Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Charakterystkyka państw Calradii  (Przeczytany 6975 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    Charakterystkyka państw Calradii
    « dnia: Lutego 07, 2009, 13:48:49 »
    Z czym kojarzą wam się konkretne kultury w Mount & Blade?. Chodzi o zabudowania, język, poziom zaludnienia. Wszystko co przyjdzie Wam do głowy. Nie ukrywam, że wasze sugestie zostaną wykorzystane w pewnym przedsięwzięciu:)

Edit: Poprawiam temat, bo jak widać kilka osób błędnie go zweryfikowała.

Chciałbym abyście wymienili rzeczy, które kojarzą wam się z frakcjami z gry. Nie muszą być to fakty występujące w grze.- pomyślcie co chcielibyście zmienić w kulturze frakcji, czego wam brakuje. Podam przykład: Nordowie z M&B kojarzą mi się głównie z  brodami, surowym zabudowaniem, ciężkimi  toporami. Miasta wyglądają na niezbyt zaludnione, chociaż bocznych ulicach można znaleźć bardzo dużo przeróżnych towarów.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2009, 18:54:20 wysłana przez Oktawian »

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    Odp: Charakterystkyka państw Calradii
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 07, 2009, 16:35:23 »
    Oto moje zdania.
    Waegirowie-Niemcy(ze względu na piechotę)
    Rodockowie-Włosi(włócznicy i duże tarcze)
    Swadianie-Polska(świetna ciężka kawaleria)
    Nordowie-Wikingowie(miotacze toporów,walka toporami)
    Chanat Khergicki-Tatarzy(co tu dużo mówić,lekka kawaleria i konni łucznicy)
    Są to moje skojarzenia.Każdy może mieć swoje zdanie.Obok każdego skojarzenia podałem przyczyny które powodują u mnie takie a nie inne skojarzenia.Pozdrawiam!!!
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline SirArthaS

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • It's all about the money!
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 07, 2009, 16:41:45 »
    Vaegirowie-Rosjanie(Śnieg, lód)
    Swadianie-Niemcy(Bardzo podobni do "Zakonów Krzyżackich"
    Nordowie-Skandynawowie(Wikingowie ze Skandynawii)
    Rhodocy-Włosi(Duże tarcze i piki)
    Khergici-Tatarzy(Wygląd pancerza i ogólnie przypominają Tatarów)
    Boli Cię głowa?
    Weź spierdalaj!

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 07, 2009, 16:42:07 »
    Raczej powinno być tak:
    Vaegirowie- Jakieś państwa słowiańskie, coś jak litwini, ruscy.
    Rhodockowie- Coś jak Cesarstwo Bizantyjskie, lub może i włosi.
    Swadianie- Taki ogólny kwiat rycerstwa Europejskiego.
    Nordowie- Państwa Skandynawskie.
    Khanat- Tatarzy

EDIT: To tyczyło się Ciebie, nie SirArthaS. Według tego rozumowania, równie dobrze można powiedzeć, że Swadianie to chińczycy, więc liczy się poprawność nie własna wersja.
    EDIT 2: Oczywiście tez nie jestem pewny swoich odpowiedzi, bo już nie pamiętam niektórych jednostek, ale myślę, ze nie namieszałem zbytnio.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2009, 16:57:25 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 07, 2009, 16:46:29 »
    Alkhadias,wiesz że każdy może mieć własne zdanie.SirArthaS przedstawił swoje skojarzenie,ja je przedstawiłem i ty przedstawiłeś swoje.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline zue dazy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 07, 2009, 18:22:42 »
    Panie moderatorze! Temat był wałkowany, niech Pan użyje opcji szukaj, dobra, a tak poważnie, to pierwsze skojarzenia jakie miałem, to:
    -Khergici- Mongolia/Turcy- Miasta stylizowane na arabskie, a nie skupiska jurt pachnących końskim łajnem. Armia typowo orientalna. Tytuł khana kojarzy się chyba jednoznacznie. Do tego kebaby z koni.
    Vaegirzy- Słowianie- Futrzane czapy, lamelki i inne ich wyposażenie nie wygląda na zachodnie. Imię króla Yarogleka kojarzy się jednoznacznie z Polską/Rusią
    Rhodok-Szwajcaria/Bizancjum- Armia piechurów oparta na pikach, a co do Bizantyjskiego skojarzenia, to sam nie wiem skąd pochodzi, może ich pawęże mi się z ikonami kojarzą.
    Swadia-Francja/Niemcy- Ciężko mi rozgraniczyć, ale w skrócie, to rycerstwo pełną gębą.
    Nordzi-Wikingowie, tu chyba nie trzeba tłumaczyć;).
    http://zue-dazy.mybrute.com subtelny reflink, prawda?:]

