Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mount & Blade 2 ??  (Przeczytany 15202 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krae

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Moun & Blade 2 ??
    « Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 03, 2009, 10:45:44 »
    To teraz zabłysnołeś z tym tekstem Jezus... ;] Nie ma co. tu niema sporu, po prostu temat już był a On założył nowy. Trudno to się zdarza, jednak On założył wprost o M&B2 a ja o kolejnym patchu. Mniejwięcej tak to wygląda....

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 03, 2009, 10:58:38 »
    Heh myślicię, że z grafiką dajmy na to z Obliviona (teraz jest to powoli standard) będą masy ludzi na ekranie? Mi się zaczyna zacinać przy około 400-500 ludu na mapie. Wątpię, że dodając tak jak mówicie: możliwość niszczenia murów (są to tylko przypuszczenia oczywiście) itp. nie zmniejszy się wydajność nawet najlepszego kompa? Według mnie mogli by tylko polepszyć AI, dodać fabułę i zmniejszyć wymaganą wydajność procka. Już sobie wyobrażam jak liczebność jednostek z Medievala II łączy się z akcją z M&B :D :D :D
    Zgadzam się w 100%. Powinni zostawić grafę tak jak jest (tyle, że już w zapowiedziach warband'a jest mowa o lepszej...), dodać jakąś fabułę, poprawić AI, zwiększyć możliwości taktyczne oraz ustabilizować silnik gry.

P.S. Buu jakiego masz kompa że Ci 500 chłopa łapie? Ja mogę nie więcej niż 300 - 350.

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 03, 2009, 11:41:23 »
    Szczerze temat ten nie jest o pomysłach a bardziej o marzeniach związanych z M&B2.Ja np chciałbym w kolejnej odsłonie  gry: grafike jak w Crysis 2, fizyke jak w BattleField 1943(możliwość niszczenia otoczenia) i przy tym wszystkim rozmiar bitwy na 10 000 chłopa.Nie zapominajmy że informatyka to najszybciej rozwijająca się dziedzina nauki i może nawet za 10 lat doświadczymy takiej gry.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 03, 2009, 11:45:11 »
    Szczerze temat ten nie jest o pomysłach a bardziej o marzeniach związanych z M&B2.Ja np chciałbym w kolejnej odsłonie  gry: grafike jak w Crysis 2, fizyke jak w BattleField 1943(możliwość niszczenia otoczenia) i przy tym wszystkim rozmiar bitwy na 10 000 chłopa.Nie zapominajmy że informatyka to najszybciej rozwijająca się dziedzina nauki i może nawet za 10 lat doświadczymy takiej gry.
    Może to by Ci się przydało;P Przy gorączce mogą występować majaczenia, więc nie ryzykuj...

Offline Aurendil

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 03, 2009, 12:12:38 »
    Szczerze temat ten nie jest o pomysłach a bardziej o marzeniach związanych z M&B2.Ja np chciałbym w kolejnej odsłonie  gry: grafike jak w Crysis 2, fizyke jak w BattleField 1943(możliwość niszczenia otoczenia) i przy tym wszystkim rozmiar bitwy na 10 000 chłopa

Jeśli masz dostęp do komputera Bila Gatesa, to pewnie byś sobie w to pograł, ale jeżeli tak miała by wyglądać druga odsłona M&B jak sobie to wymarzyłeś, to na samym Billu Gatesie twórca gry wiele by nie zarobił.

