A więc, jeśli jakiś gość zajmujący się modami ogląda ten wątek, to niech
ZROBI MIECZ PÓLTORARĘCZNY, a będę wdzięczny :D
nie wiem po co ten link żle coś napisałem czy co? Właśnie o nazewnictwo się rozchodzi i tyle względnie złe interpretowanie pojęć
Nom. Źle napisałeś, bo to jest wymysł autorów. Chcieli zrobić miecz na 1 lub 2 ręce i nie wiedzieli jak to nazwać. Poza tym chyba nie ma broni, która lepiej wygląda, gdy się tnie wroga, jak miecz. A to, że berdysz ma troszeczkę lepszą siłę ataku, nic nie znaczy, bo jak sobie jeżdżę po całej Calradii, i odwiedzam miasta, to najczęstszymi broniami, będącymi na szczycie tabeli z broniami są miecze (ok.50%), łuki/kusze (ok.30%) i różne inne (ok.20%). Więc szansa, że trafi ci się dobry berdysz jest minimalna. Osobiście berdysze częściej widuję wśród ekwipunku pokonanych, jak w sklepach.
W ogóle po co tworzyć odpowiednika mieczy półtoraręcznych w toporach? I tak miecze dla większości osób są bardziej groźne. Ja (na przykład) wśród swoich kolegów mam chyba 1-2 osoby używające tej broni. A tak wszyscy wolą miecze. Zresztą i tak najpotężniejszą (pod względem obrażeń) bronią jest miecz jakiś tam... dwuręczny.
Już nawet nie wiem co na to odpisać.... :D
I o co Ci biega??? To fakt, że topory jako broń kojarzą się częściej z barbarzyńcami, jak z rycerzami i szlachetnymi wojownikami, bo żeby pierdyknąć wroga z toporka, to trzeba się trochę ubrudzić (topory nie są takie długie), a miecze są dłuższe. Rycerze zazwyczaj nie kojarzą się nam z umazanymi we krwi brudasami, a konnymi wojownikami w srebrnych zbrojach. Za to barbarzyńcy biegali po polu walki czerwoni :)
P.S. Dziś Wielkanoc- wszystkiego najlepszego wszystkim!!!
pozdro