Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Teksturowanie i rozcinanie modelu - tutorial  (Przeczytany 5581 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    Teksturowanie i rozcinanie modelu - tutorial
    « dnia: Kwietnia 25, 2009, 17:38:59 »
    Witam!
    W dzisiejszym tutorialu pokaże jak rozciąć już wykonany model w wingsie i otexturować go. W brew pozorom wcale nie jest to takie trudne :).
    A więc zaczynamy:

Importujemy gotowy już model w wingsie (u mnie będzie to tarcza)

Zaznaczamy konkretne elementy (wszystkie powinny być oddzielnie rozcinane, tj. najpierw przód tarczy, a następnie tył wtedy znacznie ułatwi nam to sprawe, będziemy wiedzieli co jest czym)

Rozcinamy (klikamy prawym przyciskiem myszy na zaznaczony element przedmiotu, pojawi się nam ramka, zjeżdżamy na  dół i klikamy mapowanie UV [patrz zdjęcie na dole])

Pojawi się nam takie okienko:

Robimy wszystko tak jak na zdjęciu (klikamy PPM i wciskamy kontynuuj-> rozkład)

Teraz tniemy tył tarczy (robi się to tak samo jak przód)

Gdy już skończymy rozcinanie  obok pojawi się okienko z 'szprychami'.

Następnie klikamy PPM w dowolne miejsce okienka ze szprychami i naciskamy STWÓRZ TEKSTURĘ

Po wykonaniu tej czynności pojawi się nam takie okienko (wszystko powinno być ustawione tak jak u mnie), klikamy zatwierdź

Później klikamy u góry 'okno' -> 'schemat sceny'

W oknie 'schemat sceny' pojawi się nam miniaturka naszej tekstury, klikamy na nią PPM i wciskamy 'Eksportuj'

Eksportujemy teksturę do formatu BMB*

Otwieramy dowolny program graficzny (u  mnie Adobe Photoshop v.7.0) i malujemy/ nakładamy (w przypadku zdjęcia) teksturę

Zapisujemy.

Jeśli chcemy zobaczyć jak nasz przedmiot prezentuje się z nałożoną teksturą to:

Klikamy w lewym górnym rogu zakładke 'PLIK', 'IMPORTUJ OBRAZ' i wyszukujemy naszą gotową teksturę

Miniaturka naszej tekstury pojawi się w oknie 'shemat sceny'

Następnie wykonujemy taką czynność:

Gotowe! Tak wygląda (u mnie) z nałożoną teksturą :

Mam nadzieję, że komuś ten tutek pomoże ;).

Offline Diego

• Użytkownik
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    Odp: Teksturowanie i rozcinanie modelu - tutorial
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 25, 2009, 17:47:48 »
    W kroku 9 łatwiej jest zaimportować obraz następnie w opcjach rysowania "1" na nic, a w "0" kliknąć opcje, wybrać nasz obraz i następnie poukładać wszystko na teksturze i wsio. :)

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 25, 2009, 18:00:26 »
    No na pewno się przyda,mi tam największe problemy sprawia malowanie/nakładanie tekstury,po prostu nie wiem jak to się robi...jest jakiś tutek na ten temat,byłbym wdzięczny za pomoc.
    PS.Dobra robota:)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 25, 2009, 18:06:49 »
    No na pewno się przyda,mi tam największe problemy sprawia malowanie/nakładanie tekstury,po prostu nie wiem jak to się robi...jest jakiś tutek na ten temat,byłbym wdzięczny za pomoc.
    PS.Dobra robota:)

Musisz ćwiczyć bo to nie jest wcale taka prosta sprawa. Znaleść dobrą teksturę, a następnie ją obrobić w Photoshop, albo Gimp'ie. Przyciemnić, rozjaśnić i tak dalej. Najważniejsze jest ćwiczenie w takich sprawach.

P.S. Robienie takich tutoriali byłoby przydatne, czy nie bo też mógłbym coś zrobić np.hełm czy coś w tym stylu, albo przetłumaczył tutorial riggingu na polski?

P.S.II Shadow szkoda, że wybrałeś, aż tak łatwy model tarczy. Tu masz tylko cięcia po krawędziach obwodu i nic więcej. Mogleś chociaż zrobić to razem z uchwytmi.

P.S II1/2 Zapomniałeś żeby nałożyć teksturę na krawędzi tarczy (bok obwodu) z innego materiału niż drewno. Lepiej wówczas wygląda jak jest tam użyty metal taki jak na wierzchu przedmiotu. Nadaje wówczas przedmiotowi wyglądu jakby to było stalowe obicie.

P.S.III Może kogoś zmylić ustawienie tarczy. W takim ustawieniu przy eksporcie, tarcza w m&b będzie w ręce ustawiona pod złym kątem. W Wing's musi ona być ustawiona tak, że z jednej strony jest pewien odchył od płaszczyzny. Najlepiej to zobaczyć importując jedną z oryginalnych tarczy z gry.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2009, 18:15:58 wysłana przez proud »

Offline VainV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 25, 2009, 18:19:24 »
    Chodziło mi o prostszą rzecz-po wyeksportowaniu do Photoshopa w odpowiednim formacie, i po tym jak mam już teksturę jak ja nałożyć tak żeby to wyglądało jak u ShadowBlada,wiem,że głupie pytanie:)

