co do tego zadania, to myśle, ze dobrze byłoby, gdyby nie zawsze trzeba było go zabić, ale czasem lord wymagałby przyprowadzić go, wtedy za zabicie byłaby mniejsza nagroda bądź wcale, a za ogłuszenie i przyprowadzenie byłaby normalna,
Dobry pomysł...
Quest z pojmaną dziewką (wiem, nudzi mi się :P )...
Wójt błaga nas, byśmy zawieźli okup bandytom w zamian za córkę jego przyjaciela... Zadanie przebiegałoby tak samo, jak w podstawce, dopóki nie dojedziemy do danego miejsca...
Istniałaby szansa, że po dojechaniu na miejsce spotykamy inną grupę, która odda nam informacje o przetrzymywaniu dziewczyny za dwu kroć sumy, którą mamy zapłacić za okup. Jeśli się zgodzimy, otrzymamy informacje do miejsca pobytu bandytów. Jeśli nie - rozegra się walka. Jeśli ją wygramy, to istnieje szansa, ze wydusimy potrzebne informacje, jeśli nie - zadanie szlag trafi... Posiadając wysoki poziom, silne wojsko - moglibyśmy zastraszyć bandytów, by nam po prostu informacje przekazali, pod groźbą śmierci (chłop dupa, kiedy rycerzy kupa...).
Przypuśćmy, że mamy potrzebną informację, dojeżdżamy w wyznaczone miejsce i napotykamy właściwą grupę... Teraz wszystko zależałoby od naszej postaci oraz siły jej oddziału:
Posiadając słaby oddział i niski poziom postaci (>10), lub reputacji, etc:
1) płacąc okup - duża szansa, ze bandyci po wypuszczeniu dziewczyny atakuje nas mimo to "Wiesz co? zmieniliśmy zdanie.. Brać ich!!!",
2) zwlekając z zapłatą - szansa, że bandyci zabiją dziewkę oraz zaatakują oddział,
3) próbować ja odbić - bardzo duża szansa, ze dziewka zostanie zabita.
Posiadając solidny oddział i średni poziom postaci (11-20), lub reputacji, etc:
1) płacąc okup - mała szansa, że bandyci po wypuszczeniu dziewczyny zaatakują nas,
2) zwlekając z zapłatą - bandyci czekają i dają termin na dostarczenie okupu - ok 2dni, po czym zabiją dziewczynę,
3) próbować ja odbić - istnieje szansa, że dziewka zginie.
Posiadając silny oddział i wysoki poziom postaci (21+), lub reputacji, etc:
1) płacąc okup - bandyci wypuszczają dziewkę
2) zwlekając z zapłatą - bandyci czekają (nie dają terminu),
3) próbować ja odbić - nikła szansa, że dziewka zginie.
Po odbiciu dziewczyny po drodze można by wstawić jakieś losowe zdarzenia typu "Podczas eskorty napadają twój oddział grupa bandytów, w celu pojmania dziewczyny" - większa szansa, gdy mamy slaby oddział i sami do najsilniejszych nie należymy...
Żeby utrudnić rozgrywkę, można by zlikwidować przedrostek "Hero" u "Pojmanej dziewki", wówczas owa kobita może zginąć i quest szlag trafi :D
Jak zwykle pytanie - Możliwe do wykonania ;> ?
A tak: sugestie, urozmaicenia, uwagi etc mile widziane...
Pozdrawiam!