Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Najlepsza broń  (Przeczytany 23302 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Najlepsza broń
    « Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 06, 2009, 15:13:15 »
    Moim skromnym zdaniem nie istnieje coś takiego jak "najlepsza broń". Można co najwyżej mówić o najlepszej broni w kontekście jakichś "warunków pola walki". Na przykład inna może być najlepsza broń do obrony podczas oblężenia, inna do walki konnej przeciw pieszym, inna do pieszego starcia z wieloma przeciwnikami itd. Zresztą w przypadku M&B lepiej jest mówić o zestawach na konkretne sytuacje tzn. w jaki sposób zapełnić cztery dostępne sloty.

Niewątpliwie półtorak jest bronią najbardziej uniwersalną (co nie znaczy najlepszą).

Przy okazji czy nie dziwne, że jest miecz, który można używać jedną lub obiema rękami, a nie ma podobnego topora?

Offline Grallenort

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 06, 2009, 15:45:50 »
    To przy tej okazji zapytam o kwestię rozdzielania punktów umiejętności do półtoraka. Zeby efektywnie waliczyć ta bronią należy dodaawć do jednoręcznych czy dwuręcznych, czy też do obu?

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 06, 2009, 16:10:49 »
     Jeśli używasz takiego miecza z tarczą, to do jednoręcznych, a jeśli bez- to do dwuręcznych.

Offline matiux

• Użytkownik
    • Podczas wojny milczą prawa.
    « Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 06, 2009, 18:07:13 »
    Przy okazji czy nie dziwne, że jest miecz, który można używać jedną lub obiema rękami, a nie ma podobnego topora?
    [/quote]
    Topór jak jest jednoręczny to jest tak mały ze nie da sie go używać dwoma rekami z kolei z mieczem sie tak da.

PS. Jak się cytuje?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 06, 2009, 18:09:14 wysłana przez matiux »
    Patrioci zawsze mówią o umieraniu za ojczyznę lecz nigdy nie wspominają o zabijaniu za nią...

Ludzie nie idą na wojnę dla zabawy. Dla zabawy nie zostawia się zapłakanej mamy.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 06, 2009, 18:18:38 »
    Cytuje się klikając 'umieść cytat' gdy piszesz posta lub cytuj przed pisaniem i nie kasuj tego w nawiasie kwadratowym
    Co do topora to się nie zgadzam skoro tłuczek do mięsa można dwiema rekami to topora nie? Normalnie to kto jak lubiał w historii tak walczył. Oczywiście były tak duże topory czy miecze że inaczej niż dwoma rękami to się nie dało, jednoręczne to tak z klasyfikacji bardziej, bo z dwóch rąk na pewno więcej siły się wkłada w uderzenie.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2009, 11:53:20 wysłana przez Kalpokor »

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 06, 2009, 18:51:15 »
    Topór jak jest jednoręczny to jest tak mały ze nie da sie go używać dwoma rekami z kolei z mieczem sie tak da

Fascynujące. Gawoli ścisłości nie istniało coś takiego jak miecz, który używało się jedną ręką lub dwiema wedle własnego widzimisie (zresztą pisano o tym na tym forum). Skoro jednak autorzy gry dopuszczają coś takiego (podobnie jak dwuręczne miecze w XIII wieku) to nie widzę powodu dla którego ktoś nie miałby raz machać toporem używając jednej ręki, a raz dwóch. W końcu stylisko topora jest nieco dłuższe od trzonu miecza i miejsce na dwie dłonie się tam znajdzie (rzekłbym że łatwiej używać topora dwu i jednoręczne niż miecza). Co stoi na przeszkodzie do stworzenia topora który pod względem wagi i rozmiarów plasuje się gdzieś pomiędzy jednoręcznym i dwuręcznym?

