Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak walczyć?  (Przeczytany 10240 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EmielRegis

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Główny admin CAMELOT_DM
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Jak walczyć?
    « Odpowiedź #45 dnia: Lipca 21, 2017, 15:54:59 »
    No nie wiem czy na camelocie takie skillowe plejsy są xD. Blut kiedys wbil i great axem zrobil 50-2 bez pancerza. Granie na dmach jest fajne jak sie nudzisz i nie masz NIC ale kompletnie NIC innego do roboty. Ludus > IG > minisiege na NW > długo nic > Dmy
    Czuję się zaszczycony że  forumowy pro troll poświęcił mi uwagę. Będzie o czym dzieciom opowiadać.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2017, 15:59:02 wysłana przez EmielRegis »
    WRESZCIE!!!

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #46 dnia: Lipca 21, 2017, 15:59:15 »
    To dziwne bo gram na dmach od początku prawie i jestem raczej kompetentny.

Możliwe, że jesteś, ale (jak widać z podpisu) jesteś też głównym adminem serwera w tym trybie, co obniża Twoją wiarygodność w tym temacie, ponieważ na pewno Ci zależy, by jak najwięcej graczy przekonać do gry na tym serwerze ;)

Moim zdaniem, jeśli chce się być naprawdę dobrym w czymkolwiek, to trzeba siedzieć albo na serwerach duelowych (na Native tak do 2013 było to nditions, dzisiaj jest to Ludus) albo bitewnych (IG_Battlegrounds dla bardziej zaawnasowanych, ale są też inne; IG_BG dla zaawansowanych z prostego powodu - gra tam zawsze dużo osób, więc gdy ma się małe umiejętności i szybko się ginie, to potem trzeba długo czekać na respawn, a to zabija chęci do gry).

Pierwszy styl gry (duele) zrobi z Ciebie duelera. Na dłuższą metę raczej nie warto, bo staje się to monotonne, do tego jest mniej turniejów i jeszcze większość sceny kompetytywnej będzie się z Ciebie śmiać ;) Druga opcja (bitewna) otwiera raczej najwiecej możliwości turniejowych (przypominam - mowa tutaj o radach kierunku gry dla osób, które chcą być najlepsi skillowo, nie dla kogoś, kto pogrywa w Warband dla czystej rozrywki). Oba jednak wymagają po prostu czasu, setek, czy nawet tysięcy godzin spędzonych na serwerach. Można też oczywiście w obu kierunkach się szkolić, ale bądźmy szczerzy - szkoda życia.

Podstawowego manuala łatwo sobie wyrobić na Ludusie, czy gdziekolwiek choćby z botami. Nie trzeba do tego setek godzin treningów, a na bitwach nie potrzeba też super zaawansowanych umiejętności blokowania. Piechota przeważnie i tak biega z tarczami i tutaj przydaje się trudniejsza sztuka - trzymanie jej podniesionej w odpowiednim momencie ;)  Do tego umiejętność walki z tarczą w ręku też prosta nie jest, gdy się gra z najlepszymi i również trzeba na tym trenować.

DM-y postrzegam raczej jako serwery czysto rozrywkowe, by sobie pobiegać w kółko bez celu. Tam się absolutnie niczego nie trenuje (co najwyżej celność jako strzelec lub kawalerzysta). Prędzej tdm, bo tam chociaż masz drużyny, więc jest to tryb bardziej zbliżony do bitewnego.

I jeszcze sama atmosfera - niestety, ale serwery deathmatchowe słyną na Native z patologii i kółek wzajemnej adoracji. Np. Twój serwer (@EmielRegis) słynął kiedyś z Twojego poprzednika na stanowisku headadmina. Straszny dzieciak, który regularnie nadużywał admina do granic i uprzykrzał wszystkim grę. Teraz już go nie ma, ale dalej nie odeszły inne patologie. A mianowicie: kamperzy, którzy często czają się przy respach, przez co giniesz w mniej niż sekundę od zrespienia się, kółka wzajemnej adoracji, które zagarniają jakiś teren i grupowo zabijają wszystkich innych, czy budują jakieś palisady na pół mapy, odgradzając tym samym teren,  czy generalnie biegające po mapie GRUPY graczy, gdzie każdy inny gra samemu (najbardziej irytuje taka grupa na wieżyczkach, gdzie część strzela, a reszta blokuje wejście z tarczami i 2h)). Więc największym problemem do gry nie jest tryb (który, jak mówiłem jest bardzo fajny do takiej gry na pełnym luzie i bez celu), a patologiczni gracze, którzy tam przesiadują.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline EmielRegis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Lipca 21, 2017, 16:14:59 »
    Możliwe, że jesteś, ale (jak widać z podpisu) jesteś też głównym adminem serwera w tym trybie, co obniża Twoją wiarygodność w tym temacie, ponieważ na pewno Ci zależy, by jak najwięcej graczy przekonać do gry na tym serwerze ;)

