Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gra podobna do Mount&Blade  (Przeczytany 29814 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek94

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Gra podobna do Mount&Blade
    « dnia: Lutego 21, 2009, 13:34:50 »
    Czy znacie gry podobne do Mount&Blade?Jeśli tak to podajcie nazwy.Proszę o wyrozumiałość.

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    Odp: Gra podobna do Mount&Blade
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 21, 2009, 13:36:37 »
    Dla mnie najpodobniejsza jest chyba seria Gothic, Minimalnie podobny jest najnowszy LotR i Age of Conan ale to mmo są. Bo w sumie to M&B jest taką dość oryginalna grą. Ciężko znaleźć grę o średniowieczu bez magii potworków itd.

Offline wojtek94

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 21, 2009, 13:42:59 »
    Chodzi mi o grę o podobnym ,,systemie gry" a nie o czyste RPG lub cRPG.Ale dziękuję za odpowiedz.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 21, 2009, 14:17:16 »
    M&B to mix wielu rodzajów gier. Kolega podał Ci przykłady FPP, które mają pewne podobieństwa.
    Ja od siebie zaś dodam, że pomysł na handelek, upgrade obiektów i główną planszę autorzy zapewne zaczerpnęli z Seltlersów lub HoMM.
    No i wyszło coś naprawdę niepowtarzalnego i chyba na razie nie znajdziesz podobnej gry do M&B.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 21, 2009, 14:59:07 »
    Podobną grą może być Spellforce 1 wraz z dodatkami tylko ,że jest magia.
    Budujesz miasta ,masz bohaterów prowadzisz armie przeciw wrogom.
    Tylko niestety nie ma mapy strategicznej.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 21, 2009, 15:39:03 »
    Odpowiedź wcale nie jest prosta. M&B to hybryda RPG, akcji  i strategii. W RPG przypomina Diablo, w akcji Metina (tylko jest inaczej pokazany widok), a w strategi Heroes (bo też łazisz po mapie strategicznej). Według mnie jest bardzo mało (lub nie ma wcale) gier przypominających M&B w RPG, akcji i strategii jednocześnie.
    pozdro

Offline pablo_80

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 21, 2009, 17:25:23 »
    Piękno M&B polega na tym, że nie ma drugiej takiej gry :) Mi początkowo nasunęło się skojarzenie z serią Total War (mapa strategiczna, rozbudowa naszych włości, poniekąd zlecone zadania) z elementami RPG, przy czym w Total War każdy z żołnierzy jest niemalże bliźniaczo podobny do swojego kolegi z oddziału, a w M&B wygląd naszych towarzyszy nie dość, że się różni to jeszcze zmienia się w czasie gry - im więcej zniszczenia sieją, tym bardziej są...pochlapani krwią?;) No i możliwość poprowadzenia swoich wojaków do boju...bezcenne :)

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 21, 2009, 18:59:05 »
    No są gry o podobnej budowie ale w innych czasach np. Fallout1,2,3, fallout tactics,
    Czasami głupota ludzka mnie przeraża! Objawia się ona najczęściej u "mroocznych" nastolatek które zakładają bezsensowane blogi w których wstawiają foty jak zamierzają sie zabic.. zazwyczaj jest tak, że
    właścicel bloga napisze że tak bog go nienawidzi nie pozwala mu sie zabić... oho trochę się rozpisałem. ale powiedzcie. Czy taką głupotę da się streścic?

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 22, 2009, 12:27:37 »
    Fallout/2 ma podobną budowę? Znaczy Gra gdzie chodzi się po mapie strategiczej z paroma kumplami z walką w trybie turowym jest podobna do gry gdzie wraz z nieraz sporą armią toczy się dynamiczne walki z innymi armiami? Tactics też za bardzo nie bo tam masz max 6-7 kompanów(czasem ktoś się do ciebie przyłącza w czasie misji) No i najważniejsze..w M&B wszystko jest losowe a w FT masz z góry zaplanowane misje i przeciwnicy zawsze są w tym samym miejscu, tak samo opancerzeni i tak samo uzbrojeni.

