Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RPG - prawdziwe.  (Przeczytany 33296 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elavion

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • I love all of Stargates!
    Odp: RPG - prawdziwe.
    « Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 30, 2009, 14:54:34 »
    TAK!!! jakby się ktoś nie domyślił, to jestem za :).

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 30, 2009, 15:39:04 »
    Można pograć byle nie w dedeki, system mi całkowicie nie przypadł do gustu, za dużo tabelek i innych tego typu pierdół. Kupiłem podręcznik podstawowy do D20 Modern i obecnie leży na półce i zbiera kurz.:/  Obecnie z kumplami gramy w Neuroshime i w warmłotka 1 edycje. W międzyczasie robię system oparty na k12 i zaprawdę powiadam wam to mordęga^^. Jeszcze do tego grania vide forum, jakie mają być realia?

Offline Elavion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 30, 2009, 15:40:58 »
    ja proponuję W:GW, bo to system oparty tylko na kostce i karcie z profilem, słowem- prosty.

Offline Metalowiec

• Użytkownik
    • :F
    « Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 30, 2009, 19:13:38 »
    ja bym zaproponował warhammera :)
    i też się pisze oczywiście ^^
    Youve seen life through distorted eyes
    You know you had to learn
    The execution of your mind
    You really had to turn
    The race is run the book is read
    The end begins to show

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 30, 2009, 19:25:14 »
    A ja proponuję D&D 3.5 ;-)

A że dużo tabelek - to dobrze. System przewidział wiele rzeczy.

Jeśli się nikt nie znajdzie, mogę poeMPować.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline mgsh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 30, 2009, 19:57:51 »
    Cytat: Elavion
    Kostkami może rzucać mistrz gry, a on nie ma po co oszukiwać. A poza tym, przekłamywać można i na zwykłej sesji. Tylko co to wtedy za zabawa?
    tu właśnie ten temat wałkowany jest aktualnie: http://studnia.wieza.org/nimsarn/losowosc-a-pbf

Ja też proponuję Warmłotka 1ed. Jest znany przez wielu, a nieobeznanym szybko się wkręcić w realia.
    (chyba, że ktoś poprowadzi Wilkołaka: Mroczne wieki - wtedy GRAM!!)
    This action have to be role played, not roll played...

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 30, 2009, 21:41:57 »
    A ja jestem za brakiem systemu. Grałem kiedyś w taką browserówkę "Fearun Game" i całkiem fajnie się sprawdzały takie sesje grane po prostu. Bez systemu - z naciskiem na zabawę a nie na rzuty - czy ktoś np. przeszedł przez próg. Ja chętnie potrenuję na Was moje "umiejętności" (że tak zażartuję :D). Kurcze, spytałem kto gra w RPG, a Wy chcecie tworzyć subforum.

Pierwsze pytanie: czy i gdzie trafił. Zawsze najpierw rzuca się k20 na atak (tj. czy trafi) i jeśli - niekoniecznie naturalnie, bo a nuż ma ktoś bonus do ataku bazowy albo z broni - wyrzuci się liczbę równą lub większą od klasy pancerza przeciwnika, trafia. Jeśli mi zawiadomi np. 'chcę trafić w nogę', wtedy rzuca dodatkowe k20 i w zależności od wielkości danego miejsca (przy czym w tors jest bez dodatkowego rzutu) musi wyrzucić daną liczbę (chyba, że w czasie rzutu na atak wyrzuci krytyk, wtedy może od razu powiedzieć, gdzie uderzył).

Na drugie pytanie podam dość mało znany dowcip, objaśniający dokładnie, jak to zrobić.

