Szczerze temat ten nie jest o pomysłach a bardziej o marzeniach związanych z M&B2.Ja np chciałbym w kolejnej odsłonie gry: grafike jak w Crysis 2, fizyke jak w BattleField 1943(możliwość niszczenia otoczenia) i przy tym wszystkim rozmiar bitwy na 10 000 chłopa
Jeśli masz dostęp do komputera Bila Gatesa, to pewnie byś sobie w to pograł, ale jeżeli tak miała by wyglądać druga odsłona M&B jak sobie to wymarzyłeś, to na samym Billu Gatesie twórca gry wiele by nie zarobił.
Jeśli chodzi o moje "marzenia". Chciałbym aby poprawiono AI komputera, zwłaszcza podczas turniejów wojownicy blokują się przy ścianach. Podczas samych bitw można by dodać mozliwość ustawienia sobie wojska, coś jak w serii Total War. Kiedy już wojsko ustawisz (oczywiście masz do tego wyznaczone pole), klikasz "Start bitwy" i walczysz. Chodź z drugiej strony powiem szczerze, że w średniowieczu rzadko stosowano jakiekolwiek formacje, dlatego nie bardzo mi to przeszkadza.
Można by dodać podczas oblężenia możliwość wybudowania więcej drabin. Jedna drabina - czekasz 8H, dwie 16H i tak dalej. Jeśli wybudujesz np. 3 drabiny, to podczas oblężenia stoją trzy i po nich możesz wchodzić ze swoimi wojskami. Urozmaiciło by to, powiem szczerze dość nudne oblężenia z drabinami, ponieważ ta wąziutka drabina jest do bani, ciężko po niej wejść i często się spada. W dodatku gdy bronisz zamku, wystarczy stanąć przy końcu drabiny na murach z wojskiem i jesteś w stanie powstrzymać 1000 armie mając 100 żołnierzy. Może opcja "Atakuj mury miasta" albo "Atakuj bramę zamku" podczas oblężenia, wtedy też pokazany jest czas, jaki potrzebny jest do zburzenia danego obiektu (np. 5H) i kiedy już się tego dokona, podczas oblężenia po prostu brama jest wywalona, czy mamy dziurę w murze.
Można by dodać więcej opcji rozwoju miast, np. możliwość wybudowania lepszych murów co by zwiększało czas burzenia (o którym pisałem wyżej) podczas oblężenia. Oczywiście więcej rzeczy do kupienia, mieczy, toporów itp. Kilka dodatkowych misji też by się przydało, ale nie jestem zwolennikiem fabuły w tej grze. Przydało by się też kilka dodatkowych opcji podczas rozmowy np. z lordami, czasami denerwuje mnie to, że ruszam na jakiś ważny podbój, a oni sobie to lekceważą i skręcają gdzieś w połowie drogi, można by im wtedy np. powiedzieć "Jedź za mną i nie oddalaj się" - może w zależności od stosunków z danym lordem dostalibyśmy odpowiednią odpowiedź, lub po prostu "Mam mało żywności, musze jechać po zapasy" (aktualnie lordowie odpowiadają tylko "Jest to dla mnie w tej chwili niemożliwe do wykonania".
Grafika jest wręcz idealna, nie wiem po co ją zmieniać.
Tyle ode mnie, pozdrawiam.