Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Set/Styl Gry  (Przeczytany 1965 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Danaios

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Set/Styl Gry
    « dnia: Marca 14, 2009, 11:30:01 »
    Stworzyliście oryginalne sposoby rozgrywki? Zaczyna wam brakować pomysłów na grę?
    A co wy na to by stworzyć temat w którym można by zamieścić streszczenie własnego stylu gry?
    Dzisiaj rano w Świątyni Ciszy I Spokoju ( noo wiecie, chwila czasu na filozofię) zacząłem dumać nad grą.
    Co by tu zrobić by urozmaicić sobie rozgrywkę...iii... wymyśliłem.
    Odgórnie zaplanowana strategia.
    A że co 1 głowa to nie całe forum :> zrobiłem owy temat.

Zastrzegam jedno, nie chodzi o stworzenie idealnie zaplanowanej rozgrywki od alpha do omegi, lecz podwalin pod rozgrywkę.

Moja wizja to stworzenie armii podlegającej pod strategie.
    Na początku wolna amerykanka. Biegniemy do chanatu i bierzemy 10/6 os. oddział konnych-chanat dlatego , gdyż na początku ważna jest szybkość.A oddział niewielki, dlatego by bandyci sami was chceli zabić.
    Nabijamy u siebie Siłę ( żelażne ciało, potężny cios, potężne naciągnięcie) Zwinność ( Grabież, jak ktoś lubi to atletyke,mistrzostwo broni) i Charyzmę ( przywódzctwo, Zarządzanie Więźniami)
    Walka normalna:
    -Konno ( ja lubię schodzić z konia i siekać toporem ^^)
    Sloty broni:
    *Tarcza
    *Topór jednoręczny ( po co komu pchnięcia? lepiej zadawać silniejsze obrażenia z 3 różnych miejsc , pozatym pnięcia są trudniejsze do zadania.
    -Lanca lub łuk
    -Broń miotana lub kołczan

Oblężenia:
    Sloty broni:
    *Łuk
    *Kołczan
    *Kołczan
    *Dwuręczna broń
    lub
    *Miecz
    *tarcza
    *łuk
    *kołczan

Obrona zamku
    Sloty broni
    *Łuk
    *Kołczan
    *tarcza
    *Broń jednoręczna

Polecam taki konfig bohaterów.
    Konfig ( 8 )
    Jeremus-Pierwsza Pomoc,Chirurgia,Leczenie
    Bunduk-Szkolenie, kusznik
    Deshavi-Spostrzeganie, Tropienie, Szukanie Ścieżek, Potężny Naciąg
    Klethi-Zwinność, Plądrowanie. Miecz+Tarcza+broń miotana
    Ymira-Handel,Jeździectwo,Lanca( ja lubie taki konfig :>)
    Alayen-Wojownik( tutaj inwest w co chcemy, chodzi o umiejętność walki wręcz)
    Firentis-Szkolenie,Łuk/kusza
    Baheshtur-łuk, dwuręczna broń.Szkolenie.

Jeżdżąc po świecie dorabiamy kasy na handlu i po drodze urabiamy Króla i lordów Rhodockich.
    Dlaczego Rhodoków?
    Dlatego bo gramy na poziomie średnim. Otrz.obrażenia nasze i sojuszników wynoszą:normalne.
    A po 1. Mają w dupe silnych pawężników i strzelców... Czyli nacja stworzona do strategii i stworzona do walki zChanate, Khergickim.

Oczywiście kierujemy się zasadą zbierania najsilnijszych jednostek z danych nacji.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    Odp: Set/Styl Gry
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 14, 2009, 12:28:34 »
    Nie dając nikomu z drużyny broni obuchowej nawet nie masz pojęcia ile kasy tracisz na braniu jeńca i sprzedawaniu go wykupicielom.

Offline SzymonZ

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 14, 2009, 21:30:35 »
    Napisze jak ja to robię. Ogólnie moje przemyślenia na temat poszczególnych elementów gry itp itd :)

Moja postać
    Ironflesh - max, 20 życia robi różnice
    Power strike - max oczywiście
    Power draw - max
    Leadership - jedyny plus to redukcja kosztów. Liczebność armii zapewnia mi renown którego mam około 3700 :) 4-5 pkt wystarczy
    Riding - 4 pkt dla Heavy Hunter - W miarę szybki i nie zatrzymuję się na przeciwnikach.
    Horse Archery - koniecznie 3-4 pkt

