Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329075 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Regi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1530 dnia: Listopada 21, 2009, 23:04:42 »
    Witam, jestem nowy na tym forum, M&B jest jedyną grą w jaką gram od bardzo dawna.
    Nie zdołam przeczytać wszystkiego co już zostało tu napisane dlatego nie wiem czy takie pomysły już były

1- Czy jest  możliwe napisanie skryptu który umożliwiał by wybór jednostek biorących udział w pierwszym starciu i jednostek które mają przychodzić jako posiłki?
    2- Wprowadzić do gry posłańców. To znaczy szybkie konne jednostki które można by było wysłać np do lordów z rozkazami lub do wiosek w celu zebrania podatków. Posłańcy mogli by też przynosić wiadomości z wiosek o ukończonych budowach lub zdarzeniach losowych, można by ich było odesłać z poleceniem budowy następnego budynku lub z odpowiedzią dotyczącą wydarzenia w wiosce

Offline strongmas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1531 dnia: Listopada 22, 2009, 06:32:11 »
    1- Czy jest  możliwe napisanie skryptu który umożliwiał by wybór jednostek biorących udział w pierwszym starciu i jednostek które mają przychodzić jako posiłki

Wystarczy że w menu oddziału (tym na mapie świata) ustawisz jednostki które chcesz na początku jak najwyżej.

Obrażasz Sabaton = obrażasz mnie.

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1532 dnia: Listopada 22, 2009, 08:36:52 »
    @up tak tylko, ze nie zawsze leci tak jak chcesz.. mu chodzilo o dokladne wybieranie jednostek.. np 20 miecznikow i 15 lucznikow do tego 1 konnych.

Obydwa pomysly bardzo mi się podobają ;) wyobrazmy sobie ze siedzimy sobie w naszym miescie, a tu ktorys z naszych lordów wysyła do nas posłańca z wieścią o ataku na jego włości. W chwili otrzymania wiadomości może już być za późno ;) Bardzo urealniłoby to rozgrywkę, stałaby się bardziej tajemnicza.. Poza tym możnaby to wykorzystać przy różnej maści questach ;D Mam nadzieję, że Daedalus rozpatrzy to, szczegolnie z tymi posalncami.. Pozdro
    « Ostatnia zmiana: Listopada 22, 2009, 08:41:48 wysłana przez daver194 »

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1533 dnia: Listopada 22, 2009, 11:44:18 »
    2- Wprowadzić do gry posłańców. To znaczy szybkie konne jednostki które można by było wysłać np do lordów z rozkazami lub do wiosek w celu zebrania podatków. Posłańcy mogli by też przynosić wiadomości z wiosek o ukończonych budowach lub zdarzeniach losowych, można by ich było odesłać z poleceniem budowy następnego budynku lub z odpowiedzią dotyczącą wydarzenia w wiosce
    M&B to strasznie łatwa gra a ci się jeszcze nei chce po podatki latać, które posłaniec by kradł. Nawet w rzeczywistości lord musiał się zgłosić do gościa od podatków. Posłańcy mogli by donosić o wydarzeniach z wioski, znowu  głupota, bo nic się w wiosce nie dzieje :D, rozkazy dla lordów... to już mi się podoba, ale tylko gdy władamy królestwem.

A co do informacji, można bybyło ustawić jako opcjonalne pokazywanie się raportów o koniunkturach i o oblężeniach? Zaśmieca tylko ekran dla mnie.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #1534 dnia: Listopada 22, 2009, 11:50:25 »
    Mi pomysł z posłańcami się  bardzo podoba, bardziej Urzeczywistniło by to grę, nie ma to jak odpoczywać z zamku a ty nagle przybywa posłaniec z prośbą o pomoc w obronie zamku, zawsze jest ten dreszczyk czy zdążymy na czas ;p CO do podatków to sami mogli byśmy zadecydować czy chcemy sami czy wysyłamy posłańca, w razie posłańca jakaś tam cześć podatków oddajemy posłańcowi

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1535 dnia: Listopada 22, 2009, 11:58:13 »
    Posłańcy fajna rzecz ale cały bajer polegać powinien na tym że takiego posłańca można dorwać na mapie strategicznej i mu skórę porządnie przetrzepać co skutecznie uniemożliwi mu wykonanie misji i na przykład na wyprawę wojenną zgłasza się połowa wezwanych lordów...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1536 dnia: Listopada 22, 2009, 12:08:23 »
    To bardzo fajnie można by wykorzystać, np. jest kampania wojenna i oblegamy miasto, lord właściciel miasta wysyła posłańców z wieścią o oblężeniu do króla ( mogło być ich trzech, duża szybkość na mapie strategicznej 6.5, posłańcem był by to jeden konny żołnierz). Dostajemy misje od marszałka, że mamy wyłapać posłańców, jak złapiemy ich wszystkich to posiłki do obleganego miasta nie przybędą, przybędą tylko ci, którzy będą się znajdować w zasięgu wzroku od obozu oblegających i będą atakować raczej w sposób niezorganizowany.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1537 dnia: Listopada 22, 2009, 13:55:42 »
    Odnośnie posłańców, w modzie TEATRC są tez Recruiterzy. Wysyłasz ich aby zrekrutowali ci nowych ludzi. oczywiście nie jest to bezpiecznie, bo recruitera mogą zaatakować wrogowie lub bandyci. Musimy jednak do tego mieć zamek/miasto. Fajnie by było, gdyby Daed wprowadził coś takiego do moda. A odnośnie siły rekrutów i ceny "wywoławczej" że tak powiem, to jak jest?

