Moja rada jest taka. Jeśli Twoją pasją są jakieś konkretne studia humanistyczne np. jesteś pasjonatem fotografii/filmowania, chcesz w życiu analizować teksty literackie albo być tłumaczem i naprawdę czujesz że to jest to, to jak najbardziej tak! Czytasz dużo monografii historycznych, piszesz prace na ten temat, chcesz w życiu pisać książki i prace historyczne, pracować w IPN albo uczyć innych historii to tak samo, jak najbardziej leć.
Jeśli natomiast nie masz jeszcze pasji której poświęcałbyś dużo czasu, to najlepiej nie śpiesz się z wyborem. W takim wypadku radzę Ci przede wszystkim po maturze zrobić sobie rok przerwy, pójść gdzieś popracować (chociażby mac, kawiarnia, kino) i dopiero po tym roku podjąć decyzje, może nawet poprawić maturę w międzyczasie.
Druga opcja to od razu (albo po roku) oczywiście pójść na kierunek który otwiera sporo możliwości, wiem że jest to np zarządzanie (o prawie ciężko mi się bardziej wypowiedzieć, wiele osób w Twojej sytuacji na to idzie bo nie ma pomysłu). Opcją pośrednią a jednocześnie ambitną jest pójście na zarządzanie zaoczne oraz jednoczesna praca w tygodniu, co daje Ci możliwość stałej pracy w tygodniu i być może awansu. Moja dziewczyna robi taką opcję i jak na razie sobie bardzo chwali.
Ostatnia opcja to zastanowienie się z najbliższymi czy obecna droga życia jest dobra, czy nie lepsze byłoby być może skupienie się na przedmiotach ścisłych/technikum i w takim wypadku pójśćie na albo studia inżynierskie albo po technikum/szkole policealnej do zawodu. Jeśli Twoim priorytetem jest niezależność i szybkie zarabiania pieniędzy to ta droga jest chyba najlepsza, chociaż prosiłbym kogoś z doświadczeniem o wypowiedź czy to ma sens.
Podsumowując, polecam Ci z doświadczenia opcję pierwszą, na roku przerwy jeszcze nikt nie stracił. Na pochopnym wyborze wielu. Pamiętaj też że nikt nie każe Ci iść na studia, często ludzie marnują w ten sposób 5 lat z życia. Jeśli natomiast koniecznie chcesz iść to rzeczywiście polecam Ci zarządzanie i opcję drugą. Te studia są o tyle przyjazne, że nieważne co będziesz robił to i tak powinny się przydać.
Mam nadzieję że pomogłem :)