Obecnie 42 lvl ( niesamowicie dużo doświadczenia potrzeba żeby przeskoczyć teraz na następny poziom ), życia mam 85 exp 2505659
    Siła - 30
    Zręczność - 16
    Inteligencja - 18 ( dajemy pod zarządzanie ekwipunkiem )
    Charyzma - 12
    Broń jednoręczna - 215 na początku grałem z mieczem i tarczą
    Broń dwuręczna - 302 do momentu aż wypróbowałem topór z parametrem swing +54 :)
    Polearms - 181 dużo się tego używa na turniejach i arenach
    Archery - 263 łuku używam głównie podczas oblężeń i na turniejach. Na polu bitwy strzelam tylko podczas galopu z konia.
    Crossbows - 120 tutaj pakuję punkty za lvl
    Throwing - 137 jak wyżej z tym że tego się czasem używa na turniejach

Obrażenia jakie zadaje to:
    W galopie z konia mieczem dwuręcznym około 90 - 110
    Z konia w miejscu około 40
    W biegu toporem około 120
    W miejscu toporem około 60-70
    Z łuku nie w głowę około 50-60, head shot około 100-110
    Z łuku na koniu bardzo podobnie jak pieszo - head shot zabija każdego a strzał w tors w zależności w kogo strzelam od 1 do 3 strzałów
    W inwentarzu nosze kilka książek a reszta to jedzenie.

Moja drużyna
    Lezalit - Terminator, z party skili rozwinięty tylko Trainer. Chłop jest szalony
    Baheshtur - jak wyżej, równie szalony co Lezli :D
    Borcha - Trainer, Path-finding i spotting na maxa reszta w walkę
    Rolf - Trainer, tactics i engineer na maxa reszta w walkę
    Jeremus - Medyk , reszta w walkę

Jeremus nosi łuk, tarcze i miecz. Jeździ na najszybszym dostępnym koniu. Reszta chłopaków chodzi z toporami z parametrem Swing +50 i jeździ tak jak ja na Heavy Hunter. Pięciu bohaterów to już dla mnie dużo. Nie jestem zainteresowany nikim innym.

Armia

Oprócz 5 bohaterów stale na składzie mam 20 Swadian Knight, 20 Vaegirs Knights, 10 Khergit Lancer i czasem zdarza się do 10 Husclarów. Armia ta wystarcza na każdego lorda i króla jaki się nawinie. Problemy są tylko gdy battle advantage jest większy niż -10. Wtedy muszę ja bardzo intensywnie włączyć się do walki.

Zarabianie kasy

Na samym początku dorabiam się na turniejach. Góra 3 turnieje i werbuje Mercenary Cavalery - około 4 do tego troche swadian i vaegirów. Następnie robie Looting wioski Khanatu i Rhodok. Jeżeli zgarniemy dobry łup to na jednej grabieży da się zarobić około 5000. To co ukradniemy sprzedajemy u żółtych lub zielonych bo z reguły mają dobre ceny. Wioski się odradzają co tydzień. Przy 4-5 pkt w zarządzaniu ekwipunkiem można zrobić 3 wioski. Stale wystarczy rabować kilka wiosek żeby utrzymać armie w 1 mieście i 1 zamku plus to co wozimy ze sobą. Żeby zarobić na ekwipunek dla siebie i bohaterów trzeba grabić trochę więcej. Gdy już mamy ekwipunek a utrzymamy tempo grabieży na wysokim poziomie to bardzo szybko w Inventory pojawi się liczba 200 000. Zapomniał bym o podatkach. Podatki pokrywają bardzo dużą część żołdu więc ja zarabiam tylko na ekwipunek dla siebie. Na obecnym etapie gry nie zajmuje się grabieżą. Mam wystarczająco dużo kasy żeby dokończyć grę nie zarabiając ani grosza.

Posiadłości i kompletowanie armii

Posiadam Suno i Praven plus po dwie wioski z jednostkami swadian i vaegirów. Wszystko ma status posiadłości bardzo bogatych. Zamek mam jeden, ale zamek to pasożyt więc jak nie masz kasy to nie warto utrzymywać w nim garnizonu. Aby szybko skompletować armie musisz mieć kilka wiosek które lubią cie na 5 pkt lub więcej. To zapewni ci jednorazowo nawet 18 rekrutów. Czasem opłaca się zaatakować lorda z duża ilościa niewolników. Nawet jeżeli to będzie król khanatu. Zdażyło mi się, że po długiej walce z 250 jednostkami khanatu odzyskałem prawie 120 jednostek z których mogłem zrobić rycerzy.

