Masz przecież na pierwszej stronie ostateczną wersję V4. Z tego co wiem, nawet V1 można było już nazwać pełnoprawną wersją. Teraz trwają pracę nad V5, która będzie ulepszeniem V4. Jak na razie najnowszą wersją jest beta V5 oznaczona numerkiem V4.5, której jednak nie polecam ściągać, ponieważ jest to niegrywalna (strasznie zabugowana) wersja dla testerów. Najnowszą grywalną wersją jest V4.1. Link na pierwszej stronie tematu.
Niezupełnie.
Sword of Damocles Gold, które powinno ujrzeć w pełnej krasie światło dzienne w przeciągu tygodnia, obecnie testowane pod nazwą V4.5 alpha (jak najbardziej grywalną, wcale nie tak zbugowaną) jest zakończeniem ciągu rozpoczętego od V4. Jego kulminacją. Nie jest to wstęp do V5, które tym będzie różnić się od serii V4 (jeśli w ogóle powstanie), że V5 doda nowy kontynent i wątek RPG, kompletnie nową historię, z questami, dialogami itp.
Opis Sword of Damocles - V4 Gold tutaj:
http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,91235.0.html na razie tylko po angielsku.
To na razie opis tego co już jest do niewydanej V4 Gold zaimplementowane, wciąż wprowadzamy nowe rzeczy. Takie jak ulepszone AI, ulepszona dyplomacja (BadBoy, ci co grali w Europę Universalis itp. wiedzą o co chodzi), scentralizowany fief management itp. Z zaimplementowanych a nieobecnych w V4.5 alpha między innymi Skirmish (czyli custom battles, wybieracie własny skład armii, pole bitwy, armię przeciwnika itp. każda konfiguracja jest możliwa), custom banners itp.
Tak więc dla niecierpliwych polecam V4.5 alpha, z w pełni sprawnymi edyktami/prawami z zaimplementowanymi gildiami lecz nieubranymi jednostkami gildyjnymi (celem alphy było testowanie wpływu praw/edyktów na grę, tak też z resztą ostrzegałem na MnB Repository, jednak 11 000 ludzi ściągnęło tą wersję... Albo mam 11 000 betatesterów albo ktoś się na prawdę bardzo niecierpliwi ;) )...
albo...
Stabilną i wolną od wszelkich błędów V4.1 (no może poza tym jednym nawiedzającym SoD błędem z walczącymi na pięści Villianese Knights... Ale już niedługo, w nowej odsłonie usuneliśmy Villianese Knights i dodatkowo konnych Antariańskich arystokratów - knights i paladins... za to zamiast 10 rodzai faith troops jest ich teraz aż 25 i każdy kraj ma po 5 unikalnych dla siebie faith troops dla każdej religii... Uwaga dla tych co wybiorą Ateizm (czy jak ja wolę to nazywać Filozofię Naturalną) możecie natknąć się na broń palną).
Na razie przygotowujemy się do wydania Gold... Już prawie wszystko gotowe, właściwie wszystko jest grywalne jeszcze tylko dopieszczamy to i owo.