Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warband Matchmaking i granice prywatności  (Przeczytany 4598 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    Warband Matchmaking i granice prywatności
    « dnia: Sierpnia 21, 2018, 11:07:48 »
    Temat był na shoutboxie, ale sądzę, że warto go tutaj przenieść, bo jest poważny i fajnie byłoby o tym podyskutować w szerszym gronie.

Większość graczy Native pewnie wie, czym jest Matchmaking. Fanowski tryb rankingowy, zapropramowany przez Mynesa. Do działania wymaga on pobrania zewnętrznej aplikacji. Był on bardzo popularny i działał naprawdę dobrze... aż do wczoraj, kiedy to duża część graczy już zdążyła usunąć aplikację.

Co się stało? Okazało się, że Mynes, bez informowania o tym ludzi, dodał do swojego programu matchmakingowego funkcjonalność MOSS. Dla przypomnienia - MOSS zbierał dane o sprzęcie i aplikacjach w tle gracza, a także w losowych momentach robił screeny z ekranu (stąd trzeba było uważac, by nie pokazać pulpitu, czy prywatnych konwersacji). Według Mynesa jego MOSS działa inaczej i łapie screeny tylko z gry. Nie odpowiedział jednak na pytania, czy wyłapuje też chaty Steama używanie podczas gry, ani czy jest ryzyko, by jednak zrobiło screena z pulpitu (a z działania programu wynika, że jak najbardziej - wystarczy zokienkować lub grać w trybie okienkowym, prawdopodobnie). Ktoś pomyśli - i co z tego? Nie mam nic cennego na pulpicie. A co jeśli zokienkujesz sobie w oczekiwaniu na mecz (zakładając, że to łapie z gry, gdy uruchomiony jest klient aplikacji) i uruchomisz np. facebooka? Albo zaloguejsz się do banku, by wysłać przelew. Lub użyjesz jakiegokolwiek innego hasła. No właśnie, wtedy robi się problem.

Do tego dochodzi utrata zaufania do niego i jego apki. Taki kontrwersyjny ruch tłumaczył tym, że udało się dzięki temu złapać cheaterów. Skoro dla niego cel uświęca środki, to skąd możemy wiedzieć, że kolejna aktualizacja nie wgra nam keyloggerów, by wykradać hasła cheaterów np. do Steam i poprzez blokadę odbierając mu dostęp do gry, oczywiscie wszystko, by wybawić community (wiem, przykład skrajny, ale chciałem by wybrzmiało, jak groźne jest to rozumowanie).

Kolejna rzecz - na czym polega anti-cheat? Czy na pewno chodzi o banowanie ludzi i polowanie na czarownice? A może jednak głównym celem jest zapobieganie oszustwom, odstraszanie ludzi od używania tego typu wspomagaczy? Też koronnym argumentem Mynesa i jego nieletnich, naiwnych kompanów, jest to, że gdyby Mynes ogłosił, że takie coś wprowadza (dzięki czemu osoby nie zgadzające się na to mogłyby po prostu odinstalować program), to nie udałoby się złapać tej trójki cheaterów. Tylko, czy musieli to robić. Moim zdaniem, o to właśnie chodzi w zapobieganiu oszustwom - by potencjalni cheaterzy nie odważyli się oszukiwać, a nie o czekanie, aż coś zrobią i wtedy przyłapanie ich na gorącym uczynku.

