Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Świadomy sen aka Lucid Dream :P  (Przeczytany 6876 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Revan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Nie patrz za siebie! \m/
    Świadomy sen aka Lucid Dream :P
    « dnia: Maja 18, 2009, 16:09:34 »
    Próbowal juz ktos kiedys tego? :P
    ja próbuję juz od jakiegos czasu ale nie bardzo mi wychodzi :)
    A może macie jakieś własne techniki?
    "I wyszedł drugi koń rydzy; a temu, który na nim siedział, dano, aby odjął pokój z ziemi, a iżby jedni drugich zabijali, i dano mu miecz wielki."

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Świadomy sen aka Lucid Dream :P
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 18, 2009, 16:22:42 »
    Sposobów nie znam, ale znajomy opowiadał mi, że miał efekt świadomego snu po wzięciu citalopramu ( lek przeciwdepresyjny wpływający na wychwyt zwrotny serotoniny zaliczany do grupy leków o selektywnym działaniu ) i miał fazy świadomego snu, dokładnie nie pamiętam o co tam chodziło, tzn co i jak odczuwał otoczenie, bo minęło trochę czasu......jak dla mnie to raczej tzw niepotrzebny "gadżet"

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 18, 2009, 16:31:59 »
    Ja mam sposób;D mało spać i np pozwól gdy ktoś mówił do ciebie 30 minut(cos ważnego) zobaczysz odpłyniesz i będziesz spał z otwartymi oczami  póki ktoście nie ocuci i będziesz o tym wiedział (po prostu się zamyślisz i odpłyniesz)

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 18, 2009, 16:37:38 »
    i jeszcze ruski spirol daje takie efekty.....idziesz spać, a potem całe życie w ciemnościach

Offline Revan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 18, 2009, 16:42:52 »
    Pwi7aaf.. twoje sposoby są bardzo ciekawe... musze chyba wypróbowac :D
    "I wyszedł drugi koń rydzy; a temu, który na nim siedział, dano, aby odjął pokój z ziemi, a iżby jedni drugich zabijali, i dano mu miecz wielki."

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 18, 2009, 16:46:53 »
    Jestem z wykształcenia i chemikiem i farmaceutą, więc jak będziesz chciał coś zawsze mogę Ci podrzucić, a spirytus możesz sobie sam kupić:)

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 18, 2009, 20:29:38 »
    Podobno skuteczna jest technika polegająca na obudzeniu się wcześnie rano, leżeniu jakiś czas i ponownym zaśnięciu. Raz wydarzyła mi się dziwna rzecz że myślałem o czymś przed snem (z zamkniętymi oczami leżąc w łóżku) i nagle zorientowałem się że śpię i ze strachu się obudziłem :). Właściwie to nie wiem jak się zorientowałem. To było takie dziwne uczucie, były tylko moje myśli,  nie czułem nic innego. Wiem że to brzmi trochę dziwnie ale nie jestem chory psychicznie ani też nic nie brałem :)
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 18, 2009, 20:38:53 »
    Jeśli jesteś na prawdę zmęczony (np. na nogach od 8 dnia poprzedniego do nocy następnego), to cały dzień wydaje się nocną marą, a Ty co chwila odpływasz w mroki myśli. A sen świadomy mam prawie zawsze.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 18, 2009, 21:11:20 »
    Ciągle tak ma,oczywiście ze "wspomagaczami"-trawka,spirytus i mam taki odjazd...;)Revan było po prostu napisać co zrobić żeby było fajnie,pif-paf co masz jeszcze w swojej ofercie?:)

Offline Revan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 18, 2009, 22:19:55 »
    A jakie znacie jeszcze metody "na suchara" (tzn. bez używek wszelkiego rodzaju, bo takowych na razie nie posiadam :) ) oprócz tego budzenia się w nocy ? :P
    « Ostatnia zmiana: Maja 18, 2009, 22:29:59 wysłana przez Revan »

