Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gra podobna do Mount&Blade  (Przeczytany 29797 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Gra podobna do Mount&Blade
    « Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 22, 2009, 17:26:00 »
    Chcesz powiedzieć, że teraz można wejść na każdy taki temat i go sobie odkopać? Wiesz co to by było? To zwyczajny spam...

Nie, Panie Kolego. Ten post jest spamem, więc przyhamuj.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2009, 17:31:27 wysłana przez Alkhadias »

Offline Bobik325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 28, 2009, 22:25:55 »
    ja moze wroce do tematu :D xD. Chyba najbardziej podoba gra jest Gothic. a jesli ktos mowi ze to nie podobne to podobniejszej nie ma. Bardzo polecam aby przejsc wszyskie trzy gry Gothic 1, 2, 3 bo to swietna trylogia.
    http://www.mountblade.info/forum/ - Najlepsze Forum Na Świecie

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #17 dnia: Października 10, 2009, 00:45:59 »
    Widziałam gdzieś w internecie grę podobną do M&B. Akcja gry jest osadzona 15 - 16 wiek na Morzu Karaibskim. Dosłownie jest to samo co w M&B, tylko że pływasz statkiem, albo flotą. Tak samo rozwijasz postać jak w M&B.
    Generalnie rzecz ujmując tematyka dosłownie ta sama, tylko inna szata graficzna. Niestety nazwy nie podam, bo nie pamiętam, ale jak znajdę to podrzucę ci tytuł, postaraj się poszukać słów kluczowych jak Piraci lub temu podobne.
    Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Października 10, 2009, 00:50:32 wysłana przez BlueBerry »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Października 10, 2009, 00:59:20 »
    To byli Piraci z Karaibów: Klątwa Czarnej Perły :-)

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Października 10, 2009, 01:09:12 »
    Zdecydowanie nie.
    Jak to bywa z tymi Piratami mogłeś wcielić się w Anglika, Francuza, Holendra lub Hiszpana. W portach zakupowałeś towar i mogłeś go "opchnąć" w innym porcie. Można było też  złożyć wizytę u gubernatora który zlecał ci misje. rekrutowałeś Bohaterów którzy byli biegłymi w swojej dziedzinie, czyli Cieśla naprawiał statki, Kanonier poprawiał celność i szybkość strzelania itd itp.
    Ale ni w ząb nie mogę przypomnieć sobie tytułu tej gry. A szkoda bo fajna była.

Offline Lycha4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Października 10, 2009, 01:29:24 »
    To było Sid Meier's Pirates, gierka, w której również nie ma głównego wątku. Jest niestety ograniczenie wiekowe, tzn. gra się do momentu osiągnięcia pewnego wieku przez bohatera, coś koło 40-tki. Jeżeli chodzi o strategiczne elementy to praktycznie to samo co M&B, porty - miasta, statki - konie lub armie, statki handlowe - karawany, piraci - bandyci, zasadnicza różnica M&B polega na tym, że jest to gra TPP. Tak naprawdę jest to zręcznościówka rycerzem, jak gothic, tylko bardziej dynamiczna. Moim zdaniem rozbudowaniem gry jest zrobienie mapy strategicznej, a nie stylu TPP, który odgrywa najważniejszą rolę. To nie jest jakiś zasrany Fallout gdzie masz walkę turową, widok ukośny itd. itd., to nie jest też Heroes of Might & Magic, bo to jest STRATEGIA, ty jako żołnierz nie masz wpływu na wiek wydarzeń, bo ty tylko dowodzisz.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Października 10, 2009, 01:35:23 »
    Sid Meier's Pirates - też nie.
    Jak już pisałam edycja postaci czyli jego zdolności jest dosłowanie taka sama jak w M&B a Piraci tego nie mieli :D

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Października 10, 2009, 01:58:33 »
    Age of Pirates: Caribbean Tales
    http://www.gry-online.pl/s016.asp?id=4526 tutaj jest małe info o grze. A gra jest dosłownie taka sama jak M&B. Śmiało można by powiedzieć, że to jest klon lub kopia M&B.
    A jak nie jest podobna, to zasługuje na klapsa ;)

Offline Vadok

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Października 10, 2009, 12:53:32 »
    Sam grywam czasem w AoP ale kurde grafa taka cienka że się czasem grać nie da (to chyba wina że chodzi mi nie wiem dlaczego na DX 7). A jeszcze w CDA był taka gra, też była mapa strategiczna. A jak miałeś bohatera to mogłeś hasać po polu bitwy z 3 osoby ;D

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Października 10, 2009, 13:42:51 »
    Sam grywam czasem w AoP ale kurde grafa taka cienka że się czasem grać nie da
    No to muszę przyznać że masz coś nie tak z kartą graficzna albo z sterownikami. Ponieważ jak dla mnie to grafika jest o niebo lepsza niż w M&B, mogłabym nawet rzec że AoP bije na łeb M&B.

Offline Krajan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Października 10, 2009, 23:01:35 »
    Oj panowie i panie,a grał ktoś z Was w grę Rune? Bardziej chyba podobna graficznie i gamepleyowo ( nie wiedziałem jak spolszczyć to słowo :D ) niż  gothic. Co prawda nie ma tam wielkich bitew, ale walka samym bohaterem jest bardzo podobna :)

http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=216

PS: Premiera Mount and Blade 2008
         Premiera Age of Pirates: Caribbean Tales 2005

Więc można śmiało powiedzieć że M&B jest kopią lub klonem :)
    EDIT: literówki
    EDIT2: PS
    « Ostatnia zmiana: Października 10, 2009, 23:12:01 wysłana przez Krajan »

Offline Lycha4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Października 11, 2009, 01:15:29 »
    Rune jest zupełnie inna niż M&B, bo tam jest się samotnym wojownikiem rozwalającym potworki w lochach. M&B ma charakter bardziej globalny no i dowodzisz armią.

Offline Krajan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Października 11, 2009, 01:27:43 »
    A przeczytaj raz jeszcze co napisałem wyżej... "Co prawda nie ma tam wielkich bitew, ale walka samym bohaterem jest bardzo podobna" Po pierwsze chyba nie grałeś w Rune tylko przeczytałeś recenzje bo walczysz tam także z "ludźmi", po 2 walka samym bohaterem czyli w pojedynkę ( nie wiem jak jeszcze określić walkę bez dowodzenia armią) jest praktycznie taka sama jak walka w M&B (sama walka, czyli to jak walczysz swoją postacią!) Nie napisałem że fabuła pokrywa się w 100% lub armie nawet tak samo się nazywają... napisałem że mechanika walki jest bardzo podobna, no i oczywiście grafika :)

Offline Lycha4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Października 11, 2009, 13:06:38 »
    Akurat pod tym względem muszę się z tobą zgodzić, jednak ze względu na masę innych rzeczy jakie rozróżniają te gry w ogóle jej nie przywoływałem xD Walczyło się też z ludźmi ale z racji tego, że walczyło się też z robactwem, ciężko ją porównać (przynajmniej mi) do M&B. Jeżeli chodzi o grafę, to moim skromnym zdaniem w M&B jest sto razy lepsza :D

Offline Krajan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Października 29, 2009, 14:17:43 »
    Prawda, prawda, pod względem grafiki jak i grywalności M&B jest potężnie lepszą grą.