Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Gold V4.5  (Przeczytany 510677 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Paijan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Sword of Damocles - Gold V4.5
    « Odpowiedź #1425 dnia: Marca 07, 2010, 16:35:33 »
    A teraz do rzeczy, przeszukałem juz wiekszość tego tematu i nie mam już sił na dalsze szukanie więc zdaje sie na Was.
    Mam problem odnośnie praw ;/ otóż gram nacją Mariniańśką, sciągnąłem starsze spolszczenie do SoDa i nie wiem czy tak ma być czy to bug, ale żadne z praw nie ma opisu;/
    Klikam na prawo i wyswietla mi sie np. Prawo 6 i nic wiecej ;/ Skad mam wiedziec co daje dane prawo i czy bedzie to dobry wybór;/ ??

bo spolszczenie jest na 4.1 a ty musisz miec 4.5 beta(skoro masz prawa)

P.S Ogółem mod jest świetny, good work :)

Mówi się good job. Work to jest czasownik xD

nie bardzo rozumiem :((( na początku gry wybrałem sobie religie oraz frakcje (w moim przypadku to Antarianskie Imperium) początek gry i widzę stare frakcje z Native. Miasta też te same Suno, Wercheh itp. W opisie pisze że są Antarianskie Imperium, Rep. Mariny, Królestwo Aden, Villianskie Księstwo, Zerrikanianski sułtanat GDZIE ONE SĄ ?????

Bo tu jest tak śmiesznie zrobione xD Frakcji jest 15 ale są jakby trzy ,,rodzaje'' frakcji:
    -Rdzenne(z native): Khergicki Khanat(wszyscy piszą hanat albo chanat albo jeszcze inaczej ;p) i Królestwa Vaegirów, Nordów, Swadii i Rhodoków,
    -Gracza(ma je tylko gracz bo to są unity z jego ojczyzny): Adenian, Villaneese, Antarian, Marina i Zerrikan,
    -Najemnicy(mają tylko jeden obóz i można za kase wynająć cały regiment albo pojedyncze unity dla siebie): Elephant Clan, Black Army i jeszcze jakies trzy ale ich nei pamietam xd

To jest tylko baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo rozbudowany native ale mapka i poczatkowe krolestwa te same(chociaż w 4.5 beta mapce zmieniono wygląd ;))

@DOWN
    tak? Nie słyszałem ale nie kłócę sie xd
    P.S. taki jakis krotki moj post byl i musiałem cos dodac xd
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2010, 17:18:16 wysłana przez Paijan »

Offline Marbar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1426 dnia: Marca 07, 2010, 16:53:01 »

P.S Ogółem mod jest świetny, good work :)

Mówi się good job. Work to jest czasownik xD

Cóż, w moim zamyśle chodziło mi o "good work" = "dobrze pracujecie", przydawka wchodzi w dopełnienie i określa orzeczenie. Wolałbym jednak, aby ktoś znalazł rozwiązanie inne, niż poprawianie dobrej formy gramatycznej :)

Offline Paijan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1427 dnia: Marca 07, 2010, 18:05:46 »
    Oo nasunął mi się fajny pomysł. Ja sie tam nei znam na modowaniu i mozliwe ze sie tego nei da zrobic no ale:

Rozne punkty typu honor, renown, stosunek ludzi do nas zdobywamy tylko na mapie swiata i w rozmowach. A na te czynniki powinny wpływać też inne rzeczy. No bo na przykład nie miałem z nikim wojny, planowałem ze swadią mieć. Patrze a tam swadiański lord leje sie z bandytami. Dołączyłem do niego szybko rozwalilismy bandytow a potem jak wszyscy sie cieszyli to nie naciskałem tab. Wziąłem łuk i zabijałem sobie ludzi tego lorda. Potem jak nacisnąłem tab to mi dziekował(jak mu zabiłem z 40 luda xD). Rozpoczalem wojne ze swadia od walki z tym lordem, która była ułatwiona. Wiem że 40 ludzi to nie dużo jak np król przyjdzie z 8 lordami, ale tak mozna by zrobic przy kazdym.Oczywiscie byłoby to niemożliwe bo łazisz tak dwie walki za jednym, zostawiasz mu z 10 ludzi i idziesz do nastepnego. Zanim do niego dojdziesz i sobie powalczysz, tamten już wróci do miasta i ma nagle 50 ludzi ;p. Wiec za kazda zabita jednostke sojusznika powinien byc odejmowany honor albo stosunki(albo obydwa...). Mogłoby byc tez cos takiego ze jak goscia zsadzisz z konia i on lezy na ziemi, to jak go zabijesz tracisz honor. Nie bije się leżącego,a honorowy rycerz juz w ogóle.

Oczywiscie nie jest to potrzebne ale taki wiekszy bajer jest. Bo wracajac do tego zabijania ,,sojuszników'' to taki prawdziwy człowiek by raczej zauważył jak po walce chodzi jakiś debil i zabija kolegów(xD), wiec to wprowadza troszeczkę realizmu :)

A i jeszcze mam pytanie: w prawach, w czwartej zakładce są skutki prawa minus/plus do scoutage. Co to jest? W słowniku nei znalazłem
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2010, 19:43:23 wysłana przez Paijan »

Offline Cesarz Kamizuma

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1428 dnia: Marca 07, 2010, 21:20:32 »
    mam pytanie czy jest jakieś spolszczenie do tego moda???
    nie szukałem bo mi sie nie chciało w końcu to 96 stron a mam strasznie dużo zadane
    z góry thx za odp

Offline Paijan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1429 dnia: Marca 07, 2010, 21:49:47 »
    nie szukaj koniecznie w tym temacie...

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1738.0

Jak poswięcisz 5-10sek to po prostu NIE DA się nie znalezc ;p

Offline bartus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1430 dnia: Marca 08, 2010, 07:26:21 »
    Witam,
    mam pytanie odnośnie praw, czy ktoś mógłby napisać jakie prawa najlepiej się opłaca robić? Szkoda że nikt nie podjął się wyzwaniu i spolszczenia praw bardzo by to ułatwiło grę.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #1431 dnia: Marca 08, 2010, 10:02:45 »
    Wiesz to zależy jaką rozgrywkę preferujesz. Ja zrobiłem raz państwo Teokratyczne , Republikę Szlachecką. Masz wiele opcji musisz tylko pomyśleć w czym chcesz się specjalizować: na rozwój miast, handlu czy może na religię, wojsko.

Offline bartus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1432 dnia: Marca 08, 2010, 10:17:59 »
    Hm teraz to mi dałeś do myślenia... będe musiał spędzić więcej czasu nad tym chyba ze słownikiem:)))
    a jeszcze mam jedne pytanie, czy wybór wiary jest tylko na poczatku gry?? czy jest też możliwość zmiany badź też modernizacji przez rozbudowe kaplicy??

Offline Equimanthorn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1433 dnia: Marca 08, 2010, 15:07:25 »
    Wiare wybierasz na początku i  później nie można jej zmienić.

Offline Paijan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1434 dnia: Marca 08, 2010, 19:08:15 »
    Witam,
    mam pytanie odnośnie praw, czy ktoś mógłby napisać jakie prawa najlepiej się opłaca robić? Szkoda że nikt nie podjął się wyzwaniu i spolszczenia praw bardzo by to ułatwiło grę.

cytat z tematu o spolszczeniach do modów:

Spolszczenie, które przygotował mariosek78:
    Sword of Damocles 4.1

4.1!!!! Prawa są od 4.5...

A co do wybierania praw... Jak już pisał SirSalvadin to zalezy od twoich preferencji i umiejetenosci. Jeśli masz full kasy to bierzesz prawa ktore zwiekszaja  zdrowie albo wiare kosztem kasy. Jak masz dupne jednostki zwykle tylko fajnych szlachciców to dajesz jak najwiecej praw zwiekszajacych liczbe szlachciców (+[5-30]% noble in army). Tak samo jest z unitami. Jak wolisz łuczników bierzesz Vilannese, a jak konnice Zerrikan/Antarian(chociaż od wersji 4.5 antarianie nie mają paladynów i ze szlachciców da sie zrobić tylko Antarian Guard --> Honor Guard).

Aa i jeszcze mam ja dwa pytania.
    1. W czym są najlepsi Adenianie i Marinianie?
    2. Czy wiara(The One, The Void itp) ma jakieś znaczenie oprócz rodzaju faith troop?

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #1435 dnia: Marca 08, 2010, 19:30:16 »
    Witam,

cytat z tematu o spolszczeniach do modów:

Spolszczenie, które przygotował mariosek78:
    Sword of Damocles 4.1

4.1!!!! Prawa są od 4.5...

