Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warband- Zapowiedziane rozszerzenie i multiplayer!  (Przeczytany 98892 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Zapowiedziane rozszerzenie i multiplayer!
    « Odpowiedź #45 dnia: Lutego 16, 2009, 19:40:34 »
    Jako, że pierwszy napisałem post odnośnie coop-a, czuję się nieco zobowiązany wyjaśnienia, przedstawienia swojej "wizji", więc tak:
    1. Zgadzam się w 100% w momencie bezczynności czas płynąłby tak, jakbyśmy mieli nonstop wciśnięty klawisz spacji i nie ważne czy to mapa, czy wizyta w mieście/zamku.
    2. Niekoniecznie, mielibyśmy mapę strategiczną, na której wydawalibyśmy (bądź nie) rozkazy, oraz przycisk przyłączenia się do bitwy, co powodowałoby wrzucenie nas na odbywające się pole walki jako wsparcie ("przybyło wsparcie").
    3. Dlaczego? w dzień biegamy po mapie, handlujemy, walczymy... natomiast w nocy odpoczywamy, czas płynąłby tak samo, więc w nocy zamiast siedzieć przed monitorem moglibyśmy pójść na "herbatkę", lub oczekiwać losowego zdarzenia typu "napaść nocnych bandytów", lub w przypadku odpoczywania poza miastem / zamkiem napaść rabusiów, bandytów itp, lub samemu napadać na warparty, karawany itp.
    4. Napiszę w podpunktach:
     4.1. Zmienić czas, czyli ustawić, by np 1 dzień (24 m&b godziny) trwał ok 2 normalnych godzin, w których ok 45min przeznaczonych byłaby na noc (odpoczynek).
     4.2. Zredukować szybkość przemieszczania się po mapie, lub mapę powiększyć
     4.3. Wyeliminować "quick jump" po przybyciu do miasta, czyli kupować, sprzedawać, spotykać się z lordem, królem, innymi npc-ami "z buta"
     4.4. Ustawić możliwość przyłączania się do bitwy w czasie jej trwania innych oddziałów (przy ustawieniach serwera), np.
      4.4.1. dowolny - czyli nawet jeśli zostanie nam jeden przeciwnik inna banda może się do niego przyłączyć i wejść na pole bitwy jako wsparcie;
      4.4.2. do pierwszego zabicia - jeśli padnie pierwsza ofiara nikt nie może się do bitwy przyłączyć;
      4.4.3. brak - czyli nikt nie może do walki się przyłączyć
    Według mnie to nie ma za dużo sensu, bo
    1. Klawisz spacji jest trochę za szybki
    2. Wywalanie mapy strategicznej to zły pomysł, a opcja "Przybyło wsparcie" jest raczej ciekawa i szkoda jej się pozbywać
    3. Noc powinna trwać tylko 10 M&B godzin, z czego 1 M&B godzina to 1-2 minuty, bo żeby 1 dzień trwał 2 godziny to STANOWCZO za dużo, chyba że ktoś lubi siedzieć i gapić się w monitor jak jego postać powoooooooolutku się przemieszcza.
    4. Powiększenie mapy to nawet dla trybu jednego gracza wyda się niezbędne, a także ciekawe byłoby coś nowego, np. pływanie i walki na morzach.
    5. Wyeliminowanie "quick jump" jest całkowicie bez sensu, bo mnie i tak już przeszkadzają mieszczanie, a teraz dodaj żywych graczy? Tłok na 100%.
    6. Co do możliwości przyłączania się do bitwy, to powinien decydować admin, bądź same strony konflikty powinny się dogadać (ta 1 opcja wydaje się być prawdopodobniejsza).
    Poza tym co z turniejami? Czasem trwają po kilka godzin, a to może być kilka dni w M&B. Nie zdziwiłbym się gdyby tryb multiplayer ograniczał się tylko do walk i turniejów.
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2009, 19:42:14 wysłana przez przybor »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #46 dnia: Lutego 17, 2009, 12:13:56 »
    Witam!