Podtrzymuję że na dmie można się wiele nauczyć z wcześniej wymienionych powodów. Niech idzie na TG albo "Jest"  w takim razie. Chaos taki sam.  Bardziej wiarygodne teraz?  :)

I jeszcze sama atmosfera - niestety, ale serwery deathmatchowe słyną na Native z patologii i kółek wzajemnej adoracji. Np. Twój serwer (@EmielRegis) słynął kiedyś z Twojego poprzednika na stanowisku headadmina. Straszny dzieciak, który regularnie nadużywał admina do granic i uprzykrzał wszystkim grę. Teraz już go nie ma, ale dalej nie odeszły inne patologie. A mianowicie: kamperzy, którzy często czają się przy respach, przez co giniesz w mniej niż sekundę od zrespienia się, kółka wzajemnej adoracji, które zagarniają jakiś teren i grupowo zabijają wszystkich innych, czy budują jakieś palisady na pół mapy, odgradzając tym samym teren,  czy generalnie biegające po mapie GRUPY graczy, gdzie każdy inny gra samemu (najbardziej irytuje taka grupa na wieżyczkach, gdzie część strzela, a reszta blokuje wejście z tarczami i 2h)). Więc największym problemem do gry nie jest tryb (który, jak mówiłem jest bardzo fajny do takiej gry na pełnym luzie i bez celu), a patologiczni gracze, którzy tam przesiadują.

To akurat zależy od preferencji.   Dla ciebie to patologia, dla mnie to po prostu ludzie którzy chcą się bawić jak im się żywnie podoba. Może oprócz spawncamperów....ale to jest praktycznie na każdym serverze dm i w większości gier.    Chaos,  spontaniczne bandy i golasy biegające z otwartymi ramionami mi to kwintesencja dma. Jak chcesz walczyć na poważnie to idziesz na bitwe albo oblężenie.

I wierz mi ta "patologiczna atmostera" przyciąga porządną liczbę ludzi każdego dnia. Jak bliżej poznasz te wszystkie trolle to są to nawet mili ludzie. Kiedy już wiedzą że trollowanie nie działa na ciebie i dają sobie z tym spokój oczywiście xd
    « Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2017, 16:19:01 wysłana przez EmielRegis »
    WRESZCIE!!!

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #48 dnia: Lipca 21, 2017, 16:31:00 »
    Naucz się holdować, jeśli chcesz być lepszy :)!

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Lipca 21, 2017, 16:33:59 »
    Nie mówiłem tylko o Twoim serwerze, lecz generalnie o serwerach na tym trybie.

No i co innego trollowanie, a co innego przejawianie debilizmu, a tego jest mnóstwo na tych serwerach. Mówisz, że jak się pozna z nimi, to jest spoko. Super, tylko że większość nie wchodzi tam po to, by szukać przyjaciół, ale by pograć, co te kółka im utrudniają. Do tego co daje wejście do ich grona? Stanie w jakimś miejscu zbiórki i nie zabijanie siebie nawzajem. Jaki sens ma stanie w miejscu w grze, która polega na zabijaniu?

