Uwaga, mam pewien pomysł.
Kiedyś podejmę się stworzenia moda opartego na realiach gry Thief: The Dark Project. Nie zamierzam dodawać wątków, wynalazków, postaci z drugiej i trzeciej części, jako że z nieznanego mi powodu nie przypadły mi do gustu (szczególnie druga część, w której moim zdaniem było trochę za dużo tytułowej "Ery Metalu", czyli elektryczności, robotów i innych steampunkowych nawiązań; wprawdzie w pierwszej części już był widoczny znaczny postęp technologiczny, jednakowoż nie przytłaczał on czysto średniowiecznego klimatu). Po prostu średniowieczne w fikcyjnym świecie pełną gębą, plus fantasy (oczywiście z uwzględnieniem potworów typu zombie, drzewce, haunty, ratmani itd. oraz szeroko pojęta magia) z niewielką domieszką steampunku.
Tak jak napisał NIFN, mapa będzie niewielka, lecz zobaczymy na niej kilka miast (a ściślej mówiąc, dzielnice "the City" - ogromnego miasta znanego z gry) oraz neutralne lokacje (w większości podziemia pod miastem) typu The Bonehoard czy Zaginione Miasto (z architekturą starożytnej cywilizacji, kto grał w TDP to wie jak będzie wyglądała).
Oczywiście zostanie dodana rozbudowana fabuła - z podziałem na misje główne i poboczne. Zero epickich bitew typu 1000 młotodzierżców versus 500 strażników miejskich wspomaganych przez 200 hauntów. Bardzo dużo drobnych potyczek (ucieszy to pewnie graczy ze słabymi komputerami, w tym mnie ;)), w których liczą się umiejętności, refleks, blokowanie ciosów, taktyka uderz-odskocz-uderz-odskocz (pamiętacie walkę w jaskini orków w drugim Icewind Dale?), a nie tępe walenie zweihanderem czy dwuręcznym toporem. Miasta będą patrolowane przez strażników miejskich i będziemy ich z reguły unikać, jeśli - idąc tokiem myśli Nifna - wyznaczona zostanie nagroda za naszą głowę lub zaatakujemy pojedynczego strażnika. Mam pewien ciekawy pomysł. Aby było trudniej, pod koniec głównej fabuły gry całe miasto obróci się przeciwko nam (gdyż będziemy "ratować świat" w pojedynkę; nie mam tu na myśli dosłownego ratowania świata, lecz pewną misję od której będzie zależała przyszłość miasta), dlatego cień stanie się naszym głównym sprzymierzeńcem.
Przez większą część gry będziemy wykonywać zadania dla gildii i rozmaitych ugrupowań na tle religijno-fanatycznym (przykładem tych drugich są Poganie czy też Młotodzierżcy). Inną sprawą kaloszy jest uzbrojenie Garretta, trzeba będzie wydłubać z Native lub zrobić następujące uzbrojenie:
- Miecz (może być z Native, ale krótszy niż ten z pierwszego Thiefa, przydatny podczas walk ze strażnikami i potworami).
- Sztylet (krótsza wersja miecza, przeznaczona do rozmaitych akcji skrytobójczych).
- Łuk (może być z Native).
- Zwykłe strzały (mogą być z Native).
- Ogniste strzały (mam już gotowy skrypt emitowania ognia przy strzelaniu, trzeba tylko przemalować lotki).
- Wodne strzały (trzeba napisać skrypt gaszący pochodnie, oprócz tego przemalowanie lotek).
- Sznurowe strzały i mchowe strzały (te rodzaje strzał mogą być niemożliwy do wykonania).
- Pałka (może być z Native).
- Flashbomby.
- Napoje uzdrawiające (z tym nie będzie problemu).
Moda planuję zacząć robić latem, jako że teraz jestem zbyt zajęty Song of Taliesin. Planuję i być może zrobię.
Oczywiście oczekuję na pomysły Nifna i reszty.
http://www.youtube.com/watch?v=5Orln1Z2CvQxD