Super, że odpisujesz, ale widzę, że "rzuciłeś okiem" a nie przeczytałeś mój poprzedni post, któy był odpowiedzią na post wcześniejszy, ale to "mały" szczegół...
    1. Z tą spacją chodziło mi o to, że czas płynąłby non-stop, owszem przyznam racje, że podczas trzymania spacji czas płynie 2x szybciej, ale zupełnie nie o to mi chodziło.
    2. Proponuje Ci przeczytać dokładnie mój poprzedni post, oraz post Massai'a na który wcześniej odpowiadałem oraz zwracał uwagę na znaki interpunkcyjne.
    3. 1h=2min ? to jak wyobrażasz sobie walki, które trwałby ok 40min? a zważywszy fakt, że to multiplayer, to z pewnością trwałby i dłużej. A to, czy ktoś siedziałby w czasie pory nocnej w m&b przed monitorem i gapił się na ekran, to świadczyło by tylko o braku zorganizowania sobie czasu. Zawsze można wyjść z gry na te parędziesiąt minut zająć się czymś innym i powrócić.
    4. Dla jednego gracza? mowa o multiplayer....
    5. Czyli zajeżdżając do miasta w magiczny sposób teleportowalibyśmy się do sklepu / tawerny... beznadzieja, jeśli chodzi o grę w sieci. Uważasz, że byłby w takim miejscu tłok? bo akurat każdy gracz siedziałby w jednym mieście, lub lepiej - w jednym miejscu... 32 graczy to nie jest dużo.
    6. Jak myślisz, kto stawia serwer? gracz, czy admin? odpowiedz sobie sam.

Co do turniejów sprawa wyglądałaby bardzo prosto: do południa zapisy, po południu eliminacje, a następnego dnia prawdziwy turniej. Jeśli czas płynąłby tak, jak ja to opisałem oczywiście :F

Pozdrawiam!

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Lutego 17, 2009, 18:05:41 »
    1. 1h=2min ? to jak wyobrażasz sobie walki, które trwałby ok 40min? a zważywszy fakt, że to multiplayer, to z pewnością trwałby i dłużej. A to, czy ktoś siedziałby w czasie pory nocnej w m&b przed monitorem i gapił się na ekran, to świadczyło by tylko o braku zorganizowania sobie czasu. Zawsze można wyjść z gry na te parędziesiąt minut zająć się czymś innym i powrócić.
    2. Czyli zajeżdżając do miasta w magiczny sposób teleportowalibyśmy się do sklepu / tawerny... beznadzieja, jeśli chodzi o grę w sieci. Uważasz, że byłby w takim miejscu tłok? bo akurat każdy gracz siedziałby w jednym mieście, lub lepiej - w jednym miejscu... 32 graczy to nie jest dużo
    3. Co do turniejów sprawa wyglądałaby bardzo prosto: do południa zapisy, po południu eliminacje, a następnego dnia prawdziwy turniej. Jeśli czas płynąłby tak, jak ja to opisałem oczywiście :F
    Wybacz, że ponumerowałem na nowo, ale tak się łatwiej tłumaczy:
    1. Trzeba zauważyć, że bitwy wiele lat temu nie trwały, że hop-siup i po sprawie. Tam nawalali się kilka dni, a nawet tygodni. Ta sprawa zwiększy realistyczność rozgrywki.
    2. Czyli, jak rozumiem, chcesz, żeby było jak w Counter Strike, że włączasz grę i pokazuje się (dosłownie) kilkanaście tysięcy serwerów? Dla mnie w M&B może być jak w np. Metinie 2. Poza tym w grze jest (bodajże) 20 miast i w każdym mogło być ok. 30 osób naraz. A więc wychodzi, że może być serio dużo osób w jednym serwie.
    3. Jak już napisałem we wcześniejszej wypowiedzi, dobrym pomysłem było by zrobienie jakiegoś serwera tylko do walk i turniejów. A co do twego pomysłu, to jeśli miałeś na myśli czas M&B, to w takich miastach do turnieju startowały by same boty, bo inni by nie zdążali na czas.
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2009, 18:08:10 wysłana przez przybor »

Offline Massai

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Lutego 17, 2009, 19:32:20 »
    Witam!