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 07, 2009, 18:47:00 »
    Bez kontrowersji można być pewnym tylko do 2 nacji:
    -Khergici-Mongolia/Tatarzy (to to samo)
    -Nordowie-Skandynawia
    Co do pozostałych to mam zdanie:
    -Veagirzy-Słowianie(tak ogólnie to wschód Europy)
    -Rhodyci- południe Europy
    -Swedowie-Europa centralna(równie dobrze może być Anglia(co do skojarzenia z kawalerią polską, to w grze nie musi występować prawda historyczna))
    pozdro

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 07, 2009, 18:48:15 »
    Z całym szacunkiem, ale chodziło mi o coś zupełnie innego. Nie pytałem o to do jakich autentycznych państw podobne są frakcje z M&B, lecz co je charakteryzuje. Przepraszam, jeśli źle się wyraziłem. Jednak polecam wszystkim którzy się tutaj wypowiadali, aby nie sugerowali się odpowiedziami innych użytkowników, lecz tematem i zawartymi w nich pytaniami.

Chciałbym abyście wymienili rzeczy, które kojarzą wam się z frakcjami z gry. Nie muszą być to fakty  występujące w grze.- pomyślcie co chcielibyście zmienić w kulturze frakcji, czego wam brakuje...Podam przykład: Nordowie z M&B kojarzą mi się głównie z  brodami, surowym zabudowaniem, ciężkimi  toporami. Miasta wyglądają na niezbyt zaludnione, chociaż bocznych ulicach można znaleźć bardzo dużo przeróżnych towarów.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2009, 18:53:09 wysłana przez Oktawian »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 07, 2009, 19:08:00 »
    O to chodziło. Wybacz, ale źle zrozumiałem. Więc tak:

Swadianie- Bogobojni, silni i zuchwali wojownicy. Rycerze szukający sławy i bogactwa. Państwo feudalne, kwiat rycerstwa Calradii, sławne imiona rycerzy, potęga i bogactwo.

Vaegirzy- Wysocy wojownicy, sprawni rzemieślnicy i wytrwały lud. Lekko opancerzeni koczownicy, elitarna armia królewska. Lud złożony głównie z brodatych mężczyzn, niska liczba kobiet. Spartańskie warunki i wychowanie.

Nordowie- Barbarzyńcy o bardzo starej kulturze. Wierzą w wielu bogów, umysłami złączeni z naturą. Niezbyt rośli, ale świetnie zbudowani męzczyźni. Odrębny język, wiele rytuałów przed bitwą. Berserkerzy, topory. Grubo ciosane budynki, wiele kuźni. Lud bitny i zawięty. Wszędzię szukają zaczepki, ale można na nich polegać. Fanatycznie oddani władcy.

Rhodokowie- Bardzo dystyngowany naród. Oddają się sztuce i muzyce, po broń sięgają tylko przez konieczność. Piękne budowle, dobrze rozwinięta kultura, wielu artystów. Mocny akcent. W boju nie są okrutni, ale bardzo zdyscyplinowani, nie lubią wysokich strat w ludziach i wolą dwa razy pomyśleć niż wydać jakiś rozkaz.

Khergici- Urodzeni w siodle, piękne siedziby w stylu wschodnim. W ciągłym ruchu, od urodzenia szkoleni w łucznictwie. Nieźli stratedzy, świetni w przeprowadzaniu zasadzek i zmylaniu wroga.

Mocno podkoloryzowane, ale tak mi się jakoś kojarzą w tej chwili. Raczej odbiegłem od gry, ale taki już mam nawyk.

Offline dzikuss94

• Użytkownik
    • I tak plemiona lepsze ;)
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 07, 2009, 19:32:41 »
    zmienie trochę opis. nie będe pisał z jakim państwem mi się kojarzą ale z jakimi cechami

Rhodokowie-tchórze, zawsze atakują grupą lordów ale i tak przwgrywają. Nie potrafią odbić lorda zawsze chcą płacić

Vaegirzy- je*****(chani xD) materialiści( lód mają tylko dla isebie xD )

Nordowie- nieogolone szajbusy cieniasy i boidupy( prawie niegdy nie widzę żeby walczyli)

Kchanaci- cieniasy zawsze idą na ilość, ich zaletą są łuki i strzały

No i swadianie- moja ulubiona nacja zawsze do niej należę-nie mają łatwo są na środku mapy mają często wojny mimo to wygrywają.

