Źródła z tej epoki są niezwykle skąpe. Najważniejsze z nich to Y Gododin oraz Pieśń Taliesina. Reszta to pomniejsze wzmianki w poematach pochodzących z innych czasów (głównie z X i XI wieku). Jednak najwięcej informacji pochodzi od irlandzkiego lingwisty i historyka (nazywa się Anthony), z którym nawiązałem kontakt. Ma on dostęp do wielu niedostępnych dla innych źródeł. Specjalizuje się w Gaelach i Piktach. Dzięki temu mam imiona prawie wszystkich lordów, królów, bohaterów niezależnych czy pretendentów do tronu. Pomaga mi także Spongly, historyk z Newcastle, który głównie interesuje się Anglo-Sasami. Chyba największym moim pomocnikiem jest Benjamin, członek grupy rekonstrukcyjnej Letavia (Bretania, V/VI wiek). Posiada ogromną wiedzę o tych czasach, a jego pole zainteresowań to kultura Brytów oraz uzbrojenie i ubiór. Rolandzie, gdybyś chciał poczytać więcej o Brytanii w VI wieku, daj znać przez PW.
Y Gododdin - średniowieczny walijski poemat, napisany w VI wieku przez pół-legendarnego barda Aneirina, opiewający czyny króla Mynywdoga, który wraz z trzystoma jeźdźcami zginął heroicznie w bitwie pod Catraeth, szarżując na około 8000 Anglów. Dużo w nim imion królów, książąt i innych postaci.
„Trzystu ozdobnych złotymi naszyjnikami wyruszyło,
Aby bronić swego kraju; smutny był ich los.
Zostali zabici, lecz też zabijali.
Będą sławieni aż do końca świata.
Spośród tych naszych ziomków, którzy wyruszyli,
Niestety! – tylko jeden powrócił.”
Pieśń Taliesina - inny poemat napisany przez barda Taliesina, znanego później jako Merlin, opiewający czyny króla Uriena z Rheged i jego syna Oweina. Znajdują się w nim także mowy pochwalne o kilku władcach.
„W sobotę rano była wielka bitwa
Od wschodu słońca do zachodu.
Fflamdwyn kroczył z czterema zastępami;
Tymczasem armia Goddau i Rheged się gromadziła,
Przyzwana z Argoed i aż z Arfynyd.
Nie będą zwlekać ani przez jeden dzień,
Fflamdwyn zawołał z wielką pychą:
„Czy dadzą mi zakładników? Czy są gotowi?”
Odpowiedział mu Owein, łupieżca wschodu:
„Nie dadzą ich. Nie byli, nie są gotowi;
Dzielne szczenię z psiarni Coela musiałoby bardzo być udręczone,
Zanim by dało jednego zakładnika.”