Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328950 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2430 dnia: Września 21, 2010, 23:02:28 »
    Modele budynków Nordów z Warbanda wyglądając dość ciekawie... ale szczerze powiedziawszy średnio mi podchodzą. Nie pasują do mojej wizji miast Wikingów. Tu pewnie sam będę musiał coś ustrugać i nie czekać, aż ktoś zrobi dla Nordów nowe budynki. Gutek mi co prawda mówił, że ma zamiar robić chatki nordyckie (a rhodockie są w trakcie tworzenia), ale nie mam pojęcia kiedy to będzie i czy jest sens czekać.

Budynki Swadii i Vaegirów oczywiście będą z PB, bo lepszych modeli sobie nie potrafię wyobrazić, a co dopiero gdybym miał takowe stworzyć. Khergickie chatki zaś nie są złe i wystarczy tylko dopieścić im tekstury.

Skoro już przy miastach jesteśmy, to sporo się zmienią. Będą sporo większe, gęsto (jak na M&B) zaludnione i będą się dzielić na kilka... hmm... dzielnic. ;) Każda z innymi mieszkańcami. Będzie biedota, będą zwykli mieszczanie i bogacze/dworzanie. Będą też strażnicy, "stacjonarni" oraz patrolujący ulice, dzienne i nocne zmiany. Najemnicy i NPC do rekrutowania również nie zawsze będą chcieć siedzieć w gospodach i czasami wyjdą się przewietrzyć, ale o tym już kiedyś było. Dojdą też różne postacie losowe, tzw. "przejezdne", a możliwe, że również pojawią się jacyś przedstawiciele nowych gildii. Zatem ulice w dzień powinny być dość zatłoczone. W nocy znacznie opustoszeją i będzie można spróbować pod osłoną ciemności wkraść się do niektórych domów, otwierając zamki przy pomocy wytrychów.

Wszyscy ze wspomnianych mieszkańców miast będą w dużej mierze unikalni. Nie całkowicie, bo stworzenie dla tylu osób całkowicie unikalnych dialogów przerasta nie tylko mnie, ale pewnie i niejedno studio zajmujące się produkcją gier, bowiem na każde miasto przypadać będzie ok. 50 ludzi, którzy ponadto będą zastępowani nowymi w przypadku śmierci/migracji starych. Dokładając do tego wioski (tu jeszcze nie wiem dokładnie, ale chyba coś koło 10 wieśniaków wystarczy + jakieś losowe postacie czy strażnicy), jest tego niemało. Mój system ma zapewnić, by każdy z tych małych ludzików zamieszkujących Calradię miał własne imię i nazwisko, twarz, odpowiedni ubiór... Kwestie dialogowe również mają nie być dla wszystkich identyczne i mam zamiar wprowadzić jakąś tam różnorodność w wypowiadanych słowach (cudów jednak proszę nie oczekiwać;)). Co najważniejsze, każda z tych postaci będzie miała coś w rodzaju "pamięci gracza", w której gra będzie przechowywać potrzebne informacje dotyczące tej postaci np. o przekazanych na przez nią informacjach, questach z nią związanych czy też znajomości z graczem. Dzięki temu każdy jeden taki mały ludzik w Calradii może się nagle okazać kimś więcej, niż tylko sztucznym tłumem - np. szukanym szpiegiem, informatorem w jakimś queście, zbiegłym mordercą - ogólnie osobą kluczową.

Takie jest założenie i tak rozpisałem skrypty. Technicznie rzecz biorąc, wszystko to już działa. Zostają ewentualne poprawki i kosmetyka, czyli przerobienie miast, ustawienie nowych entry pointów i nowych scene propsów, napisanie tylu różnorodnych kwestii dialogowych, na ile będę miał sił, przygotowanie drobnych questów dla losowych mieszczan i tym podobne duperelki.

