Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328979 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #900 dnia: Lipca 22, 2009, 16:12:09 »
    Może opcja ograbiania własnych wojaków wpływałaby na nasz honor?

Tak właśnie chciałem zrobić - do podsumowania bitwy dodać opcję ograbienia własnych poległych ludzi, ale za jakąś karą (w honorze i morale oddziału). Grunt by to dobrze zbalansować, by nie było sytuacji, że łupu prawie zero (albo całkiem zero), a kop w honor spory. Chyba najrozsądniej będzie to podpiąć pod ilość poległych po naszej stronie wojaków - im ich więcej, tym bardziej po honorze nam ograbianie pojedzie.

edit@up: Nie, takie coś by nie przeszło. Już przy małych grupkach ludzi za dużo byśmy stracili, a przy grupach większych straty w honorze i morale byłyby wręcz gigantyczne. Wzór musi być bardziej skomplikowany. Coś wymyślę.
    A może strata honoru i morale zależałaby od wartości przedmiotu, według mnie byłoby to najlepsze rozwiazanie.

Nie, dlatego że łup jest dobierany losowo (+premia za wysoki skill "looting") z ekwipunku danej jednostki, więc nie da się za bardzo ustalić co wypadnie (i czy w ogóle jakiś łup się trafi).

Na razie ustawiłem tak, że oddział traci 3 morale za próbę ograbienia ciał towarzyszy oraz nieco punktów honoru, w zależności od ilości poległych  (od kilku punktów do nawet kilkunastu przy wielkich grupach).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2009, 17:17:46 wysłana przez Daedalus »
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline gamer96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #901 dnia: Lipca 22, 2009, 17:58:25 »
    Daed jaka będzie (jeśli w ogóle będzie)fabuła w RoS(RES?)

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #902 dnia: Lipca 22, 2009, 20:16:22 »
    Fabuła?Deadalus nic nie mówił o żadnej fabule i przy tej ilości zmian i nowości raczej nie miałby czasu na jej napisanie...

Offline martz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #903 dnia: Lipca 24, 2009, 21:10:33 »
    mój pomysł:
    wierność wasali...
    zależałaby od reputacji lub honoru albo względów osobistych np.gdy mamy z jakimś lordem złe stosunki albo na odwrót
    gdyby nie byli wierni to mogli by się zbuntować...
    da się coś takiego zrobić ?

Offline duumek20

• BANITA
    • Użytkownik
    • Patrick the best forum's friend ;)
      • [url=http://www.mountblade.info/forum/index.php?board=30.0][img]http://img201.imageshack.us/img201/1751/respoli.png[/img][/url]
    « Odpowiedź #904 dnia: Lipca 24, 2009, 21:41:48 »
    Nie był by to dobry pomysł,wyobraz sobię sytuację wktórej masz wojnę w krytycznym momencie i nagle Lordowie się od ciebie odcinają,gdy są najbardziej potrzebni.

Offline VainV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #905 dnia: Lipca 24, 2009, 22:04:19 »
    Właśnie bardzo dobry,dzięki temu gra stała by się trudniejsza i ciekawsza,właściwie nie wiem czy takiego czegoś już nie ma,ale niech wypowie się Daedalus.

KTO!? :>

Przepraszam,już poprawiłem:)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2009, 03:34:20 wysłana przez Väinämöinen »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #906 dnia: Lipca 24, 2009, 22:08:42 »
    I jeszcze jedno: Gdy nie pojmiemy wszystkich jeńców, czy dałoby radę zrobić coś takiego, żeby pojawiał się komunikat typu
    "Co zrobić z niepojmanymi?
    1. Zabić i ograbić (-1 do honoru, +nieco więcej łupów)
    2. Pozwolić żyć (+1 do honoru, oddział by pozostał na mapie - np 0/10)"

Też mnie wkurzało to, że jednostki (czy to uwolnieni jeńcy, czy to ogłuszeni wrogowie) znikały. Dzisiaj nad tym posiedziałem trochę. Wszystko ładnie szło, ale pojawił się drobny problem z łupem. Chyba kilka godzin straciłem na główkowanie co jest nie tak i próbę ominięcia błędu (przy okazji też wyszło, że muszę poprawić lod2 we większości moich pancerzy, bo jest jakiś błąd z cieniowaniem wyeksportowanych z Native modeli, normalnie super). Ale już wszystko działa (poza pancerzami :P ). Po walce pojawi się pytanie co zrobić z pozostałymi ogłuszonymi wrogami. Będzie ich można zabić i ograbić (wyłączyłem całkowicie ograbianie ogłuszonych. Tylko martwi się teraz liczą do łupu), albo też darować im życie. Wtedy zostaną na mapie. Tu jeszcze jest trochę do zrobienia by nowy oddział (konieczne było stworzenie dla pozostałych jednostek nowego oddziału) odpowiednio się zachowywało. Problemu nie ma przy bandytach, ale już takie karawany czy rozbite lordowskie oddziały (lord oczywiście albo ucieka albo jest siłą brany przez nas do niewoli) wymagają trochę więcej pracy.