Spotkali się Hitler, Stalin i Roosevelt i zastanawiali się, co zrobić, by kot zjadł musztardę. Pierwszy spróbował Roosevelt, mówiąc, że trzeba dobrowolnie:
    -Obywatelu, zjedz tę musztardę, od tego zależy los całej Ameryki... - i tak dalej, ale kot nawet na niego nie spojrzał.
    Potem Hitler. Powiedział, że trzeba pod przymusem. Wyciągnął pałkę, bat, oddał salwę z karabinu w powietrze i wrzeszczy:
    -Żryj musztardę! Żryj, bo zabiję!
    Ale kot nie zwrócił na niego uwagi.
    Ostatni podszedł Stalin, mówiąc, że trzeba dobrowolnie, ale pod przymusem. Nabrał musztardy na łyżkę i posmarował nią kotu dupę. Kot zjadł musztardę.
    Jeśli ktoś uzna, że 'dupa' to przekleństwo, zawiadomcie, zedytuję

Ale widzisz chodzi mi o to, że powiedzmy są czary obszarowe, albo jak bez siatki zmierzysz czy ktoś, gdzieś doszedł w danej turze, czy nie?

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Zbieracz puszek
    « Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 30, 2009, 21:46:34 »
    Łatwo mi przychodzi wyobrażenie sobie całego ujęcia miejsca. A jeśli trudno - rysuję mapkę (niekoniecznie z siatką) z zaznaczeniem, gdzie kto jest.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Dante

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 30, 2009, 23:58:42 »
    Tak więc ja od kilku lat gram w takie gry RPG a nawet PBF, moim ulubionym systemem jest śródziemie, które znam prawie na pamięć(uwielbiam tam wkurwiać mistrza gry, który tylko na szybkiego przeczytał podręcznik, ale co do tego uwaga bo kłócenie się z MG może się źle skończyć np. graniem postacią bez jednego ucha :/ ) co do innych systemów to grałem jeszcze w D & D, Warhammer, Wiedzmin a skoro widzę że tutaj wiele osób grało w D &  D (bo to chyba najpopularniejsze) to polecam w Warhammer'a sobie pyknąć, naprawdę bardzo dobry i przemyślany system :) Co do moich wyczynów jako MG to pozostawię bez komentarza, jeszcze żaden gracz u mnie nie osiągnął 3 levela xD ach te życie jest kruche xD

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Lipca 01, 2009, 00:01:05 »
    @ Kasparus
    Odnośnie grania bez systemu czyli według mnie bez rzutów. Wyobraź sobie taką sytuację: drużyna jest w karczmie (bądź zajeździe, jak kto woli) otoczona przez ludzi wrogiej religii, lorda lub ludziom którym narazili się gracze i nagle jeden z BG mówi: to ja zabijam pierwszego z brzegu napastnika, następnie robiąc piruet podrzynam gardło drugiemu z oponentów i robiąc salto wyskakuje przez okno z drugiego piętra spadam na lekko ugiętych nogach nic sobie nie łamiąc podbiegam do stajni, wskakuje na konia i uciekam z miasta. Teraz wytłumacz mi jedną rzecz: jak GM ma do tego podejść? Jeśli którakolwiek rzecz nie uda się graczom wyjdzie na to że MG jest przeciwko graczom i chce ich za wszelką cenę "udupić", jeżeli wszystko pójdzie po myśli graczy będzie że prowadzący gra niezbyt realnie i nawet skakanie na księżyc i z powrotem jest możliwe.

Przepraszam za niezbyt konkretny post ale po pierwsze jest późno a po drugie dopiero co wróciłem z imprezy także wybaczcie wszelkie błędy. ^^

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #25 dnia: Lipca 01, 2009, 00:19:21 »
    Mi nie chodzi o coś takiego. Bez systemu, czyli bez jakiś obliczeń, ale załóżmy, że rzutami k10 obliczałoby się (tak na oko) co komu i jak wyszło (lub nie). Tak właśnie grałem w tamtej grze - o której wspominałem i fajnie się to sprawdzało. Bez systemu, ale i tak to MG podejmował decyzję co się komu uda i kto co może.

PS. Barudokuku mam jeszcze pytanie: jak robisz, by gracze (oczywiście z wolnym wyborem) zrobili to co chcesz. Jak ja im np. mówię, że znaleźli dokument prowadzący ich, nie wiem na przykład do Ciechocinka, to oni mówią: "A to idziemy w zupełnie innym kierunku!". To mnie wnerwia okropnie, a by się wydawało, że mili i fajni ludzie :D.