Czy i wy graliście w matchmakingi? Jeśli tak, to czy w tej sytuacji zamierzacie kontynuować grę, czy klient już usunięty? Dajcie znać, co wy sądzicie o całej sprawie i gdzie widzicie tą granicę przestrzegania prywatności.

tl;dr: aplikacja matchmakingowa okazała się spywarem - robi screeny, bez zgody i wiedzy graczy, po czym wysyła je na metaserwer, do autora aplikacji.
    EDIT: tu się zaczyna cała drama na TaleWorlds, jakby ktoś chciał poczytać https://forums.taleworlds.com/index.php/topic,377105.msg9019198.html#msg9019198
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2018, 11:13:51 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Warband Matchmaking i granice prywatności
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 21, 2018, 11:29:13 »
    Nie ma o czym gadać, zachowanie Mynesa jest nieakceptowalne i nie tylko wątpliwe moralnie, ale myślę, że również wątpliwe prawnie - przynajmniej na terenie UE. Myślę, że tutaj więcej światła może rzucić Bazi lub Kradus, ale zbieranie poufnych danych bez zgody (czy nawet informowania o takiej czynności użytkownika) podczas gdy użytkownik nie ma prawa oczekiwać z opisu działania aplikacji zbierania takich danych jest chyba przestępstwem.

Offline Azorekt

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    • MAKE ZT GREAT AGAIN be_azorekt/husarzdominik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 21, 2018, 11:34:44 »
    Nawet, jeśli Mynes przypadkowo uzyskał by dostęp do kogoś haseł, to jak dla mnie nie jest na tyle głupi, żeby wykorzystać je przeciwko nam. Mimo zaistniałej sytuacji, ja mam zamiar nadal korzystać z MM. Powiedzmy sobie szczerze. Gdzie indziej można pograć, jeśli nie tam?

(click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 21, 2018, 11:37:15 »
    Nawet, jeśli Mynes przypadkowo uzyskał by dostęp do kogoś haseł, to jak dla mnie nie jest na tyle głupi, żeby wykorzystać je przeciwko nam. Mimo zaistniałej sytuacji, ja mam zamiar nadal korzystać z MM. Powiedzmy sobie szczerze. Gdzie indziej można pograć, jeśli nie tam?

Ok, powiedzmy, że mu ufasz (chociaż warto powiedzieć, ze to gość z internetu), a co jeśli faktcznie ma delikatne dane i ktoś mu shackuje nosnik, na którym je trzyma? Wtedy będzie wyciek.

Btw z polskich graczy prześwietlani tym MOSSem byli na pewno: Harman, Warhammer, Matafiks i Azorek. Dodam, że sam Mynes zaznaczył, że sam wybiera kogo prześwietlić i są to tylko osoby podejrzane o cheaty, według niego.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2018, 11:42:20 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Azorekt

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 21, 2018, 11:43:56 »
    Załóżmy, że z konta bankowego zniknie mi 1000 zł. Wiadomo gdzie będę szukał sprawcy. Nie wydaje mi się, że Mynes jest na tyle głupi, żeby dopuścić się takiego czynu.

PS: Już wiadomo, czemu przy próbie zamknięcia aplikacji, ta się minimalizowała :P
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2018, 11:49:10 wysłana przez Azorek »

(click to show/hide)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 21, 2018, 11:56:40 »
    Załóżmy, że z konta bankowego zniknie mi 1000 zł. Wiadomo gdzie będę szukał sprawcy. Nie wydaje mi się, że Mynes jest na tyle głupi, żeby dopuścić się takiego czynu.

Nie wiem czy wiesz jak działają transakcje bankowe. Skoro teraz wszyscy wiedzą, że Mynes ma takie potencjalne dane, to ktoś może mu się włamać i poprzeglądać co On tam ma. Kilka prostych tricków i pieniądze znikają tak, że nie da się ich znaleźć. A również samo dowiedzenie że to wyciek u Mynesa był winien temu jest trudne.

Druga sprawa, że faktycznie śmierdząca sprawa. Po pierwsze, na pierwszy rzut oka nie wydaje mi się to legalne, a nawet jeśli jakimś cudem jest to legalne, to Mynes stał się teraz administratorem tych wszystkich danych, więc duża szansa że dotyczą go ostatnie zmiany w prawie. A po drugie, to jaka jest pewność że teraz mówi prawdę, i tylko te osoby zostały przeswietlone, i tylko te dane o których pisał były zbierane?