Alkhadiasie wiem że nie chodzi pochwałe tylko jednej nacji ale nie mogłem się powstrzymać bo ja zawsze gram po stronie swadii . Ale spoko nie obraziłem sie xD
    « Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2009, 15:31:24 wysłana przez dzikuss94 »
    Gram w plemiona ;]
    Świat 42 - WhatsGoingOn???

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 07, 2009, 19:35:18 »
    Nie ma to jak subiektywna opinia. Jednak czuję, że nie do końca chodziło o wyidealizowanie jednej frakcji.

Offline zue dazy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 07, 2009, 20:00:01 »
    Khergici- Smukli koczownicy trudniący się hodowlą. Ciężko znaleźć tam rolników, wędrowny tryb życia sprawił, że do perfekcji opanowali jazdę konną, a także łucznictwo, bo bez łowiectwa ciężko wyżyć na stepie. Źródło jedwabiu jak i przypraw. Bardzo ekspansywna nacja, która poszukuje coraz to nowszych, żyźniejszych terenów.
    Nordowie-Twardzi ludzie północy, trudniący się handlem i wojaczką, mimo, że mogą wydawać się gruboskórni, to honor nie jest dla nich pustym słowem. Żyją w drewnianych osadach na brzegach mórz. Znamienici żeglarze lubujący się w ozdobach. Poganie. First to drink;). Skupienie się na szkutnictwie i nawigacji sprawił, że konie stosują jedynie w celach przemysłowych, zresztą klimat w jakim żyją nie sprzyja hodowli pięknych rumaków. Podstawę ich pożywienia stanowią ryby, które wędzą na zimę.
    Vaegirzy- Wschodnie królestwo łączące w sobie kultury zachodu i wschodu, drewniane budynki przeplatają się tam z kamienną zabudową. Obfite lasy dostarczają futer na handel i są siedzibą prymitywnych wojów. O ile niższe warstwy ich społeczeństwa są dzikie i niecywilizowane, tak elita czerpiąc z zachodnich wzorców tworzy coś na wzór arystokracji i bliżej jej do królestwa Swadii. Mimo to zachowali swoją kulturę, którą podkreślają charakterystycznymi strojami i uzbrojeniem.
    Swadia- Państwo feudalne, armia pochodzi z pospolitego ruszenia zwoływanego przez lordów. Niezdyscyplinowani, na wojnie pragną zdobyć sławę i bogactwo. Mimo to są jedynym państwem kultywującym kodeks rycerski. Ich cywilizacja należy do najbardziej rozwiniętych, kamienne miasta, uprawa roli, wysoki poziom obróbki metali. Miasta są jednak przeludnione, co nie sprzyja  zachowaniu dobrych warunków sanitarnych. Dwór królewski jest pełen przepychu i intryg.
    Rhodocy- Zdyscyplinowany i zwarty naród. Produkujący najlepsze wina. Pod względem rozwoju dorównują Swadianom. Sztuka i prawo mają tam pierwsze miejsce. Wojny toczą tylko w ostateczności, a armia jest finansowana ze skarbu państwa, co sprawia, że jest jednolicie umundurowana. Żołnierz nie ma gnać na wroga wymachując szabelką, a stać w szeregu i wypełniać rozkazy. Izolują się od świata.

No, mam nadzieję, że to wymaże zbiorowe faux pas:P
    http://zue-dazy.mybrute.com subtelny reflink, prawda?:]