I nie, jak chcesz powalczyć na poważnie, to nie idziesz na oblężenie. To są serwery z najniższym poziomem umiejętności, więcej poćwiczy się już na założonym przez siebie serwerze z menu, który wypełnimy botami xd
    Dodajmy jeszcze, że jest to temat, w którym padły pytania o nauczenie się czegoś, by grać lepiej, czyli "na poważnie". Po co więc polecasz dm-y, skoro sam przyznajesz, że to nie jest tryb pod taką grę? I argumentem nie jest szybkie respienie, bo to samo można uzyskać w tdm-ach, które faktycznie już czegoś uczą. Są też serwery bitewne, gdzie poziom i ilość graczy jest znacznie mniejsza niż na IG_BG, więc też szybko się respi. Manuala za to można nabywać na serwerach duelowych, bo na DM jak się pójdzie z samym mieczem, bez tarczy, to natychmiast wystawia się na strzelców i konnych (niestety, ale blok nie ochroni przed strzałą, czy nachyloną). Oczywiście gracze doświadczeni i tak sobie poradzą, bo poziom umiejętności jest na dm-ach bardzo niski, ale ten temat jest dla graczy, którzy chcą się uczyć, więc ci będą ciągle ginąć.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #50 dnia: Lipca 21, 2017, 18:04:06 »
    wyjdź na dwór. Taki tutorial

Offline EmielRegis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Lipca 21, 2017, 18:45:33 »

No i co innego trollowanie, a co innego przejawianie debilizmu, a tego jest mnóstwo na tych serwerach. Mówisz, że jak się pozna z nimi, to jest spoko. Super, tylko że większość nie wchodzi tam po to, by szukać przyjaciół, ale by pograć, co te kółka im utrudniają. Do tego co daje wejście do ich grona? Stanie w jakimś miejscu zbiórki i nie zabijanie siebie nawzajem. Jaki sens ma stanie w miejscu w grze, która polega na zabijaniu?

I nie, jak chcesz powalczyć na poważnie, to nie idziesz na oblężenie. To są serwery z najniższym poziomem umiejętności, więcej poćwiczy się już na założonym przez siebie serwerze z menu, który wypełnimy botami xd
    Dodajmy jeszcze, że jest to temat, w którym padły pytania o nauczenie się czegoś, by grać lepiej, czyli "na poważnie". Po co więc polecasz dm-y, skoro sam przyznajesz, że to nie jest tryb pod taką grę? I argumentem nie jest szybkie respienie, bo to samo można uzyskać w tdm-ach, które faktycznie już czegoś uczą. Są też serwery bitewne, gdzie poziom i ilość graczy jest znacznie mniejsza niż na IG_BG, więc też szybko się respi. Manuala za to można nabywać na serwerach duelowych, bo na DM jak się pójdzie z samym mieczem, bez tarczy, to natychmiast wystawia się na strzelców i konnych (niestety, ale blok nie ochroni przed strzałą, czy nachyloną). Oczywiście gracze doświadczeni i tak sobie poradzą, bo poziom umiejętności jest na dm-ach bardzo niski, ale ten temat jest dla graczy, którzy chcą się uczyć, więc ci będą ciągle ginąć.

Masz dość szerokie pojęcie "debilizmu" ale to już personalna opinia.  To że większość graczy na dmie nie gra poważnie  nie zmienia jednak w zupełności faktu że można się i tak wiele nauczyć. Wiem to po sobie. 
    Poprzez server "na poważnie" rozumiem brak określonych przez ciebie "patologii". Bitwa  to żadna nauka dla początkującego. Giniesz i czekasz. Na dmie nie ma znaczenia że szybko cię zabili bo i tak wracasz po sekundzie z nowym doświadczeniem.  Średni skill na dmie jest niski ale nie znaczy to że nie ma tutaj  prosów i możesz się po prostu skupić na nich.

Ogólnie rzecz biorąc większość porad tutaj jest trafna (wykluczając bitwę) ale to już  w jakim trybie się graczowi lepiej ćwiczy to jest już osobista preferencja. Posiadanie wielu opcji do wyboru nikomu nie szkodzi.

To że bieganie po mapie za killami jest ciekawe dla ciebie nie znaczy to że jest i dla innych. Musisz zrozumieć że po  tym całym czasie duża ilość graczy jest nieco znudzona normalnym zabijaniem się.  To jest źródłem kółek adoracji, pacyfistów,  trolli i innych dziwadeł. W tą znudzoną grupę celuje.  I jak na razie jest to trafne.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2017, 18:54:44 wysłana przez EmielRegis »
    WRESZCIE!!!

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Lipca 21, 2017, 19:22:49 »
    To że bieganie po mapie za killami jest ciekawe dla ciebie nie znaczy to że jest i dla innych. Musisz zrozumieć że po  tym całym czasie duża ilość graczy jest nieco znudzona normalnym zabijaniem się.  To jest źródłem kółek adoracji, pacyfistów,  trolli i innych dziwadeł. W tą znudzoną grupę celuje.  I jak na razie jest to trafne.