A co z tym? Jeśli mogę spytać :D?

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Lipca 01, 2009, 00:31:48 »
    Co do rzeczy które mogą wykonać gracze jest prosty system bierzemy kosatkę np k20 ( jeżeli zła kostka to przepraszam zapomniałem juz jakie są ) i MG mówi wyrzucisz 17lub więcej udaje ci sie rzucisz mniej jak 5 jakieś tam ubytek zdrowia albo nawet śmierć. Sposób łatwy skuteczny oczywiście do tego dochodzą różne modyfikatory jak zręczność waga zbroi itp..

Edit: To dla fanow D&D http://www.youtube.com/watch?v=9_hlWl1PKfo
    « Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2009, 00:47:27 wysłana przez Danveld »

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Zbieracz puszek
    « Odpowiedź #27 dnia: Lipca 01, 2009, 00:34:48 »
    Odpowiedziałem dowcipem, ale skoroś nie zrozumiał... ;-)

Zawsze staram się postawić im złudzenie, że nic innego niż to, co chcę, nie mogą zrobić. Złudzenie, bo w rzeczywistości mogą tam pójść i nic i nikt im tego nie broni, ale musieliby np. zmagać się z trudnościami. Przykład:

'- Znaleźliście mapę, podpisaną przez gnomiego skrybę. Prowadzi ona w góry.
    - To musi być pułapka, idziemy z drugiej strony, by zobaczyć, czy z tyłu jest inne wejście do jaskini.
    - Przed sobą zobaczyliście \opis ścieżki i tak dalej/.
    - Idziemy nią.
    - Niestety, jest zawalona przez głazy...
    - Szukamy innej.
    - <kilka rzutów k20 czy k%> Żadnej innej nie ma.'

Może trochę dziwny przykład, ale powinien Ci pokazać, o co mi chodzi. Na miejsce zawalenia możesz wstawić np. bandę trolli czy ettina.

Offline mgsh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Lipca 01, 2009, 09:15:53 »
    @Kasparus
    Nie wymyślaj scenariusza na biegu. ZAWSZE (puki nie jesteś doświadczonym MG) zrób choćby konspekt na papierze.
    ZAWSZE pamiętaj o tym, że gracze mogą i zrobią coś głupiego. Przygotuj np. 3 wersje tej samej przygody, tylko w innym mieście, z innymi bohaterami itp. To również przenieś na papier - unikniesz późniejszego zamieszania i "zawiechy" fabuły.
    Przygotuj kilka małych, nieznaczących epizodów w stylu: patrol wojska, pielgrzymka, pożar karczmy, wizyta złodzieja etc. Jak gracze zrobią Ci psikusa, to będziesz miał całą talię asów w ręce :D

PS. Dużo czytaj, literatura to dla RPG źródło niewyczerpane.

Pozdrawiam.
    This action have to be role played, not roll played...

Offline Elavion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Lipca 01, 2009, 11:41:34 »
    a ja mam taki pomysł: moglibyśmy grać w M&B:RPG.

Tak więc ja od kilku lat gram w takie gry RPG a nawet PBF, moim ulubionym systemem jest śródziemie, które znam prawie na pamięć(uwielbiam tam wkurwiać mistrza gry, który tylko na szybkiego przeczytał podręcznik, ale co do tego uwaga bo kłócenie się z MG może się źle skończyć np. graniem postacią bez jednego ucha :/ ) co do innych systemów to grałem jeszcze w D & D, Warhammer, Wiedzmin a skoro widzę że tutaj wiele osób grało w D &  D (bo to chyba najpopularniejsze) to polecam w Warhammer'a sobie pyknąć, naprawdę bardzo dobry i przemyślany system :) Co do moich wyczynów jako MG to pozostawię bez komentarza, jeszcze żaden gracz u mnie nie osiągnął 3 levela xD ach te życie jest kruche xD

o, ja mam dodatek do śródziemia, ale nie mam podstawowego podręcznika :(.