Offline Reger26

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 18, 2009, 22:40:45 »
    spij w CALKOWITEJ CIEMNOSCI ( jak tylko mozliwe) i zeby nie bylo halasu ( telewizor, ruch uliczny itd.)
    Najlepiej w pozycji lezacej, przykryj sie kocem, kołdrą.
    zamknij oczy, mysl o czyms co chcialbys zeby ci sie snilo, i caly czas mysl, az zasniesz(miej caly czas oczy zamkniete)
    Nie zawsze sie udaje.
    Radze tez duzo medytowac ;)

Offline Zedpi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 19, 2009, 10:02:11 »
    Mi się zawsze udaje nad ranem, zaraz po przebudzeniu, kiedy pamiętam o czym śniłem. Zamknij oczy i myśl o tym snie, jakbys go dokończył itp.
    Po chwili ciało zaśnie, a Ty bedziesz robił we snie co tylko zechcesz!
    « Ostatnia zmiana: Maja 19, 2009, 10:05:06 wysłana przez Zedpi »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 19, 2009, 10:10:45 »
    Jak czytam wasze wypowiedzi to myślę, że ... macie niezłe loty;). Ja nigdy nie doświatczyłem, żadnego "świadomego snu" i nie wiem nawet jakie to doświadczenie.

Jak się budzę, to się budzę, a nie próbuje zasypiać;). Wstaję włączam Slayer'a i już nie śpię. Ot, cały sekret. Kawy również nie piję bo po co ma mnie budzić kofeina jak Kerry King i spółka zrobią to lepiej:D

Offline Zedpi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 19, 2009, 10:41:56 »
    No ja jak włącze Iron Maiden to też już raczej nie zasne, bo nosi mnie po całym pokoju...

Wiesz proud czasem jest tak, że za cholere nie chce mi się wstawać... A że sen był wspaniały, to chce dalej grać na jednej scenie z Maiden, z Metallicą, z Black Sabbath. Chce dalej mordować Krzyżaków pod Grunwaldem itd.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 19, 2009, 10:42:26 »
    Chyba połowa osób tutaj nie rozumie słów "świadome śnienie". Nie chodzi w nich bowiem o spanie i posiadanie poczucia świadomości otoczenia, a spanie głębokie i całkowite kontrolowanie swojego snu i rzeczy, które się w nim dzieją. Coś jak marzenie na jawie czy w półśnie, tylko znacznie bardziej potężne i znacznie bardziej realne (czasami ciężko odróżnić od rzeczywistości).

Kiedyś się tym interesowałem i próbowałem się wprowadzić w taki stan. Próbowałem chyba z tydzień, bez większych efektów. Później zacząłem robić postępy i coś się zaczęło dziać. Najpierw nauczyłem się w śnie rozpoznawać sen, co w sumie było połową sukcesu, bo mając świadomość, że śpisz, możesz przejąć kontrolę i zmusić umysł do działania. Jak poznawałem, że śpię? Nie pamiętam już, bo to było z dobrych 10 lat temu, ale miałem kilka takich swoich sposobów na rozpoznanie snu. Tu sam musisz popracować i jakieś "wewnętrzne testy" sobie ustalić.

Nauczenie się rozpoznania snu to jeszcze nie wszystko, musisz się nauczyć w jakiś sposób go podtrzymać. Mnie na początku za każdym razem "wywalało do rzeczywistości", gdy rozpoznałem sen. Potem nauczyłem się budzić, kiedy tylko chciałem. W końcu udało mi się parę razy przejąć całkowitą kontrolę. Efekt jest naprawdę niesamowity. Bodajże cały pierwszy sen z wrażenia biegałem po ścianach i latałem sobie, zwiedzając okolice. :D

Po tych kilku snach zrezygnowałem z dalszych prób. Uznałem to za zbyt niebezpieczne. To potrafi być gorsze, niż silny narkotyk i można się od takiego "sennego życia" mocno uzależnić, a nawet spieprzyć sobie psychikę. Ponadto, sny to coś niezwykłego i potężnego, nie wiadomo tak naprawdę skąd się biorą. Nie chciałem tracić swych "naturalnych" snów na rzecz zaspokajania własnych pragnień. Ktoś może sobie twierdzić, że sny to tylko "śmieci", "odpady", których pozbywa się nasz umysł. Może i po części to prawda. Ale tylko po części.