Dodatkową ciekawostką może być to, że każda nowo zaczęta gra będzie unikalna - inni mieszkańcy, inne questy, inne wydarzenia, inni NPC do werbowania, inne lokacje (przynajmniej niektóre) itd. itp. Chcę zobaczyć jak takie losowe tworzenie świata się sprawdzi i jak bardzo gracze się będą wkurzać, gdy nie będzie można skorzystać z żadnej solucji, która wskazywałaby gdzie czego i kogo szukać, co kiedy robić itp. ;)

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2431 dnia: Września 22, 2010, 16:07:13 »
    Wow... To wszystkie brzmi tak, jakbym czytał o jakiejś wysoko budżetowej grze! Może pokazałbyś jakieś unikalne lokacje, czy NPC'ów ?

To jest właśnie tak zwana (przeze mnie ;)) "kosmetyka", którą zajmę się później. Do tej pory większość czasu poświęcałem na prace skryptowe, grafikę odkładając na później, ewentualnie zajmując się nią w przerwach od kodowania. Jednym z powodów jest to, że zmiany w kodzie są później raczej niewielkie i dotyczą głównie poprawek znalezionych bugów. Zmiany w scenach mogą być ogromne, wystarczy, że jakieś drzewa zastąpi się nowymi, podmieni się kilka modeli skał, doda kilka fajnych domków, to trzeba te sceny znów przerabiać. A nie daj Boże nagle zmieniłbym myślenie i np. napisał skrypty zarządzające mieszkańcami miast na nowo, stosując inne rozłożenie entry pointów (co zresztą niedawno miało miejsce), wtedy znów trzeba się bawić w ustawianie wszystkiego w scenie...

Innymi słowy, chcę najpierw zrobić działający poprawnie mechanizm, a później dopasować mu ładną obudowę.
    « Ostatnia zmiana: Września 22, 2010, 16:18:05 wysłana przez Daedalus »

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2432 dnia: Września 22, 2010, 16:36:13 »
    No, no. Teraz M&B będzie na 100% grą fabularną (RPG). Mam jeszcze malutką sugestię co do targowisk i kupców. Można by było rozdzielić sprzedawców broni, pancerzy i innych towarów w zależności od zastosowania, frakcji itp. Przygotowałem krótką listę kupców i ich towarów, być może coś Ci się spodoba i weźmiesz to pod uwagę przy tworzeniu "zatłoczonych miast".

(click to show/hide)

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #2433 dnia: Września 24, 2010, 13:56:26 »
    Gacek - w tej grze, (nawet w najbardziej rozbudowanym modzie) nie ma tylu przedmiotów, aby rozdrabniać się na kilkunastu sprzedawców. Jest tylko jeden rodzaj ryb. Jest może z 4 rodzaje strzał... Poza tym o ile pamiętam (było proponowane, ale nie jestem pewien czy przeszło) sprzedawcy już będą dzieleni pod względem jakości przedmiotów, które wykonują (żeby zbroje płytowe i konie bojowe nie stały na targu obok kapusty i pończoch, a były dostępne tylko dla szlachty i przydupasów lorda itd.)

Parę drobnych sugestii z mojej strony (w wersję 10.11 grałem w zasadzie tylko na modzie PoP 2.5, ale mam nadzieję że niczego nie pomyliłem):

-automatyczne szeregowanie jednostek u lordów i w miastach/zamkach (w bandach też?), tak aby 'pierwszą linię' zawsze stanowiła elita (czyli - im większy level jednostki, tym wyżej na liście). Przy 'dzielonych' bitwach komputer bardzo często masakrycznie zmniejsza wartość bojową armii i garnizonów wystawiając na początek marne jednostki, a dopiero na koniec (kiedy to gracz przepiłował się już przez stado cieniasów i zdobył przewagę liczebną) te lepsze, kiedy bitwa już w zasadzie została przegrana. Trochę to kuriozalne, że zamek w którym najlepsze jednostki są na górze listy jest dla mnie nie do zdobycia, podczas gdy zamek z podobną obstawą, ale z elitą na DOLE listy jestem w stanie przejąć z marszu i to bez strat.... podobnie z walką grupową: jeżeli mam do pomocy w bitwie lorda to straty będą większe, bo on wystawi na start przynajmniej kilku cieniasów którzy padną od pierwszego ciosu
    (Przykłady z PoP: 1. zdobywając zamek wziąłem do niewoli 40 rycerzy, którzy nawet nie wzięli udziału w bitwie, bo byli na dole listy. Walczyłem za to z cianiaską milicją, lekką piechotą i rekrutami, bo ci byli na górze listy... w bitwie ja + lord kontra 5x lord <przewaga przeciwnika - 5:1> wygrałem bez większego problemu, bo elitarne jednostki przeciwnika <które same byłyby w stanie rozbić moją armię> były rozrzucone w liczbie 5-10 na każdą potyczkę...)

