Cześć !
Każdemu z nas zdarza się przeczytać jakąś książke. Niektórzy pochłaniają je ogromnymi ilościami, inni jak np. ja ograniczają się do 3 tytułów w skali roku. Są jednak takie dzieła, które dzięki swojej wyjątkowej historii zasługują na przeniesienie ich na duży ekran. Oczywiście niesie to ze sobą ryzyko, bo film może być zrealizowany w sposób taki, że ręce opadają, bądź też jedyne co łączy książke i film to tytuł, a historia przedstawiona całkowicie różni się. Do utworzenia tego tematu zachęcił mnie trailer filmu "Smętarz dla zwierzaków", który nie porywa, ale ogromnie zachęcił mnie do sięgnięcia po książke.
Pytanie jednak brzmi, czy czytaliście książki, które wg Was mają duży potencjał na zrealizowanie filmu na ich podstawie. Bardzo proszę o jakąś argumentację, by osoby, które tu trafią mogły się przekonać czego dotyczy książka. :)
Ja zaczne od książki, którą przeczytałem rok temu za sprawą swojej przyjaciółki. Jest to pozycja autorstwa Kinga pt. "Wielki Marsz". Grupa młodych chłopców bierze udział w tytułowym wielkim marszu, który zakończy się w momencie, gdy przy życiu zostanie jedna osoba. Tak, za każde zatrzymanie się, obniżenie tempa marszu (poniżej 6 km/h) uczestnik dostaje ostrzeżenie, później drugie, a trzecie to w konsekwencji kulka w głowę. Wg mnie historia przedstawiona w tej książce ma potencjał na ciekawy film, głównie za sprawą tego, że nie ma tutaj miejsca na nudę. Dodatkowo działałoby to na widownie - w marszu bierze udział 100 nastolatków, a nie dorosłych, wyszkolonych mężczyzn. Poza tym film miałby ogromne podłoże motywacyjne - dla bohaterów tej książki nie ma miejsca na pomyłkę, chwilę słabości, a ów "zawody" trwają nie 24h, a 4 bądź 5 dni. Niezależnie od warunków, marsz jest kontynuowany. A jak wygląda życie większości osób w dzisiejszym kapitalistyczno - konsumpcyjnym świecie ? Rundka do sklepu i potem odpoczynek 12h bo się należy po takim wysiłku. :D I oczywiście standardowe noworoczne postanowienie - od jutra się za siebie biorę.
Mam nadzieję, że i Wy, użytkownicy Tawerny podzielicie się swoimi opiniami. Po części ten temat służyć może jako możliwość wyboru jakieś fajnej książki dla siebie. ;) Dlatego dzielcie się swoimi opiniami i wszyscy skorzystajmy. :D