Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co lepsze? Łuk czy Kusza

Łuk
    Kusza

Autor Wątek: Łuk czy kusza???  (Przeczytany 87252 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chudy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Łuk czy kusza???
    « Odpowiedź #210 dnia: Września 01, 2010, 11:14:27 »
    Ja zabardzo nimi nie grałem. Ale łuk jest lepszy, wprawdzie mniej zadaje ale szybko strzela i dalej. A kuszą się opłaca grać jak ma sie z 250 kusznictwa. Wtedy dopiero koleś szybko ładuje te bełty ;]
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

Offline shogun7

• Użytkownik
    « Odpowiedź #211 dnia: Września 27, 2010, 12:14:16 »
    A propos szybkości ładowania... Punkty biegłości zwiększają tylko szybkość przeładowania i celność strzału w łuku i kuszy?
    A co zwiększają w przypadku np broni dwuręcznych, wyłącznie szybkość machania mieczem?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #212 dnia: Września 27, 2010, 14:47:30 »
    A co zwiększają w przypadku np broni dwuręcznych, wyłącznie szybkość machania mieczem?
    Ogólną biegłość w posługiwaniu się owym orężem. Im więcej punktów dodasz w wspomnianej broni dwuręcznej, tym zmniejszysz (a nawet i wyeliminujesz) częstotliwość "ześlizgnięcia się", albo odbicia broni przy uderzeniu w cel. Możliwe, że zwiększa i zadawane obrażenia, ale z kolei te bardziej uzależnione są od innych współczynników (siła, power strike, speed bonus).

Pozdrawiam!

Offline Rhodocki Strzelec

• Użytkownik
    « Odpowiedź #213 dnia: Listopada 07, 2010, 23:27:21 »
    Teraz kilka wypocin ode mnie i parę rozkmin do dyskusji:
    W Mount&Blade Warband Łuk jest nieznacznie lepszy od kuszy dlatego, że mamy takie atrybuty jak 'siła naciągu' i strzelanie z siodła.

-Lepszych kusz nie można używać jeżdząc konno, wiadomo, tylko dlatego, że wynika to z konstrukcji kuszy i konstrukcji ludzkiego układu mięśniowego.
    -Z kuszą także nie można obrócić się o 180stopni, gdyż aby celnie przymierzyć należy przytwierdzić ją do barku.
    -'siła naciągu' nie ma zastosowania przy kuszy - broń ma konstrukcję jak shotgun :) (ładujemy ją do jednego punktu), choć twórcy mogliby skrócić czas ładowania przez tę umiejętność.
    -'strzelanie z siodła' także nie ma w rzeczywistości zastosowania przy kuszy - w przeciwieństwie do łuku i osczepów mamy stałą wysokość strzału.
    -kusza ma w grze mniejszy zasięg, tak jak pisaliście
    -gdy naładujemy kuszę i postać przymierza możemy trzymać kuszę bez ograniczeń, a to jest znaczna zaleta, podczas gdy przy łuku: gdy za długo trzymamy mięśnie się męczą a wskutek tego drżą. Gdy znowuż cel odskakuje cały czas na boki, wciskamy prawy, tracimy na chwilkę celownik i ponownie marnujemy czas na ładowanie broni, a bełt dalej tkwi napięty w prowadnicy.

W MB w ogóle odpuściłem sobie kuszę, gdy grałem jednostką konną służąc u Vaegirów. Nawet tą pierwszą ładuje się dość długo. Za to, gdy gram moją ulubioną frakcją, Rhodokami, używam kuszy 62dmg 42prędkości z 270 umiejętności ładuje się ją dość szybko, przy 8 punktach atletyki całkiem szybko można się poruszać (z kolei aby mieć tyle atletyki trzeba dać 24 punkty w zręczność, czyli broń jest już szybsza o 12%).

Offline tomaszproblem

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #214 dnia: Listopada 20, 2010, 19:41:29 »
    to zależy co preferujesz. Jeżeli lubisz walczy konno , polecałbym łuk , a jeśli grasz jako ciężkozbrojny piechur , lepiej wziąśc kuszę . Sam musisz zdecydowac ;p
    Pozdrawiam

Offline Abdullah

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #215 dnia: Listopada 22, 2010, 16:49:57 »
    Ja wolę Łuk bo przeważnie jeżdżę na koniu , a kusza na koniu długo się załadowuje.
    Największą trundość strzału miałem to 12.2.Jechałem na koniu(w pełnym galopie) i strzeliłem z łuku i pisało Trafienie w Głowę .