A co do wybierania praw... Jak już pisał SirSalvadin to zalezy od twoich preferencji i umiejetenosci. Jeśli masz full kasy to bierzesz prawa ktore zwiekszaja  zdrowie albo wiare kosztem kasy. Jak masz dupne jednostki zwykle tylko fajnych szlachciców to dajesz jak najwiecej praw zwiekszajacych liczbe szlachciców (+[5-30]% noble in army). Tak samo jest z unitami. Jak wolisz łuczników bierzesz Vilannese, a jak konnice Zerrikan/Antarian(chociaż od wersji 4.5 antarianie nie mają paladynów i ze szlachciców da sie zrobić tylko Antarian Guard --> Honor Guard).

Aa i jeszcze mam ja dwa pytania.
    1. W czym są najlepsi Adenianie i Marinianie?
    2. Czy wiara(The One, The Void itp) ma jakieś znaczenie oprócz rodzaju faith troop?
    1. Adenianie to potężna jazda - już średni kawalerzysta to niezły czołg, natomiast strzelcy są tylko troszkę lepsi od Antariańskich. A piechota: szkoda gadać. Natomiast Marinianie to przypakowani Rhodocy - Piechota gania z broniami drzewcowymi, a strzelcy wyjątkowo nieźle walczą wręcz. Brak jazdy, ale takie jednostki jak "najemnik" (świetne połączanie strzelca i piechura) wynagradzają to z nawiązką.
    2. Nic takiego nie zauważyłem, nawet chyba nie ma to wpływu na "badboya" (a chyba wiadomo że krwiożerczy kult będzie gorzej przyjmowany od filozofii naturalnej).     
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Paijan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1436 dnia: Marca 08, 2010, 22:39:34 »
    Dzięki :)

Von Mistont mam taką prośbę do ciebie(nie proźbe, próźbe czy jeszcze inaczej...). Miałem ostatnio regiment i chciałem go wyslac zeby patrolował wokół mojego zamku. Musiałem go szukac z pół minuty... Mógłbyś je poukładac alfabetycznie? Nawet mniej wiecej, tylko na pierwszą litere ale zeby cos bylo bo tam wszystko jest powywalane i nie da sie znalezc.

BTW: jak oblegałem zamek curin(nordów, mniej wiecej na granicy ze swadią i rhodokami) to zabrakło mi strzał i nikt do mnie nie strzelał. Postanowiłem się pobawic wieżą oblężniczą xD.  Staję tuż przed nią i normalnie by mnie przejechała, ale przy wszystkich zamkach z wieżą po prostu przez nia przenikam xD. Tak samo z tą deską po której sie wchodzi. W curin nie przenikłem. Zacząłem skakać i ,,wchodziłem'' coraz wyżej wieży(od tej złej strony xD). Doszedłem prawie do szczytu deski, a ona zaczęła się opuszczac. Podskoczyłem i tym razem deska przeze mnie przenikła xD Spadłem spokojnie na nią i 2 metry od obsady zamku mnie dzieliło(jednak sie wycofałem xD). Niby nie zwiazane z SODem tylko ogólnie z M&B ale odkryłem w sodzie xD

Offline bartus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1437 dnia: Marca 09, 2010, 10:08:02 »
    pewnie wielu z Was miało już doczynienia z armią która nadciąga :)) trudni są do pokonania??

Offline Paijan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1438 dnia: Marca 09, 2010, 11:02:07 »
    Kilkudziesięciu lordów z ponad 100-osobowym oddziałem w jednym miejscu... Wszyscy biegną na jeden zamek i jak mają 3/4 mapy rozpraszają się. Silne jednostki. Tak jest ciężko xD

Jak bedziesz mial fuksa to sie pojawią na innym końcu mapy(np. jestes u rhodoków a oni u vaegirów). Wtedy podbija wiekszość Calradii i się troche rozproszą. Wtedy możesz ich atakować pojedynczo albo kilku naraz, łapiesz ich i wsadzasz do więzienia. NIGDY nie wypuszczaj, ani nie sprzedawaj.
    Musisz miec mocne wojsko, żeby wygrać.

Offline bartus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1439 dnia: Marca 09, 2010, 11:08:50 »
    Jak narazie mam tylko zamek Tilbaut u vaegirów czyli jestem na środku mapy można powiedzieć :)))) Teraz tylko zdobywać zamki i ładować żołnierzy do zamków