-możliwość zostawiania towarzyszy we własnym zamku, tak jak w 0.97 - nawet jeżeli nie będzie to miało żadnego wpływu na grę jako taką, bo to po prostu sympatyczna opcja (no i poza tym - nie widzę ŻADNYCH przeciwskazań, dlaczego miałoby to być niemożliwe

-możliwość łagodzenia sporów pomiędzy kompanamii za pomocą skilla perswazja (albo po prostu ograniczona możliwość podbijania morale kompanów przez odpowiednią rozmowę z nimi i zdany test perswazji)
    <tak w zasadzie to najchętniej zmieniłbym nazwę perswazji na 'dyplomacja' i podpiął ten skill pod wiele opcji związanych z zarządzaniem - np. umiejętność zwiększa szansę udaną próbę zawarcia pokoju, w pewnym stopniu zmniejsza negatywne reakcje na twoje działania, a zwiększa pozytywne etc.)
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2434 dnia: Września 24, 2010, 14:22:33 »
    DrapiChrust - Masz rację ale przeczytaj uważnie spoiler i zobacz, że skupiłem się bardziej na sprzedawcach broni, a kupców sprzedających jedzenie można pominąć:

[...]
    Punkty poniżej są jako dodatek i mogą być pominięte ;)
    [...]
    9. Rybak:
    - sprzedaje ryby;
    [...]

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2435 dnia: Września 24, 2010, 16:42:06 »
    A ja myślę, że może lepiej by było, gdyby jednostki losowo sie wywalały na pole bitwy, tylko, żeby proporcje piechota/łucznicy/jazda zostały zachowane.
    Bo albo na początku łatwo, bo z samymi słabeuszami sie walczy, a potem to dochodza lepsi, a bitwe juz łatwo wygrać. Albo trochę trudniej na początku, ale jak się rozwali 1szą fale tych najlepszych to już bitwa na 100% wygrana jest (chyba, ze prawie wszyscy nasi padną).

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #2436 dnia: Września 24, 2010, 19:24:03 »
    Pomysł rozdzielenia kupców padł już dość dawno, gdy chłopaki pracowali nad Jarmark Modem i cały czas mam go pod uwagą, bowiem nie byłaby to trudna rzecz, a na pewno dodałaby nieco klimatu.

w tej grze, (nawet w najbardziej rozbudowanym modzie) nie ma tylu przedmiotów, aby rozdrabniać się na kilkunastu sprzedawców. Jest tylko jeden rodzaj ryb. Jest może z 4 rodzaje strzał...

Tu się to trochę zmieni. Co prawda nie ma zbyt wielkiego sensu rozdzielać towarów kupca pomiędzy kilku innych handlarzy, lecz bronie czy pancerze można by podzielić. Prawie na pewno pojawią się łuczarz i kuszarz, by oddzielić broń do walki wręcz od miotającej i trochę ułatwić przeglądanie przedmiotów. W Native bowiem może i są w sumie 4 rodzaje strzał, ale ja w tej chwili np. wyłącznie dla samych Nordów mam 5 rodzajów strzał i 3 różne łuki. ;)

Podział, o którym pisze DrapiChrust już jest wprowadzony i w miastach na ogół znajduje się bardzo słaby sprzęt, przynajmniej dopóki nie zbuduje się w owej lokacji dodatkowych budynków. Zamki już na starcie mają lepsze wyposażenie... jednak bez znajomości na żaden zamek się nie dostaniemy. :)