No cóż, ludzie robią różne rzeczy, gdy się znudzą grą. Jedni wyłączają komputer, inni idą w scenę kompetytywną, inni próbują sił na modach, a jeszcze inni siedzą godzinami na serwerze, gdzie stoją w miejscu. Nie oceniam, każdy ma prawo do spędzania wolnego czasu po swojemu.
    Oceny jednak wymaga Twoja postawa, bo oszukujesz w tym momencie ludzi. Ktoś pyta na forum o rady, jak nauczyć się dobrze grać. Wtedy Ty radzisz mu grać na serwerach DM (przypadkowo jesteś adminem jednego z nich), bo tam się może nauczyć. Potem przyznajesz, że celujesz w graczy już znudzonych (a więc doświadczonych? takich, którzy potrafią już grać?), więc przyzwalasz na trollowanie na serwerze i robienia kółek wzajemnej adoracji, które przeszkadzają nowym w grze. W takim razie uczciwie nie zachęcaj nowych do gry w takim miejscu, bo tylko zmarnujesz im czas. Lepiej zachęcaj do gry tych, którzy pytają o nowe mody, bo są znudzeni tradycyjną grą.

To że większość graczy na dmie nie gra poważnie  nie zmienia jednak w zupełności faktu że można się i tak wiele nauczyć. Wiem to po sobie.

Mówiłem już - ci ludzie zabierają część rozrywki tym, którzy nie są z nimi. Nie ma to wiele wspólnego z potencjałem nauki na tym serwerze. To już jest kwestia samego trybu, który nie jest do tego stworzony. Podstaw można się nauczyć oczywiście wszędzie - nawet w tutorialu z botami, jak ktoś wyżej napisał. Tak samo można czytać 20 stron książki po stronie co godzinę. Ale po co rozkładać to w czasie na 20 godzin, skoro można zrobić to na raz, dużo szybciej? Jak ktoś chce się nauczyć podstawowych bloków, to warto polecać serwery duelowe (obecnie Ludus głównie), gdzie od razu po zgonie mogą przystąpić do walki z JEDNYM graczem, bez wjazdu lancy na plecy, czy strzale w plecach. Jak już umie blokować, to może iść np. na tdm, gzie odradza się tak samo, jak an dm, ale toczy się tam bitwa z udziałem dwóch drużyn. Nie dojedzie go żadna znudzona grupa trolli, nikt go nie zabije na spawnie, nie będzie musiał lecieć z mieczykiem na full puchę etc. No i zacznie się uczyć umiejętności bitewnych. Potem może też pójść na jakiś mały serwer bitewny, gdzie gra z reguły po około 5-10 osób na stronę, więc po zgonie czeka się krótko.

I ciekawe, że wiesz po sobie. Czego tam się ciekawego nauczyłeś? Próbowałeś to już w warunkach, gdzie grają gracze lepsi, niż na dm? Zresztą załóżmy, że faktycznie się wyszkoliłeś na serwerach dm i jesteś teraz bardzo dobrym graczem. W dalszym ciągu jesteś wyjątkiem. Znam naprawdę wielu dobrych graczy i żaden z nich nie nabył swoich umiejętności na takich serwerach.

Średni skill na dmie jest niski ale nie znaczy to że nie ma tutaj  prosów i możesz się po prostu skupić na nich.

Rzadko trafia się tam na "prosów". Grywałem na każdym trybie Native i wiem, że z reguły ci najlepsi to albo osoby, które normalnie nie grywają na DM, tylko wpadły sobie dla zabawy pofragować na potęgę albo osoby, które po prostu mają dobrego manuala (lub autoblocka, bywa różnie, bo i takie przypadki widziałem) i jedyne, co robią, to biegają z pełną zbroją i swadiańskim great swordem. No naprawdę, niesamowicie wyskillowani gracze...

Na dmie nie ma znaczenia że szybko cię zabili bo i tak wracasz po sekundzie z nowym doświadczeniem. 

