Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Najlepsza broń  (Przeczytany 23275 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Antoni

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Najlepsza broń
    « dnia: Lutego 23, 2009, 15:42:35 »
    Chce ubrac siebie i moja kompanie NPC'ów w najlepsze wyposazenie i mam pare pytan.

1. Jak w grze zostalo przetlumaczone na polski "Masterwork weapons", "Reinforced shields", "Lordly armor", "Champion horses"? (chodzi mi o te stopnie jakosci przedmiotow).
    2. Jaka jest najlepsza tarcza dla jezdzcow konnych a jaka dla pieszych lucznikow?
    3. Robicie z rycerzy konnych tarany? Tzn. wyposazacie ich w konie wojenne, kolczuge, super helm i buty?
    4. Zauwazylem ze mozna kupic miecz ktory sie nazywa "jednoreczny/dwureczny", o co tu chodzi?

Offline Credo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Kaizoku Onii, Ore Wa Naru!
    Odp: Najlepsza broń
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 23, 2009, 15:52:59 »
    1. Wiem co znaczą, lecz nie wiem jak zostały spolszczone. Mam angielską wersję gry, bo kupiona przez klucz, kiedy najnowsza była  wersja 0.960. A spolszczenia nie chcę wgrywać.
    2. Dla kawalerzystów chyba Steel Shield czy jakoś tak, ma charakterystyczny szary kolor i jest dostępna w sklepach za około 2k kasy, zwykła , nie ulepszana. Dla łucznika nie wiem. Kup sobie board shield i wystarczy, że się odwrócisz od wroga, to otrzymasz napis, że Twoja tarcza na plecach sparowała cios.
    3. Zależy od stylu gry. Ja mam opancerzonego rycerza i wyczekuję moment , w którym uderzę z włóczni/czegoś innego. Zazwyczaj jest to zabicie, bo moja włócznia ma prawie 60 obrażeń i duży zasięg. Właściwie jest to pika.
    4. Zgadnij? Jednoręczny pozwala na trzymania go i tarczy na raz, a dwuręczny wymaga dwóch rąk do użycia. Łuki i kusze też wymagają oburęcznego użycia, bo zębami trudno napiąć cięciwę :P. Tak samo z pikami, niektóre wymagają dwóch a nie inne jednej ręki.
    Pozdrawiam.
    Credo
    Japońsko-murzyński twardziel, sądząc po avatarze i sygnaturce.

Offline Antoni

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 23, 2009, 16:14:36 »
    Dzieki za odpwiedz. Co do punktu 4 chodzilo mi ze miecz jest i jednoreczny i dwureczny naraz.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 23, 2009, 17:16:31 »
    To chyba nie jest tak ciężko zrozumieć ze można używać zarówno w roli broni 2h i 1h nie? Jak schowasz tarczę to będziesz tym jak 2h a jak masz tarcze to w charakterze 1h.

Offline Antoni

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 23, 2009, 18:05:03 »
    No ale co za roznica skoro zadaje takie same obrazenia bez wzgledu czy jest jedno i dwureka czy tylko jedno lub dwureka. Wedlug mnie powinno byc tak: jesli uzywamy tego miecza jako broni jednorecznej (razem z tarczą) to zadaje ona np. 30 obrazen, a jesli traktujemy ja jako bron dwureczną to wtedy zadaje obrazen np. 35. Jak wiadomo zamach dwurącz jes silniejszy niz machanie jedną reką.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 23, 2009, 18:11:43 »
    A skąd wiesz czy to samo DMG? to co jest napisane to dmg maksymalne Poza tym jak używasz w roli dwuręcznej broni to jest pewnie mniejsza szansa na to że będzie hit za 0 dmg

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 23, 2009, 19:27:34 »
    Teoretycznie najlepsze elementy przetłumaczone to jest na "xxxx o majestatycznym wyglądzie", jednak nie zawsze faktycznie są one najlepsze (choć najczęściej tak, lecz nie we wszystkich przypadkach).