Ja się trochę zastanawiałem nad tym multi, i dla takiego trybu cooperative, z mapą strategiczną, jest sporo rzeczy z których po prostu trzeba by fizycznie zrezygnować.
    Po pierwsze - całkowity brak tej pauzy.
    Po drugie - całkowity brak możliwości "wyślij wojska do bitwy a ty poczekaj na tyłach".
    Po trzecie - brak dni i nocy.
    Po czwarte - jak zbilansowac czas rozgrywki? spora bitwa potrafi trwać ze 40 minut. W tym czasie można przemierzyć świat 20 razy w poprzek i wzdłuż. A handel? też potrafi zająć z 5 minut...
    (...)

Jako, że pierwszy napisałem post odnośnie coop-a, czuję się nieco zobowiązany wyjaśnienia, przedstawienia swojej "wizji", więc tak:
    1. Zgadzam się w 100% w momencie bezczynności czas płynąłby tak, jakbyśmy mieli nonstop wciśnięty klawisz spacji i nie ważne czy to mapa, czy wizyta w mieście/zamku.
    2. Niekoniecznie, mielibyśmy mapę strategiczną, na której wydawalibyśmy (bądź nie) rozkazy, oraz przycisk przyłączenia się do bitwy, co powodowałoby wrzucenie nas na odbywające się pole walki jako wsparcie ("przybyło wsparcie").
    Chodziło mi o przemieszczanie się po tej aktualnej mapie strategicznej. Jest ono diabelnie szybkie - popatrz że przejechanie mapy strategicznej od krańca do krańca, zajmuje realnego czasu mniej więcej tyle co przejechanie pola bitwy od krańca do krańca.
    Po prostu na tej mapie strategicznej czas szybciej płynie.
    I zobacz, gra by się sprowadziła do wyczajania który gracz jest daleko od swoich włości i szukanie słabiej bronionego zamku, tak żeby szybciutko przejąć.
    W dodatku wysłanie wojsk do bitwy, jej błyskawiczne rozegranie sprawiłoby że nikt by normalnych bitew nie walczył, tego miodu M&B. Bo by sie nie opłacało, rzuciłby sie na jakiś zamek, po skończonej bitwie by sie dowiedział że inni własnie przejęli wszystkie zamki ;-)

3. Dlaczego? w dzień biegamy po mapie, handlujemy, walczymy... natomiast w nocy odpoczywamy, czas płynąłby tak samo, więc w nocy zamiast siedzieć przed monitorem moglibyśmy pójść na "herbatkę", lub oczekiwać losowego zdarzenia typu "napaść nocnych bandytów", lub w przypadku odpoczywania poza miastem / zamkiem napaść rabusiów, bandytów itp, lub samemu napadać na warparty, karawany itp.

Ano bo noc i dzień musi po sobie jakoś kolejno następować, i musi to być zgodne z czasem gry. Albo rezygnujemy z szybkiego przmieszczania po mapie strategicznej, albo nie ma dnia i nocy...

4. Napiszę w podpunktach:
     4.1. Zmienić czas, czyli ustawić, by np 1 dzień (24 m&b godziny) trwał ok 2 normalnych godzin, w których ok 45min przeznaczonych byłaby na noc (odpoczynek).
     4.2. Zredukować szybkość przemieszczania się po mapie, lub mapę powiększyć
    Trzeba by tę szybkość drastycznie zmniejszyć - ot tak do poziomu poruszania się po polu bitwy...
    A wtedy ta strategiczna nam niepotrzebna ;-) No, powiedzmy, do wydawania rozkazów.

