Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Najlepsza broń  (Przeczytany 23283 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Najlepsza broń
    « Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 12, 2009, 23:30:55 »
    I dalej się nie zgadzam. O mieczach półtoraręcznych słyszałem o wiele wcześniej zanim gra wogóle została stworzona.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 14, 2009, 08:50:29 »
    To jest raczej nie możliwe, albo ci się przyśniło. Daj się przekonać, bo już praktycznie nie masz argumentów :)
    pozdro

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 14, 2009, 10:21:07 »
    To jest raczej nie możliwe, albo ci się przyśniło. Daj się przekonać, bo już praktycznie nie masz argumentów :)
    pozdro

Półtorak to zdrobniona nazwa miecza bastardowego (z ang. bastard sword lub longsword) zwanego też półtoraręcznym, którego można używać zarówno jedną, jak i dwoma rękoma. Pojawił się w XIII wieku, bardzo popularny od połowy XIV wieku, z powszechnego użycia wyszedł na początku wieku XVI. Określenie półtoraręczny wzięło się od specyficznego dla tej klasy mieczy sposobu trzymania: jedna dłoń na rękojeści, tuż nad jelcem, druga zaś w połowie na rękojeści, a w połowie na głowicy, lub też tylko na głowicy. Jest najbardziej wszechstronnym typem miecza, zdatnym do zadawania pchnięć i cięcia, używania pieszo lub z grzbietu konia, razem z tarczą lub oburęcznie. Gdy na przełomie XIV i XV wieku zaczęły upowszechniać się zbroje płytowe, repertuar technik wbogacił się o tzw. półmiecz – broń ta trzymana była jedną ręką za rękojeść, a drugą w 1/2-2/3 głowni, co umożliwiało zadawanie bardzo precyzyjnych i silnych pchnięć (znacznie skuteczniejszych w walce z przeciwnikiem noszącym zbroję płytową), a także zadawaniem ciosów głowicą lub jelcem. W doświadczonych rękach był bronią bardzo skuteczną, jednak często przegrywał w starciu z przeciwnikiem uzbrojonym w miecz jednoręczny i osłaniającym się tarczą.
    http://www.platnerz.com.pl/miecz-poltorareczny-kuty-c-4.html
    http://img104.imageshack.us/my.php?image=202.jpg
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2009, 10:27:23 wysłana przez Kalpokor »

Offline szczepan1-14

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 14, 2009, 10:27:26 »
    Produkty prezentowane na tej stronie świetnie spełniają rolę pogrzebaczy do kominków.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 14, 2009, 11:38:28 »
    Z tych wszystkich tylko jeden nadaje się do treningu (a i tak nie jestem pewien, czy do walki się nada) - http://www.platnerz.com.pl/miecz-sredniowieczny-xivxv-wiek-2120-p-141.html

Poza tym nazwa 'miecz półtoraręczny' jest używana od bardzo dawna (bodajże w którejś z kronik JD lub GA już ją widziałem), jakkolwiek poprawną jest 'miecz długi', która to nazwa paradoksalnie jest używana bardzo rzadko. Ale tak to jest - to samo ze sporami 'H czy CH' ;)
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Michel96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 15, 2009, 12:59:07 »
    Najlepszej broni chyba nie ma w M&B ale, mogę, napisać jak zapełnić wszystkie 4 sloty:
    Walka poza zamkiem: Topór dwuręczny, lanca, łuk + strzały
    Walka w zamku (atak lub obrona) Miecz jednoręczny, Tarcza, łuk +strzały
    Celem wojny nie jest umieranie za ojczyznę, ale sprawienie aby tamci skurwiele umierali za swoją.(Generał George S. Patton)