Pomysł ciekawy :) takie rozróby wieloosobowe z użyciem różnych "narzędzi" muszą być bardzo grywalne. Fajnie by było gdybyś umieścił w quick battle jakąś bójkę na szeroką skalę :) Ja dodałbym także możliwość zaczepienia nas przez pijaka. Na przykład on zapytałby "Dasz parę groszy na wino?" i jeżeli odmówilibyśmy to zaczęłaby się walka. W walce mogliby uczestniczyć członkowie naszego oddziału tylko nie wiem czy byłoby to fair w stosunku do pijaczków bo np. taki huscarl zrobiłby miazgę z nawet bardzo silnego moczymordy.
Dialogi będą losowe, tzn. jeden pijak może nas zapytać o pieniądze i w przypadku odmówienia rozpoczyna się walka, ale równie dobrze możemy natrafić na gościa, który dopiero po sprowokowaniu zacznie walczyć. Natomiast nie będę dodawał do karczmy członków oddziału, ponieważ jak napisałeś - silniejsze jednostki rozłupią w kilka sekund pijaczków.
Dobre wieści - zaimplementowałem własny skrypt walki, więc pozostaje mi tylko go ulepszyć i dodać więcej broni.
EDIT: Oto kilka screenów:
Moja postać rzucająca dzbanek:

Tutaj rzucam dużą ławkę:

Pokażę kolejne screeny jutro, gdyż wtedy ukończę nową scenę olbrzymiej karczmy, w której świetnie walczy się :).