Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co lepsze? Łuk czy Kusza

Łuk
    Kusza

Autor Wątek: Łuk czy kusza???  (Przeczytany 87188 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    Odp: Łuk czy kusza???
    « Odpowiedź #180 dnia: Lutego 28, 2010, 13:54:49 »
    To prawda, ale łuk ma jeden minus (jak dla mnie) są to oblężenia. Kusza świetnie wchodzi w płytówkę (oczywiście musisz mieć skila).

Offline Radtrak

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #181 dnia: Marca 02, 2010, 22:02:35 »
    a można zmienić staty broni??
    np.
    kuszy na większy
    proszę o odpowiedź
    bo jestem u Rhodoków i chcem być jak oni, a uzbrojenie mi nie pozwala będąc ma koniu

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #182 dnia: Marca 03, 2010, 10:00:29 »
    a można zmienić staty broni??
    np.
    kuszy na większy
    proszę o odpowiedź
    bo jestem u Rhodoków i chcem być jak oni, a uzbrojenie mi nie pozwala będąc ma koniu

Boże mój Boże... Nie nie da się i nie ma tutoriala na temat tego ŻADNEGO! http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=3871.0

Offline Szero

• Użytkownik
    « Odpowiedź #183 dnia: Marca 03, 2010, 14:01:13 »
    Obie bronie mają swoje słabe i dobre strony, nie można zatem stwierdzić która z tych broni jest lepsza.

Ja osobiście preferuję walkę łukiem, przedkładam szybkość nad siłę. Ci którzy wolą robić na odwrót wybiorą zapewne kuszę.

Offline wizziusz wizz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #184 dnia: Marca 03, 2010, 16:22:29 »
    Ja preferuję walkę nożami bądź też oszczepami. Nożami dlatego że są najszybsze i sprawdzają się na krótki dystans no i jest ich dużo a oszczepami odnoszę wrażenie że zadaje się największe obrażenia przy optymalnej szybkości obie bronie nie mają może takiego zastosowania jeśli chodzi o duże odległości ale mnie w pełni satysfakcjonują przy mojej taktyce walki z wrogiem.

Ktoś pisał o problemie z limitem strzał etc. Dla mnie to nie jest problem szczególnie gdy walczę z większą armią, zawsze znajdzie się wśród nich łucznik który wyrzuci strzałę/bełt/nóż/czy oszczep, może nie będą one najlepszej jakości ale przy wyskilowanej postaci nie robi to aż takiej różnicy, tym bardziej że gdybym miał mieć w eq tylko łuk i 3 kołczany to w razie bliskiego spotkania nie miałbym szans, no chyba że atletyka stała by na wysokim poziomie.

Odpowiadając jednak na zadane pytanie to sądzę że łuk bardziej sprawuje się w polu, na koniu czy pieszo, a kusza bardziej przy oblężeniach, szczególnie gdy się bronimy (są większe szanse, że przeciwnik straci tarcze przy strzale niż w przypadku strzelania z łuku)
    « Ostatnia zmiana: Marca 03, 2010, 16:24:45 wysłana przez wizziusz wizz »

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #185 dnia: Marca 03, 2010, 16:26:36 »
    Sam chętnie korzystam z oszczepów gorzej z toporkami , a co do oszczepów to mają największy dmg wg. mnie no i są dość celne (najlepsza jest bania po oszczepie :D)

Offline wizziusz wizz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #186 dnia: Marca 03, 2010, 18:31:13 »
    (najlepsza jest bania po oszczepie :D)
    Co prawda to prawda:) właśnie o toporkach też zapomniałem wspomnieć, też bardzo dobra broń szczególnie jak ktoś tarczę nosi.

Offline Xelior9

• Użytkownik
    « Odpowiedź #187 dnia: Marca 13, 2010, 21:12:34 »
    Łuk-Szybko strzela oraz można strzelać z grzbietu konia.
    Kusza-Strzela wolniej od łuku (czas ładowania to jakieś 5 sek.) Nie można strzelać z konia

Ja wybrałem łuk jak grałem Nordami,zaś kuszę gdy Rhodokami...

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #188 dnia: Marca 13, 2010, 21:17:26 »
    A ja tylko łuki. Kusze nie są tym czego potrzebuje szybki lekkozbrojny jeździec. Za to z łukiem, można zrobić cuda. Szczególnie przy wysokich umiejętnościach strzeleckich. Kusza wydaje mi się w sam raz dla piechura. Natomiast kawalerii polecam przede wszystkim łuki.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Fryderyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #189 dnia: Marca 16, 2010, 08:30:25 »
    Kusza przydaje się do opancerzonych jednostek typu swadian knight ale te słabsze można wycinać z łuku. Ale i tak stawiam na łuk.

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #190 dnia: Marca 16, 2010, 14:20:53 »
    Kiedy wy zrozumiecie że w M&B kusza i łuk mają taką samą siłę przebicia? To jest gra, nie realny świat.
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline wizziusz wizz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #191 dnia: Marca 16, 2010, 16:53:09 »
    może jeśli chodzi o pancerze za to kusza jest znacznie skuteczniejsza przeciwko tarczom niż łuk więc coś w tym jest, do tego jest celniejsza ale to tez kwestia skila no i zadaje więcej obrażeń więc poniekąd Fryderyk miał rację.

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #192 dnia: Marca 16, 2010, 17:20:10 »
    Jedyne plusy kuszy to premia do tarczy (wnioskuje z twojej wypowiedzi bo sam tak rzadko z tym latam ze już nie pamiętam) i to ze podczas oblężenia chowasz się za murek podczas ładowania. Nawet obrażeniami się nie popisze bo łuk ma większe jak wykoksisz skilla "powerdraw". AK-47>Łuk>reszta.
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #193 dnia: Marca 16, 2010, 20:29:14 »
    Jezus ma rację(nomen-omen).
    Ta dyskusja jest trochę obok.
    Jeśli ktoś jest łucznikiem i 'wyekspił'  drawpower to nawet nie ma o czym mówić.
    Kosi wszystko i wszystkich równo w tempie nigdy nieosiągalnym dla kuszników,a to ma niebanalne znaczenie zwłaszcza przy oblężeniach , kiedy trzeba zdjąć wszystkich na  basztach(itp) w maksymalnie krótkim czasie(no i przy 'przeładowywaniu' kusznik jest 2-krotnie dłużej bezbronny).
    Poza tym, wtedy w pierwszej kolejności zdejmuje się łuczników i kuszników, więc premia do tarczy ma drugorzędne znaczenie, a później, po przedarciu się na teren zamku to już kwestia znalezienia punktu ostrzału ,gdzie główną falę przeciwników ma się w "płaszczyżnie bocznej"(lub zupełnie na tyłach wroga:) i też wtedy tarcze nie są funta klaków warte,a jeśli już trzeba to tarczownika kosi się po nogach( lub w heada, jak ma małą tarczę).

Resume:Kusza jest świetna...dla NPC

« Ostatnia zmiana: Marca 17, 2010, 09:21:38 wysłana przez Liveon »

Offline BioEagle

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #194 dnia: Marca 17, 2010, 14:38:05 »
    Ja wole łuk.
    offtop: Jezus jak nazywa się ta gra na twoim avku , bo pamiętam jak , kiedyś byłem mały to u kolegi na wakacjach kosiliśmy w to! (broń orła , a ja ich zabije ;p )