Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Europa Universalis  (Przeczytany 110301 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Torguan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • I'am the Emperor's will made manifest.
    Odp: Seria Europa Universalis
    « Odpowiedź #285 dnia: Grudnia 07, 2013, 20:29:37 »
    Grałem troche u kolegi gra jest świetna jak stanieje albo bedzie przecena to na pewno kupie :)

Offline Rzecznik

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #286 dnia: Grudnia 21, 2013, 11:21:10 »
    A ja jej nie ogarniam. Niby brak polonizacji to nie problem, ale nie przy tak dużej liczbie detali jak w EUIV. O wiele bardziej podobały mi się starsze części serii, szczególnie najdoskonalsza, trójka.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #287 dnia: Grudnia 21, 2013, 14:04:09 »
    A ja jej nie ogarniam. Niby brak polonizacji to nie problem, ale nie przy tak dużej liczbie detali jak w EUIV. O wiele bardziej podobały mi się starsze części serii, szczególnie najdoskonalsza, trójka.

Większość to samo mówiła przy premierze trójki. xD Pełno było lamentu, że EU II była tak doskonała, iż nowa odsłona jest przekolorowanym gó*nem. Widać taki już znak czasów. ;) Choć co prawda sam w EU4 nie grałem, bo od gier paradoxu trzymam się ostatnio jak najdalej ze względu na ich spam-politykę związaną z niemal setkami DLC. Podejrzewam jednak, że (po tym co widziałem) czwórka wcale tak daleko od trójki nie wylądowała, by nie móc się w niej bez problemu odnaleźć.

Offline Apocalyps

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    « Odpowiedź #288 dnia: Grudnia 21, 2013, 14:23:22 »
    EU I, II i II WŚ są po prostu świetne. Za to III, IV i różnego rodzaju przeróbki(Victoria, Północ etc.) są definitywnymi niewypałami. Z 2 strony może to dlatego, że zaczynałem od początku serii. Zauważyłem taki syndrom, że jeżeli ktoś zaczynał od I/II to III i IV nie są dla niego za bardzo, za to jeżeli ktoś zaczynał od III/IV to raczej odpychają go starsze wersje.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #289 dnia: Grudnia 21, 2013, 21:57:50 »
    No weź, Victoria 2 jest grą jedyną w swoim rodzaju i jest bardzo dobra. Oczywiście spatchowana, ale to się tyczy właściwie wszystkich gier Paradoxu...

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #290 dnia: Grudnia 21, 2013, 23:40:11 »
    Siedzę dość ambitnie w społeczeństwie Europy Universalis. I przyznaje iż pierwszy raz słyszę by ktoś uznał że EU III jest częścią lepszą niż EU IV.
    Osobiście po przegranych około 2 tysiącach godzin w eu III i już 400 w EU IV (steam power) jestem jednak zdecydowanie zdania iż część IV jest znacznie lepsza, jedyną rzeczą jaka może rzeczywiście boleć względem części III jest to iż nie można już tak bardzo ustalać polityki teoretycznie wewnętrznej jak to było w przypadku EU III. Ale wszystkiego mieć nie można. Naturalnie grałem także we wszelkie inne części. Jako na przykład niedoskonałość części II podam fakt iż kawaleria nie istotne czy w górach czy na terenach nizinnych zawsze miażdżyła wszystko inne. Dlatego w MultiPlayer zazwyczaj tworzono samą kawalerię. Z części na część poprawiają walki, i w tym momencie choć z pozoru tego nie widać. Prowadzenie bitew wymaga sporej wiedzy i rozplanowania. Jest ogrom czynników i możliwości. Naturalnie to jedynie kropla popraw względem starych części w dziedzinie militaria, nie mówiąc już o innych dziedzinach. Chętnie podyskutuje.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 22, 2013, 19:24:34 wysłana przez Chidori »

Offline Rzecznik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #291 dnia: Grudnia 22, 2013, 18:32:50 »
    @Chidori

Skoro siedzisz tak głęboko w środowisku społeczności Europy Universalis, może mógłbyś mi pomóc? Wiesz może, czy polski mod do EUIII, Divide et Impera, jest dostępny na Divine Wind 5.1? A jeśli tak, to mógłbyś podać link do jakiegoś tematu czy downloadu? Bo nie mogę nigdzie znaleźć. Z góry dziękuję.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #292 dnia: Grudnia 22, 2013, 19:25:07 »
    DW wydawane jest na oryginalną grę, nie na piracką wersję 5.1 : )

Offline Rzecznik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #293 dnia: Grudnia 22, 2013, 22:24:49 »
    Mam oryginał lol

EU3 v5.1 (BJLT)

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #294 dnia: Grudnia 22, 2013, 23:28:32 »
    5.1(BJLT) to checksum najpopularniejszej spiraconej wersji Divine Wind standalone.
    Jeżeli mnie pamięć nie myli to obecna wersja patcha to 5.2.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #295 dnia: Grudnia 23, 2013, 00:45:54 »
    Jeśli masz naprawdę oryginał wystarczy wejść w Launcher i kliknąć "Check for update" lub coś w tym stylu, następnie można już bez problemowo zagrać w najnowsza wersję tego też moda. Polecam to zrobić, to przywilej oryginalnych gier : P

Offline Rzecznik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #296 dnia: Grudnia 23, 2013, 11:55:10 »
    Próbowałem to zrobić, ale wówczas wyskakuje błąd typu: "nie znaleziono strony". Ale gra na pewno oryginalna, Złota Edycja z Premium Games. Może to dlatego, że nie jest na steam.

Edit: Pobrałem patcha ze strony Cenegi, ale okazało, się po podmianie plików, mod nie działa. Słychać muzykę, lecz zamiast menu głównego widać czarny ekran. Dziękuję wszystkim za rady i już nieważne :D.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2013, 12:35:18 wysłana przez Rzecznik »

Offline Torguan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • I'am the Emperor's will made manifest.
    « Odpowiedź #297 dnia: Stycznia 04, 2014, 00:47:18 »
    Witam

Wy też macie problemy z wchodzeniem na workshopa z europki na steam?

Offline pantax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #298 dnia: Stycznia 14, 2014, 18:14:46 »
    Czy jest jakieś polskie forum na którym są organizowane sesje multiplayer do europy universalis 4? (Niestety gdy startowała sesja na tym forum to byłem jeszcze po czarnej stronie mocy).

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    « Odpowiedź #299 dnia: Stycznia 14, 2014, 18:27:19 »
    Sądzę, że powinieneś zajrzeć na wayofwar.org, możesz tam zobaczyć czy organizuje się jakaś nowa kampania multiplayer, z tego co się orientuję, to tak jest ;)