Jeśli chodzi o moje "marzenia". Chciałbym aby poprawiono AI komputera, zwłaszcza podczas turniejów wojownicy blokują się przy ścianach. Podczas samych bitw można by dodać mozliwość ustawienia sobie wojska, coś jak w serii Total War. Kiedy już wojsko ustawisz (oczywiście masz do tego wyznaczone pole), klikasz "Start bitwy" i walczysz. Chodź z drugiej strony powiem szczerze, że w średniowieczu rzadko stosowano jakiekolwiek formacje, dlatego nie bardzo mi to przeszkadza.
    Można by dodać podczas oblężenia możliwość wybudowania więcej drabin. Jedna drabina - czekasz 8H, dwie 16H i tak dalej. Jeśli wybudujesz np. 3 drabiny, to podczas oblężenia stoją trzy i po nich możesz wchodzić ze swoimi wojskami. Urozmaiciło by to, powiem szczerze dość nudne oblężenia z drabinami, ponieważ ta wąziutka drabina jest do bani, ciężko po niej wejść i często się spada. W dodatku gdy bronisz zamku, wystarczy stanąć przy końcu drabiny na murach z wojskiem i jesteś w stanie powstrzymać 1000 armie mając 100 żołnierzy. Może opcja "Atakuj mury miasta" albo "Atakuj bramę zamku" podczas oblężenia, wtedy też pokazany jest czas, jaki potrzebny jest do zburzenia danego obiektu (np. 5H) i kiedy już się tego dokona, podczas oblężenia po prostu brama jest wywalona, czy mamy dziurę w murze.
    Można by dodać więcej opcji rozwoju miast, np. możliwość wybudowania lepszych murów co by zwiększało czas burzenia (o którym pisałem wyżej) podczas oblężenia. Oczywiście więcej rzeczy do kupienia, mieczy, toporów itp. Kilka dodatkowych misji też by się przydało, ale nie jestem zwolennikiem fabuły w tej grze. Przydało by się też kilka dodatkowych opcji podczas rozmowy np. z lordami, czasami denerwuje mnie to, że ruszam na jakiś ważny podbój, a oni sobie to lekceważą i skręcają gdzieś w połowie drogi, można by im wtedy np. powiedzieć "Jedź za mną i nie oddalaj się" - może w zależności od stosunków z danym lordem dostalibyśmy odpowiednią odpowiedź, lub po prostu "Mam mało żywności, musze jechać po zapasy" (aktualnie lordowie odpowiadają tylko "Jest to dla mnie w tej chwili niemożliwe do wykonania".
    Grafika jest wręcz idealna, nie wiem po co ją zmieniać.
    Tyle ode mnie, pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2009, 12:14:18 wysłana przez Aurendil »
    Mój trailer o M&B http://www.youtube.com/watch?v=NtfeY0XcwaY
    Zapraszam do oglądania i komentowania.

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 03, 2009, 13:06:36 »
    Szczerze temat ten nie jest o pomysłach a bardziej o marzeniach związanych z M&B2.Ja np chciałbym w kolejnej odsłonie  gry: grafike jak w Crysis 2, fizyke jak w BattleField 1943(możliwość niszczenia otoczenia) i przy tym wszystkim rozmiar bitwy na 10 000 chłopa.Nie zapominajmy że informatyka to najszybciej rozwijająca się dziedzina nauki i może nawet za 10 lat doświadczymy takiej gry.
    Może to by Ci się przydało;P Przy gorączce mogą występować majaczenia, więc nie ryzykuj...

Bez przesady ja osobiście wierze że za około 20 lat jak nie szybciej będzię taka gra i prawie każdy będzie miał sprzęt który tą grę udzwignie  przecież całkiem niedawno komputery były rozmiarów 6 lodówek a miały moc obliczeniową nie dorównującą dzisiejszym kalkulatorom kieszonkowym.

PS:Post Aurendila póki co był jako jedyny na temat.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 03, 2009, 13:09:23 wysłana przez Kąbiner »

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 04, 2009, 14:32:14 »
       Tak, ale zważ na to, że w ciągu 20 lat powstanie komputer ujmujący nawet 100 000 ludu na bitwe, ale czy takie sprzęty będą dla zwykłych zjadaczy chleba? Komputer jak komputer, możesz biegać wypasionym realnym JEDNYM człowiekiem i lać się z innymi po JEDNYM, albo biegać milionem pikselków i bić inny milion pikselków. Możesz też grać w M&B, gdzie grafika nie jest cudem, ale pójdzie na zdecydowaną większość komputerów, czyli kupi ją więcej ludzi.
       Moim zdaniem M&B 2 będzie tak samo skromną grą na swoje wydanie, jak M&B 1 na przeszły rok.
    pozdro