4.3. Wyeliminować "quick jump" po przybyciu do miasta, czyli kupować, sprzedawać, spotykać się z lordem, królem, innymi npc-ami "z buta"
    To jest jakies rozwiązanie.
    4.4. Ustawić możliwość przyłączania się do bitwy w czasie jej trwania innych oddziałów (przy ustawieniach serwera), np.
      4.4.1. dowolny - czyli nawet jeśli zostanie nam jeden przeciwnik inna banda może się do niego przyłączyć i wejść na pole bitwy jako wsparcie;
      4.4.2. do pierwszego zabicia - jeśli padnie pierwsza ofiara nikt nie może się do bitwy przyłączyć;
      4.4.3. brak - czyli nikt nie może do walki się przyłączyć

To wszystko prawda - pod warunkiem drastycznego zwolnienia poruszania się po mapie strategicznej.
    Inaczej w czasie bitwy gracz mógłby wezwac na pomoc innych graczy z najodleglejszych zakątków mapy.

Drastycznie zmieniłoby to zwykłego native'a, ale innego sensownego rozwiązania bym nie widział (chyba, że ktoś przedstawi - to bardzo proszę).

Pozdrawiam!

Ano właśnie trzeba by albo pójść w kierunku typowych MMORPG, gdzie jest gigantyczna mapa i wszyscy z buta zaiwaniają, albo robić turówkę...

Po prostu pełny multi to ujednolicenie czasu dla wszystkich trybów gry, a dokładniej spowolnienie wszystkiego do poziomu mapy bitewnej.
    Pewnie, mapa strategiczna żeby nie trzymać palucha na "W" non stop - i okej. Ale tempo poruszania ślimacze ;-) Tak żeby nie opłacało się jeździć po całej krainie w poszukiwaniu niebronionego zameczku.

Pod wieloma względami gra jest już dość dobrze przygotowana na multi - np. system powiększania oddziału. Bardzo trudno jest dojść do armii 300 wojaków (da się w ogóle?), wysoki koszt utrzymania oddziałów, żywienie, więc ryzyko napotkania armii typu "ja jestem pro player, mam 3000 swadiańskich rycerzy u boku" jest praktycznie zerowe.
    W dodatku jakoś trzeba rozwiązać kwestię np. obrony zamków - gracz się wyłączył, poszedł spać, w tym czasie łupu-cupu i nie ma nawet jednej wioseczki.
    Albo potęznie podpakować obrońców w czasie nieobecności lorda, albo ja wiem, jakieś karne modyfikatory, albo może zwyczajnie blokada...

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #49 dnia: Lutego 17, 2009, 23:24:21 »
    Jeśli ten update i multi ma się wiązać z wielkimi zmianami w grze to można by dać...Wrzący olej! :D Dobra to był żart bo gdyby to dali to nikt by nie był wstanie zamku zdobyć :D Albo pod nieobecność lorda można by dodać obrońcom +50% do AI żeby nie byli takimi ciotami jak są teraz bo to co teraz w tej grze się dzieje to jest istna masakra :/ Boty są zbyt głupie żeby konkurować z graczem a zwłaszcza podczas oblężeń. Wystarczy że się przeskoczy obrońców to już można siekać im po plecach bo nie są na tyle inteligentni żeby się odwrócić. Albo łucznicy. Ich celność jest aż zdumiewająca...Jak spojrzałem na mury zamku od strony wewnętrznej to się przeraziłem. Wy wiecie ile w tych murach tkwiło strzał?! Całe dziesiątki!

