A ja zauważyłem w tej grze coś całkiem innego co sprawiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie.
Krytykujecie ciągle AI, ale porównując tę grę z innymi produkcjami, AI jest w niej naprawdę bardzo dobre (choć do ideału dużo mu brakuje).
Zwróćcie uwagę, że AI to nie tylko zachowanie wrogów, lecz również i naszych podkomendnych w czasie walk. I teraz spójrzcie jak kusznik zaatakowany wręcz stara się również wręcz bronić. Jak nasz Heros posiadając łuk, najpierw stara się go używać, y dopiero w zwarciu użyć broni białej. Mając tarczę całkiem z gracją nasi wojownicy wchodząc po kładce, będą się nią osłaniać. Mało tego, nawet będą odwracać się przodem do łucznika i zasłaniać tarczą, nie zaś stać jak te kołki w płocie.
A spójrzcie na Khergitów i ich sposób walki. Czyż to nie naprawdę majstersztyk, że starają się z wszystkich sił zadać nam najpierw obrażenia na odległość, a dopiero gdy nie mają innej możliwości będę walczyć wręcz?
Ta gra ma w porównaniu z innymi produkcjami naprawdę bardzo dobre AI.
Często samo przebywanie na polu bitwy dowódcy (czyli nas) wystarczy by nasze wojsko sobie spokojnie poradziło z przeciwnikiem, nawet nie starając się wtrącać w ich walkę. Czego już nie można powiedzieć o innych grach.