Offline Diego

• Użytkownik
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 22, 2009, 12:35:07 »
    Większość gier RPG, oprócz M&B polegają na tym, że chodzisz z mieczykiem i zabijasz hordy zombiaków i innych stworów, dlatego tak na prawdę nie ma gry podobnej do M&B. M&B w przeciwieństwie do innych gier RPG nie ma z góry ustalonego przebiegu zdarzeń i misji.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2009, 12:37:19 wysłana przez DIEGO »

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 21, 2009, 22:16:25 »
    Najbardziej podobną grą do M&B w moim odczuciu było Sea Dogs i wszystkie jej późniejsze klony. Oczywiście realia były zupełnie inne, tu mamy średniowiecze tam morze karaibskie niemniej zasady były bardzo podobne. Też państwa walczące pomiędzy sobą, handel na bardzo podobnych zasadach, fabuła mało istotna, zasada from zero to hero oraz w zasadzie wszystko inne. Oczywiście bitwy znacznie się różniły bo czym innym są walki w M&B a czym innym było manewrowanie statkiem.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 22, 2009, 13:11:26 »
    A na datę spojrzałeś? Nie odkopuj tematów!

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 22, 2009, 13:17:56 »

Przybor, ale nadal jest szansa, żeby jakaś gra była podobna, to nie jest żadne odkopywanie tematów.....

Ps. Co do podobieństwa z jakąś inną grą?? Nie ma....jest jedyna w swoim rodzaju

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 22, 2009, 14:24:40 »
    Chyba ja narazie nikt na tym forum nie mianował Cię modem, więc swoje uwagi zostaw dla siebie. Temat ten uważam za nadal aktualny, bo pytanie zawarte w nim raczej nie może się przeterminowac. Dopiero wczoraj pierwszy raz go przeczytałem i nie widziałem w nim by ktoś wcześniej podał tytuł Sea Dogs. Więc jeśli autor wątku (lub ktoś inny) szuka nadal gier podobnych do M&B to ja z czystym sumieniem polecic mogę właśnie Sea Dogs i gry podobne. Bo cała mechanika świata gry jest tam bardzo zbliżona do M&B. Ktoś wcześniej przytoczył Gothica itp. ta gra moim zdaniem nie ma nic wspólnego z M&B poza tym, że są miecze i zbroje oraz rozwój postaci. Natomiast gry Akelli (nazwa firmy produkującej gry w stylu Sea Dogs) są bardzo, bardzo podobne do M&B z tą różnicą, że oczywiście akcja toczy się w innych czasach i w innym miejscu oraz walka toczy się na morzu a nie lądzie.

ps. wiem, że częśc tego posta jest bardzo podobna do mojego poprzedniego więc jeśli ktoś z kompetencjami moderatora uzna go za nie potrzebnego to proszę usunąc. A wszystkim forumowym krzykaczom w stylu przybora radzę się zastanowic nad sobą. Ile masz chłopcze lat? 13?

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 22, 2009, 15:03:08 »
    Racja, tematów tego typu nie można uznać za wygasłe, ponieważ zawsze może znaleźć się osoba, która ma własne zdanie, które jakby nie patrzeć nadal jest aktualne. W takich wypadkach nie widzę powodu, by nie mogła się dopisać, tylko dlatego, że temat był wygaśnięty 3 miesiące. W tym akurat przypadku zdanie Mietka jest nadal aktualne i ma pełne prawo do wypowiedzi.
    Proszę się nie kłócić, bo wszelkie posty nie mające związku z tematem będą usuwane.
    Jeszcze raz zapamiętajcie, że nie każdy temat, w którym nie pisano przez 3 miesiące jest z góry nieaktualny.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/