Garnizon w miastach

Suno - jest moim miastem wypadowym na Nordów, liczebność garnizonu jest bardzo płynna bo często z niego podbieram na misje. Staram się w nim utrzymać 100 husclarów, 50 marksmanów i 50 Rhodok sharpshooter ( moim zdaniem to najlepszy strzelec do obrony zamków - ładnie kosi bełtami a jak trzeba to w zwarciu walczy bardzo dobrze )
    Praven - moje dawne miasto wypadowe na rhodoków i khanat. Obecnie te frakcje nie istnieją w mojej grze. Garnizon bez zmian:
    - 100 Husclarów
    - 100 marksmanów
    - 100 Vaegir Guard
    - 100 Swadian Sergant

Zamek Sungetche - magazyn Lancerów, jest tu ich około 40 plus inne jednostki odzyskane z niewoli ( głównie khanat i rhodok )

Koszty ? 12 500 tygodniowo :)

Morale armii
    Im większa armia tym większa kara do morale. Aby utrzymać hordę w postaci 200 mieczy trzeba mieć maksymalnie zróżnicowane jedzenie i stale dostarczać im rozrywkę w postaci krwawych rzezi. Najlepszym sposobem na wysokie morale jest trzymanie niskiej liczebności armii w okresie w którym nie toczysz regularnych bitew. W początkowym stadium gry nie martwisz się o to bo najeżdżasz wioski dla zysku a to poprawie parametr Recent Events :)

Frakcje

Nordowie - Obecnie tylko oni zostali na mojej mapie i prowadzę z nimi wojnę. Husclar jest świetną jednostką ale żadko się zdarza żeby lord woził ich więcej niż 10. Miasta na moim etapie gry są potwornie obłożone wojskiem. Nawet po 500 chłopa ! Battle advantage -20. Na pole boju wychodzę ja z Lezlim i Szturem a i tak kładziemy 20-30 chłopa zanim zgon :)

Khanat - unikam walki w polu bo strasznie długo trwają. Taktyka jest jedna. Atakujesz ich tylko gdy są w mieście. Lancer bardzo tani i bardzo szybko się szkoli. Są bardzo dobrym uzupełnieniem dla ciężkich rycerzy swadian i veagirow.

Rhodok - kusze, kusze i jeszcze raz kusze - koszmar podczas zdobywania zamków z Siege tower :( Tak jak napisałem wczesniej ich Sharpshooter to dobra jednostka obronna.

Swadia - osobiście bije ich na początku gry bo lubię miasta Suno i Praven. Świetni rycerze i dobra piechota.

Veagir - nie walczyłem nigdy przeciwko nim. Ale gdy grałem jako niezrzeszony przez długi czas to radzili sobie bardzo dobrze z innymi frakcjami.

Zdobywanie zamków/miast
    Najlepsi do tego celu są Husclarzy ale nie jest rzeczą niemożliwą zdobyć zamku za pomocą konnicy rycerskiej. Podczas oblężenia warto jest mieć jak największa armie żeby utrzymać w miarę wyrównany współczynnik battle advantage. Ważne jest to by szybko dostać się na mury tak aby jak najwięcej mieczy mogło dosięgnąć przeciwnika. Podczas oblężeń z sige tower nie pozostaje nam nic innego jak wystrzelać łuczników z murów a potem wskoczyć na pomost i po pas umazać się krwią :) Gdy atakujemy z drabiną to jak najszybciej dążymy do zwarcia. Po zdobyciu obiektu możemy poprosić króla o nagrodę w postaci niedawno zdobytego zamku czy miasta. Jeżeli się nie zgodzi pozostaje nam przyjąć pokornie jego decyzje i cieszyć się zawrotna sumą 900 denarów. Myślę ze za zamek powinni płacić co najmniej 10 000 a za miasto zamek x2

Obrona zamku/miasta
    Jak wyżej tylko w drugą stronę. Za wszelką cenę trzymamy murów. Gdy już nie ma nadziei cofamy się na schody i staramy się wybić wroga. W przerwie między posiłkami wroga wracamy na mury i replay :) Gdy jest siege tower wybijamy łukiem lordów i kogo się da.