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 25, 2009, 18:26:46 »
    Musisz zimportować do wings'a File-->Import Image--> wybierasz ten zapisany obraz (nie może być chyba w .jpg).
    Jak zimportujesz to pojawi Ci się (proponuje ustawić po prawej stronie ekranu ramki "Outliner" i "Geometry Graph") w okieku "outliner", następnie bierzesz przeciągasz na nazwę danego przedmioty (w tymże okinenku) i bierzesz "Diffuse". Możesz tak mieć pokryty teksturą przedmiot i edytować go w programie graficznym (tzn. tą wykorzystywaną przez niego teksturę) i jak zapisujesz tą teksturę pod tą samą nazwą jak ta wykorzystywana w wing's (tzn. po prostu jak w Photoshop bierzesz "zapisz jako" i nadpisujesz poprzednią teksturę) to wówczas wystarczy w wing's kliknąć prawym na wykorzystywaną teksturę i wybrać "refresh" to zmiany pojawią Ci się odrazu na przedmiocie bez kolejnego "import image"itd.

P.S. Zawile napisałem, ale mam nadzieję że to rozszyfrujesz;)

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 25, 2009, 20:53:33 »
    Dzięki proud, że napisałeś o co tam chodzi, bo u mnie nie było tego widać bo zdjęcia są za szerokie.

Offline VainV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 25, 2009, 21:50:00 »
    Sorry Proud ale nie zrozumiałeś mnie:)
    Postaram się jaśniej,dochodzę do obrazka 11,zaimportowałem go do Photoshopa i jest cały biały,i chodzi mi o nakładanie tekstury na niego(na pocięty model) tak żeby wyglądał jak na obrazku 12.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 25, 2009, 23:00:00 »
    Poprostu naklejasz jakieś zdjęcie na te 'szprychy' lub sam malujesz teksturę.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 26, 2009, 11:55:54 »
    Sorry Proud ale nie zrozumiałeś mnie:)
    Postaram się jaśniej,dochodzę do obrazka 11,zaimportowałem go do Photoshopa i jest cały biały,i chodzi mi o nakładanie tekstury na niego(na pocięty model) tak żeby wyglądał jak na obrazku 12.

Tyle że jak pracujesz w innym programie niż paint (gimp, AP) to radzę malować (wklejane tekstury i tak robią to same) na nowej warstwie, a nie tle, ponieważ możemy w przypadku gdy nas efekt nie zadowala usunąć całą warstwę i zacząć pracę od początku, ewentualnie usunąć jedną warstwę (często robi się kilka warstw wklejając coraz to nowe tekstury), a pozostałe potrzebne warstwy zostaną. Jeszcze jedną sprawą za którą to przemawia jest możliwość ustawienia opcji przenikania (np.na 60%) i pecyzyjnego wycięcia niepotrzebnych elementów mając widoczne zarysy siatki przedmiotu.

P.S. Shadow trochę zagmatfałeś ten tutorial bo łatwiej (przynajmniej mi) robić cięcia przedmiotu przy użyciu twardych krawędzi. Niedługo sam może zrobie jakiś tutorial to wyjaśnię tą metodę oraz pokażę jak pociąć tarczę kompletną (tj. z uchwytami) może hełm i planuje zrobić jeszcze mały tutorial riggingu zbroji (z którym sam się męczyłem kilka dni).

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 26, 2009, 12:13:30 »
    Ja robiłem jak mi łatwiej ;]. A co do tutka riggingu to bardzo by się przydał.

Offline Neonek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 08, 2009, 00:30:34 »
    Osobiście jestem zielony w teksturowaniu i modelowaniu.Lepiej mi idze ze skryptami.Jednak ten poradnik napewno się komuś przyda ze względu na nowatorski przekaz.Pozdrawiam!

Offline Broflovsky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 27, 2010, 10:40:18 »
    Świetny poradnik, zero problemów - autorowi należą się brawa.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 27, 2010, 12:02:18 »
    Można również zaznaczyć cały obiekt, kliknąć opcję UV mapping (używam angielskiej wersji, ale po polsku to chyba będzie mapowanie UV), kliknąć w oknie które się pojawi, nacisnąć literę Y, klinąć ppm i wybrać opcję Segment by ---> Projection,
    Potem dać continue-----> Projection Normal. Powinna się wyświetlić ładnie pocięta teksturka. Jak się nie ma pewności która powierzchnia na teksturze jest która na modelu, trzeba po prostu zaznaczać je i szukać zaznaczeń na modelu.

Ten sposób jest szczególnie przydatny w przypadku modeli szczególnie skomplikowanych, gdzie face'y zasłaniają się nawzajem.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2010, 19:11:05 wysłana przez Zizka »
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Broflovsky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 28, 2010, 13:50:53 »
    Można również zaznaczyć cały obiekt, kliknąć opcję UV mapping (używam angielskiej wersji, ale po polsku to chyba będzie mapowanie UV), kliknąć w oknie które się pojawi, nacisnąć literę Y, klinąć ppm i wybrać opcję Segment by ---> Projection.
    Powinna się wyświetlić ładnie pocięta teksturka. Jak się nie ma pewności która powierzchnia na teksturze jest która na modelu, trzeba po prostu zaznaczać je i szukać zaznaczeń na modelu.

Ten sposób jest szczególnie przydatny w przypadku modeli szczególnie skomplikowanych, gdzie face'y zasłaniają się nawzajem.

Dzięki za podpowiedź właśnie tego szukałem!