Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Macie 8 punktów umiejętności na co je wydacie?

Żelazne ciało
    84 (9.6%)
    Potężny cios
    88 (10.1%)
    Potężny rzut
    6 (0.7%)
    Potężny naciąg
    44 (5%)
    Mistrzostwo w broniach
    61 (7%)
    Tarcza
    31 (3.5%)
    Atletyka
    33 (3.8%)
    Jeździectwo
    74 (8.5%)
    Łucznictwo konne
    33 (3.8%)
    Plądrowanie
    17 (1.9%)
    Szkolenie
    60 (6.9%)
    Tropienie
    3 (0.3%)
    Taktyka
    21 (2.4%)
    Szukanie ścieżek
    23 (2.6%)
    Spostrzeganie
    4 (0.5%)
    Zarządzanie ekwipunkiem
    32 (3.7%)
    Leczenie ran
    18 (2.1%)
    Chirurgia
    31 (3.5%)
    Pierwsza pomoc
    7 (0.8%)
    Inżynieria
    16 (1.8%)
    Perswazja
    22 (2.5%)
    Zarządzanie więźniami
    60 (6.9%)
    Przywództwo
    90 (10.3%)
    Handel
    17 (1.9%)

Głosów w sumie: 110

Autor Wątek: Jakie Umiejętności?  (Przeczytany 6531 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Jakie Umiejętności?
    « Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 17, 2009, 11:58:05 »
    Hm, cóż. Mnie tam się tak podoba ta gra, że gram w nią i gram, a NPCów  mam na 34 Levelu obecnie. Choć 1 już załapał się na 35.

Oj, widzę że wymiatasz;) Co do tego sposobu to muszę spróbować, ale i tak uważam, ze szkolenie może (jest!) przydatne jako umiejętność.
    Nie przydatne są jedynie według mnie um. medyczne, um. tropienia, handel, inżynieria (wszystkie z tymi związane dla npc'ów), power throw, power draw (nie używam broni dystansowych), horse archery oraz perswazja, mało daję w zarządzanie ekwipunkiem (~ 5) i w zarządzanie więźniami (~5).

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 17, 2009, 12:01:19 »
    No Twój sposób również jest sensowny, gdyż bohater główny zawsze ma te kilka leveli więcej niż NPC. Ale może ja jestem zbyt pazerny na punkty, by swojej postaci rozdać te punkty na szkolenie?!

BTW, jak chcesz obejrzeć moją ekipę i jej statsy, to w wątku "Rebelianci łączcie sie.." w ostatnim poście masz do ściągnięcia mój save sprzed decydującej rozgrywki w Rebelii.
    Zwróć uwagę, że niedawno zmieniłem całkowicie ustawienie kolejności wchodzenia do akcji jednostek i medyków mam prawie na samym dole. Spowodowane to jest faktem, ze w tak olbrzymich bitwach muszę mieć kogoś kto podreperuje moje i jednostek zdrowie przed kolejną potyczką.

A nóż/widelec spodoba Ci się potyczka 170 VS 5700 ?! i będziesz chciał się sprawdzić czy potrafisz sobie poradzić z tak ogromną armią?!
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2009, 12:05:56 wysłana przez pc_maniac »

Offline FILOOT

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 19, 2009, 17:00:43 »
    Moje typy to :

Żelazne ciało ... Potężny cios .... Mistrzostwo w Broniach .... Jeździectwo .... Taktyka ... Szukanie ścieżek .... Zarządzanie Ekwipunkiem ... Persfazja ... Przywództwo ... Zarządzanie Więźniami

W to głównie pakuje ... Zwiadowce mogę sobie zrobić .... Medyka też ...Inżyniera i Kupca też ... Nawet Trenera też da się ....

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 19, 2009, 18:18:35 »
    perswazja ..myśle że nie przydaje sie do niczego, szkoda punktów, lordowie tylko na łapówe czekają))...szukanie ścieżek..Deshavi lub Borcha, taktyka Alayen,Artimener lub Rolf..i wsio. Co do reszty to rozdzielam podobnie jak kolega FILOOT.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2009, 18:25:09 wysłana przez harryangel »
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Lycha4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Maja 17, 2009, 11:19:08 »
    Mistrzostwo w broniach, Plądrowanie (kasa i ekwipunek po wygranych bitwach, nie atakuję wsi, chodzi o rekrutację), Szkolenie (nie chcę czekać 2 tygodni na sierżantów, żeby w końcu zaatakować miasto, podczas gdy w ciągu tych 2 tygodni zajmą mi 3 miasta =.=*), Szukanie ścieżek (najszybciej się szkoli rycerzy w bitwach, a bitwy nie będzie jak wszyscy przed tobą uciekają), Inżyniera (zajęcie miasta bez wieży oblężniczej jest tragicznie ciężkie, zwłaszcza 100 vs 600 z battlesizerem na 1000), Perswazja (po co walczyć w Rebelii, lepiej przekonać wszystkich lordów :D, przy okazji oszczędzanie na czasie, z powodu werbowania jeńców, a nie szkolenia nowych jednostek)), Zarządzanie więźniami (mega kasa z jeńców), Przywództwo (ilość wojsk, żołd, oszczędzanie na czasie, po co robić Reputację przez 3/4 czasu gry, a dopiero potem zacząć grać? to jak trik z eksportowaniem postaci, dopisywanie zer do liczby pieniędzy i importowanie =.=*). Trudny zestaw na samym początku gry, później znacznie ułatwia rozgrywkę.

