Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ślązacy i ich prawa  (Przeczytany 1395 razy)

Opis tematu: z góry zaznaczam, faszyści będą tu ignorowani przeze mnie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    Ślązacy i ich prawa
    « dnia: Czerwca 24, 2018, 12:56:02 »
    Zasadniczo zastanawia mnie jakie jest oficjalne stanowisko prawicy wobec Ślązaków i ich praw? Nadal jesteśmy ukrytą/zakamuflowaną opcją niemiecką i wrogami narodu, który do nas przyjechał w 1922 i po 1945 czy jednak mamy prawo do własnego języka i kultury?
    Z góry zaznaczam, zdeklarowani faszyści będą tu ignorowani.

Offline Sharpshooter

• Użytkownik
    • Piwa: 38
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Ślązacy i ich prawa
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 24, 2018, 13:06:49 »
    Ja jako, że mieszkam na śląsku jestem za tym, aby wprowadzić w szkołach na śląsku język śląski, no bo nie oszukujmy się, u młodzieży śląskiej znajomość tego dialektu, czy języka zanika. Kultura śląska, jest dalej krzewiona na śląsku i tradycje są podtrzymywane, ale jak wspomniałem zanika znajomość naszego "języka". A co do praw, no cóż jak był spis ludności kilka lat temu, za rządów PO, była możliwość zadeklarowania się do mniejszości etnicznych. Moi rodzice chcieli się zadeklarować jako Ślązacy, ale zostało to odrzucone, nie wiadomo dlaczego. Więc co do tych praw to trochę z tym problem jest, mam nadzieje że aktualny rząd da możliwość zadeklarowania się jako Ślązak, a nie Polak( mimo wszystkiego że praktycznie każdy Ślązak to Polak, ale dla mnie ładniej by to wyglądało).
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 24, 2018, 13:14:15 wysłana przez Sharpshooter »

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 24, 2018, 13:43:45 »
    Wy to przynajmniej szwabom trzy powstania zrobiliście.
    Ślązacy > Kaszubi
    (click to show/hide)

Offline Sharpshooter

• Użytkownik
    • Piwa: 38
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 24, 2018, 13:49:31 »
    No tak było, mój pradziadek walczył w powstaniu. W ogóle taka ciekawa sytuacja, mój dziadek w powstaniach śląskich walczył po stronie polskiej, no ale w 2 wojnie został wciągnięty do Wehrmachtu, no ale cóż takie czasy.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 24, 2018, 14:01:53 »
    Moi przodkowie identycznie. Rudziniec, przedwojenna włość mojego rodu była głównym ośrodkiem powstań śląskich na Opolszczyźnie z własnym sztabem (nie podam nr jednostki ani zespołu, by nie łamać tajemnicy archiwalnej) i oddziałem powstańczym, a "powstańcza" część rodu aktywnie nimi tam dowodziła. Z drugiej strony "niemiecka linia" dorobiła się żołnierza który odsłużył wszystko od szeregowca po kapitana oddziału piechoty, którego na koniec odznaczono krzyżem żelaznym, a po wojnie osiadła w Niemczech. Ja jednak jestem z tej "powstańczej" linii i mi zasadniczo coraz bardziej obojętne czy rządzi Polak czy Niemiec, byle z nas wrogów narodów i podludzi nie robiono. W praktyce nawet temu krajowi nie najgorzej życzę, płacę karnie podatki i chcę oddolnie rozruszać jego gospodarkę przez własną inicjatywę.
    Choć z drugiej strony chciałbym też widzieć Rudziniec z powrotem we włościach mego rodu.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 24, 2018, 14:17:18 »
    Zasadniczo zastanawia mnie jakie jest oficjalne stanowisko prawicy wobec Ślązaków i ich praw? Nadal jesteśmy ukrytą/zakamuflowaną opcją niemiecką i wrogami narodu, który do nas przyjechał w 1922 i po 1945 czy jednak mamy prawo do własnego języka i kultury?
    Z góry zaznaczam, zdeklarowani faszyści będą tu ignorowani.

I właśnie o tym mówiłem na sb. Co to w ogóle jest? Stawianie tezy w pytaniu, implikowanie innym poglądów, prowokowanie. I ten sztampowy podział prawica-lewica. I Ty się Adrian dziwisz że niektórzy Cię nie biorą na poważnie.

Przepraszam pozostałych, ale po takim pierwszym poście w wątku odechciało mi się czytać kolejnych...

Wy to przynajmniej szwabom trzy powstania zrobiliście.
    Ślązacy > Kaszubi

Za to ten się rzuca w oczy. Jeśli to nie jest (słaby) żart albo nie wiem co, to gratuluję.

