Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RPG - prawdziwe.  (Przeczytany 33406 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elavion

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • I love all of Stargates!
    Odp: RPG - prawdziwe.
    « Odpowiedź #60 dnia: Lipca 03, 2009, 16:38:26 »
    Odpowiedź na poprzedni post:
    (click to show/hide)

Ale, słowa powinny prowadzić do czynów, tak więc by się jakaś ankietka do tematu przydała!

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #61 dnia: Lipca 03, 2009, 16:49:17 »
    Jeszcze się zapytam kto ma jakieś doświadczenie w Mistrzowaniu? Tzn. ilu GM-ów mielibyśmy do dyspozycji? Im nas więcej tym lepiej, moglibyśmy w kilku prowadzić jedną sesję na zasadzie powiedzmy dyżurów czy coś w tym stylu. Ale wybiegam za bardzo na przód. To zapytam inaczej kto chciałby prowadzić a kto grać? Ja w międzyczasie poszukam systemu, bo mój własny jest obecnie w trakcie tworzenia, czyli trochę tu porobię, trochę tam. Jednak moim graczom mechanika na chwilę obecną się podoba.

Offline Elavion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #62 dnia: Lipca 03, 2009, 16:51:32 »
    ja am 2-sesjowe doświadczenie, jak to już napisałem.
    grać również mogę, a dyżury to nie najgorszy pomysł.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #63 dnia: Lipca 03, 2009, 17:01:01 »
    Ja jestem MP z powołania ;-)

A wg. mnie najłatwiejszy i pozostawiający duże pole do popisu system to D&D (najlepiej 3.5, byle nie 3.0 lub 4.0).
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Lipca 03, 2009, 17:15:27 »
    Niech będzie D&D. Tylko jest mały problem, bo w mojej skromnej kolekcji nie posiadam żadnego podręcznika do tego systemu a zakupywać go raczej nie zamierzam. BTW wychodzi na to, że na chwile obecną mamy 2 GM-ów: Barudokuku i mnie. Sorki Elavion ale poprowadzenie 2 sesji to wg. mnie za mało aby prowadzić szerszej publice. A ty Barudo ile już siedzisz w RPG-ach??

Offline Elavion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Lipca 03, 2009, 17:20:05 »
    Wiem, co masz na myśli. Być może ucieszy cię fakt, iż mam zamiar cały sierpień dzień w dzień prowadzić sesje. W ten sposób zyskam odrobinkę doświadczenia i będę mógł wkrótce dołączyć do elitarnego grona GM-ów :).

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #66 dnia: Lipca 03, 2009, 17:48:05 »
    Roxenheimme: od 6-ego roku życia (w D&D około dwa lata), czyli ponad połowę mojego życia (mam 13 lat ;-) ).
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Lipca 03, 2009, 22:08:50 »
    Miejsce gracza chyba jest już dla mnie zarezerwowane, zgadza się?

Offline mgsh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Lipca 04, 2009, 01:22:49 »
    Cytat: Roxenheimme
    Jeszcze się zapytam kto ma jakieś doświadczenie w Mistrzowaniu?
    Z jednej strony mam spore, bo nieco ponad 4 lata tylko prowadziłem (a gram już chyba z 10 lat :). Z drugiej strony, to nie ma znaczenia - liczy się frajda i jak ktoś chce być MG to niech będzie.
    (click to show/hide)
    Cytat: Roxenheimme
    Tzn. ilu GM-ów mielibyśmy do dyspozycji?
    I co, wszyscy mieliby czytać/znać scenariusz? Po co 2-3 MG do 6-10 osobowej drużyny PBF? Niech jeden z MG poprowadzi głównego adwersarza, a drugi zajmie się drużyną itp.
    Cytat: Barudokuku
    A wg. mnie najłatwiejszy i pozostawiający duże pole do popisu system to D&D (najlepiej 3.5, byle nie 3.0 lub 4.0).
    Hmmm.... IMO obstawiłbym FATE, bądź D6 do grania PBF, coby się w testach nie zakopać (choć wiadomo: vox populi...).
    5. W jaki sposób ma to być prowadzone? Post pod postem czy po kolei każdy z graczy. Nie każdy ma czas siedzieć na forum i czekać na zmianę fabuły lub post od innych graczy.
    5.Głosuję za post pod postem, ale z niemałym ograniczeniem szybkości (np. 30s) aby GM mógł wszystko ogarnąć.
    Ja bym proponował jakoś podzielić dobę... np. 3 akcje na 12h, albo 3 sceny na 16h (takie przykłady tylko).

Kolesie grali kiedyś na lokalnym fo, ale szlak trafił serwery po jakiejś burzy i zostało tylko to:
    (click to show/hide)

Mam nadzieję, że się przyda, pozdrawiam.
    This action have to be role played, not roll played...