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 08, 2009, 13:58:07 »
    Co stoi na przeszkodzie do stworzenia topora który pod względem wagi i rozmiarów plasuje się gdzieś pomiędzy jednoręcznym i dwuręcznym?
    Bardzo wiele. Jak sobie wyobrażasz wielkość takiego topora? Żeby go używać 2 rękami musi być serio duży, na tyle duży, żeby nie można było go używać 1 ręką. Zaś z drugiej strony gdyby był wystarczająco duży, aby go trzymać 1 ręką, to nie było by po co pchać tam tej drugiej ręki, bo byłby na nią za lekki i nie potrzebny. Mieczy to nie dotyczy, bo u nich najdłuższą częścią jest ostrze, zaś w toporach jest to rączka. Zmieniając proporcje topora możemy łatwo zrobić go czymś jak kosa, która różni się tylko długością rączki i ostrza. Można sobie gdybać nad toporami, ale topór półtoraręczny nie wyglądałby jak topór. (A tak na marginesie- jak by wyglądały 2 topory w 2 rękach używane naraz? A 2 miecze?)
     W ogóle po co tworzyć odpowiednika mieczy półtoraręcznych w toporach? I tak miecze dla większości osób są bardziej groźne. Ja (na przykład) wśród swoich kolegów mam chyba 1-2 osoby używające tej broni. A tak wszyscy wolą miecze. Zresztą i tak najpotężniejszą (pod względem obrażeń) bronią jest miecz jakiś tam... dwuręczny.
    P.S. Miecz póltoraręczny to wymysł autorów gry, naprawdę (jeśli jakiś był) powinien nazywać się jakoś inaczej.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 08, 2009, 17:00:55 »
    P.S. Miecz póltoraręczny to wymysł autorów gry, naprawdę (jeśli jakiś był) powinien nazywać się jakoś inaczej.
    Wymysł autorów ale żeś pojechał, miecz półtoraręczny czyli bastard sword został tak nazwany ponieważ był problem z jego klasyfikacją bo rękojeść była dłuższa niż w mieczach jednoręcznych a zarazem krótsza od prawdziwie dwuręcznych mieczów. Można było nim walczyć zarówno jedną ręką jak i oburącz. A w grze w nativie największe obrażenia ma berdysz ale nim można tylko ciąć ataku sztychem się nie da zrobić.

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 08, 2009, 17:21:04 »
    Co stoi na przeszkodzie do stworzenia topora który pod względem wagi i rozmiarów plasuje się gdzieś pomiędzy jednoręcznym i dwuręcznym?
    Bardzo wiele. Jak sobie wyobrażasz wielkość takiego topora? Żeby go używać 2 rękami musi być serio duży, na tyle duży, żeby nie można było go używać 1 ręką. Zaś z drugiej strony gdyby był wystarczająco duży, aby go trzymać 1 ręką, to nie było by po co pchać tam tej drugiej ręki, bo byłby na nią za lekki i nie potrzebny. Mieczy to nie dotyczy, bo u nich najdłuższą częścią jest ostrze, zaś w toporach jest to rączka. Zmieniając proporcje topora możemy łatwo zrobić go czymś jak kosa, która różni się tylko długością rączki i ostrza.

Może przemyśl to jeszcze raz? Masz topór który jest na tyle lekki, że możesz go skutecznie używać jedną ręką (oczywiście możesz i dwoma jak chcesz, bo stylisko jest dość długie) i masz na tyle ciężki, że używanie jedną ręką wymaga zbyt wiele wysiłku. Bierzesz masę tych dwóch toporów i wyciągasz średnią arytmetyczną. Wychodzi ci taki który z pewnym wysiłkiem będziesz mógł używać jednoręcznie, ale bez problemu również dwuręcznie.
    Na stwierdzenie "nie było by po co pchać tam tej drugiej ręki, bo byłby na nią za lekki i nie potrzebny" odpowiadam - po to by w cios włożyć więcej siły. Dziwi cię to? To weź lekką siekierą i użyj jej raz używając jednej ręki, a raz dwóch - przekonasz się empirycznie.

Zresztą dywagnacji o różnicach w budowie mieczy i toporów w ogóle nie rozumiem....

Można sobie gdybać nad toporami, ale topór półtoraręczny nie wyglądałby jak topór. (A tak na marginesie- jak by wyglądały 2 topory w 2 rękach używane naraz? A 2 miecze?)

Powiedz jeszcze skąd wiesz że "topór półtoraręczny nie wyglądałby jak topór"? Co do pytania jak wyglądałyby 2 topory w dwóch rękach używane naraz to nie wiem o co ci chodzi. O to? artwork

W ogóle po co tworzyć odpowiednika mieczy półtoraręcznych w toporach? I tak miecze dla większości osób są bardziej groźne. Ja (na przykład) wśród swoich kolegów mam chyba 1-2 osoby używające tej broni. A tak wszyscy wolą miecze. Zresztą i tak najpotężniejszą (pod względem obrażeń) bronią jest miecz jakiś tam... dwuręczny.

Już nawet nie wiem co na to odpisać.... :D

Cytat: Kalpokor
    Wymysł autorów ale żeś pojechał, miecz półtoraręczny czyli bastard sword został tak nazwany ponieważ był problem z jego klasyfikacją bo rękojeść była dłuższa niż w mieczach jednoręcznych a zarazem krótsza od prawdziwie dwuręcznych mieczów. Można było nim walczyć zarówno jedną ręką jak i oburącz. A w grze w nativie największe obrażenia ma berdysz ale nim można tylko ciąć ataku sztychem się nie da zrobić.

