Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328859 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #255 dnia: Maja 13, 2009, 19:32:38 »
    Dobry pomysł, można by było wynajmować taskiego żołnierza w mieście za dużą kasę, a on podczas bitwy podnosiłby morale armii.....

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #256 dnia: Maja 13, 2009, 20:04:53 »
    Motyw z noszącymi sztandary (nie wiem jak to napisać;)) pojawił się już w kilku modach, choćby w The Eagle and The Redatian Cross, gdzie wojska podążały za jednostką niosącą sztandar (ale było to tak beznadziejne, że nie wyobrażam sobie jak można z tego korzystać). Może Daedalus wykmini jakiś lepszy patent z tym, tyle że chyba potrzebne do tego byłyby formacje, a co tu dużo mówić obecne są hóiofe (to nie wólgaryzm bo jest inna pisownia:)) i tyle.
    « Ostatnia zmiana: Maja 14, 2009, 07:53:03 wysłana przez proud »

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #257 dnia: Maja 13, 2009, 20:41:58 »
    Proud wykasuj tą końcówke, mój chrześniak przegląda te wątki!!!!!!!!

P.s. Dzięki
    « Ostatnia zmiana: Maja 14, 2009, 08:00:40 wysłana przez pwi7aaf »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #258 dnia: Maja 14, 2009, 10:03:15 »
    Co do kwestii egzekucji pojmanego lorda:
    mogło by to być toogle off/on - autor moda twierdził, że będzie można pewne rzeczy włączać i wyłączać.

Podobnie mogło by być z śmiercią NPC lub gracza.

Pragnąłbym jeszcze poruszyć temat relacji z naszymi lordami. Z teco co czasem widzę mają oni humory (czasem się relacje z nimi obniżą do np. -1 albo -3 bez jakiegoś większego powodu (BTW dlaczego?). Dobrym pomysłem była by korekta polegająca na tym, że każdego dnia o wybranej porze wszystkie UJEMNE relacje z lordami wyrównują się do zera. Dzięki temu uniknęlibyśmy sytuacji, że zwołujemy kampanię wojenną, na której nikt nie walczy bo każdy ma relacje -1.

Chciałbym jeszcze doczepić się kwestii premiery moda. Już ogrom pracy został odwalony, wszystko gra i tyka. Dlatego sugerowałbym wydać moda już w krótce zanim nie pojawi się sytuacja, w której to jest mnóstwo rzeczy zaczętych ale nie chce się ich kończyć- i mod umiera. Dlatego sugerowałbym ustalić sobie jakiś termin- np. kończe mod do 1.VII (przykładowo) i wydaje. Ale to tylko sugestia, proszę nie traktować tego jako przynaglanie ani pytanie 'a kiedy będzie mod' ?

Mogę też zasugerować aktual strony informacyjnej?

Pozdrawiam
     C-Breaker

« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2009, 20:31:02 wysłana przez Castlebreaker »

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #259 dnia: Maja 14, 2009, 10:17:40 »
    Co do pomysłu dot lordów to kiepski pomysł....to tak jakbym sobie wstawał codziennie rano, patrzył przez okno i już.......wszyscy mnie lubią.....

Co do premiery to się nie wypowiadam, bo i tak autor zrobi jak chce....

co do aktualizacji pierwszej strony to się zgadzam, Daedalus napisz co już zrobiłeś, a co jeszcze zostało.....

Offline Świeży

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #260 dnia: Maja 14, 2009, 10:30:08 »
    a możliwość wyrzucenia broni? już nie mowie o zostawieniu miecza w przeciwniku ale np:
    mamy sobie wielki topór wojenny i miecz ciahamy sobie toporem a jak nam sie znudzi to go wyrzucamy zeby nie wystawał nam zza pleców i łapiemy za miecz. Przedmioty które wyrzuciliśmy pojawiały by sie w naszym ekwipunku po bitwie. Albo ewentualnie wytrzymałość broni drzewcowej

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #261 dnia: Maja 14, 2009, 10:37:47 »
    a możliwość wyrzucenia broni? już nie mowie o zostawieniu miecza w przeciwniku ale np:
    mamy sobie wielki topór wojenny i miecz ciahamy sobie toporem a jak nam sie znudzi to go wyrzucamy zeby nie wystawał nam zza pleców i łapiemy za miecz. Przedmioty które wyrzuciliśmy pojawiały by sie w naszym ekwipunku po bitwie. Albo ewentualnie wytrzymałość broni drzewcowej
    Sry, ale chyba głupszego pomysłu od tego z pozbywaniem się broni nie słyszałem:D
    Co do tego niszczenia broni drzewcowych to byłby dobry patent, ale w wypadku np. lancy, bo nie wyobrażam sobie czegoś takiego przy toporze itp.

