Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jak myślisz, wojna wybuchnie, czy nie?

Myślę, że tak
    21 (38.2%)
    Myślę, że nie
    22 (40%)
    Nie wiem (xD)
    12 (21.8%)

Głosów w sumie: 55

Autor Wątek: Szykuje się nam 3 WŚ?!  (Przeczytany 3551 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    Szykuje się nam 3 WŚ?!
    « dnia: Maja 17, 2009, 17:18:15 »
    Jestem zdruzgotany tymi groźbami Rosji, jak myślicie wojna będzie czy nie (wiem, że wątek troche dziwny ;/)

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    • XXX
    Odp: Szykuje się nam 3 WŚ?!
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 17, 2009, 17:28:39 »
    Uciekaj do piekła..

Boże, ludzie...
    XXX

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 17, 2009, 18:01:23 »
    Jakimi groźbami?coś przeoczyłem?

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 17, 2009, 18:24:39 »
    (...)(wiem, że wątek troche dziwny ;/)

Oj, według mnie więcej niż dziwny bo podobny przecież już istnieje. Druga wątpliwość to sens zadanego pytania. Odpowiadając "TAK" lub "NIE" nie pracyzujemy o jaki przedział czasu chodzi i tak może to być 10, 20 czy 1000 lat więc chyba temat trochę bez sensu większego.

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 17, 2009, 18:29:08 »
    Proud,to były jakieś nowe groźby czy nie?Bo nie wiem w związku z czym jest założony ten temat,bo w tym poprzednim taka dyskusja już jest.

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 17, 2009, 19:05:18 »
    Stawiam, że chodzi o groźby Iwana Groźnego, który potem toczył bitwy z Batorym...

Ew. może być w to zamieszana wojna o Inflanty...
    XXX

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 17, 2009, 19:48:25 »
    Shadowblade, napisz o co chodzi? Jakie groźby Rosji? Przeryłem internet i nic nie ma!
    A wątek nie jest "trochę dziwny", a powtórzony przynajmniej jeśli chodzi o ankietę.
    Ale gdyby nam serio groziła Rosja to... ja bym się bał.
    EDIT: Coś znalazłem! http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2342.msg35135#msg35135
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Maja 17, 2009, 20:02:16 wysłana przez przybor »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 17, 2009, 19:56:53 »
    W pewnym sensie Rosja cały czas nam grozi, ostatnio nie wprost, ale jednak warto się jej obawiać. Gdy dogadano się w sprawie Tarczy Antyrakietowej, Rosja ogłosiła, że zbombarduje Polskie silosy, gdy tylko zostaną wybudowane. To już jest groźba. Ostatnio też manifestuje aktywność militarną w głębi swojego kraju, jak również blisko granicy Polskiej. Faktem, który może i powinien być źle odebrany jest rozmieszczenie ruchomych wyrzutni pocisków balistycznych Iskander w Obwodzie Kaliningradzki oraz testowanie nowej rakiety dalekiego zasięgu zdolnej do przenoszenia 10 głowic atomowych. W razie ataku takiej Rosji długo się nie utrzymamy, gdyż jakby nie patrzeć mamy najgorszą pozycję strategiczną, tuż przy Rosji. W kilka godzin będą u nas wojska NATO, ale byłoby ich zbyt mało na skuteczniejszą obronę, gdyż w kilka godzin dojadą jedynie Amerykańskie Oddziały Szybkiego Reagowania, stacjonujące w Niemczech. Ale po 2 tygodniach byłoby lepiej. Szkoda tylko, że posiadamy słabą armię i Rosja nie boi się nas tylko całego NATO ;p.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 18, 2009, 08:32:00 »
    Jestem zdruzgotany tymi groźbami Rosji, jak myślicie wojna będzie czy nie (wiem, że wątek troche dziwny ;/)

Jakimi groźbami, nie wiem czy coś przeoczyłem, bo analizuje na codzień sytuację na Świecie i w Polsce i o takim czymś jeszcze nie słyszałem.....faktycznie wątek dziwny, ale nie dziwie się, że powstał, trochę taki naciągany.....

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 18, 2009, 09:36:39 »
       Jeśli by Rosja faktycznie na nas uderzyła to byłby problem. Rosja nie boi się NATO, ale USA tak. Już sobie wyobrażam jak TVN 24 grzmoci o tym i tworzy nowe plotki. Szansa na to, że wyślą do nas jakieś bomby atomowe jest minimalna, ale po Rosji można się spodziewać wszystkiego. Myślę, że USA lub NATO, a może nawet Unia Europejska nie zareagują na nasz problem. Ewentualnie jakieś minimalne wojska, co pozwolą się nam utrzymać przez chwilę. Teoretycznie dostaniemy w d*pę jak w II wojnie światowej, ale Ameryka nie zaatakuje Rosji. Tworzy nam się Call of Duty 4 z inną fabułą i na prawdę.
    EDIT: Usunąłem tę tabelkę, bo się cała rozwaliła...
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Maja 21, 2009, 16:49:22 wysłana przez przybor »

