Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Autyzm i lewica. Pytanie o sens użycia terminu "lewak" w kierunku centrolewicy  (Przeczytany 2286 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    Odp: Autyzm i lewica. Pytanie o sens użycia terminu "lewak" w kierunku centrolewicy
    « Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 20, 2018, 12:52:39 »
    Bez obrazy, ale zgłaszenie ludzi co się z ciebie śmiali na tawernie jest trochę małostkowe, i kapusiowate. Troche luzu.

I 2 rzeczy- nie lubisz polskich nacjonalistów i nękania mniejszości, w tym niepełnosprawnych, a potem chwalisz się że jesteś śląskim nacjonalistą. No nie wiem. Trochę tu hipokryzji. Oprócz tego, można być "dumnym" z bycia ślązakiem, ale to nie jest narodowość, i nie mówię tego jako zgrzytliwy "stolyczanin", bo pochodzę z Katowic.
    Po prostu uważam, że ludzi powinno się równo traktować. Ślązacy są ludnością natywną dla regionu, mają własny język i kulturę, a traktowanie ich na poziomie tego z poprzedniego ustroju jest zwyczajowym chamstwem.

Offline JerzyBurza

• Użytkownik
    • Piwa: 41
    • 18pp_Flb_JerzyBurza_Haze
    Odp: Autyzm i lewica. Pytanie o sens użycia terminu "lewak" w kierunku centrolewicy
    « Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 20, 2018, 12:59:31 »
    Tak, a szpiegowali mnie od dawna, nawet wyłuskali numer IP. Jak ich zgłaszałem wykładowcom to też podsłuchiwali i reagowali za każdym razem gdy zabierałem głos. Zbyt podejrzany zbieg okoliczności żeby był tylko przypadkiem.
    EDIT:
    Poza tym ich ulubione powiedzonko "o, antysemityzm!" padło w wypowiedzi Jerzego Burzy, co jeszcze bardziej mnie upewniło w tym, że to jeden z nich. A po stylu wypowiedzi poznaję nawet który.
    Ktoś szpiegował szpiega? Ale dobra, przestanę łapać za słówka. Mam nadzieję, że zgłaszałeś to na ich imię i nazwisko a nie na moje IP? I ja jestem z Radomia jak Koxxus a nie ze Ślunska.
    MP17
    FS Cup
    LDP18 Dyw.B
    MP18 Cav

Cytat: Rivet
    Do tego śmiecie tykać nasze święte tagi. Won od tego hołoto śmierdząca. Paszli won, nie godni miana bagneciarza nawet.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 20, 2018, 13:05:31 »
    Ktoś szpiegował szpiega? Ale dobra, przestanę łapać za słówka. Mam nadzieję, że zgłaszałeś to na ich imię i nazwisko a nie na moje IP? I ja jestem z Radomia jak Koxxus a nie ze Ślunska.
    Spokojnie panie "z Radomia", jest to zgłoszone na nazwisko niejakiego Bartosza N., co to nie pochodzi ze Śląska także, ale zachowuje się identycznie jak pan, panie "z Radomia".
    EDIT:
    I nie, nie chodzi o piłkarza :P.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2018, 13:12:53 wysłana przez adriankowaty »