Ahh pokuszę się o skomentowanie każdej umiejętności - jak już się rozpisuje to trudno :)

Ironflesh - 20 do życia robi różnice. Ten skill pozwala przeżyć jedno dobre uderzenie na polu walki na max obrażeniach i dużo dużo więcej na 1/4
    Power Strike - nie ma się co rozpisywać. każdy nie łucznik to musi rozwijać
    Power Throw - broń miotana nie jest zbyt użyteczna w tej grze
    Power Draw - Łuk to super sprawa, head shot kładzie każdego :)
    Weapon master - można to rozwijać bohaterom ale nigdy, przenigdy naszej postaci - strata pkt
    Sheld - nawet gdy używasz tarczy nie jest to konieczny skill, można pominąć
    Athletics - trzeba dać kilka pkt gdyż czasem trzeba uciec z tłumu przeciwników i wypada biegać szybciej niż oni.
    Riding - ja daje 4 pkt pod Heavy Hunter.
    Horse Archery - 4 pkt i na Heavy hunter w pełnym galopie strzelam jak z podłoża
    Looting - Można pokusić się o ten skill u któregoś z bohatera ale nie więcej jak 4-5 pkt
    Trainer - Świetny skill. Dzięki niemu w tydzień wyhodujesz dużą grupę rycerzy
    Tracking - 3 pkt ot Borchy wystarczy żeby się przekonać o bezużyteczności tego skilla
    Tactics - super skill dzięki któremu możemy walczyć z większymi armiami od swojej
    Path-finding - nie da się tego przecenić gdy toczymy się z 200 chłopa na plecach
    Spotting - bardzo potrzebny skill, u mnie na 10
    Inventory management - spróbuj iść z trochę większa armia na wojnę bez 6 pkt w ten skill a zobaczysz jak szybko brakuję jedzenia
    Wound Treatment - 10 pkt koniecznie. Skraca czas potrzebny do regeneracji przed następną walką
    Surgery - 10 koniecznie bo bym się ze szkoleniem wojaków nie wyrobił
    First Aid - również 10
    Engineer - praktycznie rzecz ujmując to jest to skill dla wygodnych ale czasem nie da się go przecenić gdy budujemy 4 dni siege tower i nagle przychodzi odsiecz w postaci 700 chłopa :)
    Persuasion - mi się jeszcze to nie przydało.. być może gdy grasz jako Rebel ?? nie wiem :)
    Prisoner Management - ja niewolników nie biore, lordów nie łapie bo to nie ma sensu. Kasę zdobywam inna drogą.
    Leadership - dodaje tylko 50 chłopa do armi a 10 lvl trzeba stracić. Ja nie polecam. Lepiej walczyć o renown który przy wartości +/- 3700 dodaje ci 150 chłopa do armii. Przy jednej dobrej bitwie jesteś w stanie zarobić 200 renown ! Dobra strona tego skilla to redukcja kosztów zatrudnienia i zwiększone morale
    Trade - nie mam dodane nic. Jestem wojownikiem a nie handlarzem !

Masz pytania ? To pisz ! Najlepiej na maila szymon.zatylny@gmail.com !!

!!!Uwaga!!! To tylko moja opinia z którą możesz się nie zgadzać tak jak możemy się nie zgadzać co do marki samochodu czy urody dziewczyny. Masz jakieś uwagi ? napisz je w kulturalny sposób to przyjemnie sobie pogadamy. Dzięki.

P.S. Gram różnie, czasem na 1/4 a czasem na 100 % obrażeń. Zależy od humoru.
    P.S. 2 Gram równolegle dwoma innymi postaciami - jedną z kodami, obserwuje działanie różnych ścieżek w budowie postaci i drużyny. Druga postać to postać stworzona dla gry jako rebeliant ale puki co muszę poznać głębiej mechanikę gry tak aby Rebeliant był idealny :)
    « Ostatnia zmiana: Marca 14, 2009, 22:29:35 wysłana przez SzymonZ »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 14, 2009, 21:41:26 »
    nie pisz kolorowym pismem bo ono jest przypisane administratorom i moderatorom.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 14, 2009, 21:49:13 »
    Jedno pytanie. Powiedz w jaki sposób pomaga skill "tactics"? Jak przeciwnik ma więcej ludu to ilość wystawianych do bitwy ludzi się dzięki temu wyrównuje?