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1538 dnia: Listopada 22, 2009, 15:11:37 »
    Może zatrudnimy jeszcze dowódce, który będzie za nas dowodzić armią... Byłaby z tego nudna gra.

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1539 dnia: Listopada 22, 2009, 16:30:11 »
    Może zatrudnimy jeszcze dowódce, który będzie za nas dowodzić armią... Byłaby z tego nudna gra.

Krytykujesz ,a sam nic mądrego nie powiesz...  Co do posłańców to bardzo fajna rzecz  i można by to wykorzystac w modzie tak jak napisali: Chidori,  sir Luca i Marat . Przypomniał mi się posłaniec z Wiedźmina i można było by zrobic tak, że posłaniec mógłby się schowac w mieście obojętnie jakiej frakcji i połączyc to z bójką w gospodzie .
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1540 dnia: Listopada 22, 2009, 19:10:24 »
    Dokładnie Zdunio może wymyśl coś sam a nie na okrągło krytyka i krytyka, pomysł bardzo fajny -.-

Offline Regi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1541 dnia: Listopada 22, 2009, 23:30:07 »
    Wystarczy że w menu oddziału (tym na mapie świata) ustawisz jednostki które chcesz na początku jak najwyżej.
    To nie do końca tak jest, mam oddział 100 ludzi, 60 rycerzy i 40 innych jednostek nie wyszkolonych jeszcze do końca (rycerze są na pierwszym miejscu na liście). W czasie walki w której bierze udział 40 moich ludzi teoretycznie powinni być sami rycerze a zdarzają się inne jednostki.

znowu  głupota, bo nic się w wiosce nie dzieje :D
    Nic się nie dzieje? A zdarzenia losowe? np plaga szczurów, wyż demograficzny, czyjaś śmierć, zaraza, bandyci i wiele innych. W niektórych modach to jest.

A co do informacji, można bybyło ustawić jako opcjonalne pokazywanie się raportów o koniunkturach i o oblężeniach? Zaśmieca tylko ekran dla mnie.
    Na ekranie cały czas pojawiają się informacje o oblężeniach, plądrowanych wioskach, bitwach stoczonych przez lordów i ich ucieczkach z niewoli. Przyznacie że nie jest to realistyczne bo skąd ktoś miał by wiedzieć że na drugim końcu świata jakaś wioska jest plądrowana albo że jakiś lord został pojmany? po wprowadzeniu posłańców dostawali byśmy informacje tylko z naszych lenn i prośby o pomoc od zaprzyjaźnionych lordów

Offline UncleGreg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1542 dnia: Listopada 22, 2009, 23:33:57 »
    Mam Sugestie,pomysl odnosnie banerow na mapie swiata,wedlug mnie,milsze dla oka bylo by ustawienie tak ze Lord/gracz/caravan ,posiadal nie tylko swoj baner/godlo,ale takze baner swojej frakcji/swojego krola?
    Pytanie,czy jest to mozliwe?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1543 dnia: Listopada 22, 2009, 23:48:56 »
    Ok skoro będą rozbudowane losowe zadania (jupi!), to mam pewną propozycję:

Wszyscy kochamy eskortować karawany (prawda?), chciałbym, aby owe zadanie było bardziej rozbudowane...

Przyjmując zadanie od wójta, zostalibyśmy poinformowani, żebyśmy towarzyszyli karawanie kupieckiej do kilku miast, np trasa: Wercheg - Jekala - Praven - Sargoth - Suno, gdzie Suno byłoby miastem, z którego otrzymalibyśmy zadanie.
    Po dojechaniu do wybranego miejsca dowódca informowałby nas, ze zatrzymają się w danym miejscu do następnego dnia, uzupełnią zapasy, ludzi itp (mielibyśmy z nimi spokój do świtu następnego dnia). Gdy nastanie świt, karawana wyjedzie z miasta i będzie czekać na gracza. Jak gracz porozmawia z dowódcą, karawana kontynuować będzie podróż do kolejnego miejsca.. i tak w kółko, aż dojedzie do Suno, wówczas gacz udaje się do Wójta, a ten wręcza nam nagrodę pieniężną, która uzależniona by była od ilości odwiedzonych miast (np 200den za każdą lokację), a nasze stosunki z miastem ulegałyby polepszeniu o [ilość miast / 2], czyli 4 miasta = 2pkt do relacji z miastem (zaokrąglone do 1; czyli 3 miasta = 2 renomy).

Zadanie można by było urozmaicić, dodając losowe zdarzenie, np:
    Warunek: Gracz oddali się za bardzo od karawany,
    Zdarzenie: Karawana zostaje zaatakowana przez bandytów,
    Rozwiązanie 1: Jeśli gracz pomoże karawanie, podziękują i będą kontynuować podróż,
    Rozwiązanie 2: Jeśli gracz nie zdąży pomóc, lub w czasie pomocy cały oddział karawany zostanie zabity, to quest zostanie zakończony niepowodzeniem.

Inne zdarzenie:
    Warunek: Gracz oddali się za bardzo od karawany,
    Zdarzenie: Karawana gubi szlak i przepada w oddali,
    Rozwiązanie: Quest kończy się niepowodzeniem.

Mam nadzieję, że wykonalne ;o

Pozdrawiam!

Offline Świeży

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1544 dnia: Listopada 23, 2009, 09:33:40 »
    Ja w modzie Rus 13th Century czy jakoś tak natknąłem się na opcję rozstawienia oddziałów przed bitwą...no i jest jeszcze taki bardzo przyjemny dodatek, że jak mamy hełm jakiś, który zakrywa twarz to z widoku pierwszej osoby ten hełm widać...nie wiem czy każdy wie o co mi chodzi