Co do tarczy, to zależy czy chcesz mieć dobrze chroniącą, czy trwałą.
    Ja wybieram tą okrągłą metalową, gdyż jest i trwała i dobrze chroniąca.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2009, 19:30:37 wysłana przez pc_maniac »

Offline Antoni

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 23, 2009, 19:39:41 »
    Chyba masz racje, trzeba isc na kompromis miedzy wytrzymalą a dobrze chroniaca tarczą a w przypadku np. mieczy szybkoscią a zasiegiem itp. Waga tez ma jakies znaczenie wiec ciezko jest powiedziec co jest the best.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 24, 2009, 09:10:54 »
    The best jest łuk i tyle :P A jak myślicie, dlaczego masterwork war bow jest taki rzadki?(Ja go napotkałem tylko raz) Już częściej widziałem lordly plate armor niż właśnie ten łuk ;)

Offline Grallenort

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 02, 2009, 15:36:57 »
    Hej jestem nowy i całkiem zielony więc sory jeśli to pytanie już było...
    Czy są jakies konkretne miejsca gdzie można zdobyć te najlepsze bronie i zbroje? pozdr

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 02, 2009, 17:13:51 »
    Co do dawniejszych postów, przy dwóch rękach szybciej się uderza.

Co do postu Grallenorta, nie. Pojawiają się losowo.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 02, 2009, 18:22:53 »
    Co do dawniejszych postów, przy dwóch rękach szybciej się uderza.
    Co proszę? popatrz sobie na szybkość broni 1recznej i 2 recznej to się przekonasz :)
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline pablo_80

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 02, 2009, 19:03:04 »
    No, z tą szybkością to nie zawsze tak jest, delikatnei mówiąc;) Natomiast bronie dwuręczne mają jedną niezaprzeczalną przewagę nad jednoręcznymi - zasięg. Obrażenia zresztą też zadają większe.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 02, 2009, 20:21:49 »
    Ten zasięg nie jest taki ważny. Tak jak w broniach miotanych ważna jest szybkość przeładowywania tak w broniach typu miecz chodzi o jak największe obrażenia. A to jak szybko takim mieczem posuwasz nie jest takie ważne, bo możesz zadać 50 obrażeń w 10 uderzeniach (miecz jednoręczny), jak i możesz działać na zasadzie "1 strzał, 1 zabity", której osobiście używam z moim "mieczem dwuręcznym mistrzowskiego wykonania".
    P.S. Czy jest możliwe, żeby zdarzył się jakiś przedmiot posiadający 2 opisy (np. "xxx mistrzowskiego wykonania o majestatycznym wyglądzie")?
    pozdro
    EDIT: A ja kupując miecz biorę pod uwagę tylko cenę :)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2009, 11:10:28 wysłana przez przybor »

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 02, 2009, 20:40:35 »
    Zdaje mi się że jest to możliwe
    Ja, kupując miecz, biorę pod uwagę wpierw : szybkość, zamach, zasięg, i pchnięcie
    Wg mnie im szybsza broń tym więcej obrażeń możesz zadać. Np. ja z broni białej największe obrażenie zadałem zwykłym Rapierem (nie w Native)  (192 obrażeń śmignąłem piechurowi) ,a nie Zweihanderem :p .... oczywiście pomijając w tych broniach topory (ok. 210 dmg :])
    Broń jednoręczna jest wg mnie niezbędna przy obleganiu zamków, bo tam się liczy przede wszystkim obrona (możliwość noszenia tarczy) oraz szybkość ataku, żeby można się przedrzeć przez obrońców :)
    Dziękuję :D

Edit : Antoni, mógłbyś zrobić sondę na najlepszą broń (weź też bronie dystansowe )

Jeżeli powstałaby ta sonda, na którą dałem propozycję wyżej, zagłosowałbym jednak na łuk :), gdyż jestem zagorzałym strzelcem, i tak jak broń jednoręczna jest wg mnie niezbędny przy obleganiu zamków :)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2009, 20:45:09 wysłana przez pawello166 »
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."