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 04, 2009, 16:16:03 »
       Tak, ale zważ na to, że w ciągu 20 lat powstanie komputer ujmujący nawet 100 000 ludu na bitwe, ale czy takie sprzęty będą dla zwykłych zjadaczy chleba? Komputer jak komputer, możesz biegać wypasionym realnym JEDNYM człowiekiem i lać się z innymi po JEDNYM, albo biegać milionem pikselków i bić inny milion pikselków. Możesz też grać w M&B, gdzie grafika nie jest cudem, ale pójdzie na zdecydowaną większość komputerów, czyli kupi ją więcej ludzi.
       Moim zdaniem M&B 2 będzie tak samo skromną grą na swoje wydanie, jak M&B 1 na przeszły rok.
    pozdro

Taki komputer to pewnie pojawi się już za 10 lat a za drugie 10 latek to każdy "zjadacz chleba" będzie mieć go w domu.Sam pamiętam jak kiedyś monitory kineskopowe kosztowały grubo ponad 500 zł a teraz nawet tego nie sprzedają na Allegro bo przesyłka jest droższa od samego monitora.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 12, 2009, 22:09:12 »
    Nie wiem czy kilka tysięcy ale 8 setek mój udźwignie, ale po co jak i tak bym Was widłami pogonił:)

Co do 2 to poczekamy i zobaczymy, jak dla mnie to grafika może zostać, a należy dodać dobre nie zabugowane pomysły z innych modów, a przede wszystkim pozbycie się Calardii i wstawienie mapy Świata ze wszystkimi nacjami z tamtego okresu, wtedy tak jak mówiłem wcześniej............żona poszłaby w odstawkę:)

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 13, 2009, 07:48:46 »
    No bez jaj... :( Co ty chcesz zrobić? M&B bez Calradii to jak Polska bez Mazowsza... Rozumiem mod o całym świecie, ale w nativie opłaca się rozbudować, a nie usunąć Calradię. Np. widziałem "za morzem" jakiś ląd, może do tamtego poziomu lepiej powiększyć? Albo stworzyć jakieś kraje z powieści innych postaci?
    pozdro

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 14, 2009, 15:34:19 »
    Prosze sie trzymac tematu, bo robi sie offtop
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 14, 2009, 15:40:41 »
    glownie to powini dorobic pare nowych frakcji, wieksza mape no i zdetronizowac roznice pomiedzy MEGA SUPER EKSTRA GIGA konnica i LIPA GNOT KILOF piechota bo ruznica jest duza ...

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    Odp: Mount & Blade 2 ??
    « Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 14, 2009, 16:53:45 »
    Nie aż tak duża. Jak wziąć 10 Huskarlów i 10 rycerzy to szanse na wygranie są równe. Lecz jak wziąć doswiadczenie obu jednostek, to huskarl ma go więcej...
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2009, 18:11:31 wysłana przez Alkhadias »

Offline arek00

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 27, 2009, 11:12:03 »
    Co chciałbym w M&B2:
    -więcej maszyn oblężniczych, katapulty, tarany itp.,
    -możliwość najmowania przez lordów bohaterów, możliwość przekupienia ich przez nas i w drugą stronę, tj. przekupienie bohatera przez lorda,
    -oddzielne komendy wydawane dla każdego rodzaju jednostki (np. Vaegirscy Rycerze do ataku, Vaegircy Łucznicy utrzymać pozycje),
    -tryb aktywnej pauzy w czasie bitwy w której można wydawać komendy, przejrzeć mapę bitwy, z możliwością wyłączenia dla hardcorów :D ,

Offline Zieluch

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 27, 2009, 21:20:42 »
    arek00 nie masz rozdzielności jednostek? U mnie mogę spokojnie rozdzielić np. rycerzy od piechoty. Backspace i masz cały interfejs

Można by poprawić coś z tymi granicami mapy. Wystarczy się ustawić przy skrawku i kawaleria stoi w miejscu. :/ Można by zrobić coś w stylu, że jednostki zawracałyby po chwili lub coś, bo trochę jakby na chatach grał z takim czymś.

A ta pauza to niedobry pomysł. W rzeczywistości trzeba było szybko reagować, a przecież chodzi o to, by M&B zachowało jak najwięcej klimatu.

Można by urozmaicić walkę pieszo. Większość walczy na koniu, bo tak łatwiej. Powinny być plusy i minusy tego i tego.

Sorry, że tak trochę tego posta roztrzepałem. Co chwila mi się coś przypomiało.