Automatyczne szeregowanie jednostek u lordów i w miastach/zamkach (w bandach też?), tak aby 'pierwszą linię' zawsze stanowiła elita

Dzięki za zwrócenie uwagi. Skrypt sortujący jednostki np. raz dziennie powinien być banalnie prosty do napisania, może jeszcze dzisiaj to zrobię, by było z głowy. Myślałem, że gra automatycznie je sortuje, ale skoro nie, to ją do tego zmusimy. ;)

-możliwość zostawiania towarzyszy we własnym zamku, tak jak w 0.97 - nawet jeżeli nie będzie to miało żadnego wpływu na grę jako taką, bo to po prostu sympatyczna opcja (no i poza tym - nie widzę ŻADNYCH przeciwskazań, dlaczego miałoby to być niemożliwe

Też takowych nie widzę.

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #2437 dnia: Września 24, 2010, 20:07:20 »
    Pytanie: Czy spotkamy się z zadaniami typu:
    Mieszkaniec#1 chce pozbyć się Mieszkańca#2, ale nie chce, by ktokolwiek go o to podejrzewał. Wiadomo, że Mieszkaniec#2 pokłócił się z Mieszkańcem#3 i przez jakiś czas "syczą na siebie". #1 Wysyła gracza, by ten wykradł od #2 jakiś osobisty przedmiot, następnie zabił #3 i pozostawił w jego domu skradziony przedmiot, by wrobić #2 w morderstwo.

Oczywiście, by było bardziej RPG-owo, można ten quest nieco rozgałęzić, np.
    #1 Wysyła gracza, by ten wykradł od #2 jakiś osobisty przedmiot, ale gracz na miejscu zostaje nakryty przez #2, musi więc wybrać - albo go zabić (#1 odmówiłby zapłaty i uciekłby z miasta), albo pozwolić mu uciec (wtenczas nagroda byłaby niższa), czy też przyjąć zlecenie, by wykraść osobisty pzedmiot od #1, zabić #3 i zostawić u niego przedmiot skradziony #1...

Ba... można jeszcze inaczej:
    #1 Wysyła gracza, by ten wykradł od #2 jakiś osobisty przedmiot, następnie zabił #3 i pozostawił u niego skradziony przedmiot, lecz przy próbie zabójstwa #3, zostaje nakryty i otrzymuje propozycje - zabić #3 i zostawić przedmiot (możliwe, że nagroda za naszą głowę w mieście by wzrosła), kazać mu uciec (gracz otrzymałby zapłatę od #3 za łaskę i musiałby zabić #2, albo kazać mu się wynieść, by wywiązać się z umowy z #1), czy też przyjąć od niego zlecenie i zabić #1, pozostawiając u niego wykradziony przedmiot od #2, wrabiając go w zabójstwo...

W sumie gdybać można bez końca... Ostatecznie można wyrznąć wszystkich, pozabierać ich osobiste przedmioty i opchnąć na rynku w mieście, ale wtedy nagroda za naszą głowę by wzrosła...
    Świetnie by było, gdyby każdy z tych NPC-ów byłby jakimś kupcem handlującym jakimiś unikalnymi towarami...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 24, 2010, 20:38:46 wysłana przez NIFN »

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #2438 dnia: Września 24, 2010, 22:10:16 »
    Podział, o którym pisze DrapiChrust już jest wprowadzony i w miastach na ogół znajduje się bardzo słaby sprzęt, przynajmniej dopóki nie zbuduje się w owej lokacji dodatkowych budynków. Zamki już na starcie mają lepsze wyposażenie... jednak bez znajomości na żaden zamek się nie dostaniemy. :)
    Bezwstydnie dodam, że to mój pomysł :D

NIFN - questy jak questy, ale za coś takiego honor powinien spadać jak nic

----
    To ja może jeszcze pomarudzę a'propos bitew
    (chociaż szczerze mówiąc wątpię, aby dało się coś w poniższych kwestiach zrobić)

- jednostki uzbrojone w broń miotającą nie używają tarcz, stając się tym samym banalnie łatwymi do odstrzału. Mogą trzymać je w rękach (bronie miotane są jednoręczne), ale nie zasłaniają się nimi. Nigdy.

