Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Soldat  (Przeczytany 1990 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Life goes on, come of age...
    Soldat
    « dnia: Marca 28, 2009, 14:56:20 »
    Recenzja ze strony www.gaminator.pl

Jaka jest najsłynniejsza, polska gra na świecie? Wiedźmin? Painkiller? Gorky 17? No dobra, gry autorstwa CDPROJEKT RED STUDIO i People Can Fly może rzeczywiście odniosły spory sukces, ale na trzecim miejscu uplasowałbym właśnie Soldata. Amatorska produkcja, która wygląda jak dzieło z epoki kamienia łupanego, sprawiła, że dziś na świecie grają w nią każdego dnia tysiące graczy!

Soldata najłatwiej zdefiniować jako sieciową strzelankę, choć niestety nie mogę posłużyć się terminem First Person Shooter. Prezentuje bowiem wszystkie cechy takiego na przykład Counter-Strike'a - poza oprawą graficzną. Wydarzenia na ekranie obserwujemy bowiem "z boku", co ma swoje oczywiste zalety, takie jak pełen przegląd najbliższego otoczenia. Traci natomiast sfera estetyczna.

Gra umożliwia zmaganie z botami, których jest naprawdę sporo... A przy okazji wirtualne cwaniaki prezentują tak wysoki poziom, że po stokroć lepiej bawiłem się w drugim trybie - rozgrywki sieciowej. Ze specjalnej strony wybieramy interesujący nas IP i już za moment lądujemy na serwerze. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by taki serwer postawić na własnej maszynie, zablokować go hasłem, zaprosić kolegów i pokazać, kto tak naprawdę jest największym zabijaką w szkole/na podwórku/etc.

Wracając jednak do zabawy z botami - nie mogę im zarzucić niczego, poza tym, że są praktycznie nieomylne. W każdej możliwej sytuacji zachowują się lepiej niż nawet średniej klasy przeciwnicy. Potrafią robić dobre uniki, a przede wszystkim mają perfekcyjne oko i ustrzelą nawet przelatującą w pobliżu muchę, a co dopiero naszego żołnierzyka...

Zwykły deathmatch rzeczywiście może się szybko znudzić, ale twórca Soldata zadbał o to, by gracze nie nudzili się w trakcie zabawy. Mnogość trybów rozgrywki jest oszałamiająca. Team Deathmatch to również standardowy zestaw, ale dużo radości dostarczają już takie atrakcje jak Capture The Flag (konieczność zdobycia flagi z obozu przeciwnika), Infiltration, Pointmatch czy Rambomatch (latamy z takim śmiesznym łukiem). Każdy znajdzie dla siebie coś, w czym odnajdzie się najlepiej. Prywatnie bawię się doskonale właśnie we wspomnianym CTF, a być może wynika to ze świetnie zaprojektowanych map...

No właśnie, spora część z nich jest jedyna i wyjątkowa tylko dla określonego trybu rozgrywki. Chociaż wszystkie oparte są na tym samym silniku graficznym, to różnice są jak najbardziej dostrzegalne. Różnią się od siebie nie tylko kolorystyką i ogólnym wystrojem, ale przede wszystkim budową i oferowanymi atrakcjami. Jest masa dziur, skrytek, zagłębień i pagórków, które stanowią znakomite podłoże pod arenę naszych działań militarnych.

W trakcie zabawy przy Soldacie trzeba mieć odrobinę taktyki, znać mapę, ale przede wszystkim najważniejsza jest sprawna ręka i refleks. Szybka reakcja na nadchodzącego przeciwnika i celne oko, to klucz do sukcesu. Warto nadmienić, że oprócz dość bogatego arsenału broni, nasz bohater może posługiwać się granatami, bazooką oraz specjalnymi, odrzutowymi butami, umożliwiającymi latanie!

Aby zagrać w Soldat musisz spełnić jedynie dwa warunki - minimum ośmioletni komputer oraz podłączenie do internetu. To chyba nie jest aż tak wiele, skoro z drugiej strony czeka na Ciebie dobra zabawa, zupełnie za darmo!

Od siebie moge jeszcze dodać, że jest to wspaniała zabawa, wciągająca na długie godziny :)

Pare screenów:

Jak ktoś z was gra, niech da znać na jakim servie

Edit: Recenzja video z Hyper'a (dosyć kiepska, ale to dla tych co nie chce się czytać)
    http://www.youtube.com/watch?v=Wi1zqVQW_88&feature=player_embedded
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2009, 12:40:35 wysłana przez pawello166 »
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Soldat
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 28, 2009, 15:30:16 »
    Jeszcze nie grałem, ale chyba spróbuje, jak coś to dam znać na jakim gram.

Offline marian13

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 28, 2009, 23:47:22 »
    Dawno dawno temu byłem prawdziwym mistrzem w tą gierke, jednak teraz pewnie nieźle bym kaleczył.. Ale chyba przypomnę sobie co nieco;)

Moja ulubiona bronią jest Barret M82A1. Z początku trudna do wyczucia. Lecz trening naprawdę popłaca, ponieważ ta broń w rękach doświadczonego gracza dosłownie miażdży!