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 21, 2018, 12:18:32 »
    Kumple Robina zawsze byli dziwni

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline DziadZGór

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 21, 2018, 12:31:19 »
    Dziwna praktyka, program zamiast zapobiegać oszustwom inwigiluje graczy na żądanie, robi screeny nie wiadomo czego. Wywalić to i grać na ig z cheatami tak jak dotychczas, cholera wie co tam jeszcze robi ten programik. Ja tego nie używałem ale się dziwiłem dlaczego nikogo nie ma serwerach, zapewne wszyscy grali z tym narzędziem.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 21, 2018, 15:34:31 »
    Tak jak napisałem na TW - czego oczekiwać od dzieciaków których najbardziej poufne dane to czaty ze steama gdzie obgadują dupę innym. Są po prostu pewne rzeczy czy rozmowy których nie chcesz pokazywać innym, już nie mówiąc o kontach bankowych. W dupie mam zapewnienia osoby która wcisnęła mi na komputer spyware bez mojej wiedzy.

Offline Azorekt

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 21, 2018, 15:53:47 »
    Wystarczyło kilka godzin, żeby MM umarł. IG też już nie ma. Nadszedł czas na zostanie bagnetem ;/

BTW
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2018, 15:58:06 wysłana przez Azorek »

(click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 21, 2018, 15:58:16 »
    Wystarczyło kilka godzin, żeby MM umarł. IG też już nie ma. Nadszedł czas na zostanie bagnetem ;/

Jest środek tygodnia, dość wczesne godziny. Nie spodziewaj się w takich porach tłumów w grze, nie każdy spędza całą dobę przy Warbandzie.

Mynes udostępnił kod programu. Niby na plus, ale z drugiej strony skąd mieć pewność, że ten sam kod będzie w aplikacji. Ciężko zaufać komuś, kto już wgrał oprogramowanie szpiegujące na około setkę komputerów.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Azorekt

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 21, 2018, 16:00:16 »
    O tej porze zawsze były 2 aktywne mecze. Na ten moment jest 10 osób online.

(click to show/hide)

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 21, 2018, 16:00:39 »
    Pewnie wroca gracze na jakis serwer jak swojego czasu ig_bg byl oblegany. Dla mnie MM byl slaby i wiecej funu znajdowalem w graniu turniejow w Praven lub Sargoth niz w tym smiesznym trybie co bylo sporo nieogarow i trolli ktorzy usilowali byc smieszni.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 21, 2018, 16:01:31 »
    Od początku mówiłem że te wszystkie matchmakingi i infantry-only serwery zarżną WB - nikt nie słuchał. Najpierw ten kretyński pierwszy matchmaking - zarżnął IG, potem szybko ludziom się znudził ale nikt już na IG nie wrócił w takiej skali jak wcześniej. IG lekko odżyło - jeb, groupfighting. Znowu IG umarło, ludzie pograli dwa tygodnie mega hajp bo duel kidy nie musiały na cav i łuczników uważać. Potem znowu posucha, IG dalej puste. Ale co to - IG znowu zaczęło trochę życia łapać... no i wpadł kolejny matchmaking XD
    Kuźwa, takie rzeczy to można było w 2012/13/14 robić a nie kiedy gra się powoli kończy jeszcze rozbijać społeczność. Zero kurwa instynktu samozachowawczego w tej do reszty zretardziałej "społeczności" jaka została na Taleworlds. Pfu, gardzę.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 21, 2018, 16:04:31 »
    Mynes udostępnił kod programu. Niby na plus, ale z drugiej strony skąd mieć pewność, że ten sam kod będzie w aplikacji. Ciężko zaufać komuś, kto już wgrał oprogramowanie szpiegujące na około setkę komputerów.

Jak w ogóle można ufać komuś kto tworzy aplikację niedziałającą na XP?