muzyczną odmianą czci oddanej temu wspaniałemu basiście, który dzięki swojemu wkładowi w Metallicę (...)

Wkład w zespół, średnio mi to brzmi. Wkład w pracę zespołu, lepiej.

Płyta wydana w roku 1988, nad którą możemy odpłynąć na ponad godzinę, jest arcydziełem.

Do czego można się przyczepić: ,,odpłynąć'' kojarzy się źle, przynajmniej dla mnie. Natomiast ,,arcydzieło'' jest zbyt zdecydowane jak na recenzję, która najczęściej powinna mieć wydźwięk mniej lub bardziej neutralny.

Pozbierać się do kupy, kolokwializm. Nie powinno się go używać.

Końcówka trochę zbyt spersonalizowana, recenzja to zbiór opinii, a to:
    Na Wacken w tym roku nie będę - nie pozwala mi budżet i Rada Starszych - w tym wieku jestem od rodziców zbyt uzależniony, aby pozwalać sobie na takie wypady.

Pozdrawiam!

w tym kontekście brzmi co najmniej dziwnie.

Ale moim zdaniem recenzja dobra, na 4+. Rozpisz się bardziej.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2011, 22:20:16 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #1316 dnia: Lipca 17, 2011, 22:18:44 »
    Hej, ostatnie zdanie jest poza recenzyjne! Co prawda, zapomniałem dodać pewien "spojler", ale napisałem to w odpowiedzi na pytanie Alkhadiasa.

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1317 dnia: Lipca 18, 2011, 13:15:54 »
    W tym roku zamierzam być na Sabatonie,Behemocie i Blind Guardian jeśli się uda. Żałuje , że Ozzy i Judas Priest są wtedy kiedy mnie nie ma :(

Co do recenzji Tymbark to nie nazwałbym tej płyty dziełem wybitnym. Jest tu kilka fajnych piosenek ale reszta wieje nudą i monotonia w moim odczuciu. Niemniej fajnie , że napisałeś recenzje , mogę się nie zgadzać lub zgadzać z Tobą lecz zawsze przyjemnie jest poczytać w tym temacie recenzje :) Wracając do płyty , niektóre teksty są dobre a piosenki które lubię z tej płyty to : One , Blackened,To live is to die , Dyers Eye i ...And Justice For All chociaż ostatnia dla mnie jest zbyt monotonna. Płyta jak dla mnie średnia lecz jedna z tych płyt Metallici których można posłuchać.
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1318 dnia: Lipca 18, 2011, 14:32:04 »
    Dobrze, że ktoś znowu pisze w tym temacie. Dobrze Tymbarku, że napisałeś ciekawą recenzję. Jednak moim zdaniem jest ona trochę przy krótka i niektórych kwestii nie uwzględniałeś. Ale ogólnie bardzo fajnie. O samym albumie, który opisałeś się nie wypowiem, bo wiesz że nie cierpię Metallici.

Ja z reguły nie piszę tu "recenzji", jako takich normalnych recenzji. Ja zazwyczaj piszę o wiele szerzej, ale też w całości subiektywnie o danej płycie, dlatego potrafię nazwać płytę albo wgniatającą w ziemię, albo równie dobrze powiedzieć, że jest do dupy. Ale... poza dwoma albumami, w mojej kolekcji nie ma słabych płyt :P Dlatego może i Ty Tymbarku zaznaczaj na przyszłość zaznaczać, że to nie jest recenzja, tylko zbiór Twych przemyśleń i odczuć, aby nikt się nie czepiał o brak "obiektywizmu".

Z mojej strony nie opiszę przez jakiś czas żadnej płyty, ponieważ zwyczajnie brak mi czasu. Ogólnie jeszcze odkąd napisałem tu ostatni post udało mi się dorwać takie albumy jak:
    Morbid- The Year Of the Goat na podwójnym CD oraz prawdopodobnie dorwę też Drudkh- Autumn Aurora z pierwszego wydania. Wszystkie rzeczy są godne opisania, ale spośród płyt, które wymieniałem na tej stronie ciężko będzie wybrać.

Moim zdaniem, każdy fan metalu tego rodzaju powinien jak najszybciej odwiedzić Alkha pójść po BigMaca pójść do sklepu i zajumać ją z półki kupić ją w sklepie.
    Chyba nie sądzisz, że znajdziesz u mnie Metallicę na półce... :D

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #1319 dnia: Lipca 18, 2011, 19:59:31 »
    Nie, nie, oczywiście, że nie - już chodziło bardziej o moją, Cochera i Twoją sesję. ^^