Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Spolszczenie SoD  (Przeczytany 3935 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Life goes on, come of age...
    Spolszczenie SoD
    « dnia: Kwietnia 03, 2009, 16:23:19 »
    Witam. W związku z dziesiątkami zapytań typu "Jest do tego moda spolszczenie?, Kto by się zajął spolszczeniem? Spolściłby ktoś tego moda?", mam zamiar przetłumaczyć moda naszego kolegi vonMistont'a  na nasz ojczysty język ;) Nie pisze jednak tego postu po to by się pochwalić , tylko po to by się was poradzić. Robię to dlatego, żeby spolszczenie podobało się użytkownikiom
    Pytanie nr 1:
    Spolścić nazwy zamków?
    Pytanie nr 2:
    Spolścić nazwy jednostek?
    Pytanie nr 3:
    Spolścić imiona bohaterów, lordów i wszystkich innych NPC?

Proszę o odpowiedzi
    Edit: Jeśli macie jakiekolwiek rzeczy, których niechcecie aby były spolszczone, piszcie.

Mam nadzieję że spolszczenie będzie gotowe (w Internecie) już w następnym tygodniu, ale niczego nie obiecuję.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2009, 16:25:53 wysłana przez pawello166 »
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    Odp: Spolszczenie SoD
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 03, 2009, 16:34:43 »
    pawello ale poco to polszczyć? przecież TO DOPIERO JEDNA z bet jest, niedługo wyjdzie wersja v5
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2009, 16:42:44 wysłana przez Tario »

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 03, 2009, 16:40:04 »
    Ale oni nie dodadzą już raczej nowych rozmów (nie wiem ale tak myślę) , a jak coś to bym poprostu to spolszczenie uaktualniał.
    Odp na moje pytania
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 03, 2009, 16:43:35 »
    Może masz racje ale ma dojść nowa wyspa statki, więc i prawdopodobnie nowe jednostki.

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 03, 2009, 16:52:34 »
    ale to i tak będzie o wiele mniej roboty... w tym tygodniu prawdopodobnie będę miał czas, bo są u mnie rekolekcje i nie chodzimy do sql...
    dobra musze lecieć spalszczać :D

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 03, 2009, 17:20:58 »
    BOŻE!!! Skoro spolszczasz to wszystko czyż nie!?

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 03, 2009, 17:57:33 »
    Tak, ale teraz wielu osobom by się przydało spolszczenie, a później będę je już tylko aktualizował, wraz z nowymi wersjami moda

Lepszy coś niż nic :P

Offline Jeferiaz

• Użytkownik
    • Komisarz ds. Propagandy, Zbrojnego Ramienia Ludu
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 03, 2009, 18:24:00 »
    Tak, ale teraz wielu osobom by się przydało spolszczenie, a później będę je już tylko aktualizował, wraz z nowymi wersjami moda

Lepszy coś niż nic :P

Wiesz co... mi osobiście bezsensownie się gra kiedy miasta mam spolszczone a ekwipunek i żołnierzy nie... :P więc... ekhem...

Moje GG - 12485152 Jeśli znów mnie zbanują...

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 03, 2009, 18:30:53 »
    dobra spalszczam wszystko :P

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 03, 2009, 19:06:40 »
    Wiem że nie powinienem pisać postu pod postem ale chcę aby jak najwięcej osób go przeczytało :

Jeżeli ktoś chciałby pomóc mi z tłumaczeniem to proszę się zgłaszać na pm :)

Bo wyszło na to, że muszę (znaczy-nie muszę,- chcę) przetłumaczyć całego moda nie korzystając ze spolszczenia :( za dużo rozbieżności jak dla mnie.

Albo jeśli ktoś mógłby znaleźć wszystkie różnice między native i Sod i vice versa, również proszę o pm

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 03, 2009, 20:01:24 »
    pawello ale poco to polszczyć? przecież TO DOPIERO JEDNA z bet jest, niedługo wyjdzie wersja v5
    Właściwie wszystkie kolejne wersje SoD oprócz V4 alpha i V4 beta były wersjami "Finalnymi". Tzn. zamykały pewien etap prac, stanowiły całość. W V4 zasygnalizowany jest wątek powrotu do ojczyzny w V5 ale jako taka V4 jest wersją skończoną.
    Jak pisałem do pawella w PMie dobrze jednak będzie zaczekać ze spolszczaniem do V4 "Gold" która niedługo wyjdzie i będzie ostatnią przed V5 wersją.
    A do V5 jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie. Mapa z nowym kontynentem już gotowa, plan implementacji nowych rozwiązań gameplayu też już jest. Założenia są ambitne włącznie z całkowitą przebudową AI (prace zaawansowane). No a nie wspominam nawet o fabule bo to przecież kupa roboty. To nie parę nowych questów ale fabuła pełną gębą, z nowymi postaciami, towarzyszami, miejscami do odwiedzania itp. Planescape to to nie będzie ale od czegoś trzeba zacząć.
    Wojska warto spolszczyć. Z innych NPC Kanclerz, Skarbnik i Marszałek (Hetman?). Lordów nie radzę spolszczać, nie bardzo z resztą wiem jak można spolszczyć fikcyjne imiona ;) Nazw zamków nie ruszaliśmy, ale mają one obecnie wpływ na nazwę królestwa gracza (ale w V4 Gold to będzie już z góry ustalone Imperium Antariańskie, Republika Mariny itd.)

Ale nie wiem jak wygląda proces spolszczania, być może łatwo jest wprowadzać zmiany między poszczególnymi wersjami moda. Jeśli tak to można zacząć jeszcze przed V4 Gold.

Powodzenia

P.S.
    Wartoby także by spolszczyć to "spolścić" ;)

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 03, 2009, 20:16:17 »
    Mam już wszyskie rozmowy z więźniami, Marszałka , Kanclerza i Skarbnika, dzisiaj pracę przerywam, ale jutro zacznę od rana :)
    Czego się nie robi dla "sławy" xDxD

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 03, 2009, 20:38:04 »
    pawello166, chcesz spolszczać wszystko od początku??? Oszalałeś chyba. :P To nie jest robota na kilka dnia, a na kilka ładnych tygodni. Nie wierzę, by w SoD było aż tyle tekstu, by konieczne było tłumaczenie wszystkiego jeszcze raz, zamiast szukania zmian. Moim zdaniem to robota góra na weekend. Gdybym miał ten weekend, to bym to zrobił.

Możemy się jednak umówić tak, że zerknę do tych plików jak będę miał chwilkę i w miarę możliwości przygotuję Ci pliki z naniesionymi zmianami (czyli odwalę tę brudną, mozolną i cholernie nudną robotę :P ), a Ty przetłumaczysz to, co zostało zmienione.

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 04, 2009, 11:22:36 »
    Dobra ;). Jest wg mnie strasznie dużo rozbieżności, jest dużo powykreślanych linijek z nativa, przez co trzeba szukać zmian w obu naraz.
    Jeśli byłbyś tak dobry, to prosiłbym o zrobienie pliku jedynie dialogs.csv gdyż tam jest najwięcej "complication" :)