Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Studia humanistyczne.  (Przeczytany 4018 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Crowley

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    Studia humanistyczne.
    « dnia: Listopada 19, 2017, 13:30:52 »
    Witajcie jestem w 2LO  i zastanawiam się co chciałbym studiować i robić w życiu. Wybrałem klasę humanistyczną , matematyka nie sprawia mi problemu ale to polski i historia są tym co mnie interesuje.Słyszałem wiele złych opinii o studiach humanistycznych i chciałbym poznać zdanie forumowiczów.Co sądzicie o tego typu studiach ? Jakie kierunki są "przyszłościowe" ? Czy to prawda że po "humanie" nie ma pracy ? Wszystkie opinie mile widziane zwłaszcza studentów i absolwentów tego typu studiów;).

Offline Maciek.

• Użytkownik
    • Piwa: 164
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Studia humanistyczne.
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 19, 2017, 13:55:37 »
    W macu zawsze kogoś potrzebują, jak jesteś bardziej ambitny to możesz spróbować w KFC czy Burger Kingu

EDIT: 2 z 5 osób minusujących to osoby po historii, 3 to Lew czyli minusuje dla zasady, a 4 to bagnet. Elo.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2017, 15:08:33 wysłana przez Kokosz »
    Może i mam zblazowany umysł ale przynajmniej jestem jebnięty :////

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 19, 2017, 14:13:20 »
    ...
    Proponuję, żeby ludzie, którzy nie są jeszcze nawet w klasie maturalnej i do tego nigdy nie skazili się pracą, nie wypowiadali się na temat studiów i jakie ma się po nich szanse na rynku pracy.
    Co do pracy, to nie zapominaj, że nauki humanistyczne to szerokie spektrum kierunków i inne będziesz miał szanse po filozofii, a inne po prawie. Wiem, że mamy tu na forum kilka osób studiujących różne kierunki humanistyczne, w tym prawo czy archiwistykę, więc może to im pozostawię bardziej szczegółowe spojrzenie na te kierunki, myślę że będą bardziej do tego kompetentne.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 19, 2017, 14:18:04 »
    (click to show/hide)

Zależy co kto lubi. Niby żeby o czymś się wypowiadać, powinno się to poznać od środka. Nie mniej z opinii które słyszałem, nie polecam: pedagogiki (równie dobrze można iść na historię, polonistykę itp i albo ma się od razu fach w ręku, albo robi się dodatkowe kursy); psychologii....

Nie, jednak nie. Inaczej się wypowiem - rób co uważasz i nie patrz się na innych. Jak jesteś bystry i masz pomysł na siebie to nawet po historii będziesz zarabiał kokosy. Ja np z historii zrezygnowałem nie tyle przez małe perspektywy, co przez praktyki - czy to w muzeum czy to w archiwach których byłem - nudy. Po prostu mało ambitna fucha. Licencjat zrobiony, ale zacząłem od nowa studiowanie*. Na magistra pewnie wrócę, tylko jeszcze nie wiem kiedy. Może za rok, a może jak skończę prawo - zrobić sobie rok przerwy przed pracą i skorzystać z erasmusa czy jakiegoś innego podobnego programu, przyszłość pokaże.

(click to show/hide)

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 19, 2017, 15:11:42 »
    Moja rada jest taka. Jeśli Twoją pasją są jakieś konkretne studia humanistyczne np. jesteś pasjonatem fotografii/filmowania, chcesz w życiu analizować teksty literackie albo być tłumaczem i naprawdę czujesz że to jest to, to jak najbardziej tak! Czytasz dużo monografii historycznych, piszesz prace na ten temat, chcesz w życiu pisać książki i prace historyczne, pracować w IPN albo uczyć innych historii to tak samo, jak najbardziej leć.

Jeśli natomiast nie masz jeszcze pasji której poświęcałbyś dużo czasu, to najlepiej nie śpiesz się z wyborem. W takim wypadku radzę Ci przede wszystkim po maturze zrobić sobie rok przerwy, pójść gdzieś popracować (chociażby mac, kawiarnia, kino) i dopiero po tym roku podjąć decyzje, może nawet poprawić maturę w międzyczasie.

Druga opcja to od razu (albo po roku) oczywiście pójść na kierunek który otwiera sporo możliwości, wiem że jest to np zarządzanie (o prawie ciężko mi się bardziej wypowiedzieć, wiele osób w Twojej sytuacji na to idzie bo nie ma pomysłu). Opcją pośrednią a jednocześnie ambitną jest pójście na zarządzanie zaoczne oraz jednoczesna praca w tygodniu, co daje Ci możliwość stałej pracy w tygodniu i być może awansu. Moja dziewczyna robi taką opcję i jak na razie sobie bardzo chwali.

