Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Lotr - Ak Ela Mod - Konkurencja dla TLD?  (Przeczytany 51634 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    Odp: Lotr - Ak Ela Mod - Konkurencja dla TLD?
    « Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 09, 2009, 23:20:11 »
    Wydaje mi się ogółem, że Jackson zrobił idealnie bitwy ale fabułe nieźle ukrucił.
    Nieźle ukrócił to mało powiedziane. Poza tym przebieg bitew też był inny niż w książce. Nie mam pojęcia skąd pod Minas Tirith było tylu orków. Armia Mordoru składała się głównie z ludzi, a orków było mniej niż 10 000, co stanowiło garstkę. Tak na prawde orków była garstka, bo to ludzie z Haradu i korsarze z Belfastu stanowiły trzon Armii Saurona. Śmierć Theodena także została przedstawiona beznadziejnie. W rzeczywistości Jego koń został zastrzelony przez ludzi, a nie zaatakowany przez latającą bestię. Myślę też że gdyby ukazano bitwę tak jak w książce, to byłby ona dużo ciekawsza. Już sobie wyobrażam starcie konnicy Haradu z Rohirrimami... Skąd pomysł by pod Minas Tirith byli tylko orkowie, tego nie wiem. Tak samo scena z Przybyciem Eomera do Helmowego Jaru... Przecież on tam był przez cały czas, ponieważ nigdzie nie został wygnany. To Erkenbrand przybył z odsieczą i to nie z jeźdźcami, tylko z tysiącem piechoty.
    Boli też brak dalszej historii Sarumana i jego śmierci... No tak, jest pokazane jak ginie w wersji rozszerzonej, ale problem w tym, że jest to przedstawione zupełnie inaczej. W książce Saruman ginie w Shire zabity przez Grimę, a Grima przez hobbitów. W filmie Saruman ginie w Isengardzie, też zabity przez Grimę, ale ten został zabity przez... Legolasa. Czas też się zupełnie nie zgadza. Mógłbym wymieniać jeszcze długo, gdyż jestem fanem literatury Tolkiena, ale boję się, że nikomu nie chciałoby się czytać moich wypocin. Dla mnie film nie zasługuje na miano ekranizacji, co najwyżej może to być film oparty na wydarzeniach z książki, gdyż historia znacząco się rożni i jedynie główny cel i założenia są takie same. Film jako film może być, ale jako ekranizacja jest beznadziejny.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 10, 2009, 07:10:01 »
    Cóż masz racje ale zauważ też ,że w filmie nie mogą pokazać wszystkich scen gdyż nie starczy na to czasu ,film ile może trwać?? Jedna część 2h MAXIMUM. Zauważ też ,że przy wydaniu książki nie płacisz aktorom aż tyle szmalcu(kto by grał w filmie za darmo?) co na samo wydanie. Mi się film podoba . Czy ten temat nie miałbyć czasem o czym innym??

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 10, 2009, 08:28:04 »
    No nie mogą pokazać wszystkich, ale te które już pokazali niech zrobią na podstawie książki, a nie wymyślają "jak to mogło wyglądać". Taka już prawda, bo w tym filmie mało rzeczy przedstawiono tak jak powinno. Przecież film nic by na tym nie stracił, a w zasadzie wiele by zyskał. Poza tym film nie trwał 2 godzin Maximum. Żadna cześć nie trwała 2 godzin, a trzecia trwała prawie 4. No, ale to jest zdanie fana książki. Może gdybym najpierw obejrzał film, a potem przeczytał książkę, to nie byłbym aż tak rozczarowany tą produkcją. Mam tylko nadzieję, że Peter Jackson nie weźmie się za ekranizacje innych dzieł Tolkiena.

No ale już przestanę offtopować, po prostu gdy ktoś niszczy dzieła Tolkiena to się bulwersuję :).

EDIT: Oż w mordę.... Popsułeś mi dzień Proud... ;p
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 10, 2009, 08:34:36 wysłana przez Alkhadias »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 10, 2009, 08:33:00 »
    @ Alkhadias - No myślałem że jestem jedynym któremu "popisy" P.J. Się nie spodobały, ale na szczęście są też inni:)

Mam tylko nadzieję, że Peter Jackson nie weźmie się za ekranizacje innych dzieł Tolkiena.
    Niby nie będzie reżyserem Hobbita (oraz Hobbita II ?!), ale...jest współtwórcą scenariusz:(

P.S. Ostatni czytałem news'a, że planowana jest również ekranizacja "Dzieci Hurina" (według mnie zaj***sta książka, bijąca Hobbita na głowę) i tam już podobno Jackson będzie obsadzony nie tylko jako współtwórca scenariusza, ale również jako...
    reżyser:(