Jednostki, które uratowaliśmy z niewoli również nie znikną, jeśli nie będziemy mieli dla nich miejsca w oddziale. Będą raźno maszerować sobie po mapce i jeśli zechcemy, to możemy je dołączyć później.

Sytuacja trochę się zmienia, gdy nie walczyliśmy sami, lecz mieliśmy pomoc (lub gdy podążali za nami lordowie), bo wtedy zarówno ogłuszeni wojacy, których oszczędziliśmy, jak i uratowani jeńcy, dla których nie mieliśmy miejsca, zostają rozdzieleni pomiędzy oddziały sojusznicze i wtedy z mapy znikają.

Zabicie i ograbienie rannych wrogów będzie nas kosztować honor (ustawiłem na razie twardo 2 punkty), a oszczędzenie ich (liczy się tylko wtedy, gdy oddział pozostanie na mapie, czyli gdy nie mamy sojuszników) doda nam honoru (również dwa punkty). Nie działa to w przypadku bandytów - ich można zarzynać do woli, bez utraty honoru, gdyż wyrządzamy światu przysługę. I w drugą stronę - darowanie życia mordercom, złodziejom i gwałcicielom na pewno nie doda nam sławy.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #907 dnia: Lipca 24, 2009, 22:36:02 »
    Daedalusie, miło by było, gdybyś dołączył jeszcze możliwość odebrania ekwipunku ogłuszonym, ale darowanie im życia - co by nas kosztowało jeden punkt honoru czy też nawet nic. ;-)
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #908 dnia: Lipca 24, 2009, 22:39:36 »
    Wybacz, że jeszcze pomęczę trochę pytaniami/sugestiami/whatever... Napisałeś, że po walce pojawi się stosowny komunikat, pytający o więźniów. Nie wiem tylko w którym etapie... Bo z tego co wiemy przebieg walki wygląda mniej-więcej tak (przyjmijmy, że gracz wygrywa walkę w 1 turze - czyt. za pierwszym razem pokonał wszystkich):
    Ekran rozmowy -> ekran statystyk wstępnych -> ekran walki -> ekran statystyk końcowych -> ekran ekwipunku -> ekran jeńców
    Moje pytanie brzmi: Czy dałoby radę zamienić miejscami ekran ekwipunku z ekranem jeńców? Realniej jest najpierw zebrać żywych, a potem zabrać się za ograbianie i można byłoby wcisnąć komunikat pytający o niepojmanych niedobitków.

EDIT: Faktycznie pomyliły mi się kolejności... mój błąd ;x

Przykład:
    Ekran rozmowy -> ekran statystyk wstępnych -> ekran walki -> ekran statystyk końcowych -> ekran jeńców -> pytanie odnośnie pozostałych jeńców -> ekran ekwipunku
    Oczywiście ten komunikat pojawiałby się w momencie, gdy pozostawilibyśmy jakiś więźniów i w zależności od tego, jaką gracz podjąłby decyzję wpływałaby na ekwipunek, który jest następnym ekranem...

Jeżeli chodzi o tą pomoc sojuszników... myślę, żeby automatycznie jeńców niepojmanych zabijano (bez żadnych kar)... bo nawet jeśli jednostki pozostaną na mapie, to np. lord i tak się na nie rzuci i wyjdzie na jedno, chyba, że reszta jeńców trafiałaby w łapska sojusznika, jako więźniowie.

Oczywiście wiem, że zrobisz jeszcze lepiej :>

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2009, 00:07:56 wysłana przez NIFN »

Offline VainV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #909 dnia: Lipca 24, 2009, 22:49:24 »
    To ja jeszcze zaproponuję taką rzecz,gdy wroga frakcja proponuje nam pokój my możemy go zaakceptować lub nie,ale miło by było gdyby wraz z pokojem dołączała(lub my byśmy jej narzucali) kontrybucję,której wysokość zależała by od "siły" tej frakcji.

PS.Mam nadzieję,że takiego pomysłu jeszcze nie było.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #910 dnia: Lipca 24, 2009, 23:16:31 »
    Daedalusie, miło by było, gdybyś dołączył jeszcze możliwość odebrania ekwipunku ogłuszonym, ale darowanie im życia - co by nas kosztowało jeden punkt honoru czy też nawet nic. ;-)

Nie, to nie przejdzie. Nie da się ograbić zwykłych jednostek, jeśli nie mają flagi "bohater", gdyż nie zapisuje im się ekwipunek (działa do czasu wyjścia z bieżącej gry), a ponadto zabrałbyś ekwipunek WSZYSTKIM jednostkom tego typu.