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 18, 2009, 18:27:18 »
    III wojna będzie, nie ma złudzeń. Za kilkadziesiąt lat.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 18, 2009, 20:22:21 »
    Jeżeli wojna by wybuchła to nie ma co liczyć na pomoc. Najwyżej będzie "wezwanie do zaprzestania konfliktu". Widzę że zbyt często Rosja jest uważana za "tych złych" a USA za "tych dobrych". USA nie jest wcale lepsze od Rosji tylko ukrywa się za dobrą maską. Co do tego czy wojna wybuchnie to na pewno tak. Jeżeli nie światowa to jakaś mniejsza na pewno. Zapewne powodem będą surowce takie jak ropa, gaz itp. Jednak ani Rosja ani USA zbyt prędko nie "skoczą sobie do gardeł" ponieważ wiedzą że użyta będzie broń atomowa a w takim wypadku wojna nie przyniosła by nic dobrego dla żadnej ze stron konfliktu. Jedno jest prawie pewne: jeżeli w III wojnie światowej użyta zostanie broń atomowa to IV będzie na maczugi. 
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 18, 2009, 21:14:02 »
    przybor, wypowiadasz się o Polsce i NATO jakby Polska była z kosmosu. Nie ma co rozdrabniać, bo Polska jest w NATO i tu nie ma co spekulować o wysłaniu pomocy, gdyż to jest obowiązkowy ruch każdego państwa (za wyjątkiem 3, a teraz chyba 2, gdyż nie wchodzą do struktur militarnych). Pomoc zostałaby wysłana dosyć szybko, choć u nas ten czas dłużyłby się niemiłosiernie, a z potęgą Rosji stolica do tego czasu już by padła. W dodatku Rosja prędzej obawia się NATO, niż Ameryki, bo ona już nie jest tak potężna jak kiedyś. Wojna w Afganistanie i Iraku pochłania potężne sumy pieniędzy i Ameryka nie może pozwolić sobie na kolejną wojnę, szczególnie z Rosją. Nie ma też mowy o użyciu broni nuklearnej. To tylko wyobrażenia, które nie są nawet aż tak realne. Gdy państwo atakuje, to nie zaatakuje bronią nuklearną, gdyż nie miałaby z tego pożytku i to zagroziłoby równowadze sił. Gdy państwo się cofa, to już jest nieco rozsądniejsze, ale nadal nie sądzę by użyto takiej broni. Jak już, to tylko państwo małe, nie takie mocarstwa jak Rosja, czy Ameryka. Oczywiście Ameryka nie jest wspaniałym, dobrym państwem, ale póki zapewnia nam ochronę, to warto ich popierać. Nie ma co myśleć o wojnie nuklearnej, gdyż taki krok jest zbyt nieodpowiedzialny, by pozwoliły sobie na to głowy państw.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 21, 2009, 16:57:32 »
       Jak by nie było to jedno jest pewne- nie dostaniemy zbyt wielkiej pomocy materialnej. Dlaczego? Popatrzcie tylko na historię:
    - czy Polskę ktoś wspomógł podczas rozbiorów?
    - czy Polskę ktoś wspomógł podczas wojny polsko-bolszewickiej? (nawet Niemcy chcieli wtedy zagarnąć Poznań)
    - czy Polskę ktoś wspomógł podczas walki w 1939 roku z Niemcami i Rosją na 2 fronty? (byliśmy w nawet aliantach a tu nic...)
       Historia kołem się toczy- tak jak Polska miała pecha w prawie wszystkich powstaniach tak teraz nikt jej nie pomoże i być może za kilka lat będziemy mówić do siebie inaczej...
    pozdro

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 21, 2009, 17:20:52 »
    Ale nie porównuj dzisiejszej sytuacji geopolitycznej oraz stosunków międzypaństwowych do sytuacji z XVIIIw. czy I połowy XXw. Tamte czasy rządziły się swojmi prawami i dzisiejsze rządzą się swojmi. Gdy następowały kolejne rozbiory polski, nasz kraj nie należał do struktur UE czy NATO (;D). Świat nie był również tak uzależniony od powiązań gospodarczych. Również przywołane przez Ciebie konflikty z XXw. Polska nie była wówczas szanowanym krajem (dziś może też nie jest potęgą, ale równożędnym partnerem dla części krajów nie tylko w Europie, ale i na Świecie). Wojna bolszewicka to trudne początki po I WW i nikt nie chciał ryzykować wstawiennictwa za nowo powstałym państwem. Podczas II WW Polska co prawda została opuszczona przez sojuszników, ale nie całkowicie bez winy, ponieważ wizerunek naszego kraju znacznie ucierpiał po narzuceniu stosunków z Litwą oraz aneksji Zaolzia. Poza tym ówczesne sojusze były mniej trwałe niż dzisiejsze traktaty.