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 14, 2009, 22:39:29 »
    nie pisz kolorowym pismem bo ono jest przypisane administratorom i moderatorom.
    Może się spóźniłem ale nie widze tu kolorowego pisma no chyba że chodzi o pogrubione
    Jedno pytanie. Powiedz w jaki sposób pomaga skill "tactics"? Jak przeciwnik ma więcej ludu to ilość wystawianych do bitwy ludzi się dzięki temu wyrównuje?
    Jak jest np po 40 z każdej strony to tactics daje nam np 1-5 ludzi więcej w zalezności jak ta umiejętność jest rozwinięta w stosunku do wroga

Offline SzymonZ

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 14, 2009, 23:00:37 »
    Mat Berserker Dzięki. Nie chcę zirytować szefostwa więc zmieniłem na samo pogrubienie :)

Kuroi Nekou Taktyka działa tak: przykładowo spotykają się dwie armie po 20 słabych wojaków każda. Gdy skill Tactics u obu drużyn jest taki sam to współczynnik battle advantage jest taki sam i na pole bitwy wychodzi 20 vs 20. Gdy np twój przeciwnik ma lepsze umiejętności taktyczne o 2 pkt to wtedy współczynnik battle advantage dla Ciebie wynosi -1 i na pole bitwy wychodzi 19 twoich jednostek przeciwko 21 jednostką wroga - jesteś w plecy 2 wojaków.

Podobnie jest gdy przeciwnik ma więcej wyszkolonych* wojaków od ciebie. Jego umiejętność taktyczna z tego tytułu jest większa np o 10 pkt. Z tego wynika że twój startowy battle advantage będzie -5 i wyjdziesz 15 vs 25 - jesteś 10 mieczy w plecy ! Tu właśnie wkracza umiejętność taktyczna. Gdy któryś z bohaterów będzie miał 10 pkt w taktykę to zniwelujesz różnice i współczynnik BA będzie równy 0

Teraz przypomni sobie sytuacje gdy spotykasz armie 5 lordów a każdy z nich po 100 woja. Każdy z wrogich lordów ma Tactics na X poziomie ( powiedzmy 6 ) i do tego maja łącznie 40 rycerzy których łączny skill Tactics wynosi 40. Party wroga ma 70 tactics a twoje party powiedzmy 50 ( 10 rycerzy i 4 bohaterów z tactics na 10 lvl ) Matematyka:
    Każde 2 pkt w tactics to +1 BA dla Ciebie więc liczymy
    Party wroga 70/2 = 35 BA
    Pary twoje 50/2 = 25 BA

25-35= -10 BA , startujesz w walce z BA -10 :)

Najgorsza sytuacja jest gdy atakujesz miasto w końcowej fazie gry. W mieście 700 chłopa i 15 lordów O_O. Wtedy ważne jest żebyś miał w armii dużo jednostek z Tactics.

BA - battle advantage
    * - nie wszystkie jednostki mają rozwiniętą umiejętność taktyki. Aby sprawdzić która ma wejdź do okna party i pogadaj z wybraną jednostką.

Edit: Aha, jeszcze jedno. W grze domyślnie jest ustawione tak żeby wielkość bitwy nie przekraczała 20 vs 20. Z tego tytułu BA nie będzie większe niż 20 czy -20. Jeżeli zwiększysz ilość jednostek to maksymalnie jest chyba czterdzieści kilka jednostek na czterdzieści kilka. Wtedy BA przyjmuje większe wartości niż 20. Jeżeli BA będzie -20 to wychodzisz sam na plac boju. Jeżeli będzie +20 na twoją korzyść to teoretycznie powinieneś walczyć z 1 przeciwnikiem ale to trzeba sprawdzić bo ja sam osobiście takiej sytuacji jeszcze nie miałem. Również trzeba sprawdzić czy ujemny BA ma wpływ na renown ( raczej na pewno ma ). W takim razie czasem nie warto przesadzać z nim bo dostaniesz mniej renown za walkę a jak pisałem we wcześniejszym wywodzie renoma to ważna rzecz :)

Edit 2: Mogę nie mieć racji co do mechaniki działania umiejętności "Taktyka". Wszystko co napisałem wnioskuje z obserwacji i moich osobistych doświadczeń z gry. Nie potrafię podać niezbitego dowodu w postaci pliku gry gdzie była by zapisana formuła ( skrypt ? ) z mechanizmem skillu "Tactics". Jednak moje wyjaśnienie wydaje mi się najbardziej logiczne i wierze, że jest poprawne :) Dzięki :)
    « Ostatnia zmiana: Marca 14, 2009, 23:41:28 wysłana przez SzymonZ »

Offline Lycha4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 17, 2009, 11:06:26 »
    Jaki jest sens skilla tactics kiedy walczysz z battlesizerem ustawionym na 1000? Ten skill decyduje o tym ile jednostek ma być na początku i ile posiłków ma dojść, a jak masz naraz 2 armie i się lejecie bez posiłków to ten skill nie ma sensu chyba...