Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328746 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xax

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1515 dnia: Listopada 20, 2009, 18:35:28 »
    było napisane że 3 opcja to olać ich
    a gdyby wprowadzić cos takiego, to znacznie ułatwiłoby to rozgrywkę daja nam fory, bo wystarczy poczekać aż ktoś rozbije obóz i go zaatakować i juz jest duzo łatwiej

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1516 dnia: Listopada 20, 2009, 18:44:06 »
    Racja ale to jest bardziej realistyczne, masz mniejszą armię i przez element zaskoczenia możesz o wiele większą armię pokonac . W Struggle for Bermia jest coś podobnego jest tam chyba 2 namioty i mały obóz ale nie ma elementu zaskoczenia.  Jakbyśmy atakowali to żeby nasze odziały były bardzo blisko tego  obozu wroga i on nie miałby czasu wróg na zgrupowanie wojsk . Jakby było dużo namiotów to by panował ścisk i zwycięstwo w kieszeni :D .
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1517 dnia: Listopada 20, 2009, 19:47:04 »
    Prawda byłą taka, że rzadko armie rozbijały obóz nie oblęgając jakiegoś zamku. A realistyczność nie zawsze jest też dobra dla rozrywki. Może dodamy coś takiego, że podczas walki możemy zginąć, bo nie wiem czemu ale bohaterowie są tylko ogłuszani... Czemu to co przez 300dni budowaliśmy nie może przeminąć przez odcięcie makówki toporem tak jak w rzeczywistości? Realistyczna gra nie byłaby przyjemnością.

Offline Vitq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1518 dnia: Listopada 20, 2009, 21:37:15 »
    A może coś takiego.?;p  naciskamy obóz--> podejmij pewną akcje ---> i polowanie..? czasami zdarza się ,że jedzenia brakuję albo szybko zarobić ( wiem ,że to nie możliwe ale pomarzyć można ;P ) chodź polegałoby to na tym samym co podczas walki z innym przeciwnikiem stoimy w szyku  a zamiast nacierających ludzi biegną np  Dziki.?:D marzenia nie bolą czyż nie.? xD

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1519 dnia: Listopada 20, 2009, 22:02:47 »
    Taka propozycja juz byla kilka stron wcześniej. Nie przyjmie się ponieważ nie można (przynajmniej nikt nie wie czy sie da i jak) zmienic glosow koni tak zeby byly glosy saren, ale tylko dla okreslonej grupy, a wlasnie konie da sie tak przerobic

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1520 dnia: Listopada 21, 2009, 12:19:24 »
    Można by zrobić coś takiego, że jak mamy wysoko rozwiniętą umiejętność perswazji i oblegamy zamek mający obsadę 40 ludzi oddziałem np. 800 ludzi to garnizon zamku się poddaje. Wyglądało by to w przybliżeniu tak: oblegamy zamek i budujemy drabiny, później klikamy poprowadź żołnierzy do ataku i w tedy wyskakiwało by okno, że przeciwnicy się poddali i trzy opcje do wyboru:
    1. Zabić wszystkich i ograbić (dostajemy trochę kasy, ekwipunku i np. -2 do honoru)
    2. Zniewolić (otrzymujemy jeńców, żadnego wpływu by to nie miało na cechy i reputacje bohatera)
    3. Wypuścić ( +2 do honoru i jeden żołnierz przeciwnika dziękował by nam za uwolnienie)

Oczywiście przy perswazji na poziomie 0 nie było by to dostępne, a każdy następny poziom mógł by dawać +9% szans na zaistnienie czegoś takiego, co przy dziesięciu punktach perswazji daje w miarę realną liczbę 90% szans na to że o wiele słabszy wróg się podda, 10% zostaje jako granica błędu. Podobnie można by to zastosować podczas walki w polu: np. 60 doborowymi żołnierzami atakujemy 5 chłopów, to ci się poddają.

PS. @down: Jak widać możliwości native są niezbadane.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2009, 12:24:40 wysłana przez Marat »
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1521 dnia: Listopada 21, 2009, 12:21:21 »
    Marat, coś takiego już istnieje w native. Gdy zaproponujesz zamkowi z obsadą ~~30-50 ludzi poddanie się gdy samemu masz około 300 to się zgodzą pod warunkiem że pozwolisz im wyjść i nie będziesz atakować :)
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1522 dnia: Listopada 21, 2009, 12:26:12 »
    Marat, coś takiego już istnieje w native. Gdy zaproponujesz zamkowi z obsadą ~~30-50 ludzi poddanie się gdy samemu masz około 300 to się zgodzą pod warunkiem że pozwolisz im wyjść i nie będziesz atakować :)

