Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Filmy na podstawie książek, które chcielibyście zobaczyć  (Przeczytany 959 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    Filmy na podstawie książek, które chcielibyście zobaczyć
    « dnia: Stycznia 21, 2019, 22:03:15 »
    Cześć !
    Każdemu z nas zdarza się przeczytać jakąś książke. Niektórzy pochłaniają je ogromnymi ilościami, inni jak np. ja ograniczają się do 3 tytułów w skali roku. Są jednak takie dzieła, które dzięki swojej wyjątkowej historii zasługują na przeniesienie ich na duży ekran. Oczywiście niesie to ze sobą ryzyko, bo film może być zrealizowany w sposób taki, że ręce opadają, bądź też jedyne co łączy książke i film to tytuł, a historia przedstawiona całkowicie różni się. Do utworzenia tego tematu zachęcił mnie trailer filmu "Smętarz dla zwierzaków", który nie porywa, ale ogromnie zachęcił mnie do sięgnięcia po książke.

Pytanie jednak brzmi, czy czytaliście książki, które wg Was mają duży potencjał na zrealizowanie filmu na ich podstawie. Bardzo proszę o jakąś argumentację, by osoby, które tu trafią mogły się przekonać czego dotyczy książka. :)

Ja zaczne od książki, którą przeczytałem rok temu za sprawą swojej przyjaciółki. Jest to pozycja autorstwa Kinga pt. "Wielki Marsz". Grupa młodych chłopców bierze udział w tytułowym wielkim marszu, który zakończy się w momencie, gdy przy życiu zostanie jedna osoba. Tak, za każde zatrzymanie się, obniżenie tempa marszu (poniżej 6 km/h) uczestnik dostaje ostrzeżenie, później drugie, a trzecie to w konsekwencji kulka w głowę. Wg mnie historia przedstawiona w tej książce ma potencjał na ciekawy film, głównie za sprawą tego, że nie ma tutaj miejsca na nudę. Dodatkowo działałoby to na widownie - w marszu bierze udział 100 nastolatków, a nie dorosłych, wyszkolonych mężczyzn. Poza tym film miałby ogromne podłoże motywacyjne - dla bohaterów tej książki nie ma miejsca na pomyłkę, chwilę słabości, a ów "zawody" trwają nie 24h, a 4 bądź 5 dni. Niezależnie od warunków, marsz jest kontynuowany. A jak wygląda życie większości osób w dzisiejszym kapitalistyczno - konsumpcyjnym świecie ? Rundka do sklepu i potem odpoczynek 12h bo się należy po takim wysiłku. :D I oczywiście standardowe noworoczne postanowienie - od jutra się za siebie biorę.

Mam nadzieję, że i Wy, użytkownicy Tawerny podzielicie się swoimi opiniami. Po części ten temat służyć może jako możliwość wyboru jakieś fajnej książki dla siebie. ;) Dlatego dzielcie się swoimi opiniami i wszyscy skorzystajmy. :D

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Filmy na podstawie książek, które chcielibyście zobaczyć
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 22, 2019, 20:34:12 »
    To jest bardzo ciekawy temat.
    Ale są też filmy, których nie chciał bym zobaczyć, np. - UBIK.

Na pewno zostałby skopany, a to dobra książka.
    Jest całą fajna seria z Świata Dysku, ale mało znana - niesłusznie.
    Gdyby sam miał filmować jakąś książkę, to byłaby to Edda Poetycka.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 22, 2019, 20:43:51 »
    Na pewno chętnie bym zobaczył ekranizację Silmarilliona i to w wykonaniu Jacksona, tylko żeby nie zrobił z tego trzeciej części Hobbita, która mimo kilku fajnych scen w wielu momentach zakrawała na parodię. Oczywiście Silmarilliona całego zekranizować nie ma szans, ale poszczególne wątki jak upadek Gondolinu, czasy Numenoru itp jak najbardziej można ująć w filmie. Albo nawet już Trzecia Era, początki Rohanu np, wojna z Dunledingami, czy bitwa na Polach Celebrantu :3 Przy tak dobrej wyobrazni tego reżysera dałoby radę zrobić świetne filmy o jeszcze wielu wydarzeniach z książek Tolkiena.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2019, 18:57:41 »
    To może być albo największy film w historii, albo największa kicha.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 24, 2019, 14:43:34 »
    Czekam, że Netflix wykupi Pana Lodowego Ogrodu.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 24, 2019, 21:26:53 »
    A są też filmy które się fajnie czyta, to znaczy ich scenariusz.
    Np. kapitalnie czyta się książki, dialogi, skecze, skrypty i inne takie Monty Pythonów.

- Dzielny sir Robin!

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 24, 2019, 22:20:11 »
    Może się trochę wyrwę z ram obecnej dyskusji i postawię na książkę historyczno-wspomnieniową. Chciałbym zobaczyć ekranizację książki z 1945 roku, której pierwotny tytuł miał brzmieć "Dlaczego nie zostałem polskim Quislingiem", by ostatecznie została zatytułowana "Tragiczne manowce. Próby przeciwdziałania katastrofom narodowym 1939-1945".

Książka autorstwa Władysława Studnickiego mówi bowiem o tematyce praktycznie w ogóle nie poruszanej w polskiej debacie historyczne-politycznej, a co dopiero w kinematografii. Mówi bowiem (z perspektywy samego zainteresowanego) o próbach stworzenia w okupowanej Polsce coś na wzór rządu, czegoś co można było zobaczyć we Francji (gdzie dzięki Marszałkowi Philippe Pétain Francja mogła choć trochę bardziej odetchnąć, niż pod całkowitą okupacją niemiecką - ale to temat na inną ekranizację). Tym bardziej że Władysław Studnicki to bardzo ciekawa postać - staruszek dzięki którego interwencjom wielu wybitnych i mniej Polaków mogło ujść z życiem z Pawiaka (za którymi się wystawiał u Niemców - w pewnym momencie całe wycieczki Warszawiaków przybywały do jego mieszkania prosząc o kolejne interwencje), który potrafił krzyczeć na Goebellsa że psują "PR" niemiecki wśród Polaków wszelkimi swoimi działaniami, a którego śmierci bali się wysocy przedstawiciele niemieccy (w tym i ww. pan) - bo było pewne, że propaganda angielska wykorzysta śmierć największego polskiego germanofila właśnie w niemieckiej stolicy na swoją korzyść. I mógłbym tak pisać i pisać... Ale, to już dowiecie się z (oby) przyszłej ekranizacji ;)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 04, 2019, 22:31:56 »
    Ja to bym najchętniej wyreżyserował swoją własną interpretację Ferdydurke.
    Z zaznaczeniem, że byłaby to swobodna interpretacja książki, nie ekranizacja co do literki. Bruce'owi Campbellowi powierzyłbym dwie role jednocześnie - Józia i prof. Pimko, a Miętusa zagrałby Mikołaj Roznerski. Film byłby historią drogi Józia i Miętusa (po ucieczce od Młodziaków, a przed trafieniem do dworu Hureckich), a wcześniejsze zdarzenia z książki pojawiałyby się we flashbackach. Nie wiem tylko jak do tego wszystkiego wepchnąć gdzieś Lucy Lawless. Jakoś mi do Zuty nie pasuje. Cały film nawiązywałby estetyką do Stokrotek Very Chytilovej (klik!)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2019, 22:36:53 wysłana przez Bruce Campbell »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 17, 2019, 19:31:41 »
    A ja bym chciał przeczytać książkę na postawie tego filmu. To coś w stylu Żółtych Tygrysów.

https://www.youtube.com/watch?v=6BYORs0KUMQ