- skrypt trzymający jednostki w szyku jest zbyt restrykcyjny - zostawiając swoich ludzi przy spawnpointie i kręcąc się na koniu wokół takiej bandy można bez problemów trzebić wrogą armię z łuku czy broni miotanej, bo nawet przy ogromnych stratach AI nie pozwala im złamać szyku i pogonić ich, choćby armia przeciwnika składała się z samej kawalerii. Używałem tego tricku w PoP nagminnie, nieraz nawet zdarzyło się, że zanim oddział wrogiego lorda dotarł do mojego już pojawiały się wrogie posiłki, a wtedy... niedobitki pierwszej fali cofały się aby złączyć z posiłkami... Dużo lepiej by to działało gdyby np. po stracie 2-3 jednostek przy zerowych stratach dla naszej armii skrypt powalał przeciwnikowi rozbić szyk.

- powyższy trick jest możliwy również z innego powodu - łucznicy, nawet elitarni, nie biorą pod uwagę ruchu celu do którego strzelają. Przy odpowiedniej prędkości można spokojnie okrążać oddział łuczników i ŻADNA strzała nas nie dosięgnie. ZWŁASZCZA w przypadku tych lepszych łuczników, którzy nie sieją chmury strzał, ale celują dokładnie tam, gdzie znajduje się cel w momencie wypuszczania strzały... czyli też tam gdzie celu (nas) już nie będzie w momencie kiedy ta strzała doleci...

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2439 dnia: Września 24, 2010, 22:45:53 »
    Owszem kary do honoru (zapomniałem nawet, że coś takiego w M&B jest), byłyby na miejscu, nie ważne, jak potoczyłoby się zadanie (no może gdybyśmy nie pobrudzili rąk krwią)...

Może spróbuję coś zasugerować ;x

- jednostki uzbrojone w broń miotającą nie używają tarcz, stając się tym samym banalnie łatwymi do odstrzału. Mogą trzymać je w rękach (bronie miotane są jednoręczne), ale nie zasłaniają się nimi. Nigdy.
    Racja, w Warbandzie jest to trochę "lepsze", gdyż tarcza zawsze paruje pociski, gdy w nią uderzą (nie ważne, czy trzymana jest w górze, czy nie), ale to nie zmienia faktu, że owej tarczy miotacze nie używają... W sumie lepsze takie, niż obecne ;x

- skrypt trzymający jednostki w szyku jest zbyt restrykcyjny - zostawiając swoich ludzi przy spawnpointie i kręcąc się na koniu wokół takiej bandy można bez problemów trzebić wrogą armię z łuku czy broni miotanej, bo nawet przy ogromnych stratach AI nie pozwala im złamać szyku i pogonić ich, choćby armia przeciwnika składała się z samej kawalerii. Używałem tego tricku w PoP nagminnie, nieraz nawet zdarzyło się, że zanim oddział wrogiego lorda dotarł do mojego już pojawiały się wrogie posiłki, a wtedy... niedobitki pierwszej fali cofały się aby złączyć z posiłkami... Dużo lepiej by to działało gdyby np. po stracie 2-3 jednostek przy zerowych stratach dla naszej armii skrypt powalał przeciwnikowi rozbić szyk.
    Przydałby się w tym miejscu skrypt na ucieczki z pola bitwy (tak, jak w WB)... ale z kolei czyni to uciekające AI łatwym celem oraz odwraca uwagę naszych jednostek (skupiają się na uciekinierach, gdzie nowa fala wrogów wbija się w nich jak w margarynę). Poza tym jednostki rzucają się na nas, gdy takich zaatakujemy, lub "szturchniemy" wierzchowcem, a jeśli stoją w szyku - odwracają się w naszym kierunku. W ogóle, to przydałyby się jakieś taktyki stworzyć dla lordów (może charakterystyczne dla danych frakcji?), lub przynajmniej rozdzielić strzelców od piechociarzy, czy też konnych, by nie szli w jednej linii, tylko w osobnych...