Jak ktoś się dopiero uczy (a dla takich jest ten temat), to po odrodzeniu znowu wraca i znowu ginie bez nawiązania walki, bo dostanie w plecy lub od razu na spawnie go zabiją. Zanim się nauczy czegokolwiek, zdąży zrejdżować z gry.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline EmielRegis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Lipca 21, 2017, 19:31:02 »
    Czy ja powiedziałem chociaż raz że ma wejść na dokładnie i tylko Camelot? O ludzie... Dodatkowo fakt że server posiada elementy skierowane do znudzonych,  nie znaczy w żadnym wypadku że gracz szukający klasycznego biegania i zabijania tego tutaj nie znajdzie. Wyolbrzymiasz szalenie rozmiary tych tak zwanych "patologii".

Oskarżasz mnie o oszukiwanie a teraz twierdzisz że nie mówiłeś o moim serverze? hah
    « Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2017, 19:35:30 wysłana przez EmielRegis »
    WRESZCIE!!!

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Lipca 21, 2017, 19:33:03 »
    Czy ja powiedziałem chociaż raz że ma wejść na dokładnie i tylko Camelot? O ludzie...

Powiem więcej -> nie pamiętam nazwy, ale jest teraz popularniejszy inny DM i tam jest znacznie gorzej niż na Camelocie. Przeszedłem konkretnie na Twój serwer, bo sam zacząłeś o nim mówić (np. "celuję w tych i w tych graczy").

EDIT:
    Oskarżasz mnie o oszukiwanie a teraz twierdzisz że nie mówiłeś o moim serverze? hah
    Mówiłem o Twoim serwerze oraz o wszystkich innych, czyli ogólnie o trybie DM. Zacznij proszę łączyć fakty, bo zaczynasz pisać już głupoty.
    I jak odpisujesz, to rób od razu cały odpis, a nie po fragmencie i edytujesz, bo potem taka konwersacja staje się nieczytelna.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2017, 19:37:38 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Ganczo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Lipca 21, 2017, 19:39:02 »
    Nowym graczom polecam tą piosenkę motywacyjną, która została wykonana przez znanego warbandowego rapera. Wiele z niej wyciągnałem, dzięki temu grałem w takich świetnych zespołach jak PE czy Wolfpack oraz współpracowałem z wybitnymi personami jak Ive, Netoman, Dyktator itp.

Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline EmielRegis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Lipca 21, 2017, 19:39:49 »
    Łączę, łączę. Powiedziałeś że oszukuję poprzez kierowanie nowego na mój server.
    Oczywiście że na TG jest  gorzej. Dlatego głównie ożywiłem Camelot.  Dodatkowo to że  w tej chwili celuję  w znudzonych nie znaczy że oleję resztę. Może jeszcze pograsz u mnie z przyjemnością. Wyolbrzymianie czy nie zapamiętam twoją opinię. Przyda się  kiedy zdecyduję się poszerzyć asortyment ^^.

-------
    Dziwne edyty z mojej strony są rezultatem braku opcji usunięcia posta.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2017, 19:44:09 wysłana przez EmielRegis »
    WRESZCIE!!!

Offline Ganczo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Lipca 21, 2017, 19:49:38 »
    Aż sam sprawdzę, czy na tym DMie można cokolwiek zobaczyć ciekawego. Jako gracz raczej średniej ligi nie spodziewam się tam jakiekolwiek oporu :v

Offline EmielRegis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Lipca 21, 2017, 19:57:39 »
    Aż sam sprawdzę, czy na tym DMie można cokolwiek zobaczyć ciekawego. Jako gracz raczej średniej ligi nie spodziewam się tam jakiekolwiek oporu :v
    Każdy troll mile widziany. :D
    WRESZCIE!!!

Offline Ganczo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Lipca 21, 2017, 20:00:24 »
    Każdy troll mile widziany. :D
    To dajcie mi ten czarny armor co mają wybrańcy :). Niezły serwer, nawet ja takiej patologii nie sieje XD. Biegają z jakimis banhammerami typy w czarnych puchach, przyrost hajsu za fraga jest znikomy, gosciu na topce stoi na srodku i robi tylko dwa swingi, zero blokow :DDD

Edit: Szybki tutorial jak fragować topfragerów camelotu:
    1. Zablokuj backstab
    2. Zrob krok w tyl
    3. Zablokuj drugi atak
    4. Zabij jednym hitem
    Profit, takie prosy XD
    « Ostatnia zmiana: Lipca 21, 2017, 20:05:16 wysłana przez Ganczo »