Mógłbyś jakoś rozwinąć odpowiedź...
Co do 2: Zamkowy żołd jest liczony jako połowa: tyle ile byś płacił przy sobie [tymi wojskami] to połowę będziesz płacił w zamku. Jeśli sam również jesteś w zamku ze swoją armią [odwiedzając go] to też żołd jest liczony jako połowa całości, ale tylko na te dni pobytu.
3: Przede wszystkim, zależy od stylu jakim preferujesz oraz w jakich jednostkach gustujesz. Podam ci parę przykładów a resztę musisz się sam dowiedzieć:
A]Swadianie:
-b dobra ciężka konnica
-średni strzelcy [kusznicy]
-średnie [może nawet słabe] jednostki piechoty
B]Vaegirowie:
-b dobra konnica [wg. mnie lepsza od swadiańskiej] lżejsza i szybsza niż u swadian
-b dobrzy mistrzowie łuku
-słaba piechota
C]Rhodokowie:
-brak konnicy
-najlepsi strzelcy w grze
-średnia piechota
D]Nordowie:
-brak konnicy
-słabi łucznicy
-najlepsza piechota, do szturmu, do bitwy, na ślub - po prostu są najlepsi
E]Khergici:
-średnia lekka konnica
-b dobrzy konni łucznicy [o wiele lepsi niż sami konni]
-piechoty jako tako brak [rekrutów i tych drugich nie wliczam...]
F]Sarranidzi [niestety najmniej wiem o tej frakcji]:
-średni konni
-średni łucznicy
-słabi piechurzy [wszystko co dowiedziałem się od innych graczy]
Wg. mnie nie należy stosować jednostek 1 frakcji. Dobry też jest sposób by na początku rekrutować tylko huskarli nordyckich i strzelców rhodockich, gdyż dzięki nim można łatwo zdobyć zamek. A później chodzić tylko z konnica, a do zdobywania kolejnych zamków wymieniać ekipę i tak w kółko.
Ale ogólnie rzecz biorąc, najlepiej mieć wszystko po trochu w stosunku 1/3 do reszty [to jest na 100 ludzi, 33 konnych, 33 strzelcow, 33 huskarli].
Nie zapominaj również o bohaterach, których możesz doposażyć i wyszkolić jak sam chcesz!