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Lutego 18, 2009, 17:18:23 »
    Dziesiątki? Chyba brałeś udział w małej bitwie- ja zawsze, gdy biorę udział w jakiejś potyczce dotyczącej zamku/miasta to mury wyglądają (dosłownie) jak JEŻE, bo tych strzał to grubo ponad 300 będzie. A wracając do tematu, to po ostatnich wypowiedziach widzę, że M&B to już nie będzie normalne M&B, a jakiś syf. Na wszystko (prawie) jest logiczne rozwiązanie:
    - boty są głupie i nie potrafią o siebie zadbać- to prawda- ale gdyby postawić w takiej prowincji ok. 400 ludzi to nie ma jak, da się z Chanatanu do Nordów dotrzeć i wrócić. Będzie potrzebna tylko wprawa, umiejętność szkolenia (bo rekruci dadzą ten zamek za free) i strategia, aby się nie oddalać, np. Jestem marszałkiem Veagirów i mam sobie (nie naprawdę) zamek Slezkh, więc jak tam zaczną go oblegać (jeśli się dostaną), to zawsze z każdego miejsca się nie dostanę do niego- lepiej mieć lepiej bronione prowincję, które są wysunięte, niż tak schowane, bo nie wiadomo jak liczny jest wróg.
    - Absolutnie nie widzę powodów aby rezygnować z nocy i dni. A jeśli aż tak przeszkadzają, to można je do siebie przynajmniej upodobnić.
    - Bez strategicznej mapy?! To nigdy nie będzie M&B, tylko jakiś podrzędny RPG!
    - Chała, chała i jeszcze raz chała! Po co łazić w tłoku i się cisnąć, jak można się elegancko teleportować i po sprawie?!
    - Prawda, ale jak mógłby ich wezwać? Napisać SMS'a? :) Komunikowanie w grze powinno być tak samo realistyczne jak było wtedy, tzn. wiadomość szła by bardzo powoli, i zależnie od tego, jak daleko jest odbiorca.
    - Szczerze powiem- turówka to wprost genialny pomysł, ale ma swoje wady, tzn. jak na serwie gra więcej jak 5 osób, to gra zaczyna się nudzić, oraz jest jeszcze jeden problem- co jak jedna z osób się zatnie? Reszta będzie siedzieć i się gapić?
    - To prosta zasada- nie będzie się jeździć po całej mapie w poszukiwaniu takich zamków, jeśli niedbalstwo zostanie drastycznie ukarane, a dokładnie gracze sami rozwalą takie zamki i nie będzie kłopotów.
    - To jest jasne jak słońce- zamek, którego właściciel jest nie obecny nie może być atakowany, a jeśli jego właściciel nie pojawi się na serwie min. raz na 2 tygodnie, to ta opcja zostaje wyłączona.
    P.S. Mieć 300 ludzi bez kodów jest jednak możliwe, tylko trzeba mieć kilka tysięcy reputacji.
    EDIT: Faktycznie, o gg nie pomyślałem!
    pozdro
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 18:18:51 wysłana przez przybor »

Offline Kasparus

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #51 dnia: Lutego 18, 2009, 17:41:36 »

- Prawda, ale jak mógłby ich wezwać? Napisać SMS'a? :) Komunikowanie w grze powinno być tak samo realistyczne jak było wtedy, tzn. wiadomość szła by bardzo powoli, i zależnie od tego, jak daleko jest odbiorca.

Ale niestety, używanie GG i tak dalej? To też jeden z powodów, przez który nie można zrobić realistycznej i nastawionej na odgrywanie postaci gry sieciowej. Dość, że mało kto by chciał w takiego MMO grać to jescze GG, telefony i w ogóle... :( Bo sporo myślałem na taką grą, ale niestety pomarzyć tylko można.

Żaby nie było offtopu: Ta dyskusja chyba poszła jakimś tropem: co by było gdyby... Przecież to będą quickbattles, a nie Nativ w sieci. 