Ostatnia opcja to zastanowienie się z najbliższymi czy obecna droga życia jest dobra, czy nie lepsze byłoby być może skupienie się na przedmiotach ścisłych/technikum i w takim wypadku pójśćie na albo studia inżynierskie albo po technikum/szkole policealnej do zawodu. Jeśli Twoim priorytetem jest niezależność i szybkie zarabiania pieniędzy to ta droga jest chyba najlepsza, chociaż prosiłbym kogoś z doświadczeniem o wypowiedź czy to ma sens.

Podsumowując, polecam Ci z doświadczenia opcję pierwszą, na roku przerwy jeszcze nikt nie stracił. Na pochopnym wyborze wielu. Pamiętaj też że nikt nie każe Ci iść na studia, często ludzie marnują w ten sposób 5 lat z życia. Jeśli natomiast koniecznie chcesz iść to rzeczywiście polecam Ci zarządzanie i opcję drugą. Te studia są o tyle przyjazne, że nieważne co będziesz robił to i tak powinny się przydać.

Mam nadzieję że pomogłem :)

Offline Crowley

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 19, 2017, 15:14:55 »
    Dzięki za opinie :). Jak na razie zastanawiałem się nad prawem , filologia polską i psychologią. Perspektywy ludzie oceniają różnie ,najbardziej pociąga mnie praca na uczelni jako wykładowca. Wie ktoś może jak wygląda droga do zostania wykładowcą?

Edit: O zarządzaniu myślałem i również wydaje się to niezłym pomysłem.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2017, 15:19:32 wysłana przez Crowley »

Offline Matim

• Użytkownik
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 19, 2017, 15:18:37 »
    Prostolinijnie, po magisterce zostajesz dalej w szkole i robisz doktorat, potem habilitację i możesz być wykładowcą :)

Offline Crowley

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 19, 2017, 15:20:47 »
    Brzmi łatwo:p. Pewnie nie każdemu proponują zostanie na uczelni nie ? I czy tytul doktora nie upoważnia już do prowadzenia wykładów?
    « Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2017, 15:21:50 wysłana przez Crowley »

Offline Matim

• Użytkownik
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 19, 2017, 15:35:58 »
    Od uczelni zależy wszystko, zakładam też że nie każdy chce, bo jak państwowa uczelnia to szczególnie na początku pieniądze słabe. Jeśli to Cię nie odrzuci to na chłopski rozum nie powinno być problemu, po dokładniejsze info polecam zadzwonić do sekretariatu uczelni która Cię interesuje (polecam też zadzwonić i się wypytać w jakiejś prywatnej)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 19, 2017, 16:08:00 »
    Jeśli mowa o kadrze akademickiej, jest to temat długi i nie opisywałbym go tak płasko :P Nie mniej, jak Cię to ciekawi: http://www.dziennikustaw.gov.pl/du/2016/2063/1

Strona 8 i 9 to minimalne wynagrodzenia na uczelniach publicznych.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 19, 2017, 16:52:27 »
    Czy po humanie nie ma pracy? Na pewno jest jej mniej niż po It, Inżynierskich czy Finansach. Zazwyczaj jest też gorzej płatna. Młodszy specjalista inżynier zarabia na start po odbyciu staży (roczna praktyka) zazwyczaj między 5k-8k brutto, IT zarabia jeszcze więcej.

Zarządzanie spoko jako drugi kierunek lub w trakcie pracy. Jak zaczniesz studiować zarządzanie i nic nie będziesz robił oprócz tego to kariery ci nie wróżę.

PS LEW EKONOMIA według ostatnich trendów (np. nobel) jest dziedziną coraz bardziej humanistyczną :)
    « Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2017, 16:54:33 wysłana przez Bojar »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 19, 2017, 17:02:35 »
    Zarządzanie spoko jako drugi kierunek lub w trakcie pracy. Jak zaczniesz studiować zarządzanie i nic nie będziesz robił oprócz tego to kariery ci nie wróżę.
    Dokładnie, dałbym za to piwo, ale mi się już na dzisiaj skończyły. Zarządzanie nadaje się jako uzupełnienie twojej edukacji, samo z siebie nie zapewni ci dobrej pracy. Do tego jako były już student zarządzania na Uniwersytecie Warszawskim, mogę powiedzieć, że - ku mojemu zaskoczeniu - z rozmów jakie miałem z innymi studentami wynika, że praktycznie wszyscy idą na to z zamiarem zostania kolejnym Kulczykiem, Billem Gatesem czy innym bogaczem, którego biografię sobie ostatnio przeczytali i widzą siebie niemalże już po studiach na stanowisku prezesa, większość była zaskoczona jak zapytałem na jaki drugi kierunek studiów mają zamiar iść. No a prawda jest taka, że zarządzanie to bardzo popularny kierunek i tylu jest rocznie absolwentów tego kierunku, że stanowisk prezesowskich w naszym kraju dla wszystkich nie starczy... nawet przy założeniu, że w ogóle brano by na nie ludzi świeżo po studiach bez doświadczenia zawodowego.

