(...)rozgrywka powinna być zbliżona do Europy Universalis(...)
Próbowałeś może Victory 2? Gra Paradox'u w wieku XIX i początku XX. W sumie bardziej koncentruje się na kwestiach społeczeństw i rewolucji jakie w nich następowały. Jednak... w grę NIE grałem i nie wiem czy można ją polecić z czystym sercem. :p
Nie wiem czy to cię zainteresuje, ale jest... mod do Medievala 2 (+ Kingdoms), który znacznie usprawnia grę. Dyplomacja w końcu zdaje się mieć sens, a taki bajer jak możliwość przejmowania innych krajów przez mariaże królewskie (tak, można niczym w EU zająć cały kraj bez straty nawet żołnierze choć nie jest to oczywiście łatwe...), dodane kilka krajów, fajne zbalansowanie jednostek (oraz piękne ich modele), dodanie "skryptu technologii" (np. nie możesz budować farm III, bez wynalezienia trójpolówki), dodanie flot handlowych, zmiany religii (możliwe jest np. pojawienie się antypapieża ^^), zmiany w określonych sytuacjach nazw miast (np. Konstantynopol nosi tę nazwę pod panowaniem Bizantyjskim - kiedy zdobędą go Turcy, zmienia nazwę na Istambuł), poajwianie się historycznych bohaterów (m.in. Ryszard Lwie Serce, Saladyn), utrzymanie armii znajdujących się poza naszymi terenami (2000 bizanów za każdą armię na wrogich terenach), wprowadzenie Rady Możnych, możliwość wybuchu powstania jeśli spadnie prestiż władcy, łącznie z możliwością powstania Ligi Baronów lub Ligi Emirów do których przechodzi część zbuntowanych miast i generałów, dodanie "systemu dynastii" (np. grając Francją miałem dynastię Kapetyngów, Burgundii i Blois - rządzili Kapetyngowie, ale w związku z brakiem posiadania męskiego dziedzica z czasem władzę przejęła dynastia Burgundii - fajny bajer, który mnie ucieszył :D) oraz... dużo innych zmian, których nie pamiętam. :p
P.S. Zapomniałem o najważniejszym. Mod nazywa się Bellum Crucis i... jest po włosku (brak zangielszczenia ;d). Żeby nie wyszło, że znam włoski (bo nie znam ^^) warto dodać, że jest polskie spolszczenie, któremu dużo do ideału brakuje, ale umożliwia ono bezproblemową i komfortową grę w tego świetnego moda.