Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RPG - prawdziwe.  (Przeczytany 33299 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    RPG - prawdziwe.
    « dnia: Czerwca 29, 2009, 18:49:30 »
    Witam szanowne grono użytkowników. Tak więc - kieruję do Was pytanie, czy ktoś kiedyś miał przyjemność (a może cały czas ma) z prawdziwym RPGiem? Nie chodzi tu o Gothica bynajmniej. Jeśli nie wiecie co to jest to odsyłam do Wikipedii, gdzie jest to dość sprawnie opisane (uwierzcie mi tłumaczenie tego po raz 30 potrafi wnerwić). Ja interesuję się RPGami od dawna, choć właściwie nie miałem okazji zagrać w jakimś systemie (oprócz paru "dzikich" sesji), bo znajomi odkryli we mnie "talent" i jak "sesjujemy" to prowadzę grę. Również na dzikio - czyli bez systemu, z fabułą wymyślaną na gorącą. A teraz męczę się z czytaniem podręcznika do D`n`D, by moje sesje wreszcie unormować. Miło by było, gdyby na forum był jakiś MG z prawdziwego zdarzenia, gdyż chciałbym się w pewnych sprawach poradzić. Tak więc jeśli są tu bracia RPGowcy - możecie się ujawnić. 

Offline Metalowiec

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • :F
    Odp: RPG - prawdziwe.
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 29, 2009, 19:33:24 »
    nie jestem pr0 ale się ujawniam ;]
    Youve seen life through distorted eyes
    You know you had to learn
    The execution of your mind
    You really had to turn
    The race is run the book is read
    The end begins to show

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 29, 2009, 19:39:08 »
    Chodzi ci o granie w D&D na forum? Nie jestem zbyt dobrym graczem ale lubię wczuć się w klimat, a to wg mnie najważniejsze.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 29, 2009, 20:05:20 »
    Ja jeszcze nie grałem ale mógł bym spróbować

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 29, 2009, 20:12:19 »
    Sztywne systemy w moim przypadku się nie sprawdziły.

Pamiętam, jak jakieś 3 lata temu w wakacje meiszkaliśmy ze znajomymi w lesie. Graliśmy w DnD i nagle jeden do mnie mówi "Nudny to dnd, weź ty coś poprowadź, masz zrytą banię, na pewno jakąś fabułę wymyślisz".

Graliśmy 8 godzin, w czasie 9 godziny już była godzina 3 w nocy, skończyliśmy grę gdyż... Poprowadziłem graczy do lasu i wymyśliłem taką sytuację, takie postacie i zdarzenia, że sam zacząłem się bać i wszyscy zgodnie powiedzieli "Ja się boję, koniec na dzisiaj".
    To była najlepsza sesja w moim życiu ;)
    XXX

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 29, 2009, 20:31:55 »
    Jestem MP w D&D 3.5 (gram bez siatki bitewnej; przed sesją rysuję dla siebie mapę i jeśli czegoś gracze nie rozumieją, szkicuję jakąś lokację na bieżąco). Obecna kampania ma na celu odkrycie przez graczy magicznej kuźni wybudowanej przez Duergarów (wszyscy drugopoziomowi, przy czym jedna kapłanka ma znacząco mniej PD). Jeśli coś trzeba, mogę podpowiedzieć ;-)
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 29, 2009, 20:39:37 »
    Nie mam pojęcia o tej grze O_o,ale chciałbym zagrać. Kto mi pomoże zacząć (gdzie nabyć odpowiednie rzeczy itd,itd.) niech pisze na PW.
    Dziękuję ;]

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 29, 2009, 20:42:41 »
    I zapewne jak to bywa w D&D kapłanka strzeli focha że ma mało PD i piorun z nieba ja trzaśnie ale cóż takie trudne życie gracza a cudowne GM-a. Kiedyś pamiętam rodzinna partie w D&D ( kuzyni 17 + ja 13 :D ) zacząłem cośtam marudzić ze miernie się gra no i przypadkiem wpadłem do dziury gdzie był jadowity wąż i zginąłem.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 29, 2009, 21:01:07 »
    Bardzo fajnie się gra we własnym systemie, kiedyś grałem razem z kolegami w czasie przerw a półkoloniach uniwersyteckich. Dziwnie było że typek który cały czas marudził cały czas dostawał grabiami i widłami (używanymi wcześniej do przerzucania gnoju) gdy tylko przechodził przez pola(zastanawiające jest to że one trafiały tylko w niego).

Offline Kasparus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 30, 2009, 13:18:48 »
    Chodzi ci o granie w D&D na forum? Nie jestem zbyt dobrym graczem ale lubię wczuć się w klimat, a to wg mnie najważniejsze.

D&D na forum? :) To chyba było by ciężkie. Ale cieszę się, że jest to wśród Was jak widzę znane. Ja jak narazie prowadziłem sesję w takim ( przeze mnie nazwanym) Dungeons and Lizards :D Czyli generalnie system k20 ale trochę ułatwiony. Właśnie a propo siatki bitewnej. Jak radzisz sobie Barudokuku z np. wyliczaniem czy ktoś trafił, albo gdzie, jeśli z niej nie korzystasz?
    Nie mam pojęcia o tej grze O_o,ale chciałbym zagrać. Kto mi pomoże zacząć (gdzie nabyć odpowiednie rzeczy itd,itd.) niech pisze na PW.
    Dziękuję ;]

Widzisz - to nie jest takie proste. Ja sam nic nie kupowałem, bo okazało się, że w mojej pipiduwie jest sporo RPGowców, a jeden z nich miał podręczniki. Najważniejsze jest, żeby było z kim grać, a to uwierz mi Jeferiaz nie jest takie proste w dobie Gothiców i innych Morrowindów :P.

PS. Barudokuku mam jeszcze pytanie: jak robisz, by gracze (oczywiście z wolnym wyborem) zrobili to co chcesz. Jak ja im np. mówię, że znaleźli dokument prowadzący ich, nie wiem na przykład do Ciechocinka, to oni mówią: "A to idziemy w zupełnie innym kierunku!". To mnie wnerwia okropnie, a by się wydawało, że mili i fajni ludzie :D.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Zbieracz puszek
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 30, 2009, 13:37:49 »
    Pierwsze pytanie: czy i gdzie trafił. Zawsze najpierw rzuca się k20 na atak (tj. czy trafi) i jeśli - niekoniecznie naturalnie, bo a nuż ma ktoś bonus do ataku bazowy albo z broni - wyrzuci się liczbę równą lub większą od klasy pancerza przeciwnika, trafia. Jeśli mi zawiadomi np. 'chcę trafić w nogę', wtedy rzuca dodatkowe k20 i w zależności od wielkości danego miejsca (przy czym w tors jest bez dodatkowego rzutu) musi wyrzucić daną liczbę (chyba, że w czasie rzutu na atak wyrzuci krytyk, wtedy może od razu powiedzieć, gdzie uderzył).

Na drugie pytanie podam dość mało znany dowcip, objaśniający dokładnie, jak to zrobić.

Spotkali się Hitler, Stalin i Roosevelt i zastanawiali się, co zrobić, by kot zjadł musztardę. Pierwszy spróbował Roosevelt, mówiąc, że trzeba dobrowolnie:
    -Obywatelu, zjedz tę musztardę, od tego zależy los całej Ameryki... - i tak dalej, ale kot nawet na niego nie spojrzał.
    Potem Hitler. Powiedział, że trzeba pod przymusem. Wyciągnął pałkę, bat, oddał salwę z karabinu w powietrze i wrzeszczy:
    -Żryj musztardę! Żryj, bo zabiję!
    Ale kot nie zwrócił na niego uwagi.
    Ostatni podszedł Stalin, mówiąc, że trzeba dobrowolnie, ale pod przymusem. Nabrał musztardy na łyżkę i posmarował nią kotu dupę. Kot zjadł musztardę.
    Jeśli ktoś uzna, że 'dupa' to przekleństwo, zawiadomcie, zedytuję
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Elavion

• Użytkownik
    • I love all of Stargates!
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 30, 2009, 14:14:03 »
    Ja prowadzę znajomym sesje W:GW. A swoją drogą, sesje na forum to wcale nie taki zły pomysł- na forum gry cyrodiil jest na to cały dział.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Zbieracz puszek
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 30, 2009, 14:36:17 »
    Elavion: głupi, jak wtedy rzucać kostkami? A jeśli nawet, skąd pewność, że ktoś nie będzie oszukiwał?...

Offline Elavion

• Użytkownik
    • I love all of Stargates!
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 30, 2009, 14:41:43 »
    Kostkami może rzucać mistrz gry, a on nie ma po co oszukiwać. A poza tym, przekłamywać można i na zwykłej sesji. Tylko co to wtedy za zabawa?

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 30, 2009, 14:52:43 »
    Elavion ma rację to może zrobimy karty postaci  i zaczniemy zabawę ??(subforum by się przydało jak pomysł by wypalił)