- powyższy trick jest możliwy również z innego powodu - łucznicy, nawet elitarni, nie biorą pod uwagę ruchu celu do którego strzelają. Przy odpowiedniej prędkości można spokojnie okrążać oddział łuczników i ŻADNA strzała nas nie dosięgnie. ZWŁASZCZA w przypadku tych lepszych łuczników, którzy nie sieją chmury strzał, ale celują dokładnie tam, gdzie znajduje się cel w momencie wypuszczania strzały... czyli też tam gdzie celu (nas) już nie będzie w momencie kiedy ta strzała doleci...
    Strzelanie z wyprzedzeniem (a'la Unreal)? Wg mnie dużo roboty, no i czyniłoby tą grę cholernie trudną, a wręcz niemożliwą do gry (chyba, że ktoś lubi siedzieć za murem tarcz)... Skoro każdy taki jeden strzelec oddawałby ok 90% celny strzał, to nie opłacałoby się w ogóle z takimi walczyć. Wolałbym jednak zmniejszyć im celność, albo zredukować celność broni (nie tak, jak w tym modzie Brytenwalda ~50% >,< ), tak przynajmniej jest szansa, że przy ostrzale kilka strzał odskoczy z toru lotu (zagubiona strzała), co da szanse na ściągniecie osoby idącej bokiem.

Pozdrawiam!

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2440 dnia: Września 25, 2010, 08:43:01 »
    Miałem to napisać w temacie "Konfigurowalne jednostki" ale temat padł w kwietniu więc napiszę swój pomysł tutaj. Więc przejdźmy do rzeczy. Gdy pojedziemy do wioski i zwerbujemy ochotników w oddziale pojawia nam się jednostka wieśniak/plemieniec (w zależności od frakcji). Jednostka ta nie powinna się rozwijać gdy nie jesteśmy w żadnej frakcji. Gdy natomiast chcemy aby z tego wieśniaka było coś więcej możemy go zawieść do zamku lub miasta naszej frakcji (nie musi to być nasze lenno) i "oddać" je na szkolenie. Wieśniak momentalnie zamienia się w rekruta i możemy go awansować według drzewka jednostki frakcji. A co mamy robić gdy jesteśmy samotnym poszukiwaczem przygód lub zwykłym najemnikiem? Możemy robić to samo tylko, że po oddaniu wieśniak rozwija się według drzewka najemników. Jeżeli to jest dla nas mało, możemy stać się bandziorem i pojechać do obozu "zuych" ludzi i rozwijać według drzewka bandytów.

EDIT:
    [...]brakuje sensownego skryptu dla poruszania się łuczników[...] Dużo skuteczniejsi byliby, gdyby w odpowieniej odległości od celu (na granicy zasięgu skutecznego) zatrzymywali się i ostrzeliwali przeciwnika z miejsca

...i uciekali od nadchodzących wrogów.
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2010, 17:09:44 wysłana przez Gacek3000 »

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #2441 dnia: Września 25, 2010, 15:41:49 »
    Nifn - strzelenie z wyprzedzeniem nie zwiększyłoby celności łuczników wobec jednostek stojących/biegnących do przodu (tutaj jednostka cały czas jest na torze lotu pocisku). Gorzej byłoby tylko w przypadku postaci gracza (która to na dzień dzisiejszy za pomocą łuku/dzidek jest w stanie wykosić samodzielnie połowę armii przeciwnika, co jest GRUBĄ przesadą) i konnych łuczników (którzy z kolei są niemal nietykalni dopóki nie wpadną na drzewo/granicę mapy, co również jest grubą przesadą). W PoP elitarni łucznicy mają dziko przepakowane statystyki, a i tak nie są jakoś super-duper skuteczni (potrafią nie trafić w przeciwnika stojącego 10 metrów od nich). Wreszcie - od czego jest tarcza? Od czego jest zwinność konia, za pomocą którego można kluczyć i zmieniać prędkość i kierunek jazdy?