Offline tul

• The Deluge dev
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #69 dnia: Lipca 04, 2009, 08:27:53 »
    O, dopiero zauważyłem wątek. Doświadczenie w RPG mam, przez kilka lat grałem kilka razy w tygodniu. Na koncie mam sporo systemów, ostatnio straszna posucha, więc z chęcią zagram. Mistrzem Podziemi bywałem dosyć często, ale z tej racji, że nigdy nie uczestniczyłem w czymś takim online, to wolę bym teraz graczem.
    Preferuję DnD. Wymieniany jest tu najczęściej, więc pewnie zostanie i bardzo dobrze. Mam sentyment do Forgotten Realms, ale ostatecznie świat może wykreowany przez Mistrza na potrzeby sesji. Styl grania mam bardzo podobny do Aexalven, czyli mniej systemu, więcej wyobraźni.
    Karty postaci niech każdy wypełnia sobie sam, nie ma sensu już przed rozpoczęciem grania szerzyć w grupie nieufności. Karty mogą być trzymane w pierwszym poście, tak by każdy miał w nie wgląd. Ewentualne błędy lub oszustwa powinny być łatwo wychwycone, zresztą po cholerę się kłócić o pojedyncze punkty. Jaka postać jest taka jest, nie popadajmy w paranoję, nie chodzi o przypakowanie postaci, ale o zanurzenie się w inny świat. Dlatego też postuluję jak najmniej walki, by odgrywanie postaci było ważniejsze niż statystyki. Zresztą nie wyobrażam sobie walki, która miała by trwać kilka dni na forum, gdzie tu dynamika, gdzie emocje? W normalnej grze też upraszczałem zasady walki tak, by postępowała ona szybciej, była żywsza, a jeśli gracz za długo myślał nad ruchem to tracił kolejkę. W walce wszak nie ma czasu na myślenie. Tutaj, na forum, gdzie tempo jest jeszcze mniejsze sugeruję sprowadzić walkę do krótkich, symbolicznych potyczek.
    Gdzieś w tym temacie wyczytałem, że zadaniem Mistrza Podziemi jest jak najszybsze zabicie graczy, a zadaniem graczy zapobiegnięcie temu. Dla mnie nonsens, od kiedy Mistrz i gracze to wrogowie? Zadaniem Mistrza jest zapewnienie graczom dobrej intelektualnej rozrywki. Gdy ja prowadziłem sesję i któremuś z bohaterów podwinęła się noga, to zawsze dawałem mu lub reszcie drużyny szansę na wyratowanie go. Chodzi tu też o wczucie się w postać. Gracz ma tę samą postać od kilku miesięcy, wczuł się w nią, gra mu się świetnie i dzięki temu wszystkim gra się lepiej, nawet Mistrzowi. Jeżeli odbierze mu się tą postać, to stracą na tym wszyscy.
    Ze spraw formalnym, proste ustandaryzowanie rozrywki i formuły jak w poście wyżej, kości w rękach Mistrza i zdanie się na jego być albo nie być i dobrą wolę. Rozgrywka poprzez forum, w ten sposób najwięcej osób będzie mieć możliwość zagrania.
    Elavion na Mistrza, niech jeszcze kilka osób się wypowie jaki system, jaki świat, a potem tworzymy postacie.
    Podręczniki można ściągnąć w wersji elektroniczej, choć to nie do końca legalne.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2009, 08:35:37 wysłana przez tul »

Offline Kasparus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Lipca 05, 2009, 10:34:22 »
    Ale czemu uparliście się na ten system? :( Po co nam to? Spróbujmy najpierw bez z jedną kości, bez jakiś kart postaci... Ot po prostu mówisz kim jesteś, skąd pochodzisz, co masz na sobie i gramy. Z tego co czytam, nikt z Was nie grał online, ale chcecie system. Bez sensu, żeby trzeba było czytać podręcznik (jeszcze na kompie), żeby się pobawić... Ja, teraz po raz 4, przypominam - grałem tak, bez systemu i bez kości. Ustaliliśmy kolejność i heja! Wszyscy ładnie odgrywali, jakiś tam swój charakter, MG ładnie kontrolował, bez setek wyliczań, co się komuś udaje, a co nie. Ja jestem za większym nastawieniem na odgrywanie, niż 100000 tabelek.

PS. Teraz nie jestem u siebie. Ale jeśli da się na GG ustawić konferencję to mogę Wam poprowadzić przykładową sesję, bo teraz gadamy i gadamy, a nic z tego nie wychodzi...

Offline Metalowiec

• Użytkownik
    • :F
    « Odpowiedź #71 dnia: Lipca 05, 2009, 11:24:08 »
    to jeszcze trza się umówić na na konkretną godzine proponuje jutro o zachodzie słońca ;] ok.19:00
    Youve seen life through distorted eyes
    You know you had to learn
    The execution of your mind
    You really had to turn
    The race is run the book is read
    The end begins to show

Offline Kasparus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Lipca 05, 2009, 20:25:40 »
    Mnie nie ma teraz w domu. Więc jako twórca tematu (:D) zastrzegam sobie prawo do poczekania na mnie. :D

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #73 dnia: Lipca 15, 2009, 13:24:00 »
    No to co temat upadł, czy coś w końcu robicie?
    Przeglądałem kilka takich sesji na forach i wcale nie są takie beznadziejne jak tu wszyscy straszą, a jak są ludzie na poziomie (via Ja ;)) to wszystko wychodzi zaje...

Dam wam kilka linków do sesji na Forum Actionum: (jeśli to tak by wyglądało to ja jestem jak najbardziej za)
    sesja wiedźmina: http://forum.cdaction.pl/Sesja-Wiedmina-t22181.html
    sesja Forgotten Realms: http://forum.cdaction.pl/Sesja-Forgotten-Realms-t27368.html
    Reszty poszukajcie sobie tutaj: http://forum.cdaction.pl/Sesje-z-Mistrzem-Gry-f137.html (to są tylko te z MG, a jest jeszcze poddział "free")

Tu jeszcze taki mały link do zasad jakich się trzymają:
    (click to show/hide)

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #74 dnia: Lipca 15, 2009, 14:35:36 »
    Ja jestem chętny na grę z wami, mam tylko jedno pytanie,  bo nie śledziłem tematu. Czy mam przygotować sobie kartę postaci, czy gramy w takie typowe RPG na "żywioł" :P.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor