Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Piwo  (Przeczytany 1531 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    Piwo
    « dnia: Czerwca 27, 2018, 22:23:52 »
    Otwieram temat o najwspanialszym z trunków :) Są tu jacyś smakosze piw kraftowych? Jakie browary lubicie najbardziej?

Ja do czasu warszawskiego festiwalu piwa uważałem za swój ulubiony browar Fortunę głównie za Komesy i Czarne Smoki. Komes Barley Wine wciąż uważam za mistrzostwo, tak bogaty choć ciężki smak, 28% ekstraktu to naprawdę dobry efekt. Porter z płatkami dębu też świetny tak jak Belgian IPA. Poczwórny Bursztynowy za to daje gorzałą i jego akurat nie trawię... Ale taki efekt jak 10% alkoholu i 18 ekstraktu.

Lubię też piwa belgijskie jak Gulden Draak. Kto zna się na piwach napiszę, że to typowy belgijski, piwny smak i wiadomo, o co chodzi.

Więcej napiszę, jak znajdą się chętni do rozmowy o browarach ;)

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: Piwo
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 28, 2018, 00:43:47 »
    Piwo to rozległy temat.... jest taka fajna pasta która podsumowuje moje zdanie
    (click to show/hide)
    poróbowałem się zagłębić w piwa kraftowe i w ogóle mi to nie podeszło. Większość smakiem wcale nie zachwyca a płacisz jak za zboże. Duża część "kontemplacji" smakowych to wmawianie sobie jak to niby powinno smakować. Najbardziej bawi wyścig w robieniu wymyślnych rodzajów piwa kiedy chyba żaden taki browar nie zrobił nawet dobrej absolutnej podstawy - smacznego lagera.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 28, 2018, 09:46:42 »
    Najlepsze piwo, jakie miałem okazję pić, to Coffeelicious Special z Piwnego Podziemia. Świetne połączenie goryczki, kwaskowości i słodyczy w jednym piwie.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 28, 2018, 11:29:31 »
    Oczywiście znam tą pastę. Nie zmienia to faktu, że by pić piwo z górnej półki to trzeba lubić ten trunek. Bo browara w stylu Warki czy Harnas można sobie walić dla towarzystwa, rozluźnienia czy by się po prostu zalać. No bo na pewno nie dla smaku, wtedy lepsza byłaby cola, sok czy co kto lubi. Dopiero jak człowiek lubi, naprawdę lubi smak piwa to zauważa poziom tych dobrych piw i docenia zalety jego smaku. Brzmi jak w badziewnej reklamie ale prawda xD No i mylisz się Trebron, wiele dobrych browarow wypuściło naprawdę dobre lagery ale to jest tak neutralny gatunek, że większa uwaga skupia się na porterach, wszelakich stoutach, pilsach, witbierach i tak dalej i tak dalej.

Co do Piwnego Podziemia to niestety nie piłem żadnego piwa z niego ale widzę dobrą opinię to trzeba upolować :)

Na festiwalu piwa piłem wytwory browaru Recraft. I powiem wam, że mistrzostwo, milk stout, brett porter i mój ulubiony winter ale. To po prostu idealnie zrobione piwa w swoim gatunku.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 28, 2018, 11:46:54 »
    Również miałem okazję pić milk stouta z Recrafta i to zaledwie kilka dni temu, bo przy okazji meczu Polaków z Kolumbią.
    Wrażenia całkiem dobre, nie był to może najlepszy milk stout jaki piłem, ale piło się je naprawdę przyjemnie, fajne nuty kawowe i czekoladowe zarówno w smaku, jak i aromacie.

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 28, 2018, 11:53:41 »
    Z belgijskich polecam schłodzone Blanche de Namur. Dobre jest też Maredsous. Jakkolwiek osiemnasta dopiero przede mną, miałem okazję ich próbować.
    (click to show/hide)

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 02, 2018, 19:04:57 »
    A akurat jeśli o mnie chodzi, milk stout z RC to najlepszy jaki piłem :D Pewnie dlatego, że mało browarków z tego gatunku w siebie wlałem. Z tych belgijskich, co poleciłeś Stasiulek to żadnego nawet nie widziałem niestety. Nie licząc Leffa to tylko w Lidlu czasem dopadam jakieś belgijskie u siebie w okolicy, tak to nie mogę namierzyć.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 03, 2018, 09:29:47 »
    Leffe
    Nigdy nie piłem, ale zapewne to bardzo dobre piwo.

A jeśli chodzi o milk stouty, to lepsze jest choćby Imperium Kara Mustafy.

Offline Koxxus

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    • Otaczają mnie tęgie, wielkie dzbany
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 03, 2018, 10:01:10 »
    A ja wlecę z poleceniem dość nietypowego piwa, bowiem będzie to Piwo na Miodzie Gryczanym. O ile nie jestem koneserem piwerek, wolę tzw. "soczki" vel piwa smakowe, o tyle np. właśnie piwa miodowe są genialne, a wśród nich królem jest to z Browaru Namysłów. Dostępne praktycznie wszędzie, więc polecam spróbować :)

Nie zrobiłbym nic
    Gdybym to forum scrollował jak ty

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 03, 2018, 15:56:02 »
    Również raz piłem to piwo, z piw miodowych to było jedno z najlepszych jakie miałem okazję pić.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 03, 2018, 22:08:07 »
    Kara Mustafa! Przypominam sobie ten browar! Coś z niego piłem na festiwalu ale nie pamiętam co bo już urobiony byłem i bełkotałem coś do sprzedawczyni z tego browaru. Potem chlust i jeszcze lepiej ale mniejsza o to.

Co do piw miodowych, to nie podchodzą mi. Za słodkie. Pamiętam jak kupiłem Ciechana miodowego i mimo, że jakoś jest dobra co wyczułem od razu to nie dopiłem niestety... Ciekawostką jest, że to piwo potrafi eksplodować :D Chyba od naturalnych drożdży? Nie jestem pewien.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 04, 2018, 08:30:07 »
    Nie, ja miałem na myśli piwo Imperium Kara Mustafy z browaru Kazimierz :P

A co do piw miodowych, to też nie przepadam za zbyt słodkimi piwami, ale uwielbiam też posmak miodu - nie samą słodycz, a posmak. I dodaję miód do wielu rzeczy, od kanapek, przez naleśniki i ciasta, po herbatę. Także od czasu do czasu lubię sobie wypić też piwo z miodowym posmakiem.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 04, 2018, 22:22:50 »
    A no tak, rzeczywiście. To tym bardziej widać, że już zalany byłem xD Z Kazimierza nawet koszulkę brałem hehe.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 09, 2018, 21:05:18 »
    Ostatni post prawie tydzień temu to dam drugi, a co tam może mnie moderatorzy nie zabiją :D

Ostatnio wreszcie spróbowałem Guinnesa. Piwo albo zachwalane albo zjechane, wiec musiałem wyrobić sobie własną opinię zresztą co to za amator piw jak nie próbował tego irlandzkiego dzieła. No i... Wrażenia całkiem niezłe. Na pewno nie jest to najlepsze piwo jakie piłem ale rzeczywiście niepowtarzalne. Delikatne bardzo i procentowo i smakowo (jeden procent więcej by nie zaszkodził żeby ciut uwypuklić smak), nuty czekoladowe i delikatna goryczka (ludzie mówią często, że bardzo duża ale chyba nie pili piw z goryczką w stylu IPA czy APA). A wy co myślicie?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 09, 2018, 22:22:08 »
    Nigdy nie piłem, ale w sumie to mam chyba nawet gdzieś puszkę w piwnicy zachomikowaną...
    Jeśli się ostała to w wolnym czasie napiszę moje wrażenia, natomiast bardziej ciekawi mnie w tym momencie co innego - festiwale piwa. Z twoich postów wynoszę, żeś bywalec, a sam nigdy nie byłem. Nie z braku okazji, bo w Wawie jest choćby organizowany na Legii, ale jakoś tak wyszło, że nigdy nie byłem. Opowiesz pokrótce jak to wygląda i jakie masz wrażenia?