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 20, 2018, 13:15:28 »
    Pytanie tylko co jest po równo. Urodziłem się w Katowicach, podobnie jak moi rodzice, i rodzina ze strony mamy od wielu pokoleń. Jestem więc na pewno Ślązakiem, ale nie mówię, oprócz słowek jakiś tam słowek jak tanksztela, wyciepeć czy ancug, po śląsku, i zdecydowanie jestem najpierw Polakiem. I wiem że większość ludzi ze Śląska jest w podobnej sytuacji. Ba, kiedyś się mnie ktoś z Sosnowca pytał czy znam jakieś Śląskie słowa (choć Sosnowiec to Sosnowiec), bo on sam żadnych nie znał. Chodzi mi o to, że ruchy jak RAŚ biją  się o śląskość której nikt tak naprawdę nie chce. Po co komu dwujęzyczne tablice, jak śląski to praktycznie polski z różnymi domieszkami.
    Nie wiem jak kiedyś traktowano Śląsk, ale wiem że teraz mamy już różne muzea, akcje, promowanie kultury, i nawet w tramwajach, na świeta, śpiewali kolędy po śląsku zamiast zapowiedzi. Mi to wystarcza. Agresywne promowanie śląskości kłóci się z tym, że dużo ludzi przyjechało tu z innych regionów Polski i że prawie 100 lat temu, twoi i moi przodkowie walczyli żeby Śląsk był polski.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 20, 2018, 13:18:28 »
    Pytanie tylko co jest po równo. Urodziłem się w Katowicach, podobnie jak moi rodzice, i rodzina ze strony mamy od wielu pokoleń. Jestem więc na pewno Ślązakiem, ale nie mówię, oprócz słowek jakiś tam słowek jak tanksztela, wyciepeć czy ancug, po śląsku, i zdecydowanie jestem najpierw Polakiem. I wiem że większość ludzi ze Śląska jest w podobnej sytuacji. Ba, kiedyś się mnie ktoś z Sosnowca pytał czy znam jakieś Śląskie słowa (choć Sosnowiec to Sosnowiec), bo on sam żadnych nie znał. Chodzi mi o to, że ruchy jak RAŚ biją  się o śląskość której nikt tak naprawdę nie chce. Po co komu dwujęzyczne tablice, jak śląski to praktycznie polski z różnymi domieszkami.
    Nie wiem jak kiedyś traktowano Śląsk, ale wiem że teraz mamy już różne muzea, akcje, promowanie kultury, i nawet w tramwajach, na świeta, śpiewali kolędy po śląsku zamiast zapowiedzi. Mi to wystarcza. Agresywne promowanie śląskości kłóci się z tym, że dużo ludzi przyjechało tu z innych regionów Polski i że prawie 100 lat temu, twoi i moi przodkowie walczyli żeby Śląsk był polski.
    Traktowanie. Nic więcej ponad konstytucyjne prawa mniejszości narodowych nie jest tym, czym był pragnął. Naprawdę jest mi miło zostać "pod Polakiem", pod warunkiem, że ten Polak przestanie naśmiewać się z mojego języka czy kultury.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 20, 2018, 13:23:35 »

Spoko faszysto... My wiemy ze jestes z Kato. Nie wykrecisz sie. Adriankowa sprawiedliwość cie dosięgnie.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 20, 2018, 13:24:21 »
    Spoko faszysto... My wiemy ze jestes z Kato. Nie wykrecisz sie. Adriankowa sprawiedliwość cie dosięgnie.
    Niekoniecznie z Kato. Raczej przyjezdny, który tam studiuje.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 20, 2018, 13:36:47 »
    Nie wiem czy kiedykolwiek słyszałem żeby się ktoś naśmiewał z bycia ślązakiem. Na pewno nie na Śląsku. Nawet w Warszawie się z tym nie spotkałem, albo przynajmniej z niczym poważnym. Co najwyżej takie żarty jak o Czechach. Więcej się pewnie nabijamy na Śląsku z Białegostoku czy z Warszawy, niż oni z nas :D:D
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 20, 2018, 13:41:12 »
    Nie wiem czy kiedykolwiek słyszałem żeby się ktoś naśmiewał z bycia ślązakiem. Na pewno nie na Śląsku. Nawet w Warszawie się z tym nie spotkałem, albo przynajmniej z niczym poważnym. Co najwyżej takie żarty jak o Czechach. Więcej się pewnie nabijamy na Śląsku z Białegostoku czy z Warszawy, niż oni z nas :D:D
    Po pierwsze ci geniusze z mojej grupy, którzy okazywali to przez te trzy lata. Po drugie wielu innych polskich nacjonałów, którzy doprawią Cię pięknym polskim "spierdalaj do Niemiec" (przepraszam z góry za użycie tego terminu, a miałem wielokrotnie wątpliwą przyjemność go słyszeć).
    Ja osobiście uznaję każdego obywatela tegoż kraju i in. za równego sobie i jedynie pragnę, by moja "inność" nie była poniżana, a broniona prawnie.