LINK

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 08, 2009, 18:03:57 »
    Podsumowując:
    Najszybciej atakować mieczami i toporami jednoręcznym ,z ta różnicą ,że toporami nie można "pchnąć" przeciwnika.
    Największa siła i obrażenia tylko od broni dwuręcznych typu berdysz i Wielki miecz wojenny.
    Najbardziej uniwersalny jest miecz bękarcki.
    Najlepszą bronią jest ta ,którą umiesz najlepiej władać.

Poza tym wprowadzenie dwóch ostrzy byłoby dobrym rozwiązaniem ,tak samo jak 2 toporów :D.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 08, 2009, 19:48:45 »
    Witam!
    Odnosząc się do toporów "półtoraręcznych"...
    Wydaje mi się, że każdy mniejszy toporek powinien być 1-2 ręczny (nie mówię o tych wielkich dwuręcznych!). Trzonek małej siekierki można trzymać obiema rękoma, jak i jedną (kto rąbał kiedykolwiek drzewo, powinien to zaobserwować) i nie ma w tym jakiś nieudogodnień. Rękojeść siekierki kończy się tam gdzie obuch, a jego odległość jest na tyle wystarczająca, by móc objąć rękojeść obiema rękoma (no chyba, że jest to bardzo mały egzemplarz).

A wracając do tematu:
    Ile radości przynosi "ściągnięcie" swadiańskiego rycerza/zbrojnego przy pomocy kamieni :D

Pozdrawiam!

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 08, 2009, 20:31:16 »
    Cytat: Kalpokor

LINK
    nie wiem po co ten link żle coś napisałem czy co? Właśnie o nazewnictwo się rozchodzi i tyle względnie złe interpretowanie pojęć
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2009, 20:34:55 wysłana przez Kalpokor »

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 11, 2009, 22:28:11 »
    Co do nazewnictwa, racja - jest tylko miecz długi, nie ma miecza półtoraręcznego (ani tym bardziej "bękarciego"!).

Co do toporów półtoraręcznych, najlepiej już ani chybi dodać możliwość trzymania oburącz normalnego toporka jednoręcznego. Chociaż, szczerze mówiąc, dla mnie nie byłoby to wielkim udogodnieniem, jak chcę szybko uderzać w czasie np. oblężenia, to po prostu zakładam tarczę na plecy...

A do trzymania broni oburącz: nie! Jedyne, co możnaby zrobić z czymś takim, to lekki miecz jednoręczny i sztylet lub dwa sztylety, wszystko inne przeważałoby osobę (spróbuj wziąć dwa długie kije do rąk. Żeby utrzymać je wysoko, musiałbyś wirować...).
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 12, 2009, 10:18:25 »
     W angielskiej wersji językowej jest to "bastard sword". Panowie (panie?) z CDP pomyśleli, że jeśli Valdym to bachor i bękart, to mogą wprowadzić oferę broni dla nieślubnych dzieci. A bastard to przecież znaczy też "skurczybyk", więc WTF?

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 12, 2009, 15:34:13 »
    A więc, jeśli jakiś gość zajmujący się modami ogląda ten wątek, to niech ZROBI MIECZ PÓLTORARĘCZNY, a będę wdzięczny :D
    nie wiem po co ten link żle coś napisałem czy co? Właśnie o nazewnictwo się rozchodzi i tyle względnie złe interpretowanie pojęć
    Nom. Źle napisałeś, bo to jest wymysł autorów. Chcieli zrobić miecz na 1 lub 2 ręce i nie wiedzieli jak to nazwać. Poza tym chyba nie ma broni, która lepiej wygląda, gdy się tnie wroga, jak miecz. A to, że berdysz ma troszeczkę lepszą siłę ataku, nic nie znaczy, bo jak sobie jeżdżę po całej Calradii, i odwiedzam miasta, to najczęstszymi broniami, będącymi na szczycie tabeli z broniami są miecze (ok.50%), łuki/kusze (ok.30%) i różne inne (ok.20%). Więc szansa, że trafi ci się dobry berdysz jest minimalna. Osobiście berdysze częściej widuję wśród ekwipunku pokonanych, jak w sklepach.
    Już nawet nie wiem co na to odpisać.... :D
    I o co Ci biega??? To fakt, że topory jako broń kojarzą się częściej z barbarzyńcami, jak z rycerzami i szlachetnymi wojownikami, bo żeby pierdyknąć wroga z toporka, to trzeba się trochę ubrudzić (topory nie są takie długie), a miecze są dłuższe. Rycerze zazwyczaj nie kojarzą się nam z umazanymi we krwi brudasami, a konnymi wojownikami w srebrnych zbrojach. Za to barbarzyńcy biegali po polu walki czerwoni :)
    P.S. Dziś Wielkanoc- wszystkiego najlepszego wszystkim!!!
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2009, 15:36:34 wysłana przez przybor »