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Maja 28, 2009, 17:54:56 »
    >Żelazne ciało bo czasem można przeżyć nawet jak ktoś ci wpakuje włócznię z konia
    >Potężny naciąg bo łuk to bardzo przydatna rzecz: bije mocno, nie musisz się uganiać za wroga jazdą, możesz czasem uratować swojemu człowiekowi tyłek gdy widzisz że jedzie na niego rycerz z przygotowanym do zamachu toporem, podczas oblężenia wybijasz kuszników a podczas walki w szczerym polu podczas szarży 1-2 strzały likwidują wrogiego lorda który zazwyczaj robi kotlety z naszych ludzi. No i nie musisz zbliżać się do Rhodockich sierżantów ;]
    >Jeździectwo aby być trudniejszym celem dla strzelców i doganiać jeźdźców gdy skończą nam się strzały
    >Łucznictwo konne bo wtedy wroga konnica nie ma szans ;]
    >Szkolenie na wypadek porażki i stracenia wszystkich swoich ludzi. Wtedy 2-3 dni i mamy swoja armię (nie mamy co prawda tyle najlepszych jednostek co przedtem) z powrotem
    >Przywództwo bo zawsze lepiej zaoszczędzić trochę na swojej armii
    >Leczenie ran żeby szybko wracać do walki (przydaje się gdy mamy rozległe granice i wojnę z kilkoma frakcjami i do niszczenia kampanii wojennych w stylu partyzanta :))
    >No i tutaj albo w zarządzanie więźniami, albo w potężny cios, albo w inżynierię, albo ten ostatni medyczny skill bo prawie nigdy nie jestem z zaledwie kilkoma punktami życia podczas bitwy ;]
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Andre692

• Użytkownik
    • Mhroczny jak śnieg
    « Odpowiedź #21 dnia: Maja 28, 2009, 18:10:58 »
    Jeżeli są to moje pierwsze punkty to 2x : Potężny Cios,Naciąg    Jeździectwo i Łucznictwo Konne :)...
    Osobiście teraz waham się czy grać jako pospolity żołdak na piechura czy jako łucznik konny prowadzący piechotę/jazdę

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #22 dnia: Maja 28, 2009, 18:40:24 »
    Witam!

Moje ulubione typy:
    Żelazne ciało - wiadomo, punkty życia,
    Potężny cios - mocniejsze uderzenia,
    Mistrzostwo w broniach - szybciej się biegłości szkolą,
    Tarcza - im wytrzymalsza tarcza, tym dłużej utrzymam wrogów na sobie,
    Atletyka - przydaje się wszędzie, czy to arena, obóz szkoleniowy, czy nawet poruszanie się po polu walki,
    Zarządzanie więźniami - główny dochód,
    Przywództwo - liczniejsza armia i redukcja żołdu,
    Handel - pomniejszy dochód.

Jako, że adoruję bardziej atletykę niż jeździectwo nie oznacza, że nie jeżdżę konno, a z "dystansówek", wole kusze (wtedy schodzę z konia). Przywództwo, Handel i Zarządzanie więźniami dodaje tylko dlatego, że inwestuję punkty w charyzmę (na początku 15str, 15agi, reszta w char). Jeśli chodzi o walkę, to właśnie te 15str i 15agi jest jak dla mnie wystarczające i nie mam potrzeby dodawać więcej...

Pozdrawiam!