Offline JerzyBurza

• Użytkownik
    • Piwa: 41
    • 18pp_Flb_JerzyBurza_Haze
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 24, 2018, 14:34:14 »
    Zgadzam się z Kradusem.
    I pomimo ignorowania mnie (nie wiem dlaczego). Dam screena z rozmowy Kefira który jest Kaszubem z przedstawicielem ONR

MP17
    FS Cup
    LDP18 Dyw.B
    MP18 Cav

Cytat: Rivet
    Do tego śmiecie tykać nasze święte tagi. Won od tego hołoto śmierdząca. Paszli won, nie godni miana bagneciarza nawet.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 24, 2018, 14:35:18 »
    I właśnie o tym mówiłem na sb. Co to w ogóle jest? Stawianie tezy w pytaniu, implikowanie innym poglądów, prowokowanie. I ten sztampowy podział prawica-lewica. I Ty się Adrian dziwisz że niektórzy Cię nie biorą na poważnie.
    Przepraszam pozostałych, ale po takim pierwszym poście w wątku odechciało mi się czytać kolejnych...
    Powiedzmy, że to pytanie celowo zadałem prowokacyjnie, by wymusić szczere odpowiedzi.

Offline JerzyBurza

• Użytkownik
    • Piwa: 41
    • 18pp_Flb_JerzyBurza_Haze
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 24, 2018, 14:52:22 »
    Powiedzmy, że to pytanie celowo zadałem prowokacyjnie, by wymusić szczere odpowiedzi.
    A nie by zrobić
    (click to show/hide)
    i dla atencji?
    MP17
    FS Cup
    LDP18 Dyw.B
    MP18 Cav

Cytat: Rivet
    Do tego śmiecie tykać nasze święte tagi. Won od tego hołoto śmierdząca. Paszli won, nie godni miana bagneciarza nawet.

Offline Zahari

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 24, 2018, 14:56:45 »
    Dlaczego w szkole mają uczyć gwar/dialektów? Wprowadźmy nauke gwar w każdym województwie w takim razie lol
    (click to show/hide)

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 24, 2018, 15:21:17 »
    Zgadzam się z Zaharim, nie życzę sobie żeby za państwowe pieniądze uczyć jakichś gwar na kiju. Taka jakby "dodatkowa" narodowość jest ciekawa tylko wtedy, gdy rzeczywiście sama z siebie się utrzymuje, a nie jest sztucznie podtrzymywana w szkołach.
    A temat jest moim zdaniem nudny, bo prawa Ślązaków czy innych Kaszubów są takie same jak wszystkich innych polskich obywateli. Mogą nawet nie uważać się za Polaków, ich sprawa - jakim prawem ktoś inny miałby im tego zakazywać?
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 24, 2018, 15:32:23 »
    Kolejny raz muszę zgodzić się z przedmówcą :v. Mam niemal identyczne zdanie.

Poza tym to o co Ci chodzi z tym opisem tematu, adriankowaty? Znowu ci mityczni "faszyści". Sam spytałeś się o opinie na temat Ślązaków, ale jeżeli ktoś będzie przeciwny twojemu zdaniu to nie będziesz nawet próbował podjąć dyskusji?

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 24, 2018, 15:39:58 »
    Tylko tyle, że tak bardzo się na nich napotykałem i nawet nieraz mnie pobili, że dziękuję, nie mam zamiaru nawet ich słuchać.
    A co do płacenia za naukę śląskiego w szkołach, to i tak większość budżetu na edukację na Śląsku jest ze śląskich pieniędzy, więc nie wiem, w czym problem.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 27, 2018, 22:20:58 »
    Ślązacy (w sensie pokolenie post-PRLowskie) dalej mają jakieś zgrzyty do mieszkańców Zagłębia Dąbrowskiego @adriankowaty ? Pytam, bo nie obracam się wśród osób, które od urodzenia mieszkają na terenie Górnego Śląska.

Offline SoltoN

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • My heroes wore grey!
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 27, 2018, 22:28:21 »
    Ślązacy (w sensie pokolenie post-PRLowskie) dalej mają jakieś zgrzyty do mieszkańców Zagłębia Dąbrowskiego @adriankowaty ? Pytam, bo nie obracam się wśród osób, które od urodzenia mieszkają na terenie Górnego Śląska.

Tak, wciąż jest konflikt na linii Hanys-Gorol i to nie tylko pokolenie PRL-owkie, ale wśród młodzieży również.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2018, 22:30:56 wysłana przez SoltoN »