Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bractwa rycerskie ;)  (Przeczytany 2538 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Thys

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Bractwa rycerskie ;)
    « dnia: Maja 26, 2009, 14:33:36 »
    No więc, znam (słabo) parę osób do takowych bractw uczęszczających .... ;) Ktoś może przynależy do jakiegoś ? Co o tym sądzicie ? :) Ja nie należę i raczej nie będę aczkolwiek kiedyś się zastanawiałem nad tym :)

pozdrawiam . :)

Offline Andre

• Użytkownik
    Odp: Bractwa rycerskie ;)
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 26, 2009, 15:09:09 »
    A więc, ja należę i jestem bardzo zadowolony. Serdecznie polecam, jest to bardzo zajmujące i sprawujące wielką radość hobby. W razie pytań - proszę pytać :)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 26, 2009, 16:31:11 »
    Ja byłem w wojsku, to się liczy?

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 26, 2009, 16:49:03 »
    Ja byłem w wojsku, to się liczy?

Kotem byłeś, szurali po Twojej psychice ......:) NIE LICZY SIĘ!!!!!!

A co do tematu to fajnie, że co poniektórzy się w to bawią, sam chciałbym uczestniczyć, ale czas mi na to nie pozwala.....

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 26, 2009, 17:04:07 »
    Nikt po mnie nie szurał pifciu;P

Nie też gratuluje, ale ja w średniowiecze jakoś bawić bym się nie mógł. Zbyt durne czasy jak dla mnie. Ogólna ciemnota i zabobony.

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 26, 2009, 17:27:21 »
    I wszystko takie drogie... Sam nic nie mam, prócz hełmu garnczkowego i nałokietników, w dodatku wszystko używane i styrane.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 26, 2009, 21:56:37 »
    Ja w zasadzie nie należę do żadnego bractwa rycerskiego - tak żebym chodził na różne spotkania z innymi członkami i miał własne uzbrojenie (bezpośrednio) - ale jestem korespodencyjnym członkiem grupy rekonstrukcyjnej Letavia. Ów grupa zapaleńców rekonstruuje oddział post-rzymski, który stacjonował w Bretanii, czyli północno-zachodniej Francji pod koniec V wieku (czyli mniej więcej czasy Chlodwiga i Sjagriusza). Jeden z członków tej grupy, Agraes, stworzył moda do RTW - Arthurian Total War. Myślę że, co po niektórzy kojarzą ten mod. Ja nigdy nie byłem we Francji i raczej nie zapowiada się na to żebym ją odwiedził. Pełnię rolę łącznika między różnymi polskimi grupami rekonstukcyjnymi, a Letavią czyli głównie wspomnianym Agraesem, który organizuje ubiór i broń (niektóre uzbrojenie Słowian i innych przedpiastowskich plemion pasuje do ich okresu, a także w Polsce jest wielu niezależnych rzemieślników, którzy wyrabiają hełmy oraz miecze). Co ciekawe, raz nawet zamówili hełmy późnorzymskie i germańskie u polskiego kowala. W zamian za taką pomoc, Agraes pomaga mi w aspekcie historycznym mojego moda. Wymieniamy się też własnymi spostrzeżeniami i teoriami.

Jako ciekawostkę mogę dodać, że widziałem się osobiście z Agraesem podczas rekonstrukcji bitwy średniowiecznej w Starej Lubowni, na Słowacji.

Kilka zdjęć:

Offline Troublesome

• Użytkownik
    • White N.I.G.G.A
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 26, 2009, 22:09:12 »
    Ahh..bractwa...strasznie mnie to kręci, nawet sie dowiedziałem, że mam w pobliżu i mam zamiar się zapisać, tylko że to podobno strasznie drogie hobby, to prawda? Czy można jakoś wypożyczać sprzęt? Jak to jest u Was?

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 26, 2009, 22:14:40 »
    Hobby to na pewno nie należy do tanich. Pełna zbroja płytowa z XV w. oscyluje w granicach 2500 - 3500 zł. Sprzętu za bardzo nie wypożyczysz, no bo jak? Wszystko trza samemu kupować. A zaczyna się od stroju... Bardzo kosztowne hobby, ale bardzo fascynujące. Szkoda, że w moim mieście jest tylko 1 bractwo, w dodatku rozwijające się... Osobiście chciałbym należeć do jakiegoś zorganizowanego bractwa, najlepiej z własnym zamkiem :) Hmm, taki zakon templariuszy np. W większych miastach jest nawet kilka porządnych bractw. Ale nie narzekam.

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 26, 2009, 22:20:12 »
    Grupy rekonstruujące wczesne średniowiecze mają taką zaletę, że część uzbrojenia mogą wykonać sami. Na przykład w Letavii jest wyznaczone kilka osób do szycia tunik, czapek, butów, wykonywania tarcz, sztandarów, łuków et cetera. Hełmy oczywiście są kupowane od różnych rzemieślników, chociaż zdażają się zapaleńcy w grupach, którzy sami je robią.

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 26, 2009, 23:04:01 »
    Oczywiście, w naszym bractwie większość rzeczy ludzie robią sobie sami, stroje szyją sami, niektórzy nawet uszyli sobie przeszywanice, wszystkie pancerze kolcze są ręcznej roboty jak i wiele elementów skórzanych. No i również sami naprawiamy sobie niektóre elementy uzbrojenia. Chciałem jeszcze dodać, że odtwarzamy wiek od XIII do XV.

Offline Troublesome

• Użytkownik
    • White N.I.G.G.A
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 27, 2009, 00:06:40 »
    No to mnie pocieszyliście...:/ Będzie sobie trzeba odpuścić... Dzięki za info:)

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 27, 2009, 11:48:18 »
    Ahh..bractwa...strasznie mnie to kręci, nawet sie dowiedziałem, że mam w pobliżu i mam zamiar się zapisać, tylko że to podobno strasznie drogie hobby, to prawda? Czy można jakoś wypożyczać sprzęt? Jak to jest u Was?

Nie myśl sobie, że zaraz po wstąpieniu do bractwa będziesz "rycerzem". Na początku będziesz kmieciem, który jedynie będzie ograniczał się do noszenia koszulio i gaci. Potem może zakupisz sobie buty, które nie są tanie. Do pełnej zbroi płytowej jest baaardzo długa droga.

Zapisałbym się do jakiejś drużyny wikińskiej, ale nic o takiej w Łodzi nie wiem. A latanie w 30 kg blachy mnie nie interesuje, wolę mieć na sobie kolczugę i trochę skór ;)
    XXX

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 27, 2009, 16:16:14 »
    Kmieciem? U nas czegoś takiego się nie stosuje, tym bardziej jakiś chłopiec na posyłki. U nas zaczynasz jako Nowicjusz. I buty wcale nie są takie tanie, najtańsze kosztują 150 zł, a większość 250 zł. Po za tym 30 kg? Trochę przesadziłeś, ok. 20 i to w pełnej płytowej od stóp do głów.

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 27, 2009, 16:18:44 »
    Wiem, trochę przesadziłem, ale chodzi mi o sam fakt chodzenia w czymś takim ;) Wiem, że w tym a się biegać, skakać, walczyć, bo sam próbowałem, ale jednak wolę inne uzbrojenie.
    XXX