Istnieje ale myśle że można by to było trochę przerobić na sposób Marat'a

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1523 dnia: Listopada 21, 2009, 12:26:58 »
    Mi się tylko raz tak poddali. Można by z tym zwiększeniem szans zrobić bo to dobre.
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1524 dnia: Listopada 21, 2009, 14:13:44 »
    Nie wiem czy był już taki pomysł , można by było podczas oblężenia dokonac wypadu z miasta/zamku i żeby to było tak z zaskoczenia , że np. żołnierze siedzą przy namiotach inni śpią i mogą dopiero  zauważyc Cię naprawdę blisko i zrobic niezłe zamieszanie zabijając ze strachu swoich . Fajnie by było też wykorzystac stroje poległych wrogów przeciw im  i wkraśc się w tych strojach do obozu i uratowac lorda z twojej frakcji lub pojmac ich przywódce i armia bez przywódcy miała by niskie morale i np. obniżone statystyki . Tylko nie wiem czy to by się dało zrobic ale przy Daedalusie jest wszystko możliwe .
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1525 dnia: Listopada 21, 2009, 15:10:55 »
    Nie wiem czy był już taki pomysł , można by było podczas oblężenia dokonac wypadu z miasta/zamku i żeby to było tak z zaskoczenia , że np. żołnierze siedzą przy namiotach inni śpią i mogą dopiero  zauważyc Cię naprawdę blisko i zrobic niezłe zamieszanie zabijając ze strachu swoich . Fajnie by było też wykorzystac stroje poległych wrogów przeciw im  i wkraśc się w tych strojach do obozu i uratowac lorda z twojej frakcji lub pojmac ich przywódce i armia bez przywódcy miała by niskie morale i np. obniżone statystyki . Tylko nie wiem czy to by się dało zrobic ale przy Daedalusie jest wszystko możliwe .

Jak dla mnie juz przesada, za duzo by to namieszalo.

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1526 dnia: Listopada 21, 2009, 16:02:09 »
    Było by nam za łatwo grać. Porywasz sobie lorda i armia traci morale i jest słabsza. Dla mnie lipa. Mogłby być quest polegająca na uwolnieniu lorda. Np. Jakaś lady daje nam zadanie żeby uratować jej męża. Mówi kto go porwał. Pojawiamy się na mapce i szukamy tego porywacza. Gdy znajdziemy jedziemy do niego do obozu i tam mamy 2 możliwości do wyboru. Zapłacenie bezpośrednio porywaczowi lub przekradnięcie się do lochu lub namiotu i uwolnienie porwanego.
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1527 dnia: Listopada 21, 2009, 17:58:35 »
    wkraśc się w tych strojach do obozu i uratowac lorda z twojej frakcj
    Było by nam za łatwo grać.
    przekradnięcie się do lochu lub namiotu i uwolnienie porwanego.
    Ogólnie krytykujesz coś a 2 zdania później piszesz to samo lub baaardzo podobnego.

Jestem ciekaw co Twórca sądzi o pomyśle Marat'a bo jak dla mnie jest bardzo fajny.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1528 dnia: Listopada 21, 2009, 18:04:16 »
    W kilku miejscach na mapie z Native'a znajdują się zamki takie jak ten Sungetche:

(click to show/hide)

Wiem , że ktoś już coś takiego proponował , ale zostało to bez odzewu . Więc ten zamek znajduje się w dość strategicznym miejscu, i jeśli prowadzi się wojna z państwem , które go posiada, to nie można tak po prostu tamtędy przejść.Aby przejść można by było  :

-przekupić strażników
    -po prostu zdobyć zamek
    -w czasie walki przebić się ( przebijamy się np. tylko z 5 żołnierzami , reszta ginie, ale my przechodzimy, a za to tracimy honor )
    -lub pójść inną drogą i zostawić zamek w spokoju.

To mój taki mały pomysł, gdyby został on zrealizowany, byłbym bardzo wdzięczny.Wiem , że trudno by było zrobić coś takiego , ale spróbować można.

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1529 dnia: Listopada 21, 2009, 18:56:17 »
    wkraśc się w tych strojach do obozu i uratowac lorda z twojej frakcj
    Było by nam za łatwo grać.
    Ogólnie krytykujesz coś a 2 zdania później piszesz to samo lub baaardzo podobnego.

Jestem ciekaw co Twórca sądzi o pomyśle Marat'a bo jak dla mnie jest bardzo fajny.
    Koleś, ty chyba czytać nie umiesz.
    Skrytykowane było to, żeby móc zaatakować z zaskoczenia (jak rozkładają obóz), czemu mielibyśmy łatwiej
    Tutaj chodziło o coś zupełnie innego. Chodziło o questa, zastosowanie tego pomysłu ale tylko w queście, aby nie ułatwiało to normalnej rozgrywki.