Można by założyć serwer i popykać sobie w naszym gronie;)

Offline Wojteek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 29, 2009, 07:49:49 »
    Grałem też jak kolega z góry byłem mistrzem
    na wszystkich serverach gdzie byłem ja wygrywaliśmy.
    Może jescze zagram sobie ktoś postawi serva Tawerna four ways :]
    +_+Half Trusism - Trust in you - Kristy, are you doing ok? -  you're gonna go far kid - Hammerhead - A lot like me - Take me nowhere - Nothingtown - Stuff is messed up - Fix you - Let's hear it for rock bottom - Rise and fall+_+ - Album zwie sie Rise and Fall Rage and Grace                      !!  AVE  !!
                                    PUNK ROCK!!!!666!!! AVE!!!!
                             PUNK    !!     !   6666   !!   !     ROCK!

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 29, 2009, 11:11:36 »
    Marian moją ulubioną bronią też jest Bernatka :D Byłem kiedyś w klanie, ale nic z tego nie wyszło :) No ale powiedzcie na jakich serwach gracie/ graliście, to się może spotkamy :) Mój nick to Legolas (xD) albo MrGrabarz (zależy od serwa)

Edit: po co stawiać jak jest mnóstwo pustych o dobrych pingach?
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline marian13

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 29, 2009, 13:15:35 »
    Ha! proste;) nie ma jak wykończyć gościa jednym celnym strzałem..

a serwer tak czy inaczej bym postawił, i to taki z hasłem, ale znanym tylko dla nas.. inaczej zawsze mógł by wbić ktoś niechciany. A poza tym nazwało by się go jakoś w klimatach tawerny w ramach promocji;)

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 02, 2009, 14:30:45 »
    Hehe, Soldat to moja jedna z ulubionych gierek :). Dawno nie grałem, ale moją ulubioną bronią były dezerty :)

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 02, 2009, 14:56:40 »
    No to postawmy server i się zbierzmy :)

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 02, 2009, 14:59:53 »
    Czy Soldata trzeba zarejestrować? Bo nie mam dostępu do kilku opcji. I czemu nie mogę wleźć na serwer, klikam i pisze, że połączenie, ale nic się nie dzieje.

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 02, 2009, 16:01:06 »
    Ja gram na niezarejestrowanej wersji. Po zarejestrowaniu masz dostęp do kilku innych funkcji, np. własne mp3... Wchodź tylko na takie serwy co mają zielone pingi, jak nie to pogrzeb coś w configu (w folderze Soldat) tam ustaw swój rodzaj łącza.

Aha założyłem serwer :) ale nie 24
    IP:  5.119.156.227   : 23073
    PW: tw

zapraszam czynne codziennie od mniej wiecej   13- 22 :)
    Edit : niestety coś jest z tym moim serwem nie tak :( Jak wchodzę to parę minut latam sobie po mapce i mi jakiś bug wyskakuje

podajcie swoje gg to może się jakoś zmówimy kiedy by tu pograć
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2009, 12:54:56 wysłana przez pawello166 »

Offline Pablo1989

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 03, 2009, 12:17:40 »
    Moja Piersza gra którą młucilem mgdy pojawił się u mnie w domu Internet, Bardzo Symatyczna nawet poznałem jednego kolesia co od tamtego czasu jest na moim gg i sobie gadamy, ale muszę powiedzieć szkoda go, był lepeszy ode mnie ale rok póżniej porzucil Soldka, na rzecz Live For speed, bo dowiedział się że Robert Kubica jest 1 Polakiem Startującym w Formule Jeden, ale z nim w LFS też fajnie gra, trochę tam popełnia błędy ale idzie mu coraz lepiej, Wracająć do Soldka, mam teraz nieżle jajca :D zessałem taki program co zmeinia kolory naszego ludka, i można ustawić....zniewidzalne ręce i głowę :D, i tak jakiś typek myśli że ja hacki mam, a gdy mu podałem nazwę programu zdziwił się, i tak mi napsiał Czekaj Chwilę też sobie nie widzialny łeb zrobię :D, też Lubię barretkę one shot one die :), tylko trochę mnie wkurza, że kiedy pudłuję zawsze zostanę fragowany :P, i gdy NAPRAWDĘ kiepsko mi idzie biorę Piłę mechaniczną, i wszystkich jadę łepek po łepku :D, czasem jakiś od skoczy to go dowalę z AK74, tylko nie rozumiem czemu ludzie mówią M79 Noob, przeciesz M79 to bardzo dobra broń wręcz dobra na tych z Barretami.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2009, 12:22:59 wysłana przez Pablo1989 »
    I'm too fast.  No?  Then why's your leg on the ground
    "Rekrutacja do Legionów Polskich OTWARTA"
    Pisać pod nr gg w tej sprawie 7245052

Offline Pawello

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 03, 2009, 12:27:07 »
    Ja jak tylko moge noszę 2 barretki (zamiast second weapon) , a jak już nie ma, to noszę nóż, wyteniłem się w rzucaniu na mapach db :)

Zagrałby ktoś teraz?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2009, 12:45:31 wysłana przez pawello166 »