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #23 dnia: Maja 28, 2009, 19:11:57 »
    moim typem są :
    *potężny cios
    *żelazne ciało
    *tarcza
    *atletyka
    *taktyka
    *inżynieria
    *przywództwo
    *chirurgia

Wszystkie tę punkty dodaje ,ponieważ jestem typowym wojownikiem

Offline daro12342

• Użytkownik
    • Masywnej Budowy Hunter is THE BEST
    « Odpowiedź #24 dnia: Maja 28, 2009, 19:22:08 »
    Skille przydzielane do mijej postaci:
    - Żelazne ciało
    - Potęrzny cios
    - Mistrzostwo w broniach
    - Potęrzny naciąg
    - Atletyka
    - Zarządzanie ekwipunkiem
    - Handel
    - Zarzadzanie wiezniami
    - Jezdziectwo
    - Przywodctwo
    I inne ale juz mniej wazne bo można je przydzielic do NPC tj. np. szkolenie

Offline Grallenort

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 03, 2009, 12:48:26 »
    Witam, może nie w tym miejscu co trzeba ale lepszego nie znalazłem. Nie znalazłem również odpowiedzi na swoje pytanie w innych postach.
    Mianowicie: chciałbym odpowiednio ukształtować swoją postać i mam lv doświadczenia i punkty do rozdania ale nie mogę w danym momencie rozwijać tych umejętności co chcę i nie wiem dlaczego? przypuszczam, że to zależy od wcześnmiej rozdanych punktów tzn ptk w siłę to dodatkowy punkt w potężny cios, ale nie wiem czy napewno - plz help :) i czy jest jakas rozpiska tego?
    pozdr

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 03, 2009, 14:36:58 »
    Musisz mieć o 3 większy główny skill niż umiejętność tzn jeśli chcesz mieć 5 żelaznego ciała musisz mieć 15 siły, jeśli chcesz 6 to 18 itd...
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Grallenort

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 04, 2009, 07:51:22 »
    Dzięki za podpowiedź, sprawdziłem i się zgadza, ale czy możesz/możecie mi wytłumaczyć jakie to ma przełożenie na możliwość rozdawania punktów do umiejętności walki broniami? mam 65 punktów i ciągle nie mogę dać w bronie jednoręczne...

Offline Mannerheim

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 04, 2009, 09:14:37 »
    Dzięki za podpowiedź, sprawdziłem i się zgadza, ale czy możesz/możecie mi wytłumaczyć jakie to ma przełożenie na możliwość rozdawania punktów do umiejętności walki broniami? mam 65 punktów i ciągle nie mogę dać w bronie jednoręczne...

To ile punktów możesz sobie dodać do umiejętności walki daną bronią zależy bezpośrednio od umiejętności Weapon Master. Im wyższy poziom tej umiejętności tym wyższy limit "ręcznego" przyznawania punktów do danych klas broni. W oknie postaci gdy najedziesz na tę umiejętność w prawym górnym rogu zobaczysz wartości tych limitów.
    Najwidoczniej Twój limit został już przekroczony, stąd brak "plusika" obok broni jednoręcznych.

Offline el_hombre_loco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 28, 2009, 00:03:58 »
    sila
    -zelazne cialo
    -potezny cios
    -....

zrecznosc
    -jezdziectwo
    -mistrzostwo w broniach
    -....
    -....
    charyzma
    -przywodztwo
    -zarzadzanie wiezniami[nie koniecznie na maxa,chwilowo 3pkt,aby pomiescic lordow+najdrozsze jednostki- rycerzy,sierzantow itp]

Zalozenie jest takie ze nie pakuje nic w Inta i umiejetnsoci na nim oparte(plus kilka umiejetsci opartych na innych atrybutach) bo od tego mam towarzyszy.
    Marnind: leczenie, chirurgia, opatrywanie ran,szkolenie
    Artimener: szkolenie, taktyka, inzynieria
    Lezalit: szkolenie
    Deshavi: spostrzeganie,szukanie sciezek,tropienie,szkolenie
    Katrin: pladrowanie,handel i szkolenie(nie za wiele bo glownie inwestuje w charyzme i zwinnosc odpowiadajaceza 2 pierwsze umiejetnosci a szkolenie jest oparte na incie)
    Nizar: szkolenie(tez skromnie bo robie go na pure woja)

Co kazdy level dostajemy 1pkt do atrybutow i 1pkt do umiejetnosci. Umiejetnsoci mozna podniesc o 1 pkt na kazde 3pkt wymaganego atrybutu. Wiec najrozsadniej wybrac sobie po 3 umiejetnosc podlegajece pod rozwijany atrybut. Jesli wiecej niz 3 to kosztem umiejetnosci przypdajacej na inny atrybut.

Teraz pytanie: co wstawic wykropkowane miejsca?
    wariant 1  potezny rzut/naciag, tarcza, atletyka
    wariant 2 potezny rzut/naciag,tarcza,lucznictwo konne

Z tego co testowalem jakos nie lezy mi lucznicznictwo konne+bron rzucana. Moze wariant 1 do oblezen? Tylko lepiej potezny naciag czy rzut hmm?
    Jak w praktyce Atletyka wypada (wlaszcza w oblezeniach)? Wsteczny bieg, ze tak powiem, tez jest szybszy?

« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2009, 00:10:59 wysłana przez el_hombre_loco »
    dancer,feint spam noob, hammer time biacz