Offline Świeży

• Użytkownik
    « Odpowiedź #262 dnia: Maja 14, 2009, 11:59:09 »
    a przepraszam topory z czego sa? trzonki też sie łamały a poza tym nie powiesz mi że na bitwach nie gubiło sie broni, a glupio wygląda walka z wystającym z pleców toporem...myśle że na bitwach każdy miał conajmniej nóż w zapasie jakby wypuścił miecz

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #263 dnia: Maja 14, 2009, 12:13:57 »
    No dobra, ale to nie jest symulator tylko zręcznościówka. I co biore topór do bitwy wale 5 czy 10 razy, rozlatuje się i dalej co?

Offline Mannerheim

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #264 dnia: Maja 14, 2009, 12:39:37 »
    Hehe, to dobre : "ciahamy sobie toporem a jak nam sie znudzi to go wyrzucamy zeby nie wystawał nam zza pleców" :D ...a jak bitwa nam się znudzi to zbieramy zabawki i idziemy do domciu...

Pomysł z łamaniem kopii/włóczni może być, choć ja wolałbym wprowadzenie systemu uszkodzeń pancerzy:
    Dostajemy w bitwie kilka razy po napierśniku czy hełmie, pękają nity, rzemienie, robią się wgniecenia, pęknięcia itp. Zbroja/część pancerza/hełm traci częściowo swoje właściwości obronne i w celu jej/jego "odnowienia" musimy udać się do kowala (płatnerza) w jakimś mieście. Naprawa oczywiście kosztuje i trwa.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #265 dnia: Maja 14, 2009, 12:46:23 »
    musimy udać się do kowala (płatnerza) w jakimś mieście
    Albo kupujemy nowy;)
    Pomysł nie najgorszy, ale nie wiem jak jest z tymi wszystkimi odkrywczymi rzeczami bo chyba większość rozbija się o możliwości jakie daje module_system.

Offline Świeży

• Użytkownik
    « Odpowiedź #266 dnia: Maja 14, 2009, 14:07:49 »
    No dobra, ale to nie jest symulator tylko zręcznościówka. I co biore topór do bitwy wale 5 czy 10 razy, rozlatuje się i dalej co?
    wiec po to wyrzucanie broni i nie 5 czy 10 rozlatuje sie i wyciagasz albo łapiesz z ziemi coś innego...mi chodzi o realizm

Offline Mannerheim

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #267 dnia: Maja 14, 2009, 14:39:45 »
    wiec po to wyrzucanie broni i nie 5 czy 10 rozlatuje sie i wyciagasz albo łapiesz z ziemi coś innego...mi chodzi o realizm
    No akurat topory czy miecze nie rozlatywały się tak łatwo. Mogły się co najwyżej uszkodzić lub stępić. Podobnie jak pancerze.
    Poza tym jaki to problem podnieść z ziemi inny oręż? Przecież już od długiego czasu w M&B jest taka możliwość... Tu nie trzeba żadnych modyfikacji.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #268 dnia: Maja 14, 2009, 15:37:26 »

Tylko jak by to dziwnie wyglądało od zwykłego uderzenia nagle ci się toporek łamie... można by to było zrobić inaczej : powiedzmy zadałeś jakieś 30 obrażeń i powiedzmy na 31 ma ci już pęknąć, od zwykłego uderzenia raczej się nie złamie więc przy silnym uderzeniu by pęknął, np normalnie walisz po 80-90 i gdy walniesz powiedzmy 120 poprostu się łamie.

Dziwnie to wytłumaczyłem, nie wiem czy mnie ktoś zrozumie ;p

Offline kubektheone

• Użytkownik
    « Odpowiedź #269 dnia: Maja 14, 2009, 15:54:35 »
    Jezeli chodzi o niszczenie ekwipunku to takie rozwiazanie zostalo zastosowanie w modzie "Everyone can be the Leader". Wprawdzie dotyczylo tylko elementow pancerza i mailo miejsce tylko po przegranej bitwie ale zalozenie bylo takie ze jezeli obrazenia zadane spowodowaly utrate przytomnosci to najprawdopodobniej jakis element pancerza ulegl uszkodzeniu (deformacji). Aspekt istotny tylko dla osob grajacych w trybie "Realistic". Takie rozwiazanie naraza gracza jedynie na dodatkowe wydatki bo w trakcie walki ani ekwipunku nie straci ani jego parametry nie ulegna pogorszeniu. Biorac jednak pod uwage pekanie tarcz  niszczenie w czasie rzeczywistym jest mozliwe - pytanie tylko czy warto ? Strata czasu na ponowne szukanie odpowiadajacej nam broni lub zbroi (szczegolnie Lordly lub Masterwork ktore w grze wystepuja rzadko i sa dosc drogie). Mozna ewentualnie pokusic sie o dodanie kuzni i umozliwic naprawianie uszkodzonych przedmiotow. I tak mozna rozwijac ta idee w nieskonczonosc szukajac kolejnych powiazan i probujac uczynic gre bardziej realistyczna . Tylko kto przy zdrowych zmyslach szuka realizmu w grach komputerowych. Ostatnoi znowu w prasie wspominali o urzadzeniu emitujacym zapachy odpowiadajace otoczeniu w grach, moze pojda jeszcze dalej i skonstruuja zestaw elektrod stymulujacych uklad nerwowy i wywolujacych wrazenie bolu - to dopiero "realizm".