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 10, 2009, 08:43:31 »
    No dobra jeszcze jednego posta walnę :)
    Otóż ja czytałem wszystkie książki Tolkiena i moim zdanie najlepsze to (w kolejnosci od najlepszej): Hobbit, Władca Pierścieni, Dzieci Hurina. Oczywiście wszystkie są świetne, ale te trzy pamiętam szczególnie.
    Co prawda nie wiem czy w końcu kręcą tego Hobbita, czy też nie, ale jeżeli nie ma tam zbytniego udziału P. Jacksona, to może coś z tego bedzie. Swoją drogą ma być Hobbit II !?
    Co do ekranizacji Dzieci Hurina to ciekawy pomysł, ale powinni się wziąć za Silmarilion ;p. Szkoda tylko, że szanownym panem reżyserem ma być P. Jackson... Ale kto wie? Może tym razem przeczyta książkę nim się weźmie za robienie ekranizacji.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 10, 2009, 08:47:06 »
    No podobno ma być hobbit 2. Ale jak oni to sobie wyobrażają to nie mam zielonego pojęcia.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 10, 2009, 11:35:11 »
    Już nie przesadzajcie tak z tym narzekaniem, bo w końcu Jackson jest reżyserem z ogromnym zapleczem finansowym i jestem pewien, że jakby film całkowicie na podstawie książki sprzedawał się lepiej niż ten co mamy teraz to by tak było. Myślicie, że w filmie tyle rzeczy zostało zmienione, bo Jackson tak chciał? Według mnie zmieniły to tylko i wyłącznie wymogi i oczekiwania współczesnych widzów. Postawiono na widowiskowość, a nie na odwzorowanie fabuły i tyle. Myślę, że nie ma co mieć pretensji do Jacksona o to, że przeciętny widz woli obejrzeć coś z masą efektów specjalnych itp. a nie odwzoroawnie książki ze wszystkimi nudnymi scenami...

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    • XXX
    « Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 10, 2009, 15:33:42 »
    Hobbit 2? To przepraszam z czego to zrobią? Z Silma.. czy może z przygód Toma Bombadila?
    XXX

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 10, 2009, 18:31:58 »
    Hobbit 2?! A jest już Hobbit 1?

"Dzieci Hurina" (według mnie zaj***sta książka, bijąca Hobbita na głowę)

Hobbit jak dla mnie lepszy, bo "Dzieci Hurina" strasznie trudno się czyta, ale to chyba cecha Tolkiena :]. Najlepsze to dla mnie :

1. Hobbit
    2. Dzieci Hurina
    3. Władca Pierścieni
    4. Silmallirion
    5. Straszna Historrria (:P)
    Ale to jest z wszystkich książek nie tylko Tolkiena :].

BTW:

Czy mogę zainstalować demo jak mam już 1.010? Bo w TLD nie mogę pograć :/.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 11, 2009, 00:07:59 »
    Mi tam spodobało się jeszcze "Rudy Dżil i jego pies" Tolkiena. Fajnie się czyta, spróbujcie :P

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 11, 2009, 08:17:21 »
    Z tego co wiem to nie jest temat o twórczości tolkiena, wiec kończmy ten offtop...

Offline Kshyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 11, 2009, 12:56:07 »
    heh trochę się uśmiałem czytając te wypowiedzi na temat filmowej wersji Władcy Pierścieni. Po pierwsze filmowa wersją z książkową ma tyle wspólnego co PiS z prawdziwym prawem i sprawiedliwością. Film który obejrzałem(zmuszony) z łzami w oczach z bezsilnej złości. Ale chciałem napisać o wypowiadających się.

Nieźle ukrócił to mało powiedziane. Poza tym przebieg bitew też był inny niż w książce. Nie mam pojęcia skąd pod Minas Tirith było tylu orków. Armia Mordoru składała się głównie z ludzi, a orków było mniej niż 10 000, co stanowiło garstkę. Tak na prawde orków była garstka, bo to ludzie z Haradu i korsarze z Belfastu stanowiły trzon Armii Saurona. Śmierć Theodena także została przedstawiona beznadziejnie. W rzeczywistości Jego koń został zastrzelony przez ludzi, a nie zaatakowany przez latającą bestię. Myślę też że gdyby ukazano bitwę tak jak w książce, to byłby ona dużo ciekawsza. Już sobie wyobrażam starcie konnicy Haradu z Rohirrimami... Skąd pomysł by pod Minas Tirith byli tylko orkowie, tego nie wiem. Tak samo scena z Przybyciem Eomera do Helmowego Jaru... Przecież on tam był przez cały czas, ponieważ nigdzie nie został wygnany. To Erkenbrand przybył z odsieczą i to nie z jeźdźcami, tylko z tysiącem piechoty.
    Boli też brak dalszej historii Sarumana i jego śmierci... No tak, jest pokazane jak ginie w wersji rozszerzonej, ale problem w tym, że jest to przedstawione zupełnie inaczej. W książce Saruman ginie w Shire zabity przez Grimę, a Grima przez hobbitów. W filmie Saruman ginie w Isengardzie, też zabity przez Grimę, ale ten został zabity przez... Legolasa. Czas też się zupełnie nie zgadza. Mógłbym wymieniać jeszcze długo, gdyż jestem fanem literatury Tolkiena, ale boję się, że nikomu nie chciałoby się czytać moich wypocin. Dla mnie film nie zasługuje na miano ekranizacji, co najwyżej może to być film oparty na wydarzeniach z książki, gdyż historia znacząco się rożni i jedynie główny cel i założenia są takie same. Film jako film może być, ale jako ekranizacja jest beznadziejny.