Można by tylko "udawać" ograbienie, czyli pozwolić grze na dorzucenie do puli łupu ekwipunek ogłuszonych. To jednak narobiłoby więcej kłopotów, niż przyniosło korzyści, bo oddział zostałby na mapie i znów miałby cały ekwipunek. A że w oddziale byłoby 0 zdolnych do walki, to co szkodzi znów go najechać i bez wysiłku zdobyć jeszcze trochę łupu... i jeszcze... i jeszcze... a potem jeszcze raz i gdy się już znudzi, to sprzedać jeńców w niewolę...

NIFN - inna kolejność nie byłaby logiczna. ;) Napisałem, że będzie możliwość zabicia POZOSTAŁYCH jeńców, czyli pytanko wyskakuje już po tym, jak zamkniemy ekran wymiany jednostek (gdzie możemy wziąć jeńców i uwolnione osoby). Jeśli ogłuszonych wrogów zabijemy, to dostajemy bonus do łupu, którego to ekran pojawia się zaraz potem.

Źle podałeś kolejność, bo ekran łupu jest zawsze na końcu.

To ja jeszcze zaproponuję taką rzecz,gdy wroga frakcja proponuje nam pokój my możemy go zaakceptować lub nie,ale miło by było gdyby wraz z pokojem dołączała(lub my byśmy jej narzucali) kontrybucję,której wysokość zależała by od "siły" tej frakcji.

Na razie odstawiłem dyplomację. Głowa mnie od niej boli. ;P Później do tego wrócę.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #911 dnia: Lipca 24, 2009, 23:18:14 »
    Wpadłem na pewien pomysł. Czy można by było wprowadzić możliwość przekupienia lub zastraszenia załogi zamku? Mogłoby to zależeć od jednostek, które stanowią załogę (np. kiedy byliby to najemnicy szansa na przekupienie byłaby większa).

Tak, planowałem zrobić coś takiego, by można było zdobyć zamki i miasta przez kapitulację wroga (gdy będziemy mieli druzgocącą przewagę, lub gdy ich zagłodzimy), więc jest szansa, że coś w ten deseń się pojawi.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2009, 23:23:31 wysłana przez Daedalus »
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Michel96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #912 dnia: Lipca 25, 2009, 00:09:56 »
    Jesli chodzi o zaglodzenie to trzeba by obnizyc "zapas" jedzenia w zamku, miescie, do max 20 dni miasto 10-15dni zamek. Albo cos takiego. ;p
    Celem wojny nie jest umieranie za ojczyznę, ale sprawienie aby tamci skurwiele umierali za swoją.(Generał George S. Patton)

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #913 dnia: Lipca 25, 2009, 00:19:41 »
    Michel: nie. Czas oblężenia może pozostać taki sam; w Native łapanie głodem mijało się z celem ze względu na to, że nie można było odejść od oblężenia bez porzucania go - więc zapasów nie można było uzupełnić. Daedalus jednakże - z tego, co wiem - już to zaimplementował.

Oooo, no popatrz, a ja nic o tym nie wiedziałem. Że też zawsze o wprowadzonych przez siebie poprawkach muszę się dowiadywać jako ostatni... ;)

Widać coś mi się pomyliło, ale wydawało mi się, że kiedyś wspomniałem o wysłaniu oddziału do miasta po zapasy, Ty zaś odpisałeś, że da radę się zrobić z szansą na ich ucieczkę lub śmierć. Mogę znaleźć post, jeśli chcesz. ;-)

Ostatni post na trzeciej stronie. Twoja odpowiedź - na czwartej (tego tematu).
    « Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2009, 10:46:44 wysłana przez Barudokuku »
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #914 dnia: Lipca 25, 2009, 00:22:00 »
    Jesli chodzi o zaglodzenie to trzeba by obnizyc "zapas" jedzenia w zamku, miescie, do max 20 dni miasto 10-15dni zamek. Albo cos takiego. ;p
    Chciałbyś, ale to nie realny pomysł pod względem historycznym. Zdarzało się że miasta czy twierdze broniły się przez długie lata, chociażby Syracusy czy Uxelolundum [takie pierwsze co mi do głowy przychodzą]. Dlatego jestem przeciw.

Michel: nie. Czas oblężenia może pozostać taki sam; w Native łapanie głodem mijało się z celem ze względu na to, że nie można było odejść od oblężenia bez porzucania go - więc zapasów nie można było uzupełnić. Daedalus jednakże - z tego, co wiem - już to zaimplementował.
    Można ale trzeba mieć blisko wiochę żeby uzupełniać jadło a potem odrazu wrócić do oblegania, aczkolwiek komu chciałoby się czekać 30 dni?