Witam!
W dzisiejszym tutorialu pokaże jak rozciąć już wykonany model w wingsie i otexturować go. W brew pozorom wcale nie jest to takie trudne :).
A więc zaczynamy:
Importujemy gotowy już model w wingsie (u mnie będzie to tarcza)

Zaznaczamy konkretne elementy (wszystkie powinny być oddzielnie rozcinane, tj. najpierw przód tarczy, a następnie tył wtedy znacznie ułatwi nam to sprawe, będziemy wiedzieli co jest czym)

Rozcinamy (klikamy prawym przyciskiem myszy na zaznaczony element przedmiotu, pojawi się nam ramka, zjeżdżamy na dół i klikamy mapowanie UV [patrz zdjęcie na dole])

Pojawi się nam takie okienko:

Robimy wszystko tak jak na zdjęciu (klikamy PPM i wciskamy kontynuuj-> rozkład)

Teraz tniemy tył tarczy (robi się to tak samo jak przód)

Gdy już skończymy rozcinanie obok pojawi się okienko z 'szprychami'.

Następnie klikamy PPM w dowolne miejsce okienka ze szprychami i naciskamy STWÓRZ TEKSTURĘ

Po wykonaniu tej czynności pojawi się nam takie okienko (wszystko powinno być ustawione tak jak u mnie), klikamy zatwierdź

Później klikamy u góry 'okno' -> 'schemat sceny'

W oknie 'schemat sceny' pojawi się nam miniaturka naszej tekstury, klikamy na nią PPM i wciskamy 'Eksportuj'

Eksportujemy teksturę do formatu BMB*
Otwieramy dowolny program graficzny (u mnie Adobe Photoshop v.7.0) i malujemy/ nakładamy (w przypadku zdjęcia) teksturę

Zapisujemy.
Jeśli chcemy zobaczyć jak nasz przedmiot prezentuje się z nałożoną teksturą to:
Klikamy w lewym górnym rogu zakładke 'PLIK', 'IMPORTUJ OBRAZ' i wyszukujemy naszą gotową teksturę

Miniaturka naszej tekstury pojawi się w oknie 'shemat sceny'
Następnie wykonujemy taką czynność:

Gotowe! Tak wygląda (u mnie) z nałożoną teksturą :

Mam nadzieję, że komuś ten tutek pomoże ;).