Wątpię tylko czy Deadalus jest w stanie coś z tym zrobić... ale jeśli tak to zamarudzę jeszcze o tym, o czym napomknąłeś NIFN:

-brakuje sensownego skryptu dla poruszania się łuczników w oddziałach bandyckich czy (zwłaszcza) lordowskich. Biegną na przeciwnika, strzelają, biegną, strzelają, aż wpadają na piechotę i giną bo w walce wręcz są z reguły cieńcy. Dużo skuteczniejsi byliby, gdyby w odpowieniej odległości od celu (na granicy zasięgu skutecznego) zatrzymywali się i ostrzeliwali przeciwnika z miejsca

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2442 dnia: Września 25, 2010, 18:28:42 »
    -brakuje sensownego skryptu dla poruszania się łuczników w oddziałach bandyckich czy (zwłaszcza) lordowskich. Biegną na przeciwnika, strzelają, biegną, strzelają, aż wpadają na piechotę i giną bo w walce wręcz są z reguły cieńcy. Dużo skuteczniejsi byliby, gdyby w odpowieniej odległości od celu (na granicy zasięgu skutecznego) zatrzymywali się i ostrzeliwali przeciwnika z miejsca
    W Warbandzie strzelcy mają skrypt, który zmusza ich do utrzymywania dystansu, ale tylko na krótkie odległości (ok 2-3m). Może wystarczy zmuszać łuczników, kuszników by cofali się od nacierających jednostek nieco wcześniej (ok 20m?)? Tylko, że prędzej, czy później niektórzy z nich (jak nie wszyscy) dojdą do końca mapy i zblokują się, a wtenczas zmuszeni zostają do walki wręcz...
    Niemniej jednak przydałoby się jakieś rozwiązanie, ale z drugiej strony - tacy bandyci leśni byliby przepakowani, chyba, że ktoś lubi z 2 pawężami biegać, albo rozwijać umiejętność Shield. Zresztą AI w M&B jest na tyle uparte, by nie widzieć, co się dzieje wokół - np możemy stać przy przeciwniku, gdy ten strzela do jednej z naszych jednostek i zareaguje na naszą obecność dopiero, gdy "wejdziemy" na niego, albo go uderzymy...

Pozdrawiam!

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #2443 dnia: Września 25, 2010, 20:46:03 »
    Gdybamy sobie? :]
    Dopóki oddział nie składa się z samych łuczników, nie musi się cofać przed przeciwnikiem, którego zatrzymuje piechota ;] Ale tak, te 20metrów miałoby sens, zwłaszcza gdyby łucznicy jako grupa utrzymywali szyk...

W PoP najlepsi łucznicy nieźle sobie radzą w walce wręcz. To nieco ich ratuje. Najlepiej (jak w native) spisują się też, jeżeli oddział ich lorda stoi w miejscu i czeka na przeciwnika - wtedy spełniają swoje zadanie ściągając przeciwnika z odległości.

Nie za bardzo rozumiem twój niepokój NIFN. Kawaleria zawsze była przepakowana i jakoś nikomu to nie przeszkadzało. Grzebiąc w statystykach/broniach można przepakować też piechotę (przykładem choćby wspomniany przeze mnie PoP - Huscarle czy Halabardnicy potrafią zrobić niezłą siekę, również w szeregach kawalerii). Łucznicy zawsze byli za to chłopcami do bicia - u nich jakiekolwiek usprawnienia co najwyżej wyrównają szanse.

(a shield póki co również jest jedynym skillem w który za cholerę nie opłaca się inwestować :P)

Offline acoaco122

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2444 dnia: Października 04, 2010, 16:16:32 »
    Fajnie gdyby został wprowadzony system wysyłania swoich karawan przez co zarabialibyśmy kasę.
    "Aut inveniam viam aut faciam"