PS LEW EKONOMIA według ostatnich trendów (np. nobel) jest dziedziną coraz bardziej humanistyczną :)
    Też tak słyszałem, wychodzi na to, że jestem takim samym humanistą jak Kradus i IvE :D
    « Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2017, 17:05:19 wysłana przez Lew »

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 19, 2017, 19:02:20 »
    Moim zdaniem powinieneś wybrać kierunek, który ciebie interesuje. Dlaczego? Otóż sama nauka będzie tobie łatwiej przychodzić i będziesz czerpał z tego satysfakcję. Na studiach u siebie widzę trochę osób, które pomimo tego, że skończyły studia licencjackie, to  mają niewielkie pojęcie, o tym co studiowało, bo najzwyczajniej świecie w ogóle to ich nie interesuje. To naprawdę wygląda komicznie, gdy na studiach magisterskich takie osoby nie potrafią nic mądrego powiedzieć, tylko cisną jak największymi ogólnikami, bo wykuwały się na blachę lub ściągały z neta i w ich głowach po wakacjach niewiele co zostało. Także jak masz poświęcić 3-5 lat na studiowani, to jednak lepiej coś z tego wyciągnąć, niż zmarnować bezpowrotnie młodość.

Jeśli nie wiesz, który kierunek chcesz wybrać, to najlepiej zacznij czytać w internecie o specyfikacji zawodów jakie możesz wykonywać po studiach(zazwyczaj w opisie studiów masz takie informacje, niemniej jednak nie zakładaj, że studia przygotują ciebie świetnie na takie stanowiska), a następnie poczytaj czego wymagają w ogłoszeniach o pracę do takich zawodów. Gdy już uzyskasz taką wiedzę, to najlepiej idź do biblioteki i przejrzyj jakieś podstawowe książki na ten temat i zobacz, czy uczenie się tego w ogóle chociaż trochę ciebie jara(albo posłuchaj wykładów na ten temat, jeśli znajdziesz gdzieś na yt) . Gdy podejdziesz w taki sposób do tego jakże ważnego problemu i wybierzesz kierunek "dla siebie", to na pewno po studiach nie powinieneś być rozczarowany. Nie mniej jednak studia do pracy ciebie nie przygotują, a jedynie pokażą możliwości i poszerzą horyzonty - przynajmniej takie wrażenie odnoszę po odbyciu swoich studiów. Tutaj bym pokładał nadzieje w praktykach, czy stażach.

Na pewno tak jak pisał Bojar po studiach It, Inżynierskich czy Finansach będzie tobie łatwiej znaleźć pracę będąc totalnym przeciętniakiem, niż po studiach humanistycznych, czy społecznych. Poza tym wydaje mi się, że mimo wszystko uczelnie techniczne więcej wymagają od studentów.

Wybór uczelni też ma duże znaczenie.

Tyle porad ode mnie.

Brzmi łatwo:p. Pewnie nie każdemu proponują zostanie na uczelni nie ? I czy tytul doktora nie upoważnia już do prowadzenia wykładów?
    Nie każdemu. Tytuł magistra też daje możliwość prowadzenia wykładów, ale to zależy już od stanowiska i doświadczenia.

Offline Crowley

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 19, 2017, 19:13:27 »
    Dzięki za pomoc :D. Do studiów jeszcze trochę mam i każdy mi to powtarza ale już teraz staram się mniej więcej dowiadywać czegoś o kierunkach które chce studiować. Inżyniera na siłę z siebie robić nie będę bo wiem ,że bym się męczył jedyne studia inżynierskie , które mogłyby mnie zainteresować to logistyczne z racji mojej drugiej miłości geografii , którą mam zamiar zdawać rozszerzoną na maturze.Najpewniej wybiorę prawo/administrację a potem najwyżej kursy ;P.Dzięki jeszcze raz za pomocne opinie.

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 19, 2017, 19:54:08 »
    Cytat: Crowley
    jedyne studia inżynierskie , które mogłyby mnie zainteresować to logistyczne
    Uniwersytet Ekonomiczny Katosy Patusy Logistyka inżynierska pozdrawia :p

Nie każdemu. Tytuł magistra też daje możliwość prowadzenia wykładów, ale to zależy już od stanowiska i doświadczenia.

Potwierdzam, mam ćwiczenia z Panią Magister ^^. Z resztą wszystkie babki co języków uczą to są zazwyczaj magistry nie doktory ;p
    « Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2017, 19:57:03 wysłana przez Shanty »