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #216 dnia: Listopada 23, 2010, 00:00:18 »
    Łuk za mobilność i mimo wszystko przyjemność czerpana z gry, gdy na koniu jadę i strzelam (przy bardzo małym celowniku).
    Bardzo przyjemne :)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #217 dnia: Listopada 23, 2010, 15:52:23 »
    Ostatnio zacząłem jeździć na koniu z lekką kuszą. Dość dobre obrażenia, przeładowuję od razu po strzale, więc nie mam trudności.
    Dość dobrze się celuje.

Offline Cay3n

• Użytkownik
    « Odpowiedź #218 dnia: Listopada 28, 2010, 21:50:52 »
    Ja zawsze używałam łuku. Mimo że obrażenia nie sa takie jak kuszy, to przede wszystkim decyduje czas i " magazynek "

Offline diego16d

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #219 dnia: Grudnia 11, 2010, 17:35:05 »
    Moim zdaniem podczas bitwy najlepiej walczy się łukiem, ponieważ nie ładuje się tak długo jak kusza.Natomiast podczas oblężeń lepsza jest kusza, ponieważ jest bardziej precyzyjna i łatwiej eliminuje się wrogów stojących za murami. 

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #220 dnia: Grudnia 11, 2010, 17:59:55 »
    W moim modzie nie będzie takich dylematów.

PS Jak ktoś się spyta dlaczego to......
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Lord Dawo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #221 dnia: Grudnia 13, 2010, 08:29:40 »
    Moim zdaniem łuk jest lepszy i w bitwie i na oblężeniu szybciej się ładuje i mocniej wali
    "Również mam tą grę z Komputer
    Świat i grałem w nią 4 lata a po 3
    latach się skapłem że żeby
    budować budynki muszą być one
    połączone chodnikiem."
    acoaco122

"[Nd 12:01] <Elsevier> a ja nie mam kompa bo w naprawie! Od 3dni pisze na tawernie na komie. Jestem hardcorem :>
    [Nd 12:04] <Zowi> I teraz Dawo wchodzi do gry... :P
    [Nd 12:04] <Lord Dawo> Ja synku robię moda mając neta tylko na komórce to ja jestem hardcorem mnie nie przebijesz :D
    Nd 12:04] <Zowi> Haha a nie pisałem? :D"
    :D

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #222 dnia: Grudnia 13, 2010, 16:24:32 »
    Do walki w polu najlepszy jest łuk, można go używać konno i jest nawet celny; W oblężeniach zdecydowanie kusza, zadaje wielkie obrażenia, zwłaszcza że strzelając do nieruchomych celów łatwiej o heda :]
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Lord Dawo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #223 dnia: Grudnia 13, 2010, 22:21:52 »
    Łukiem też się da fajne hedy zrobić ja np. Jak strzelam z łuku na oblężeniu to co drugi strzał robię heda za pierwszym razem zabijam a jak strzelam z kuszy to muszę dwa razy więc łuk zdecydowanie a i jeszcze łuk można używać na koniu     
    "Również mam tą grę z Komputer
    Świat i grałem w nią 4 lata a po 3
    latach się skapłem że żeby
    budować budynki muszą być one
    połączone chodnikiem."
    acoaco122

"[Nd 12:01] <Elsevier> a ja nie mam kompa bo w naprawie! Od 3dni pisze na tawernie na komie. Jestem hardcorem :>
    [Nd 12:04] <Zowi> I teraz Dawo wchodzi do gry... :P
    [Nd 12:04] <Lord Dawo> Ja synku robię moda mając neta tylko na komórce to ja jestem hardcorem mnie nie przebijesz :D
    Nd 12:04] <Zowi> Haha a nie pisałem? :D"
    :D

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #224 dnia: Grudnia 13, 2010, 23:25:46 »
    Jak ma się skilla, na powyżej 300 (zależy również od łuku) to celownik ma się tak malutki, można go niesamowicie długo trzymać i szybko "ładować", uwielbiam łuk :)

P.S Kuszę myśliwską i lekką można używać na koniu.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl