Pora umieścić trochę planów i obrazków z rekonstrukcją wyglądu osad.
Birdoswald, ponownie zamieszkały stary rzymski fort w Cumbrii. Ten obrazek bardzo mi się spodobał, gdyż świetnie oddaje klimat mrocznych wieków i ma przekroje domów.

Bebbanburgh, forteca Anglów w Northumbrii. Jako ciekawostkę mogę dodać, że z tego zamku (patrząc w stronę morza) widać scenę zrobioną przez Rolanda - czyli Lindisfarne.

Typowy wygląd
brocha, czyli okrągłej wieżyczki w centrum niewielkiej osady otoczonej murem zbudowanym z suszonego kamienia.

Plan
crannoga w Buiston. Crannogi były sztucznymi wysepkami usypanymi zazwyczaj w jeziorach i większych rzekach, rzadziej w estuariach. Na tych wyspach budowano duże okrągłe chaty.

A: Prawdopodbna rekonstrukcja fragmentu wałów obronnych w północnopiktyjskim (nie wiem czy dobrze napisałem to słowo) forcie Burghead.
B: Tylko zachodnia część Burghead przetrwała do dnia dzisiejszego, reszta (wliczając w to trzy pasma wałów obronnych, widoczne nad literą "b") została zniszczona w XIX wieku.
C: Fort w Leacanabuaile, hrabstwo Kerry. Wygląd tej typowej wczesnośredniowiecznej irlandzkiej zagrody z zabudowaniami nie przypomina regularnych i dokładnych budowli stawianych w Brytanii, będącej pod wpływami Rzymu. Litera "s" oznacza schody, "drain" to najprawdopodbniej linia odpływu wody.

Mury obronne typowej wczesnośredniowiecznej ufortyfikowanej osady.

Trójwymiarowy model fortu w Dunadd.

A: Piktyjski fort Dundurn, hrabstwo Pertshire, VII wiek.
B: Dunadd - fort królestwa Dal Riady, hrabstwo Argyll. "Steps" to schody, a "well" tłumacząc na język polski oznacza studnię.

Rekonstrukcja fortu na wzgórzu, prawdopodbnie przypominającego z wyglądu wiele V-VI-wiecznych osad w zachodniej Brytanii, chociaż tylko kilka jest znanych z wielowałowych konstrukcji.

Chociaż rekonstrukcja miała pokazywać romano-brytyjskie małe miasteczko, ten obrazek może przypominać centrum V-VI-wiecznej większej osady, takiej jak Gateholm.

Rekonstrukcja "arturiańskich" umocnień w South Cadbury.
A: Główna brama zbudowana z drewna i kamienia.
B: Fragment wschodniego wału z drewnianym przejściem i palisadą.
C: Południowo-zachodnia brama z wieżą, zbudowana z wikliny, drewna i kamienia.

To już wszystko. Więcej obrazków umieszczę niedługo, jeśli uda mi się je dostać od Królewskiego Towarzystwa Historycznych Monumentów Szkocji.