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 07, 2009, 20:58:58 »
    Aaaa.... o to chodziło. To można wykazać się kreatywnością:
    -Nordowie-nie przepadają za końmi, ale mają lepszą piechotę.Posiadają królestwo na północnym zachodzie. W co drugiej wiosce nie ma bydła, są to ogólnie średniobogate miasta i wsie, za to nie łatwo z nimi wygrać, bo jak już jadą na jakoś wyprawę to biorą milion pięćset sto dziewięćset wojska, a to siła z którą należy się liczyć. Zazwyczaj tłuką się z Veagirami. Poza tym jedna z najsilniejszych nacji.
    -Veagirowie-mają jako jedyna nacja prowincje w krainie śniegu(cały wschód). Jest u nich dużo futra, ale mało przypraw i jeszcze mniej ryb. Wsie są ogólnie biedne i zaniedbane, ale miasta są bardzo bogate. Razem ze Swadią są najsilniejszymi nacjami, ale mimo to nie leją się nawzajem.Szczerze to nie ma jednostki Veagirów, na którą można źle powiedzieć.
    -Swadia-silne i twarde królestwo, leżące w środku Calradii. Pozycja dla wielu wyda się beznadziejna, ale i tak jakoś sobie radzą. Posiadają masakryczną kawalerię, która miażdży wszystko przed nią, i tnie wszystko za nią. Gdyby nie ona, to już dawno nic by z tego królestwa nie zostało.Najczęściej napierniczają się z Chanatanem Khergickim(tym gorzej dla niego).
    -Khergici-najbardziej oryginalna nacja. Prawie wszyscy żołnierze jeżdżą na koniach(wygranie takiej porządnej bitwy z nimi to, nie zważając jaką ma się jednostkę, potrwa ok. godziny) i walą z łuków. Nacja świetna do bronienia zamków i miast, bo 20 w zamku rozgromi 100 w 5 minut. Mają miasta na południowym wschodzie i warto pojechać tam tylko po łuki, strzały i bydło, a reszta to syfy. Za to wszystko wygląda(w miastach i wsiach)jak na bliskim wschodzie.
    -Rhodocy-wyjątkowa nacja, bo jak na grę o wojnie oni jej nie lubią. Często są w konflikcie z wieloma krajami(z min.2 cały czas, zazwyczaj to Chanatan i Swedowie), ale wojsko jest (jak na taki duży kraj i świetne położenie(Południowy zachód))do d*py, bo prawdopodobnie twórcy zrobili kraj, który można na łatwym zniszczyć, a na trudnym się do niego przyłączyć. Ja jednak nie popieram tego królestwa, ani z nim nie walczę(żal mi go po prostu), tylko JEŻDŻĘ PO TOWARY, bo to najlepsze, najbogatsze państwo, z jakim możesz sobie pohandlować.
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2009, 21:11:48 wysłana przez przybor »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 08, 2009, 00:10:39 »
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Nie spodziewałem się aż tak bogatych:)  Moglibyście jednak zejść ze swoja wyobraźnią na wygląd miast, wsi, zachować, zwyczajów itp?

No, mam nadzieję, że to wymaże zbiorowe faux pas:P
    No patrz go. A już miałeś bana dostać! Oczywiście żartuje, jak najbardziej wymazało.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2009, 00:18:27 wysłana przez Oktawian »

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 08, 2009, 11:00:48 »
    To trzeba tak było napisać od razu:
    -Nordowie- wygląd miast nie jest w żaden sposób charakterystyczny. Wsie tak samo. Są średnio bogate. Jeśli spotkasz jakoś ich jednostkę(nie licz na to, że jest ich dużo na mapie, bo siedzą w zamkach), to albo (jeśli jesteś słabszy) cię zaatakują (oni patrzą tylko na liczebność- możesz mieć 100 rekrutów i się będą ciebie bać), albo pójdą po wsparcie.
    -Veagirowie- przeciwieństwo Nordów, to znaczy: miasta są wyjątkowo bogate, a wsie biedne i zaniedbane (wszystko z drewna i słomy). Nie daj się nabrać na ich liczebność- zawsze mają (lordowie) dobrze wyszkolone jednostki. Jeśli jesteś silniejszy, to zwiewają do zamków.
    -Swadianie- dosyć bogate królestwo. Miasta są bogate, a wioski "zwyczajne". Wszystko jest z kamienia. Swdianie są bardzo odważni , bo jak masz silniejsze od nich wojsko to zazwyczaj cię ignorują, gdzie normalny lord zwiewałby. Za to do obrony zamków nie polecam (do ataku na zamki też nie), bo najsilniejsze jednostki nie atakują na dystans.
    -Khergici- biedne królestwo (najbiedniejsze). Wszystko w miastach jest w stylu bliskiego wschodu. Są to zazwyczaj tchórze, którzy albo siedzą w swych zamkach, albo biorą 1500 ludzi do podbicia zamków, a i tak zazwyczaj przegrywają. Za to do bronienia są jakby stworzeni, bo zdobyć khergicki zamek, to trzeba mieć czterokrotną przewagę, lub farta.
    -Rhodocy- bogate królestwo, a nawet najbogatsze, bo mają WSZYSTKIE towary jakie można gdzieś dostać. Wygląd miast jest wyjątkowo zwyczajny- drewno i kamienie to podstawa wszystkich budynków. Raczej nie organizują wypraw wojennych, a jak już, to biorą mniej niż 200 ludzi i zazwyczaj przegrywają.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2009, 21:15:29 wysłana przez przybor »