korsarze z Belfastu ?? a przypadkiem nie chodzi o Belfalas który to był lennem Imrahila ??trudno by oni byli w armii Saurona. Eomer przybył do Helmowego Jaru, był tak trochę uwięziony z tego co pamiętam i uwolniony po uzdrowieniu Theodena, następnie razem z nim udał się na wojnę. Teoden na polach Pelenoru został zaatakowany przez Króla Nazguli który właśnie latał na bestii i która to spowodowała jego upadek i śmierć. Wracając do korsarzy to na bitwę mieli dotrzeć korsarze z Umbaru ale trochę im się przegrało z Aragornem i jego armią umarłych która w filmie w jakiś cudowny sposób dotarła do Minas Tirith( mówię o armii umarłych a nie armii korsarzy:) ). Saruman w Shire zginął to się zgadza, zabity przez Smoczego Języka to się zgadza ale Legolas?? co tam niby robił Legolas, on w tym czasie podróżował już z Gimlim po lasach Fangornu (tak chyba jakoś)? został zabity przez 6 strzał jak dobrze pamiętam wystrzelonych przez hobbitów.

Wracając do filmu tej wielkiej porażki. Bitwy są przedstawione idiotycznie, obrona Helmowego Jaru gdzie w środku znaleźli się ELFI łucznicy ?? z kąd do jasnej ciasnej i dlaczego w tej wersji co oglądałem jak orki się przebiły to elfy rzuciły się na nich z łukami jak bronią białą :) . Odsiecz Gandalfa to już porażka na całym froncie prawie tak wielka jak wyjazd konnicy z ostatniego bronionego pomieszczenia w Helmowym i jazda przez most. Bitwa o Minas Tirith z użyciem armii umarłych to prawie jak z bajek Disneya. Śmierć Boromira od strzały uruka prawie jak prawda, gdyby nie to, że Boromir dostał wiele strzał nim się zdecydował umrzeć. Mógłbym ten temat ciągnąć w nieskończoność. Świat w filmie jest bezsensowny brak w nim spójności i logiki która nadawały by sens temu co się działo na ekranie. Książkę czytałem wiele dziesiąt razy a dzięki mojej daleko posuniętej sklerozie za każdym razem odkrywałem coś nowego i przypominałem sobie wiele z tego co zapomniałem. Film dałem rade obejrzeć raz i do tej pory jak tylko o nim myślę nosi mnie i dostaje torsji. Bardzo możliwe, że i w moich wypowiedziach jest wiele błędów ale ksiazki mi sie rozsypały i cały czas się zabieram za kupno nowych ale wciąż jakoś tak wychodzi, że zamiast władcy pierścionków wychodzę z innymi książkami z księgarni:)

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 11, 2009, 13:12:05 »
    Kshyk czytasz wogule temat ?? Miał BYĆ Koniec OFFFTopu.
    Czekam na tld i na tego moda , zobaczymy czyje wypociny będą leprze.

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 11, 2009, 13:47:55 »
    Swoją drogą nie wiem czy brak możliwości zabicia więcej wrogów w bitwie niz 4 to wina TLD czy 0.808. W 1.010 zabijało się średnio po 30, a tutaj mam problem z zabiciem 1. Rohirrimowie mają super konie, Odyna chyba. Jak ja jeżdżę na jakimkolwiek to on nie umie się rozpędzać ani hamować, jednak ich konie umieją wszystko, nie zdziwił bym się gdyby kawę zbożową też umiały zrobić. Jeszcze do tego te nieszczęsne włócznie. Moje mają chyba wrodzoną zdolność do "Matrixowania", ale innych już nie. Wszyscy są jakiś tacy twardzi tylko nie moim. Nawet górskiego goblina Uruk-Hai'em musiałem 3 razy dziabnąć zęby zdechł, ale moich to chyba smórd koni i orków już zabija. Mam nadzieję że to poprawią w 1.010, i oby tego nie było w Aka mod.

Co do filmu. Może są duże niedoróbki i nieścisłości ale film się przyjemnie oglądało  IMHO :].
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2009, 13:49:48 wysłana przez gamer96 »

Offline MaszoT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 19, 2009, 19:16:25 »
    ej dajcie linka do tego moda na wersje 1.10 a tak przy okazji książka chobbit mi się bardzo podobała a jeśli chodzi o Władce to zawsze lepiej przeczytac niz obejrzec .. no chyba ze masz edycje specjalna tak jak ja (oczywiście nie chwalac sie ;])
    "Vide Cull Fide"