Wiele z tego co napisałeś jest już w niektórych modach:
-jakies inne mozliwosci niz tylko walka- zarzadzanie miastami, jakas dyplomacja
Tu leciutkie zmiany w dyplomacji wprowadza Empire Mod (deklarowanie wojny frakcjom), ale to stanowczo za mało by stworzyć coś sensowniejszego. W plikach z grą znalazłem ciekawe informacje. W pliku troops.py (korzystam z plików w pythonie, bo w plikach txt. wiele jest że tak powiem "poukrywane") znalazłem np. jednostkę "Spy" (szpieg), "Seneschal" (seneszal - osoba zarządzająca zamkiem pod nieobecność władcy) albo "Conspiration leader" (przywódca konspiracji). Mam nadzieję ,że te niedokończone skrypty znajdą się ostatecznie w wersji 1.0 (albo część z nich).
-mozliwosc dobudowywania umocnien
Z tego co pamiętam było coś takiego w Dionisia Mod na wersję 751. Nie wiem jak to wygląda, bo ten mod mi z nieznanych przyczyn nie chodzi, ale podobno ludziom się podoba.
-pochodnie,płonące strzały i oliwa, mozliowsc podpalania ludzi i zabudowan,np wiosek
Płonące strzałe zostały zrobione w modzie Stronghold, o oliwie jak na razie nic nie słyszałem, podpalanie domów ma być bodajże w wersji 1.0.
-zrzucanie glazow na oblegajacych
Nikt takowego systemu nie stworzył, ale chyba można go zrobić robiąc model głazu, uzbroić w nie obrońców i zrobić tak aby rzucali je z nad głowy.
-stawianie i stracanie drabin <wpelni animowane w grze>
Też możliwe do zrobienia, tylko ze strącaniem może być problem.
-tarany<a wiec i rozwalajace sie bramy>
Było zrobione w najnowszej wersji moda Holy War (osadzonego w czasach krucjat i Saracenów), ale mod podobno już nie żyje więc szanse na zobaczenie tego w pełnej akcji są nikłe (chyba ,że w kolejnych wersjach gry). Animację w formie video przedstawiłem gdzieś w temacie o nazwie "Bajery".
-katapulty,balisty<ulegajace zniszczeniom mury>
W modzie Pirates of Calradia (dodającemu głównie bitwy morskie, które IMO są po prostu...beznadziejne) można przy oblężeniach używać katapult i rzucać nimi kamieniami albo nawet ludźmi. Ale niestety nie ma modelu zniszczenia murów. Balisty również możliwe do zrobienia...
-mozliwosc mordowania jeńców urozmaiconego <cos slabo za nich płacą hyhy>
Mordowanie jeńców jest w modzie Recruit from your prisoners (który również umożliwia ich rekrutację).
-chorągwie na polu bitwy
W najnowszej wersji moda TLD (która niestety nie będzie na 901 tylko na jeszcze następną wersję) żołnierze będą mogli mieć chorągwie w rękach.
jacys grajkowie<dobosze? ;p>-traby,bębny i takie tam
Tylko ,że oni musieli by w czasie bitwy w niej nie uczestniczyć bo by walczyli bębnami xD.
-wojsko pieknie krzyczy po wygranej bitwie, mogło by sie powydzierac w czasie natarcia jakos solidniej ;d
Bardziej rozwinięte okrzyki w czasie bitwy były w TLD, ale niestety nie ma ich podczas szarży :/
-rozkazy postac mogła by wykrzykiwac <jest tylko komunikat textowy>
Podobnie jak napisałem linijkę wyżej - w TLD postacie krzyczą ale tylko gdy wykonują rozkazy wywoływanie za pomocą klawisza TAB.
Po przeanalizowaniu całego posta dziwię się tylko dlaczego Armagan i spółka nie korzystają z pracy wykonanej przez modderów (jest tego ogrom - formacje, strzelające katapulty, tarany, ulepszone walki na arenie itd.)...