Offline Zawisza Czarny z Garbowa

• Użytkownik
    • "Wolał krew mężnie przelać, niż życie ocalić."
    « Odpowiedź #52 dnia: Lutego 26, 2009, 15:14:42 »
    A myślicie, że jak będzie z uzbrojeniem? Bo te quickbattles to jak? Chyba nie będzie tak ze każdy wybiera jaki chce armor. Wtedy każdy by latał z najlepszym uzbrojeniem. Myślę, ze najlepiej i najłatwiej (jak nie mówić o tych quickbattles, w których będzie wybierane wszystko przez zarządce serwera) będzie, gdy  będzie się grało np. w jednej bazie serwerów (można powiedzieć świecie) na których będzie się walczyć (oczywiście w quickbattles) o kasę (gdy zrobią sklepy) lub po prostu o uzbrojenie. Można grać w kilku "światach" naraz lub, gdy chcemy zagrać już gotową postacią- idziemy na te quickbattles z ustawieniami graczy zrobionymi przez zarządce serwera.
    I wtedy turnieje ale już oficjalnie raczej nie na światach tylko, żeby były wyrównane szanse tzn. uzbrojenie takie same. Tylko jak na tych światach szukać przeciwników hmm.. Kurde i chyba tylko mapa strategiczna... ALE możemy zrobićz mapy strategicznej liste z serverami. Można też ustawiać np. Bitwa od 1 do 5 poziomu. To jest myśl, jak dla mnie ekstra :)

Offline Michel96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Marca 04, 2009, 13:05:39 »
    Grał ktoś z was w Silkroad Online? Wpiszcie se w google jak ktos nie wie co to jest i sie zastanowi jak moze m&b multiplayer moze wygladać wygladac
    Celem wojny nie jest umieranie za ojczyznę, ale sprawienie aby tamci skurwiele umierali za swoją.(Generał George S. Patton)

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Marca 05, 2009, 22:00:22 »
    cholera! zaplacilem za mounta setkę i jeszcze mam dopłacac?? a musze mieć multiplayer bo musze zarąbać mojego kolegę nożem rzeźnickim.
    Czasami głupota ludzka mnie przeraża! Objawia się ona najczęściej u "mroocznych" nastolatek które zakładają bezsensowane blogi w których wstawiają foty jak zamierzają sie zabic.. zazwyczaj jest tak, że
    właścicel bloga napisze że tak bog go nienawidzi nie pozwala mu sie zabić... oho trochę się rozpisałem. ale powiedzcie. Czy taką głupotę da się streścic?

Offline Iceman22

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Marca 05, 2009, 22:04:52 »
    cholera! zaplacilem za mounta setkę i jeszcze mam dopłacac?? a musze mieć multiplayer bo musze zarąbać mojego kolegę nożem rzeźnickim.

gratz ^^ na głównej stronie jest free 1.011 wersja ^^

Btw fajnie by było rozłupać Kuroia przez neta :D

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #56 dnia: Marca 05, 2009, 22:28:40 »
    Z tym uzbrojenie to przesadzacie, jak jest np w Crossfire(strzelana fps typu Cs). Kupujesz broń uzbrajasz się (a drogie jak cholera) i na servie masz więc np w menu shop kupujesz uzbrajasz i wbijasz na serva typu szybka bitwa, Było by najlepiej.

Offline Iceman22

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Marca 05, 2009, 22:30:47 »
    Albo mogłyby być 2 typy walk: ktoś tworzy sobie kampanie i gra jest grana od czasu do czasu(to byłoby ekstra)
    no i 2 :szybka walka

Offline Antoni

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Marca 08, 2009, 12:54:37 »
    A mnie bardziej interesuja pozamultiplayerowe sprawy w tym dodatku. No i mam nadzieje ze nie bedzie kosztowac wiecej niz 20 zl. W koncu to tylko multi.

Offline Massai

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Marca 09, 2009, 09:22:58 »
    20 zł to poziom nieopłacalny w dystrybucji...
    Co najwyżej w necie byłoby to uzasadnione.